Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N B / 12.2.2021. 13:50:33

Poštovani, trebao bih obraditi stare žbukane zidove cca.20 godina (krupna žbuka) koji su nekoliko puta bojani običnom bijelom bojom. Da li je dovoljna impregnacija i masa za izravnavanje npr. teranil extra ili betonfix sto bi vi prepopručili? Ili je potrebno postaviti uz masu za izravnavanje i mrežicu za armiranje? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Neravnine u debljini 1-10 mm možete izravnati i fino zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA, za veće neravnine do 20 mm koristiti FINU ŽBUKU MAX. Kao impregnaciju prije žbuke koristiti PREMIUM GRUND. Ukoliko nema krpanja oštećenja podložne žbuke rabiciranje nije neophodno.

E G / 11.2.2021. 14:18:04

Poštovani, možete li me savjetovati šta je najbolje koristiti za zaštitu stiropora. Radim figure od stiropora pa mi treba nekakav premaz koji bi mu dao čvrstoću. Hvala

ODGOVOR

Samoborka ima u ponudi UNITERM i SAMOTERM GLET. To su mortovi za armiranje toplinsko izolacijskih ploča koji imaju visoku čvrstoću prionjivosti na polistirenu i dobru obradljivost u svježem stanju. Također u našem asortimanu postoji PRIM ŠTUKATUR, proizvod namijenjen za dekorativnu obradu štukatura od polistirena. Kako bismo Vam eventualno mogli dati konkretniji savjet kontaktirajte nas na broj 01/3322 709 ili 01/3322 808.

K H / 4.2.2021. 13:51:49

Poštovani, U fazi sam adaptacije stana, te vas molim za vaše stručno mišljenje oko sljedećeg: - Postojeće podove sam djelomično skidala. Parket je skidan, dok keramika nije (planiram postavu nove keramike na postojeću).Tu je sad došlo do razlike u visini poda (cca 2-5 cm), a što namjeravam riješiti masom za niveliranje. Zamolila bi da mi preporučite naj adekvatniji proizvod. Puno hvala i LP Kristina

ODGOVOR

Samoborka u ponudi ima razlijevnu samonivelirajuću masu TERANEKS UNILEVEL koja je pogodna za debljine od 5 do 20 mm i nanosi se isključivo na betonske podloge, a za veće debljine sloja koristiti CEMENTNI ESTRIH 20. Ukoliko se lijepi pločica na pločicu preporučamo vam TERATEKT F i PREMIUM GRUND kao impregnaciju.

P / 3.2.2021. 15:05:29

Nabavio sam alat kojim se zagrabi žbuka i preko kompresora baca na zid. Ostala mi žbuka za ručno žbukanje pa me zanima dal je moguće nju upotrijebiti ili mora biti žbuka za strojno nanošenje? Koja je razlika između strojne i ručne žbuke ,mislim na cementno vapnenu žbuku. Nadam se odgovoru. Lp.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kojem proizvodu se radi, pa ne možemo preciznije odgovoriti na isti. Ukoliko je proizvod od strane proizvođača deklariran isključivo za ručno žbukanje isti bi kod strojnog nanošenja mogao uzrokvati poteškoće. Svakako preporučamo da se upitom obraditi direktno proizvođaču materijala koji vam je ostao te pri tome obvezno navedete naziv proizvoda.

r k / 29.1.2021. 13:16:45

U maloj sobi koju pretvaram u kuhinju ,poskidao sam stari parket, na betonu je ostalo ljepila koje nemoguće ničim skinuti, probao sam brusiti, ali ništa moguće samo previše prašine, palio s brenerom i ništa. Zanima me imali išta za pomoć za premazivanje ili skidanje toga ljepila prije ljepljenja keramike .lp roby

ODGOVOR

Za uklanjanje ljepila Vam savjetujemo da se obratite proizvođačima podne obloge. Kao moguće rješenje Vam možemo preporučiti da za izvedbu keramičke obloge izvedete cementnu glazuru CEMENTNIM ESTRIHOM 20 u minimalnoj debljini sloja od 3 cm na koju zatim možete lijepiti keramiku.

H S / 28.1.2021. 10:59:35

Poštovani, kod adaptacije kuće, dozidane su terase i došlo je do slijeganja istih... na zidovima (spoju stiropora) u ćošku su pukotine po dužini (širine cca 3 mm). Fasada je rađena (prije 12 godina) Samoborkinim materijalima pa, bi to trebalo sanirat. Molim, savjet koje materijale koristiti i kako.to sanirat. Hvala, H.

