Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

E R / 29.9.2020. 11:26:28

Poštovani Stara je kuča ,nosači stropa su grede relativno dobre 0 mogućih 10 ocijena 8.Htio bih podići krov za 5 bloka u visini,zbog novog stambenog prostora. zanima me lagani beton ,dali se može koristiti umjesto klasičnog betona i kolika je potrošnja na m2 ako je debljina te deke 12 cm. Puno vam hvala .

ODGOVOR

Samoborka u ponudi ima LAGANI BETON 12 čije karakteristike i upute primjene možete naći na našoj web stranici. Za vrstu i karakteristike betona koji morate koristi, molimo obratite se statičaru.

V L / 28.9.2020. 11:06:25

Poštovanje. Nanio sam Teranil (2 vreće od 8 kg) na nekoliko raznih podloga te je isti žućkaste (krem) boje, a nikako izrazito bijele boje. Datum proizvodnje je 20.8.2020. te mi nije jasno u čemu je stvar? Dva su dana prošla od nanošenja i boja je i dalje ista.

ODGOVOR

Vapnena masa za gletanje TERANIL je prirodno bijele boje. Kako je riječ u proizvodu u čijem sastavu su prirodne sirovine moguća su određena odstupanja. Kontrolnim ispitivanjem proizvodne šarže nisu zamijećena odstupanja od talona. Napominjemo da boja proizvoda ne utječe na kvalitetu. Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijedite nam fotografije!

A B / 26.9.2020. 18:57:27

Poštovani, na podu od keramičkih pločica htio bih napraviti zid od porobetona. Kao premaz ispod produžnog maltera mislio sam staviti kontakt grund. Da li je to dobar izbor? Također postoji li neki premaz koji se može staviti ispod Teranil gleta kako bih spriječio pojavljivanje gljivica i plijesni na unutarnjim zidovima?

ODGOVOR

Keramičke pločice na kojima planirate izvesti pregradni zid od porobetonskih blokova preporučamo mjestimično "otvoriti" štokanjem te impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Prvi red blokova položiti u sloj MORTA ZA ZIDANJE M-5, te daljnje zidanje izvoditi TANKOLOSJNIM MORTOM ZA ZIDANJE PROROBETONA. Izvedeni zid obvezno dilatirati na spoju sa stropom I sudarnim ziđem primjenom poliuretanske pjene. Ukoliko na površinama unutarnjih zidova postoji problem pojave plijesni preporučamo gletanje, nakon uklanjanja postojećih slojeva boje i gleta i tretiranJa podloge TERACIDOM, izvesti TERANILOM - vapnenom masom za gletanje te ličenje TERMOPOLOM unutarnjom antikondenzacijskom bojom.

I L / 24.9.2020. 8:58:28

Poštovani, obraćam se putem email sa slikama u prilogu jer mislim da ćete lakše vidjeti što me muči. Zbog nedostatka majstora morati ću sam se baviti krpanjem i žbukanjem, pa Vas molim za savjet koje proizvode iz Vašeg širokog asortimana da izaberem. Kao što vidite na slikama trebam obaviti sljedeće: 1. krpanje zidova s kojih je otpala žbuka u površinama i do 1 kvadrata 2. krpanje i izrada štokova 3. žbukanje prostorija od poda do stropa s tim da sa na donjem dijelu zidova prije bile postavljene pločice 4. žbukanje i ravnanje kupaonskih zidova na kojima su ostaci stare žbuke radi pripreme za keramičarske radove hvala na savjetu

ODGOVOR

Poštovani, u nastavku dostavljamo odgovore na vaša pitanja:

1. Krpanje žbuke možete izvesti podložnom žbukom VC 40 za debljine do 2 cm, uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2. U slučaju potrebe većih debljina žbuku možete nanositi u više slojeva.

2. Otvore za štokove bi trebalo nadozidati opekom uz primjenu MORTA ZA ZIDANJE M5 i obraditi žbukom VC 40. 3. Ne preporučamo nanošenje žbuke na površine koje su već obrađene gletom i bojom. Potrebno je ukloniti eventualne ostatke ljepila do podloge te cijelu površinu obraditi FINOM ŽBUKOM EXTRA u debljini do 10 mm. Obojene površine prethodno impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Po potrebi cijelu površinu pregletati TERANILOM.

4. Ukoliko odstupanja ravnine nisu veća od 1 cm, preporučamo lijepljenje pločica debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

M R / 17.9.2020. 8:08:58

Poštovani, Molim Vas za pomoć, imam vanjske betonske stepenice koje su se počele runiti zbog zuba vremena,uz njih se na stavlja isto betonska staza koju bih presvukla mada nije oštečena. Pošto bih voljela izbjeći razbijanje htjela bih ih presvući nekim reparativni mortom ili slično po Vašoj preporuci, a da nije neka astronomsko cijena i da mi izdrži par godina. Svaki savjet i preporuka bi mi puno značila. Hvala

ODGOVOR

Ovisno o potrebnim debljinama sloja popravak betonskih površina preporučamo izvesti odgovarajućim reparatrunim mortom - REPARATURNI MORT G do 15 mm, REPARATRUNI MORT R4 250 do 40 mm.Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

D M / 16.9.2020. 13:02:44

Dobar dan.Da li se na teraplast moze nanositi silikatna zbuka?Hvala...

