Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A K / 10.9.2020. 3:48:09

Postovani, imam kamenu kuću koju bi požbukao iznutra, pa me zanima koju žbuku preporučate iz Vašeg asortimana i da li je potreban špric. Hvala.

ODGOVOR

Kameno ziđe potrebno je prije nanošenja žbuke obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4 (ručno žbukanje) ili CEMENTNIM ŠPRICOM 2 (strojno nanošenje). Preporuka materijala za žbukanje ovisi stanju ziđa kao I o potrebnim debljinama sloja. Preporučamo primjenu sanacijske žbuke SANISIL H ili lagane žbuke VC 20 L. Karakteristike kao I detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici.

I V / 9.9.2020. 14:43:04

Trebao bih postaviti neku glazuru u garažu cca 25 kvadrata. Maksimmalna debljina glazure iznosi 2,5 cm. S obzirom da će se tu ulaziti sa autom, zanima me koju vrstu glazure predlažete jer je maksimalna visina premala za betoniranje?! Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Za izvedbu glazure u garaži preporučamo CEMENTNI ESTRIH 30. Minimalna debljina vezanog estriha je 30 mm.

M M / 8.9.2020. 19:58:45

Postovani, zelim pokrpati pukotine na natkrivenom betonskom podu ispred kuce. Planirao sam to napraviti sa flex ljepilom i mrezicom za armiranje po cijeloj povrsini. Vidim jako cesto se spominju reparaturni mortovi pa me zanima u cemu je razlika između reparaturnog morta i flex ljepila Hvala

ODGOVOR

Reparaturni mortovi iz našeg proizvodnog programa su certificirani polimer-cementni mortovi za konstruktivne popravke i/ili površinsku zaštitu betona. Fleksibilno ljepilo namijenjemo je za lijepljenje keramičke I kamene obloge I sukladno tome ispitano prema odgovarajućoj normi. Za potrebe popravaka betonske podloge preporučamo REPARTRUNI MORT G. Detalje primjene možete naći u thničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici

J J / 7.9.2020. 18:03:02

Postovani, imam terasu sa nalivenim betonskim izravnavajucim slojem (napravljen kao vezani estrih sa pp vlaknima). Ista je natkrivena tako da je utjecaj sunca i kise sveden na minimum ali ipak nije 100% zasticena . S obzirom da je terasa stalno u upotrebi (hodanje, sjedenje na sjedalicama za stolom) vjerojatno ce dolaziti do habanja samog estriha. Trenutno nisam u mogucnosti odmah zavrsiti radove postavljanjem kamena ili plocica. Pretpostavljam da nije preporucljivo staviti hidroizolaciju zbog moguceg ostecivanja uslijed upotrebe prostora. Zanima me da li postoji nekakav premaz kojim bih zastitio estrih od ostecivanja i upijanja vlage a da se na njega u nekoj buducnosti moze staviti hidroizolacija i kamen/keramika. Je li moguce to uz ,armiranje mrezicom, napraviti sa kvalitetnim flex ljepilom u koje je dodan aditiv za vodoodbojnost? Hvala

ODGOVOR

Eventualnu dodatnu površinsku obradu izvedenog vezanog estriha možete izvesti REPARATRUNIM MORTOM G – polimer-cementom mortu za površinsku zaštitu betonskih površina, Detalje primjene kao I tehničke karakteristike možete vidjeti na tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

I Č / 3.9.2020. 14:58:16

u KOJU VRSTU ŽBUKE SPADAJU SEP ŽBUKE: AKRILNE, SILIKATNE, PLIMERNE? HVALA

ODGOVOR

SEP je mineralna praškasta završno dekorativna žbuka na bazi vapna i cementa, koja je isporučuje u vrećama I priprema uz dodatak vode na gradilištu.

