Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D B / 10.12.2020. 8:31:15

Poštovani, postoji li mogućnost na postojeću betonsku podlogu nanijeti tanji sloj morta ili ljepila i zalijepiti snježnobijelo zrno 7-11 mm da izgleda kao nasuti šljunak . Površina bi bila parkirna i prilaz kući. Betonska podloga je izvedena i ružna a nemamo prostora za postavljanje bilo kakvog opločenja. Hvala i lp

ODGOVOR

Preporučamo Vam da izvedete prani kulir. Samoborka d.d. ima u ponudi KULIRMIX, vezivo s kojim se u suhom stanju miješa zrno po želji, a čiji izbor možete naći na našoj web stranici https://www.samoborka.hr/zrno . Svakako preporučamo angažirati iskusnog izvođača radova.

b j / 10.12.2020. 7:08:26

U konobi sam skinuo staru žbuku(izgledala je kao zemljana)sve do kamena. Zidovi su kameni debeli oko 90 cm. Trebao bi požbukati te zidove te me interesira koje materijale preporučujete, od početnog šprica pa sve do gletanja. Zidovi bas i nisu ravni, odstupanja su i do 8 cm. Unaprijed zahvaljujem i LP

ODGOVOR

Za početni špric preporučamo CEMENTNI ŠPRIC 4 (ručno nanošenje), a za žbukanje toplinsko izolacijsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD koju možete nanijeti u više nanosa do tražene debljine. Za fino zaribavanje koriste FINU ŽBUKU F-900, na koju možete nanijeti TERANIL.

M F / 6.12.2020. 12:52:12

Postovani, Pitanje totalnog amatera...kako ne radim, imam vremena pa bih sam navukao sep od 3mm na unutarnje i jedan mali dio vanjskog zida garaze. Na unutarnjim zidovima je navucen VC40 na djelu sa betonskim blokovima a na plafonu gdje je puna ploca je sloj VC50. Sad bih nanio sep. Molim vas da me savjetujete koji premaz prije sepa da nanesem i informaciju koliko se treba cekati po nanosenju sepa da bi ga se zagladilo kako bi ispalo ravnije? Unaprijed hvala na odgovoru i velika pohvala za vasu web stranicu!

ODGOVOR

Sve podloge pa tako i VC 40 i VC 50 prije nanošenja SEP-a potrebno je impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM koji se suši cca 24 sata. Ton Mineralkvarc grunda se definira prema tonu Sep-a. Sep zaribane ili ribane strukture se nanosi u debljini zrna i odmah se obrađuje, odnosno zaribava plastičnim gleterom.

M P / 3.12.2020. 13:54:45

Poštovani, molim Vas pomoć vezano za teraplast. Naime, na vanjski parapetni zid na kojem već postoji teraplast je nacrtan grafit kojeg bi trebalo pokriti novim slojem teraplasta (nanosio bi se na cijeli zid) Koji se sve slojevi nanose? Može li završni sloj novog teraplasta ići na postojeći teraplast uz impregnaciju ili je potrebno prethodno nanjeti glet ili glet sa mrežicom na postojeći teraplast ? Hvala Vam unaprijed!

ODGOVOR

Na postojeći TERAPLAST, ukoliko je dobro zaglađen, moguće je nanošenje novog sloja uz prethodno temeljito otprašivanje ili pranje površina, te nakon sušenja impregniranje MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENI BR. 65. U vašem slučaju postoji problem smanjene prionjivostI na postojeći grafit, koji preporučamo ukloniti pranjem uz primjenu odgovarajući sredstava za uklanjanje grafita (preporučamo obratiti se trvtkama koje se bave time kao npr. ČISTO d.o.o.; FROSTING d.o.o. I dr). Za sve eventualno dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

B Š / 30.11.2020. 6:49:53

Pozdrav. Navukli smo sep, 1-3mm, i nakon toga je majstor postavio plocice. E sad, sad na zidovima ima malo prasine. Jel se sep moze vodom(slaufom imi monivasem s daljine naravno) oprati, imi jel se bijeli sep moze premazati bijelom bojom za unutarnje zidove? Mogu li sep, “pomalati”?

