Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z j / 24.2.2013. 14:47:26

zdravo,treba da navucem teraplast u hodniku visine prekidaca,medjutim u hodniku imam kamin koji stoji tacno uz zid,pa se bojim kada navucem teraplast da ga toplina ne oguli,sta predlazete da li ce mu smetat toplina od kamina,hvala

ODGOVOR

TERAPLAST se može navući na zidove ali NE oko kamina jer postoji mogućnost da se zbog topline počne odvajati od podloge.
Teraplast treba navuči odvojenog od kamina za barem 10-15 cm sa svake strane tj. napraviti kao diletaciju između TERAPLASTa i kamina koja se može obojati bojom nasličnijoj boji kamina.

d g / 23.2.2013. 16:42:58

Poštovani,
U Istri oko dvjesto metara od mora adaptiramo staru kamenu kuću .(zidovi debljine 60 cm) fasada je od žbuke (ne znamo koja vrsta), stara je oko 25 godina i na nekim mjestima popucana sa naznakama kapilarnog probijanja vlage (kuća bez temelja). Trebamo savjet koju vrstu fasade napraviti s obzirom da nam je paropropusnost iste jako važna radi disanja zida i izbjegavanja stvaranja velike količine vlage u unutrašnjosti objekta.

ODGOVOR

Ukoliko nije moguće utvrditi kojom vrstom žbuke je žbukano , a temelja nema i prisutna je kapilarna vlaga predlažemo vam da postojeću žbuku skinete do
kamena i ožbukate sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini.
SANISIL H je visoko paropropusna i vodoodbojna žbuka za žbukanje zidova i stropova zasićenih kapilarnom vlagom.
Nakon skidanja žbuke i čišćenja fuga kamena pranje površine vodom, nanasi se SANISIL špric i SANISIL H žbuke u d=2 ili 4cm.
Nakon sušenja vrši se fina obrada FINOM ŽBUKOM F-900 ili VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE u d= 3-4mm.
Bojanje se izvodi silikatnom ili silikonskom bojom prema izboru iz naše ton karte.

j h / 21.2.2013. 11:34:15

imam terasu oko 100m2 na kojoj su postavljene klinker plocice koje su na mjestima popucale pa je pocela teraca ispod malo vlažiti postavio bih kuliir ploce na terasu da li bi se to vlazenje kako moglo rijesiti bez skidanja pločica i koji bi to bio postupak

ODGOVOR

Ukoliko postojeće pločicce ne skinete, a na njih ugradite kulir ploče, može doći do problema s vlaženjem kao što vam se i sada događa.
Potrebno je skinuti postojeće pločice, sanirati mjesta hidroizolacijskim premazom kao što je Duoelastik Hidroprotekt, u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm
i ugraditi kulir ploče koje lijepite DEBELOSLOJNIM FLEKSIBILNIM ljepilom.

A K / 20.2.2013. 19:09:08

Poštovani,
na ab ploču želim postaviti ljepenku v3, a istu zaštiti od sunca tako da posložim šljunak s plaže. Zanima me da li će to utjecati na propadanje ljepenke s obzirom da se ne nalijeva estrih? Riječ je o prijelaznome rješenju s obzirom da se misli podizati još jedna etaža za 2 godine nakon čega ljepenka neće imati bitnu ulogu...
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Mi ne proizvodimo ljepenke pa vam niti ne možemo odgovoriti na vaš upit.
Najbolje je kontaktirati proizvođača ljepenke V3 te njihovo prijedlog zaštite od sunca.
Koliko je nama poznato „šljunak sa plaže“ se može rasprostrti po AB ploči, ali ga je potrebno oprati u slatkoj vodi da se što više eliminiraju soli u šljunku.

K R / 20.2.2013. 10:09:20

Poštovani, na objekt na otoku Viru prije 5 godina nanesena je ručno vanjska žbuka. Sada razmatram da li staviti samo završni sloj ili i dodatnu termo izolaciju.

Zamolio bih Vas za odgovore na pitanja:

1) Ako se postavljaju stiropor ploče je li potrebno prije postavljanja fasadu oprati slatkom vodom pod pritiskom i potom dva puta premazati s AntiSol sredstvom ?

