Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m m / 20.3.2013. 2:01:41

Imam 350 kvadrata prilaza kući na koji bih postavio granitne ploče odprilike velicine 50x50 i debljine ooko 7-8cm. da li je bolje da se postave na pijesak ili na beton?? hvala unaprijed

ODGOVOR

Najbolje je kontaktirati proizvođača od kojeg se kupuju granitne ploče te te pitati za prijedlog na koji način ih je najbolje ugraditi.

m m / 16.3.2013. 21:24:10

?majstor mi je navanjske zidove ali iznutra postavio stiropol uredno ga pregletao sa mrezisom a nakon toga finirao rofiksom 510 .kad je doslo do krecenja primjetile su se crta kao da je popucalo .kako to sada sanirati?

ODGOVOR

Najbolje je kontaktirati ROFIX jer je njihov proizvod ugrađen na toplinski sustav, te će vam oni najbolje odgovoriti kako da se saniraju nastale pukotine i da li je pravilno primjenjen proizvod.

m e / 15.3.2013. 15:11:29

Poštovani,imam ugradjen stiropor na kući i u potpunosti završen i spreman za ugradnju žbuke,pitanje je koju žbuku da uzmem akrilatnu ili silikatnu i koje su razlike.hvala

ODGOVOR

Na povezani toplinski sustav možete ugraditi bilo koju od navedenih žbuka.
Razlika između žbuka je u sirovini iz koje je napravljena, tako je akrilatna žbuka na bazi akrilatne disperzije, dok je silikatna žbuka nas bazi vodenog stakla.
Akrilatna žbuka ima visoku vodoodbojnost i smanjenu paropropusnost dok silikat ima visoku paropropusnost i manju vodoodbojnost.

B / 15.3.2013. 11:11:58

Kolika je garancija na boju za fasadu i kome se boja reklamira :izvođaču ili proizvođaču(uvozniku)
Stambena zgrada jegrađena od strane koperanata ,a investitor je u međuvremenu otišao u stečaj
S poštovanjem

ODGOVOR

Garanciju na kvalitetu materijala daje proizvođač i ona je obično 2 godine, dok garanciju na kvalitetu izvedenih radova daje izvođač radova gdje je u ugovoru o gradnji između investitora i izvođača navedena i stavka o otklanjanju nedostataka u garantom roku.
Najbolje je posavjetovati se s pravnikom te priložiti ugovor o gradnji i vidjeti da li u stavci o otklanjanju nedostataka ima rok u koje se nedostatak mora popraviti.
Iako je investitor otišao u stečaj pretpostavljamo da postoji zakonski akt u kojem se nedostaci otklanjaju.

b / 14.3.2013. 20:47:45

koja je razlika između akrila,silikona i silikata ,što je najbolje stavljati na stiropor?

ODGOVOR

Razlika između akrilata, silikona i silikata je u vezivu iz kojeg je žbuka proizvedena.
Akrilat je na bazi akrilatne disperzije, silikon na bazi silikonske disperzije, a silikat na bazi vodenog stakla.
Granulacija, tekstura i odabir tona žbuka u silikatu i silikonu može biti isti, dok u akrilatu osim granulacije i teksture imate veći izbor tonova.
Na toplinski sustav s pločama stiropra mogu se ugraditi sve tri žbuke. Akrilatna žbuka ima visoku vodoodbojnost i smanjenu paropropusnost, silikat ima visoku paropropusnost i manju vodoodbojnost, dok silikon ima visoku vodoodbojnost i visoku paropropusnost.

i / 13.3.2013. 18:32:04

postovani! zasto na kamenu vunu ne smije ici akrilna dekorativna zbuka?hvala...pozz

ODGOVOR

Na mineralnu vunu može se bez problema ugrađivati akrilatna žbuka, za što imamo i POTRVRDU O SUKLADNOSTI izdanu od strane IGH, za mineralne ploče BR.1/05-ZGP-747 i lamele BR.1/05- ZGP-748.

J D / 13.3.2013. 15:51:52

Poštovani.Dali se može nanositi sep i koje granulacije kao završni sloj na termo fasadu od stiropora i koju masu za gletanje treba koristiti prije samog sepa?Dali je moguće da sep otpada od mase(ljepila) pošto mi se to ćini previse glatko.