I K / 2.9.2020. 17:37:53

Pozdrav, Mičem noseći zid i ubacujem “i profil”, posto će krajevi profila biti “zabijeni” u susjedne nosive zidove. Potrebno je zabetonirati rupu oko profila unutar zida. Koristio bih suhi beton. Koja vrsta je za noseće zidove najbolja? Kakve dodatke imate da beton bude ekstrudirajuci?

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema aditive u svojoj ponudi. Za “sidrenje” I profila možemo ponuditi eventualno MORT ZA PODLIJEVANJE. Kod ugradnje, a obzirom na konzistenciju materijala potrebno izraditi odgovarajuću oplatu.

N R / 1.9.2020. 20:40:50

Poštovani, molio bih za savjet. Unutarnje zidove ožbukao bih ručno sa VC40, a zatim zidove obradio sa teranilom. mogu li nakon prvog nanošenja VC40 obraditi zidove sa teranilom, koliko treba da se suši zid prije nanošenja teranila i da li treba mrežica kod nanošenja teranila

ODGOVOR

Vapneno-cementna žbuka VC 40 nanosi se u jednom sloju maksimalne debljine do 20 mm. Ukoliko neravnine podloge zahtijevaju veće debljine žbuku je potrebno nanositi u dva sloja. Gletanje ožbukanih površina možete izvesti TERANILOM cca tri tjedna nakon žbukanja. Armiranje u sloju TERANILA nije potrebno I isto se u pravilu izvodi poglavito kod sanacija (krpane podloge, premošćivanje lasastih pukotina podloge I sl.)

B A / 29.8.2020. 10:43:26

Stovani! Htio bi napraviti nakon nanosenja prajmera na zidove zavrsno gletanje sa keramickim ljepilom s tim da utopim mrezicu pa vas molim da mi malo pojasnite redoslijed i samo letanje.Hvala

ODGOVOR

Armiranje ožbukanih zidova preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERANILOM. Bez obzira na odabrani materijala radove izvoditi: - FINU ŽBUKU EKSTRA nanijeti na pripremljenu podlogu u sloju debljine do 2 mm. - u svježi sloj utisnuti staklenu mrežicu IN 70 - drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA nanijeti u sloju debljine 1 mm Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

S Š / 28.8.2020. 18:30:10

Napravila sam montažnu kuću i uz kuću betonirala, ima tek 2 mjeseca. Na taj izbetonirani dio najradije bi nanjela kulir, ali čitam da baš nije pogodan za te svrhe. Meni bi međutim jako pasalo tako nešto. Što bih još trebala staviti kao podlogu, nešto izolaciono protiv vlage koju beton upije poslije kiša ili...i koliko bi to godina izdržalo (meni treba jedno 20 godina, poslije me baš briga) Unaprijed hvala

ODGOVOR

Na betonskim stazama oko kuće možete izvesti završnu obradu pranim kulirom. Za izradu pranog kulira u moćunosti smo ponuditi vezivo za izradu KULIRMIX kao I potrebno zrno. Ponudu zrna možete vidjeti na našoj web stranici https://www.samoborka.hr/zrno . Ukoliko ste mislili na naš proizvod TERAPLAST isti nije pogodan za oblogu horizontalnih betonskih površina.

Z V / 26.8.2020. 18:30:52

Poštovani, na betonsku ploču staru 40 godina bio je položen parket na bitumen. nakon uklanjanja parketa debljine 22 mm ostala je betonska ploča prekrivena bitumenom.da li će se cementni estrih vezati za istu, ili preporuka za postupak niveliranja. Pozdrav

ODGOVOR

CEMENTNI ESTRIH 20 u sloju minimalne debljine od 40 mm može biti izveden kao plivajući, odnosno prikladan je za izvedbu na podlozi na kojoj postoje ostaci bitumen. Ukoliko nemate mogućnost izvedbe estriha u toj debljini potrebno je ostatke bitumen mehanički ukloniti s podloge. U tom slučaju izravnavanje možete izvesti I samonivelirajućim masama ovisno o potrebnim debljinama sloja tipa TERANEKS UNILEVEL za debljine od 5-20 mm. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.