2) Ako bi se postavljao samo završni sloj od silikonske ili silikatne žbuke, nakon pranja i odsoljavanja je li potom potrebno još nekim sredstvom tretirati postojeću žbuku prije nanošenja završnog sloja.

S poštovanjem,
Krunoslav Rendulić

ODGOVOR

Prije postave toplinske izolacije ili ugradnje završnog sloja obavezno je pranje površine slatkom vodom te po potrebi premazivanje sanacijskim premazom ANTISOL koji topive soli pretvara u netopive. ANTISOL će djelovati samo na površinskom sloju žbuke, te njegova djelotvornost ovisi koliko je žbuka zasićena solima.
Ukoliko će se samo ugraditi završni sloj potrebno je također oprati površinu, pregletati TERATERMO GLETom i na glet ugraditi završno dekorativnu žbuku prema izboru: silikon, silikat ili akrilat.
Ako će se ugraditi toplinski sustav potrebno je, nakon ljepljenja ploča okipora, ploče dodatno učvrstiti pričvrsnicama uz žbuku i zid u dubini 5cm. Na toplinski sustav također možete ugradit bilo koju završno dekorativnu žbuku: silikat, silikon, akrilat prema izboru iz naše ton karte.

N Đ / 20.2.2013. 8:43:26

Poštovani,
imam garažu sagrađenu od betonskih blokova, želim je najjeftinije moguće uredit, meštri mi predlažu samo direktno nanošenje sepa.
Molim Vaš prijedlog.

ODGOVOR

Na betonske blokove nije moguće direktno ugraditi SEP.
Podlogu je potrebno ožbukati s VC 50 u debljini 2 cm i nakon sušenja podlogu impregnirati pa ugraditi SEP.

R D / 19.2.2013. 8:21:54

Poštovani
Nedavno sam kupio stan u zgradi koja je izgrađena 1982 god i sve se čini u redu. Međutim odlučio sam zidnu stijenu koja pregrađuje dnevni boravak i balkon pomaknuti malo tako da smanjim balkon a dobijem više na dnevnom boravku. U tom postupku sam primjetio da na liniji na podu i ispod pločica od balkona (koje sam skidao da bih napravio pod u dnevnom ima dosta vlage ,i ne znam koji je razlog tome. Mozete li mi pomoći?

ODGOVOR

Potrebno je napraviti hidroizolaciju s dvokomponentnom hidroizolacijskom masom DUOELASTI HIDROPROTEKT, premazati je u dva sloja ukupne debljine 3-4mm. Na hidroizolaciju ugraditi cementnu glazuru i podnu oblogu koja se nastavlja na postojeći pod u dnevnom boravku.
Prije postave hidroizolacije potrebno je provjeriti u kakvom je stanju postojeća AB ploča balkona. Ako je ploča dobra, ne ljušti se, navedeni slojevi se mogu ugraditi, a ako je ploča u lošem stanju potrebno je prvo ploču sanirati i nakon toga izvesti predložene slojeve.

i k / 16.2.2013. 14:43:06

poštovani 2 pitanja. imam jedan zid unutarnji koji stalno vlaži tj ispada s njega boja svake zime i to od poda pa do visine jedan metar. postoji li kakvo sredstvo za pomoć? drugo , imam u vrtu jezerce koje je zabetonirano međutim propušta vodu postoji li nešto s čim se cijelo jezerce može premazati da ne pušta vodu?

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj vlazi zbog
- nedovoljne toplinske izolacije s vanjske strane objekta – dolazi do prevelike razlike u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora
- ili možda zbog neadekvatno izvedene hidroizolacije te zbog zasićenosti zida vlagom.
Premazom se problem neće riješiti već je u zimskom periodu potrebno češće prozračivati prostor zbog izjednačavanja temperature unutarnjeg i vanjskog prostora, te ako objekat nema toplinski izolaciju po mogućnosti je izvesti što prije.
Jezerce premažite hidroizolacijskom žbukom hidro protekt u dva premaza.