ODGOVOR

Spoj dograđene terase I postojećeg objekta potrebno je izvesti kao trajno elastičan. Za detaljniji savjet I preporuku materijala potrebne su dodatne informacije o postojećim slojevima izvedenim na terasi kao i način obrade samog zida. Molim da nam pošaljete fotografiju sa predmetnim detaljem.

V Š / 27.1.2021. 20:06:42

poštovani, radio bi podlogu za drvenu sjenicu na brežuljku. Podloga bi bila napravljena od betonskih opločnika. Jasno mi je naravno da moram napraviti podlogu od šljunka ispod samih opločnika. Izbjegao bih stavljanje rubnjaka radi komplikacije samog posla. Koliko sam shvatio za ovu namjenu nisu neophodni. Zanima me da li moram na neki način učvrstiti opločnike ili je dovoljno da ih samo stavim na šljunak i pijesak. Ploče su 40x40x5cm. U vašim uputama piše ovako: Ugraditi predviđeni rubni okvir (rubnjak, ploča) na jednoj strani površine opločenja. Nije mi jasno na koji način to riješiti bez rubnjaka. Hvala

ODGOVOR

Ukoliko ne želite postavljati rubnjake na rubovima opločene površine potrebno je rubne ploče polagati na sloj betona ili MORTA ZA OPLOČENJA kako bi imale ulogu “učvršćenja”.

D G / 26.1.2021. 15:35:27

Poštovani, koji vaš proizvod kupiti za podbetoniravanje montažne kuće. Naime, kako temelji nikad nisu savršeno ravni, između temeljne ploče i zidova montažne kuće postoji tanki prostor u koji treba ubaciti neku vrstu morta da bi zidovi imali čvrsti oslonac, zbog krovišta i cijele težine. Sada je to na drvenim kajlama, netom nakon montaže. Hvala.

ODGOVOR

Savjetujemo vam razljevni mort brzog razvoja čvrstoće MORT ZA PODLIJEVANJE 0-2 za izravnanje debljine do 20 mm, za veće debljine koristiti Mort za podlijevanje 0-4 ili 0-8. Detalje primjene i tehničke upute možete naći na našoj web stranici.

M P / 20.1.2021. 12:05:09

Poštovani, na zgradu je nanesena završna dekorativna žbuka Terakril Z. Sada se taj završni sloj na nekim mjestima ljušti (samo taj završni sloj, podloga je u redu). Zanima me gdje je greška i što bi trebalo napraviti. Ukoliko treba skidati cijeli završni sloj, na koji način to najjednostavnije napraviti?

ODGOVOR

Razlozi smanjeni prionjivosti i “ljuštenja” završno dekorativne žbuke mogu biti različiti: nedovoljna starost podloge, nedostatak temeljnog premaza , nanošenje žbuke na orošenu podlogu I dr. Sve slabo vezane držeće dijelove završne žbuke potrebno je mehanički ukloniti do podloge, koju je nakon toga potrebno temeljito otprašiti ili oprati vodom, impregnirati PREMIUM GRUNDOM, te izravnati FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Nakon najmanje 7 dana nanijeti MONERALKVARC GRUND OBOJENI, ten a potpuno osušeni grund nanijeti odgovarajuću završno dekorativnu žbuku. Posebnu pozornost potrebno je obratiti kod izvođenja radova u uvjetima visoke vlažnosti zraka, pri čemu često dolazi do površinskog orošavanje podloge!

G G / 20.1.2021. 8:16:54

Poštovani , koju gotovu žbuku koristiti za ožbukati zid od ytong blokova (unutra)? Znam da je ytong moguće obraditi samo s gletom, ali u ovoj varijanti mi ne odgovara jer mi treba nešto deblje. Razmišljao sam o proizvodu VC 40? Zanima me što vi kažete i imate li možda neki drugi prijedlog? Lp i unaprijed hvala!

ODGOVOR

Ytong blokove možete žbukati u unutarnjim prostorima gips vapnenom podložnom TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE u debljinama od 5 do 10mm ili laganom vapneno cementnom žbukom VC 20 L. Detalje primjene i tehničke karakteristike možete naći na našoj web stranici.