Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B V / 9.3.2013. 16:15:11

Na kući se pojavila pukotina cijelom dužinom vanjskog zida i unutarni zid sad vlaži...Na koji način je najbolje sanirati da ne ulazi voda..Hvala.

ODGOVOR

Potrebno je prvo sanirati pukotinu s vanjske strane tj. zatvoriti je ekspandirajućom pjenom. U unutrašnjosti, ako je površina ožbukana, pukotinu otvoriti i pregleta u dva sloja glet masom , te u svježi sloj gleta utisnuti staklenu mrežicu.

v d / 8.3.2013. 23:09:07

Stara kuća 1937 god ima oštećenu fasadu (terabona stara)na nekim dijelovima.Sanirao sam sa VC50 i ostavio oko 1 cm debljine za nanošenje završne žbuke .Dali sada da stavim sep ili terabonu i sa čim treba premazati VC50 prije nanošenja završnog sloja.??

ODGOVOR

VC 50 nije potrebno impregnirati već je potrebno podlogu samo navlažiti dobro vodom i ugraditi TERABONU. SEP nije moguće navući u debljini do 1 cm.

M G / 8.3.2013. 10:42:04

Poštovani,
moje pitanje odnosi se na cvjetni element tj. http://www.samoborka.hr/cvjetnjak-za-pokose-50cm-visine-30cm---sivi.
Kako treba pripremiti podlogu za taj element?

ODGOVOR

Ovisno kakvu namjenu cvjetnjaka za pokose želite.
Ako želite raditi potporni zid prvi red se slaže na izravnatu podlogu koja se može fiksirati ugradnjom u betonsku posteljicu ili zapuniti zemljom.
Ostali redovi slažu se s pomakom u kosinu pod kutem od 45-60%.
Cvjetnjak je tako i napravljen da se slaže jedan na drugi.

K V / 8.3.2013. 9:45:17

Na mojoj kući se nalazi hirofa u dosta dobrom stanju, obojena prije cca 10 godina. Budući da je boja izbljedila zanima me je li bolje postojeću fasadu obojiti nekom fasadnom bojom (koju preporučate) ili navuči neki završni sloj fasade u boji na postojeću hirofu. Unaprijed zahvaljujem na Vašim savjetima!

ODGOVOR

Ako je HIROFA zdrava ne trusi se i nigdje se ne odvaja i ako je bojena prije 10 godina, najbolje ju je ponovno prebojati fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte.
Ukoliko je potrebno podlogu možete impregnirati neposredno prije bojanja UNIVERZAKONCENTRAT GRUND-om. Prije bojanja obavezno je pranje fasadne površine vodom pod pritiskom.
Ako želite navući novi završni sloj potrebno je postojeću hirofu tj vrhove hirofe prestrugati, pregletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta i ugraditi bilo koji završno dekorativnu žbuku prema izboru silikat, akrilat, silikon prema boji iz naše ton karte.

A R / 7.3.2013. 22:20:32

Postovani.
Zanima me konkretna razlika Teranila i Teranila extra?
U cemu se ova dva proizvoda razlikuju

ODGOVOR

TERANIL je polimer vapnena masa za gletanje unutarnjih prostora, dok je TERANIL EKSTRA polimer cementna masa za gletanje unutarnjih i vanjskih površina.
TERANIL EKSTRA nije namijenjen za gletanje fasadnih površina. Vanjske površine koje se mogu gletati moraju biti zaštićene kao npr. natkriveni balkoni, terase, lođe i sl.

B K / 6.3.2013. 19:01:05

Postovani! prije cca 25god. postavio sam fasadu na obiteljsku kucu od perlita (ne sijecam se proizvođača) debljine cca 2-3cm. Zavrsni sloj je od bijeloga sep-a (proizvođač je bio privatni- u to vrijeme vrlo popularan, firma mu je bila kod miramarske ulice blizu podvuznjaka). Sada bih na tu postojecu fasadu stavio stiropor 10cm, dali je to moguce ili staru fasadu moram skinuti, pa onda staviti stiropor. Ako mogu stavljati stiropor po staroj fasadi koje materijale (ljepila ili premaze)da koristim. unaprijed hvala na odgovoru. Pozdrav!