ODGOVOR

Ako je ugrađena toplinska žbuka koja u svom sastavu ima stiroporna zrnca, žbuku pregletajte TERATERMO GLETom u dva sloja rabiciranjem sa staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETa.
Ako se izvodi povezani toplinski sustav s pločama stiropora, ploče pregletati koristeći SAMOTERM F, u dva sloja s armiranjem staklenom mrežicom u sloju SAMOTERM F.
Mineralna žbuka SEP može se ugraditi na toplinsku žbuku i na toplinski sustav. Preporučamo vam SEP-Z 200, SEP-Z 300, SEP 03 bijeli ili obojeni.
Padanje SEPa nije moguće ako se podloga pravilno pripremi tj.pregleta, suši minimalno 7-10 dana, te impregnira odgovarajućom impregnacijom prije nanošenja SEPa.

i s / 13.3.2013. 15:00:39

postovani,da li je moguce na stiropor koji je pregletan staviti edelputz tj,sep

ODGOVOR

Ako je povezani toplinski sustav izveden prema pravilu struke mineralna žbuka SEP se može bez problema ugraditi.

A G / 12.3.2013. 21:22:09

Poštovani!

Molim da me posavjetujete u vezi problema sa opadanjem boje sa zida.Naime u stanu u potkrovlju obiteljske kuće na južnom zidu koji je obojan sa JUB-ovim biovapnom ljušti se boja i opada sa zidova.Izvana je fasada neizolirana klasična žbuka impregnirana sa Caparol Fibrosil, te preko toga obojana sa JUB revitalcolor AG.Zid je zidan Porothermom 25 te iznutra klasično žbukan.Opadanje boje je izraženo pri plafonu,odnosno kosoj ploči,dok je sredina zida dobra.Također primjećujem nekakvu bijelu paučinicu koja najvjerovatnije podiže boju,ali ne svugdje.Na zidu nijsu primjetni mokri tragovi ni za najvećih kiša.
Zanima me da li je možda biovapno loš izbor i kakvu sanaciju savjetujete.
U prilogu šaljem slike.

ODGOVOR

Prostor tj.zidovi koji su obojani bio vapnenom bojom ne bi se smjeli ljuštiti jer je vapnena boja prirodni proizvod, dezinfekcijska, ekološka boja, neškodljiva, otporna na UV zračenje, visoko parapropusna V1, visoko alkalna – nema razvoja plijesni.
Vapnena boja je smjesa gašenog vapna, pigmenata i punila, bez organskih otapala i biocida (nije štetna za zdravlje).

S vanjske strane je ugrađena akrilna mikroarmirana fasadna boja i impregnacija koje jedino mogu smanjiti paropropusnost žbuke s vanjske strane, koja ne bi previše smjela utjecati na unutrašnjost.
Pretpostavljamo da se radi o prevelikoj razlici između temperature vanjskog i unutarnjeg prostora i nedovoljnoj izoliranosti ab dijelova. Pošto je s vanjske strane ugrađena podložna žbuka i stavljen samo premaz, ono nije dostatna izolacija bez obzira što je zid izveden s Porotherm 25.
Pošto se vama ljuštenje pojavljuje samo na gornjem dijelu pretpostavka da spoj ab ploče i krova nije dovoljno toplinski izoliran te se zbog razlike u temperaturi (vanjske i unutarnje) javlja kondenzat koji potiče ljuštenje.
Moguće je da se zbog kondenzata unutarnja žbuka zasitila topivim solima i ako su prije bojanja zidovi pregletani glet masom smanjena je parapropusnost koja nepovoljno utječe na boju i uzrokuje ljuštenje.
Potrebno je češće prozračivati prostor i predvidjeti mogućnost ugradnje toplinske izolacije. Sanaciju možete izvesti ljuštenjem boje i glet mase do žbuke, tretiranje žbuke sredstvom za spriječavanje razvoja mikroorganizama TERACID ili sanacijskim premazom za blokadu topivih soli ANTISOL, pregletati vapnenom glet masom i obojati bojom.
Napomena: ANTISOL će djelovati samo površinski jer nije dubinski premaz ali može barem malo eliminirati topive soli u žbuci.
Slike u vašem pitanju nismo primili (ne možete ih niti poslati putem naše web stranice Pitanja i odgovori nego samo direktno emailom) te smo vam odgovorili na temelju vašeg upita.

D / 11.3.2013. 23:04:38

Želim vanjski roštilj od betona presvući SEP-om. Molim Vas koje materijale da koristim i objasnite mi postupak.

ODGOVOR

SEP mineralna žbuka kao i sve ostale tankoslojne završno dekorativne žbuke nisu primjerene za oblaganje roštilja jer se s vremenom zbog visoke temperature roštilja mogu odvojiti od podloge.
Poželjno bi bilo s vanjske strane na roštilju izvesti toplinski sustav sa kamenom vunom ili stiroporom pa ugraditi SEP.Ako želite samo navuči SEP potrebno je roštilj pregletati SAMOTERM / SAMOTERM GLETom i onda ugraditi SEP kojeg bi bilo dobro nakon ugradnje premazati fasadnom bojom MINERALKOLOR ili TERATON V.