I G / 13.2.2013. 17:53:04

Poštovani,

Molim za Vašu stručnu pomoć. Radi se o fasadi polovice kuće 150m2 (ostatak je u kamenu) na sjevernom Jadranu. Stara je cca 35 god i postala je malo porozna što se vidi i po tome da se sporije suši na dijelovima izloženim kiši. Rađena je s tzv. Terrabonom. Predloženo nam je da se napravi pranje/čišćenje i impregnacija te bojanje fasade . Koje vremenske prilike su najpovoljnije za takve radove? Da li se radovi mogu izvoditi i sada? Ako nije problem, da li mi možete reći okvirnu cijenu uzimajući u obzir najkvalitetniji materijal.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

dajemo dva prijedloga načina sanacije, kako slijedi :

1. priprema podloge
cijelu površinu temeliito oprati vodom pod tlakom (mini-wash)

PRIJEDLOG SANACIJE A
Obzirom na specifičnost teksture šerane žbuke TERABONE preporučamo hidrofobiranje površine bezbojnim silikonskim premazom

SILIKOSAM KONCENTRAT razrijediti vodom u omjeru 1:9 (jedan dio SILIKOSAM KONCENTRATA : 9 dijelova vode) i nanositi valjkom ili uređajem na suhu podlogu (najmanje dva dana sušenja nakon pranja) za prskanje pod tlakom do zasićenja. Za postizanje što bolje vodoodbojnosti preporučamo i drugi nanos „mokro na mokro“.
SILIKOSAM KONCETRAT
okvirna potrošnja : ovisno o upojnosti podloge 0,1-0,5 l/m2 razrijeđene otopine
potrebna količina za cca 150 m2 = 5 l
cijena = 488,65 kn/l


PRJEDLOG SANACIJE B
Na suhu površinu (najmanje dva dana nakon pranja) nanositi akrilatnu fasadnu boju TERATON V obojenu, prema ton karti POGLED U BOJU, u dva naliča. Drugi nalič nanositi na potpuno osušeni prvi.
TERATON V
okvirna potrošnja : 0,35 l/m2
potrebna količina za cca 150 m2 = 55 l
cijena pakiranje 15 l = 30,26 kn/l (I cjenovni razred)
cijena pakiranje 5 l = 33,29 kn/l (I cjenovni razred)

Gore navedene radove ne preporučamo izvoditi na temperaturi zraka i podloge nižoj od + 5oC, odnosno višoj od 30oC, kao ni u uvjetima visoke relativne vlažnosti zraka.
Također preporučamo korištenje zaštitu primjenom skelskog platna s ciljem zaštite od direktnog utjecaja sunca i vjetra.

A S / 12.2.2013. 19:08:19

Poštovani.
Da li je potrebna impregnacija na starom ciglenom zidu s skinutom žbukom,naime naljepili bi ytong s unutarnje strane radi poboljšanja toplinske i zvučne izolacije.

Hvala

ODGOVOR

Najbolje se konzultirati s YTONG-om te što oni preporučuju za zidanje ytong blokova na postojeći zid.

Koliko je nama poznato impregnacija prije zidanja ytong blokova na postojeći zid nije potrebna jer u principu izvodite pregradni zid tzv.kant zid.
Od materijala koji vam možemo preporučiti za zidanje Ytong blokova je naš TANKOSLOJNI MORTA ZA ZIDANJE POROBETONA, a kasnije zid možete ožbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE ili GV 10 ili VC 40 žbukom ili samo pregletati TERANILom.

Znamo da se kod pregradnog zida od ytong elemenata (najčešće 10, 12, 15 cm) svaki treći red po visini obavezno učvršćuje u bočnu nosivu konstrukciju pomoću elastičnog sidra, s pocinčanim čavlima. Svaki drugi Ytong blok zadnjeg reda zida obavezno se učvršćuje u stropnu konstrukciju, pomoću elastičnog sidra. Pregradne zidove od Ytong zidnih ploča potrebno je vertikalno dilatirati s bočnim nosivim zidovima u širini fuge od 1 cm, te istu zapuniti pur-pjenom čiji se višak nakon stvrdnjavanja odstrani. Pregradni zidovi moraju se dilatirati sa stropnom konstrukcijom u širini fuge od 1-2 cm, i zapuniti pur-pjenom.