Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J B / 8.2.2013. 21:03:01

Poštovanje!
Živim u kući koja nije izvana opiturana a iznutra naravno jest. Pošto je žbuka i iznutra i izvana katastrofa zanima me malo informacije o sepu. Izvana namjeravam staviti sep u boji (koju izaberem) ali neznam kakva je kvaliteta sepa u vrećama ako je u boji. Ljudi pričaju da brzo blijedi i da je pogotovo ružno vidjeti odmah poslije kiše pa da je najbolje staviti sep u kantama. I drugo pitanje sep iznutra. Pošto su mi sada zidovi opiturani jupolom kako sada staviti sep, da li najprije impregnaciju ili neko posebno ljepilo pa onda sep ili možda odmah direkt sep preko piture kao što se stavlja recimo glet masa. Iznutra također namjeravam staviti sep u boji pa ako mi možete pobliže objasniti. Sve ovo mogu saznati od mnogih majstora, ali mnoge majstore nije briga kako će se kasnije odraziti i kakav će biti učinak. Hvala.

ODGOVOR

SEP je prirodna mineralna žbuka koja se prodaje u vrećama , a kvaliteta je ista neovisno o tome radi li se o bijelom ili obojenom SEPu.
Obojeni SEP ne blijedi već samo može biti neujednačenog tona ako se radovi izvode za vrijeme vlažnog, hladnog vremena. Vapneno iscvjetavanje (pojava bijelih mrlja na obojenim mineralnim žbukama) ne smatra se greškom u kvaliteti materijala. To je pojava uzrokovana žbukanjem i očvršćivanjem pod hladnim, vlažnim, kišnim i maglovitim vremenskim uvjetima. Da bi se spriječila pojava iscvjetavanja potrebno je obojeni SEP obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR 2-3 dana nakon ugradnje SEPa.

TON: Odstupanja u tonu proizvedene žbuke od ton karte moguća su zbog korištenja prirodnih sirovina. Neujednačenost tona ugrađene žbuke može biti uzrokovana nepovoljnim uvjetima ugradnje (visoka vlažnost, niska temperatura), različitom upojnosti i hrapavosti podloge.
SEP se na unutarnje zidove može ugraditi ali je potrebno postojeću boju što više mehanički ostrugati, otprašiti podlogu, impregnirati MINERALKVARC GRUNDom dan ranije i nanijeti željeni SEP.

a k / 6.2.2013. 11:21:20

Poštovani,
Zanima me dali se može usb ploča postavljena u potkrovlju nečim zatvoriti recimo dali mogu na nju navući mineralnu žbuku- sep i kako

ODGOVOR

Za usb ploče nismo čuli niti imamo saznanja o njihovoj namjeni, ali postoje osb i qsb ploče koje se koriste u graditeljstvu.
Na njih nije moguće direktno ugraditi mineralnu žbuku SEP već je potrebno ploče obraditi polimer cementnom masom ili ugraditi ploče od stiropora ili knaufa te ih obraditi, i tek onda na tako pripremljenu podlogu može se nanijeti SEP.

Z V / 5.2.2013. 21:12:21

Poštovani !
Kako spriječiti prodor podzemnih voda u podrumu kuće. Podloga podruma je betonirana,zidovi 120cm ispod površine zemlje.Kod jakih oborina u podlozi se pojave vodene žile te prodor vode dok su zidovi suhi.Voda ulzi u toku zime kod velikog snjega,jake kiše i južine jednom godišnje.

ODGOVOR

Potrebno je oko objekta izvesti iskop i s vanjske strane napraviti drenažu i hidroizolaciju objekta.Vidljive prodore vode s unutarnje strane možete zapuniti hidro stop brzoveznom hidroizolacijskom žbukom, te nakon toga čitavu površinu možete premazati hidro protektom hidroizolacijskom žbukom četkom u dva sloja.

M F / 5.2.2013. 18:59:25

postovani,koju fasadnu boju preporucujete za ofarbati fasadu.fasada je sep z3??i dali vrijedi koristit fasadnu boju mineralkolorproizvedena 2007god ali nije otvarana??????unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

SEP se može prebojati bilo kojom fasadnom bojom MINERALKOLOR, SILIKATKOLOR, SILIKONKOLOR ili TERATON V , u željenom tonu prema izboru iz naše ton karte.
Fasadna boja iz 2007.god. vjerojatno više nije upotrebljiva. Potrebno je otvoriti kantu i vidjeti u kakvom je stanju, da li je zgusnuta, ima li neugodan miris , može li se razrijediti vodom, da li je (bila) smrznuta. Ako je boja bila uskladištena na toplom, suhom, nije otvarana možda se može upotrijebiti.

s k / 3.2.2013. 15:38:43

poštovanje,trebam konkretan odgovor,moja kuća je stara gradnja,donji sprat je zidan kamenom širine 5o-6ocm a gornji sprat punom ciglom širine 2o-25cm,nakon pregledanih nekoliko foruma nisam uspio da dobijem odgovor na pitanje da li ima potrebe da radim stiropor na donji sprat(zato što me majstori savjetuju da ne radim) samo da idem stiroporom od 5cm gornji sprat.Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pošto je objekat zidan kamenom debljine 50-60 cm nije potrebno ugraditit toplinski sustav, jer ugradnjom stiropora na ovoliku debljinu zidova nećete dobiti značajnu uštedu energije. Toplinski sustav ugradite na gornji kat, ali minimalne debljine 10 ili 12 cm, sa završnom obradom akrilatnom žbukom u tonu , granulaciji i teksturi prema izboru iz naše ton karte.

