Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D V / 1.4.2020. 15:05:24

Poštovani, Čime je najbolje zapunit rupe/fuge između cigli-vanjski zid. Gledao sam VC 40, ali mi nije jasni opis : nanositi ručno ili strojno na zid od opeke obrađen predšpricom(rijetka konzistencija). Znači da mogu i vc40 koristiti kao predšpric ili moram baš koristiti špric ? Ili predlažete neki drugi proizvod iz vaše ponude za tu obradu? Hvala!

ODGOVOR

Ukoliko se radi o zidu od opeke koji će se dodatno obrađivati žbukanjem, sljubnice između opeka potrebno je zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE M5. Ako se pak radi o zidu u kojem opeka ostaje vidljiva sljubnice je potrebno zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Vapneno-cementna žbuka VC 40 namijenjena je za žbukanje unutarnjih zidova .

H K / 31.3.2020. 16:13:09

Postovani Zelio bi izravnati pod u garazi koji je propau u jednom dijelu oko 6cm. Naime garaza se nece vise koristiti za vozilo nego kao veseraj. hvala

ODGOVOR

Za izravnavanje poda u debljini od 6cm preporučamo izradu nove glazure i to tako da je debljina nove glazure na najtanjem dijelu min.2cm, što bi onda značilo da tamo gdje je potrebno izravnati 6cm, debljina glazure će biti 8 cm. Za izvedbu glazure preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20.

A K / 29.3.2020. 11:45:46

Poštovani, što bi preporučili za krpanje šlica (šlic za instalacije) u vanjskom zidu? Šlic je napravljen paralelno s podom uzduž 3/4 vanjskog zida širine cca12cm i dubine cca 8 cm.

ODGOVOR

Betonske zidove preporučamo krpati REPARATURNIM MORTOM R4 250- Za zidove od opeke možete primijeniti toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD.

R R / 29.3.2020. 8:12:05

Postovani , da li je moguca ugradnja teraplasta preko postojeceg ,veoma lose uradjenog,teraplasta.Da li je potrebno impregnirati ili nanijeti neko sredstvo prije ugradnje novog...puno pozdrava

ODGOVOR

Na loše izvedenoj podlozi teško je izvesti novi sloj zadovoljavajuće teksture. Ovisno o vrsti podloge preporučamo ili uklanjanje postojećeg sloja (najlakše izvesti zagrijavanjem i mehaničkim uklanjanjem). ili impregnacija podloge KONTAKT GRUNDOM, te zaglađivanje SAMOTERM GLETOM. Na tako pripremljenu podlogu nanijeti MINERALKVARC GRUND OBOJENI br. 65 te na potpuno osušeni grund nanijeti novi sloj TERAPLASTA.

M T / 27.3.2020. 22:00:04

Poštovani,zanima me mogu li kulir ploče debljine 3,8cm ljepiti na beton u dvorištu? Beton je prilično ravan tako da bi išlo minimalno ljepila. Ako mogu koje ljepilo da koristim,treba li beton premazivatj sa čim,dali da ostavim minimalnu fugu i onda je napunim kvarcnim pjeskom? Kad ih zaljepim za beton mogu li vozila voziti preko njih?

ODGOVOR

Ukoliko betonska podloga ima odgovarajuću nosivost i izvedena je u padu, za lijepljenje bet. ploča preporučamo fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS. Ukoliko su potrebne veće debljine sloja ljepila preporučamo TERATEKT FLEKS UNILEVEL (do najviiše 15 mm). Zalijepljene ploče fugirati kvarcnim pijeskom 0,1-0,6 mm. Otpornost tako postavljenih ploča na prometno opterećenje osobnog automobila ovisi isključivo o kvaliteti podloge i postavljanja.

D / 26.3.2020. 21:06:04

koliko je potrebno akrilne žbuke terakri z 1.5 mm boja 4237 za 160 m2

ODGOVOR

Za 160m2 potrebno je 15 kanti po 25kg, odnosno 375kg završno dekorativne žbuke Terakril Z 1,5mm.

D M / 25.3.2020. 11:07:20

Kupaonica. Rigips strop. Ocistio zbog bojanja. Spuzvicom. Pojavilo se ispod bijele podloge na nekim mjestima tamne mrlje. Impregnirano, obojao 4 puta. Dobro, osim na tim nekim mjestima se i dalje vide tamnije mrljice. Inace, strop je bio vec obojen u bijelo. Ovo je drugo bojanje. I tu gdje su kao fleke, strop nije gladak, vec je malo hrapav, naborana, potlepusen. Sto uciniti? Hvala.

ODGOVOR

Pojava tamnih mrlja na površinama zidova I stropova u prostorijama sa povećanom vlažnosti zraka najčešće su manifestacija zaraze mikroorganizmima – plijesnima. U tom slučaju površine nije dostatno samo prebojati već je iste prije nanošenjan novih naliča boje potrebno tretirati biocidnim sredstvom TERACID s ciljem uništavanja spora prisutnih u podlozi. Također prporučamo primjenu unutarnjih boja namijenjenih za vlažne prostore tipla AQUAPOL ili antikondenzacijske boje TERMOPOL. Detalje primjene proizvoda možee naći na tehničkoj uputi istih dostupnoj na našoj web stranici. Ukoliko je navlaživanje uzrokovalo oštećenja samih GK ploča iste će biti potrebno zamijeniti.

i k / 18.3.2020. 18:04:50

kako riješiti napuhavanje i pucanje boje i žbuke ispod prozora.Prozori su pvc,fasada demit.do navedenog dolazi uvjek ispod istog prozora na ostalima ne.

ODGOVOR

Problem koji imate rezultat je prodora vode uz klupčicu ili stolariju. Kad pronađete i sanirate mjesto gdje voda zacurijeva, potpuhnutu žbuku i boju ispod prozora morate u potpunosti ukloniti, te nanovo pogletati i prebojiti.

T V / 14.3.2020. 9:12:14

Koju bi mi žbuku i impregnaciju preporučili na betonsku škarpu. Silikat ili silikon? Može li se beton premazati samo sa impregnacijom i na to stavili žbuka ili treba prije pogletati. Hvala

ODGOVOR

Trajnost bilo koje završno dekorativne obrade ovisi o površini na koju se nanosi. Konkretno, u Vašem slučaju ovisi o upojnosti betonske škarpe i vlažnosti okoline. Betonski zid je potrebno obraditi SAMOTERM GLETOM ili REPARATURNIM MORTOM prema tehničkim uputama danim na našim web stranicama ( https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20ReparaturniMortG.pdf ). Obrađeni betonski zid premažete temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND dan prije nanošenja SILIKONSKE ŽBUKE. Napominjem još jednom da trajnost završno dekorativne žbuke ovisi o količini vlage u podlozi.

J M / 12.3.2020. 12:23:59

Postovani, Koja je razlika između vasih zbuka UNIVA 30 i VC 40? Ne mogu pronaci sastav cementa i drugih aditiva. I koju preporucujete za unutarnje zbukanje. Lp

ODGOVOR

I UNIVA 30 i VC 40 su vapneno-cementne podložne žbuke, vrlo sličnih formulacija. Glavna razlika između ove dvije žbuke je što je VC 40 podložna žbuka isključivo za unutarnje radove, dok UNIVU 30 možete upotrijebiti i u vanjskim i unutarnjim radovima.