ODGOVOR

Na postojeći TERAPAST, ukoliko je pravilno nanesen i zaglađen, nakon pranja vodom i sušenja možete nanositi akrilatnu žbuku TERAKRIL Z granulacije 2 mm, uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ukoliko na TERPLAST postoje određeni nedostaci (neujednačena debljina sloja, neujednačeno zaglađeno, vidljivi spojevi I dr) potrebno je izvesti dodatni izravnavajući sloj polimer-cementnim mortom UNITERM uz impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM.

K S / 14.9.2020. 11:22:54

Poštovani, Koji proizvod preporučate za popravak cementno vapnena žbuke na zidu u dvorištu. Naime zid je ožbukana cementnom žbukom te treba popraviti manje pukotine prije nanošenja grunda i završne fasadne žbuke

ODGOVOR

Za sanaciju mjestimičnih pukotina u podložnoj žbuci (ukoliko nije riječ o konstruktivnim pukotinama samog ziđa) preporučamo MORT ZA PUKOTINE. Nepravilno raspoređene lasaste pukotine nastale vezivanjem žbuke predlažemo punoplošnu obradu UNITERMOM u sloju kojeg je moguće izvesti I armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Ukoliko ste u mogućnosti molim dostavite fotografiju s vidljivim oštećenjima.

D P / 11.9.2020. 15:34:53

Poštovani, Terasa mi curi na nekoliko poprečnih manjih pukotina, vjerujem kroz fuge pločica. Želja mi je sanirati isto na način da pločice se ne diraju te sanicijom da se i dalje vide. Zahvaljujem na pomoći

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom program hidroizolacijskih premaza nema proizvod koji bi odgovarao traženim karakteristikama. Za izvedbu HI preko postojećih pločica preporučamo: - podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM - hidroizolaciju izvesti HIDROPROTEKTOM DUOELASTIK uz primjenu staklene mrežice PRIMAFAS 160 u zoni pukotina - keramičke pločice lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS te fugirati TERAFILOM F Napominjemo da je svakako prije sanacije potrebno utvrditi uzroke nastalih pukotina te provesti potrebnu sanaciju.

M S / 11.9.2020. 11:40:05

Postovavani, Molim vas za savjet. Vani smo od betona izgradili spremise za kante za smece, odmah pored ograde. Sad bismo tu kucicu htjeli obraditi i staviti neku fasadu. Problem je sto imamo maximalno 1 cm debljine za obradu (jer se ograda otvara na kucicu i nemamo vise prostora). Sto biste nam preporucili napraviti (glet, mrezica, fasada), a da to ukupno ne bude deblje od 1 cm? Takoder, koju vrstu fasade je najbolje staviti na takav objekt zbog vanjskih utjecaja kise i hladnoce?

ODGOVOR

Betonske površine preporučamo obraditi REPARATRUNIM MORTOM F, te nakon minimalno 7 dana završno obraditi akrilatnom žbukom TERAKRIL Z granulacije po vašem izboru (1,5;2; 3 mm) uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

i p / 10.9.2020. 12:22:32

Poštovani! Prilikom sanacije oštećenih zidova susreo sam se problemom sušenja slojeva sanacijskih radova: reparaturni mort g (za sanaciju dubinskih oštećenja) - žbuka vc 50 - teratekt f i mrežica - teranil extra - farbanje bojom za zidove. Kako u radu gubim dosta vremena na sušenje između pojedinih faza, možete li mi odgovoriti koliko dana moram čekati sa se pojedini sloj osuši u potpunosti. Naročito čekanje između sloja reparatur g (20mm) i žbuke te žbuke 20 mm i teratekta f. Isto i teratekt f i teranil extra. S poštovanjem , Ivan

ODGOVOR

Kod izvođenja radova potrebno je pridržavati se vremena sušenja pojedinih slojeva. Kod primjene “standardnih” materijala preporučamo pridržavati se uobičajene računice 7 dana po 1 cm debljine sloja. Kako bi “ubrzali” cijeli postupak sanacije preporučamo sanaciju oštećenja I žbukanje izvoditi npr vapneno-cementnom žbukom VC RAPID, po potrebi u dva sloja. Za punoplošno armiranje I zaglađivanje podloge preporučamo FINU ŽBUKE EKSTRA ili isto izvoditi u sloju TERANILA EKSTRA. Za armiranje koristiti staklenu mrežicu IN 70. Za detaljniji prijedlog sanacije potrebn je precizniji opis postojećg stanja.