ODGOVOR

Iz vašeg upita se može zaključiti da se radi o površinam unutarnjih zidova, te stoga ne preporučamo pranje miniwashem. Ukoliko se uistinu radi isključivo o zaprljanju prašinom površine preporučamo temeljito otprašiti mekom četkom I usisivačem. Nakon uklanjanja onečišćenja površine možete oboiti I unutarnjom perivom bojoj. Ikoliko se ipak radi o vanjskim površinama iste preporučamo oprati vodom pod tlakom mini-washem, te po potrebi obojiti fasadnom bojom tipa MINERALKOLOR ili TERATON V.

K P / 29.11.2020. 9:45:05

Poštovani, trebao bih na kući sa siporex blokovima nadozidati otvor za manji prozor, koristim Vaše ljepilo za porobeton M10, da li ove dnevne temperature od 2-3 ujutro pa do 5 prek danapredstavljaju problem ? Da li ima kakvo namjensko ljepilo bas za niske temperature ? Bilo bi jako malo nadozidano, samo jedan red blokova, debljine 3 do 5 cm

ODGOVOR

Radove zidanja možete izvoditi u uvjetima temp. zraka i podloge iznad +5 C. Načelno, kako bi se osiguralo zahtievano, noćne temperature ne bi smjele padati ispod 0 C.

M D / 26.11.2020. 18:23:48

Postovani, zanima me moze li se unutarnja prostorija zazidana od betonskih blokova direktno ozbukati sa vc 40, i treba li podlogu premazati nekim impregnacijskim sredstvom.te takodjer deka u toj prostoji koja je fine teksture.

ODGOVOR

Zidove od betonskih blokova potrebno je prije žbukanja vapeneno-cementnom žbukom VC 40 obraditi predšpricem od istog materijala ili CEMENTNIM ŠPRICEM 2, dok je glatke I neupojne AB podloge (podgledi stropova) potrebno obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostapunim na našoj web stranici. Napominjemo da je radove žbukanja potrebno izvoditi u odgovarajućim vremenskim uvjetima gdje temperature zraka I podloge ne bi smjela biti niža od 5oC.

M R / 24.11.2020. 15:15:42

Poštovani, trebam izravnati podove u dva dijela stana u zgradi. Jedan pod bih trebalo podignuti za 2 cm (na njega idu pločice) oko 5m2. Drugi pod bih trebao podignuti za 3 cm (na njega ide laminat) oko 6m2. Molim savjet koji vaš proizvod koristiti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Za izravnanje poda u debljini do 2 cm možete koristiti samonivelirajuću podnu masu TERANEKS UNILEVEL, a za izravnanje poda od 3 cm CEMENTNI ESTRIH 20. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

E T / 23.11.2020. 20:50:36

Po[tovanje, imam yid koji je izgrađen 80 na njemu je zbuka. da li da zid pregletam teranilom extra ili prvo fasadnim ljepilom pa mrezica pa teranili ili teranil extra s mrezicom i jos jedna ruka hvala,

ODGOVOR

Obrada starih ožbukanih zidova kao I izbor odgovarajućeg materijala uvelike ovisi o postojećem stanju površina. Ukoliko na površinama zidova nema oštećenja ili izraženijih pukotina, potrebeno je: - ukloniti postojće sloje bojhe I gleta - podlogu temeljito otprašiti I impregmirati MINERALKVARC GRUNDOM - nakon najamnje 24 sata od nanošenje temeljnog premaza površine obraditi TERANILOM, uz mogućnost armiranja staklenom mrežicom IN 70 Ukoliko postoje oštećenja ili pukotine sanaciju je preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Detalje primjene porizvoda možete naći u tehničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr

M K / 23.11.2020. 10:00:38

Poštovani nakon potresa došlo je do potrebe za renovacijom stana u zgradi iz 1890ih godina(između ostalog i skidanje te izrada nove žbuke). Zanima me kako tretirati zidove od pune cigle i sad vec istrošenog starog vapnenog morta. Cigle su u dobrom stanju, no mort je poprilično degradirao(praši se).

ODGOVOR

Potrebno je dobro otprašiti i očistiti sljubnice između cigla. Otprašene sljubnice zapunjavati SANACIJSKIM MORTOM R2 ili MORTOM ZA ZIDANJE M5. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.