n i / 31.1.2013. 12:32:53

Poštovani, imamo stari kameni podrum.Podrum je zidan debelim klesanim kamenom, gotovo potpuno u zemlji (2m od 2,4m visine).Pod je zemljani, a strop daske-stiropor-brodski pod.Iznad podruma je drvena kućica.Prozora na podrumu nema.Problem je što je podrum malo vlažan.Voda nigdje nije baš vidljiva, ali ako nešto ostavimo u podrumu,npr. suho meso ono postane nekako meckavo, ljigavo.Molim vas savjet što bi bilo najbolje učiniti da bi se popravila kvaliteta podruma. Hvala

ODGOVOR

Na dijelovima podruma koji su iznad zemlje najbolje bi bilo ugraditi odzračnike za izmjenu zraka između unutarnjeg i vanjskog prostora.
Na zemljani pod trebalo bi izliti AB ploču i napraviti hidroizolaciju.

ž č / 29.1.2013. 23:31:26

Sa Vašim sepom sam napravio fasadu prije 10-ak godina . fasada se odlično drži ,ali sam pogriješio što sam samo na dijelu fasade stavio stiropor 5 cm ,želio bih na cijelu kuću staviti stiropor ili kamenu vunu10 cm , i zanima me moram li skidati dio fasade sa stiroporom koji se dobro drži . hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Već ugrađeni toplinski sustav nije potrebno skidati već se može na postojeći ugraditi novi.
Potrebno je kod novog sustava ugraditi pričvrsnice koje će proći kroz postojeći sustav. Na postojeći toplinski sustav na objektu (stiropor) morate ugraditi isti takav sustav, tj. nije moguće na stiropor ugraditi kamenu vunu i obrnuto.

M C / 29.1.2013. 19:31:24

Zelio bih ponovno ozbukati vanjski zid u dnevnoj sobi. Prethodno sam skinuo staru zbuku, koja je imala suplji odziv na udarce, sve do cigle. Cigle su vrlo neravno postavljene, do 1 cm razlike. Kako se zbuka unutarnji zid, da li je potrebna impregnacija (jer zid mjestimicno vlazi), kako se vezu mjesta gdje ce se dodirivati stara i nova zbuka? Hvala.

ODGOVOR

Impregnacija prije žbukanja žbukom GV 10 ili VC 40 nije potrebna. Bez obzira kako je zid izveden, žbukom će se nanijeti sloj kojom ćete izravnati površinu da bude ravna.
Impregnacija ne služi za sprječavanje vlage već za bolju prionjivost materijala za podlogu.
Za problem vlaženja potrebno je utvrditi da li se dešava zbog kapilarne ili kondezne vlage ili neadekvatno izvedene hidroizolacije. Na spoju nove i stare žbuke potrebno je ugraditi staklenu mrežicu.

I B / 28.1.2013. 17:23:22

Poštovani,postojeća žbuka na kući je neravna i na mjestima malo ispucan (kao paukova mrežica) te predlažu nam slijedeće radove:
1. impregnacija
2. fasadna mrežica s ljepilom
3. emulzija
4. a) akrilatna ili silikatna žbuka ( ako smo dobro shvatli ujedno sadrže i boju )
b) cementna žbuka VC 50(Samoborka) i nakon toga silikatna ili akrilatna boja

Pitanja:
- je li je 1,2,3 dosta za zaštitu i prijajanje uz postojeću žbuku
- je li je bolje završno s
- akrilatnom ili silikatnom žbukom
- cementna žbuka VC 50 s bojenjem.
- ako je s bojenjem je li silikatna boja ili akrilatna boja bolja za naše podneblje
s poštovanjem,
Ivan

ODGOVOR

Na postojeći sloj žbuke najbolje je izvesti predložene radove pod stavkama 1, 2, 3, 4.
Žbuka koja je prihvatljiva u svim područjima je AKRILAT jer je visoko vodoodbojna i ima velik izbor boja prema našoj ton karti. Napominjemo da se neravnine neće pokriti masom za gletanje jer se ona nanosi u maksimalnoj debljni do 5 mm. Prije gletanja potrebno je utvrditi razlike u neravnini i po potrebi ih izravnati žbukom VC 50.

M / 27.1.2013. 16:54:56

Dali radite montazne kuce u Tuzli imali vase sjediste u Tuzli i koliko kosta motazna kuca do 50 m2 kljuc u ruke molim vas odgovor na mome zidu S postovanje fala

ODGOVOR

Izvođenjem montažnih kuća se ne bavimo, niti imamo bilo kakve veze s izgradnjom montažnih kuća u Hrvatskoj ili inozemstvu.
Samoborka dd je tvornica za proizvodnju građevinskih materijala koji se mogu koristiti i prilikom izvođenja radova na montažnim objektima.