ODGOVOR

Ukoliko se fasada tj. SEP čvrsto drži i nigdje se ne odvaja i ako nije jako grube teksture bez problema možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora bez skidanja žbuke.
Ako je SEP grub potrebno je skinuti vrhove tj. prebrusiti površinu SEPa prije ugradnje toplinskog sustava.
Sustav se nakon ugradnje dodatno mora obavezno pričvrstiti pričvrsnicama kroz cijeli presjek toplinske ploče, postojeće fasade i 5 cm u zid.
Sustav lijepite i gletajete našim proizvodom SAMOTERM/SAMOTERM GLET, a završno dekorativnu obradu ugradite akrilatnu žbuku TERAKRIL prema izboru iz naše ton karte.

F S / 5.3.2013. 15:30:18

Poštovani prije 10 godina ožbukao sam obiteljsku kuću sa teratermo extra 100, 4 cm debljine. Nikad nisam stavio završni sloj tako da je žbuka dosta propala i izgubila termička svojstva. Namjeravam obnoviti fasadu sa novom izolacijom debljine 10 cm(stiropor ili kamena vuna) S obzirom na napred navedeno molim Vašu preporuku oko izbora izolacije , završnog sloja i ljepljnje izolacije za postojeću termo žbuku.
Srdačan pozdrav
Franko
098257020

ODGOVOR

Prije ugradnje novog sloja toplinskog sustava potrebno je provjeriti čvrstoću postojećeg sloja na objektu .
Ako se žbuka nigdje ne odvaja i ne zvoni , bez problema možete ugraditi toplinski sustav.
Ako je žbuka upitne čvrstoće potrebno je sve slabo držeće dijelove maknuti i ponovno ožbukati toplinskom žbukom.
Toplinski sustav nakon ugradnje potrebno je dodatno učvrstiti pričvsnicama. Ugradite toplinski sustav TERMOZOL , s pločama stiropora željene debljine i uz završno dekorativnu obradu akrilatnom žbukom TERAKRIL , prema izboru iz naše ton karte.

T V / 2.3.2013. 10:37:22

Poštovani,
sređujem stari prostor i ištema sam stare zidove da bi provukao struju i nove utičnice i rasvijetu.
Ištemani dio sam sada požbukao sa VC40 i sada bi stavio novi sep preko svih zidova.
Na postoječim zidovima je stari sep granulacije 3mm a ja bi stavio novi sep od 2 mm.
Što mi predlažete? da li treba cijeli zid proći sa VC 40 da smanjim neravnine od štemanja pa zatim dati impregnaciju i novi sep ili mogu i novi sep direktno na stari stavit.
Imao oko 90 m2 zida i koliko mi je za to potrrebno materijala i koliko to košta??
Sep, impregnacija?

ODGOVOR

Potrebno je cijelu površinu izravnati (koristeći VC 40) jer inače nećete moći nanijeti manju granulaciju od one na zidu.
Nakon izravnavanja, potrebno je impregnirati podlogu MINERALKVARC GRUNDom dan ranije prije nanošenja SEPa – Z 200.
Potrebno vam je za 90m2 , 15l impregnacije i 360kg SEPa -Z 200. Cijena MINERALKVARC GRUND 20,00kn/l, SEP-Z 200 3,50 kn/kg.

h p / 27.2.2013. 14:24:10

Poštovani,

sređujem stari prostor, sproveo sam novu struju i upravo sam ožbukao rupe od kanala za kablove i izravno ih sa starim zidovima. na zidovima je sep granulacije 4 ili 5 rađen prije 20 godina.
Pošto su zidovi štemani i žbukani što mi je raditi da se ne vide prelai? Treba li ići novi sep preko svega i ako da treba li impregnacija ili treba obrusit stare zidove pa navuč novo lipilo??
Hvala

ODGOVOR

Ukoliko ste izravnali površinu i zakrpali instalaterske kanale, preko cijele površine morate nanijeti novi sloj sepa jer ukoliko ćete SEP nanijeti samo na krpane dijelove, biti će vidljiva razlika i pojava lasastih pukotina na spoju starog i novog SEPa.
Podlogu prije nanašanja SEPa je potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUNDom dan ranije.

G D / 26.2.2013. 10:47:03

Poštovani,
Na balkonu imam postavljen prirodni kamen Hercegovački Posušlki. Isti mi propušta vodu dali na fugama koje su 1 mm ili negdje kroz sam kamen. Pošto je negdje i betonska ploča napukla u prostoriji ispod balkona mi malo vlaži na jednom mjestu. Čim da zaštitim kamen da ne propušta vodu
S poštovanjem

ODGOVOR

Kamen možete premazati silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.
SILIKOSAM KONCENTRAT je sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata. Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog).
Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt.
Spriječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju