Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T G / 16.7.2021. 14:00:32

Postovani, stekao sam kucu staru ~40g koja ima prizemlje od betonskih zidova, kuca nema fasade, zelio bih te betonske zidove nekako zastiti izvana, pogotovo sjeverni jer zna biti mokar kad je jak sjeverac sa kisom, koje vase proizvode preporucate? Hvala.

ODGOVOR

Kao bolju zaštitu betonske površine preporučamo Vam polimer-cementni hidroizolacijski premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK. Sva poravnanja neravnina i potreban pad možete prethodno izvesti REPARATURNIM MORTOM F (za ukupnu maksimalnu debljinu do 5 mm) i REPARATURNIM MORTOM G (za ukupnu maksimalnu debljinu sloja do 20 mm). Završno površinu možete obojati bojom za beton AKROTON. Detaljnije upute primjene i tehnička svojstva možete pronaći na našoj web stranici.

A P / 8.7.2021. 6:28:07

Poštovani, renoviram stan, jedan dio je ožbukan nanovo, jedan dio je stara žbuka (koja se čvrsto drži). Trebam savjet stručnjaka oko nanošenja materijala prije završnog gletanja i bojanja - želio bih staru žbuku materijalom povezati u kompaktnu cjelinu, kako ne bih imao slučaj ljuštenja prilikom bojanja ili slično. Jedni savjetuju nanošenje lijepila na staru žbuku kako bih dobio kompaktni vanjski sloj u komadu, drugi savjetuju nanošenje fine žbuke na staru žbuku kako bih dobio kompaktni vanjski sloj u komadu. Zanima me vaše mišljenje, da li je bolja prva opcija, druga, ili možda koja nespomenuta? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Za konsolidaciju i zaglađivanje zida savjetujemo Vam punoplošnu primjenu FINE ŽBUKE EKSTRA i staklene mrežice PRIMAFAS 160 s uzdužnim preklopom od 10 cm i ukupnom maksimalnom debljinom sloja do 10 mm.

A S / 5.7.2021. 14:38:11

Postovani, Koja fug masa bi najbolje odgovarala za fugiranje prirodnog kamena s obzirom da su fuge dublje i sirine 3-4 cm? Lp

ODGOVOR

Za fugiranje kamena preporučamo Vam MORT ZA FUGIRANJE KAMENA koji standardno dolazi u bijeloj boji, a na zahtjev se može tonirati u pastelnim tonovima.

L B / 2.7.2021. 13:26:44

Dobar dan. Moje pitanje je moze li se UNITERM moze koristiti u unutrasnjim vlaznim zidovima za grubo zagladivanje zidova pa se onda povuce sloj glet mase?

ODGOVOR

Za sanaciju zidova za prisutnom kapilarnom vlagom preporučamo primjenu visokoparopropusne sustave materijala, primjena kojih, u pravilu, podrazumijeva uklanjenje postojećih slojeva do podloge, najčešće zid od opeke, čišćenje I otprašivanje podloge, nanošenje SANISIL ŠPRICA I žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H. Fino zaribavenje preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM F 900. Po potrebi, ukoliko se zahavt ne izvodi na cijeloj površini zida već na dijelu, ujednačavanje teksture možete postići primjenom FINE ŽBUKE EKSTRA. Ne preporučamo nanošenje UNITERMA, kao ni gletanje uobičejenim masama za gletanje na trajno vlažnim podlogama jer će s vremenom doći do odvajanja istih od podloge.

N C / 1.7.2021. 23:01:49

Poštovani, Ograda mi je u teraplastu. Automobil mi je branikom napravio štetu na teraplastu, duljine 30 cm, širine 5 cm te dubine 2 cm (do mrežice). Kako obraditi oštećenje, i da li se može iznimno nabaviti manje pakovanje teraplasta. Da li treba ponoviti podlogu za teraplast. Kako znam da je teško krpanje, da li treba proširiti rupu u neku smislenu plohu, rezanjem i formiranjem pravilne plohe.

ODGOVOR

Oštećenje možete lokalno sanirati, ali će se vidjeti prijelaz između novog i starog TERAPLASTA. Stoga, savjetujemo oštećeni armirajući sloj pokrpati mortom za lijepljenje i armiranje UNITERM, zatim čitavu površinu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM, te navući novi TERAPLAST na čitavu površinu.

D T / 25.6.2021. 13:07:19

Poštovani! Izravnao sam dio temelja kuće (dio ispod fasade ) gotovom žbukom. Mogu li sada preko žbuke izvršiti fino izravnavanje fleksibilnim ljepilom te onda staviti teraplast?

ODGOVOR

Za zaglađivanje grube cementne žbuke savjetujemo UNITERM ili REPARATURNI MORT F.

K Đ / 20.6.2021. 10:32:41

Pozdrav! Radi se o novogradnji zidovi su zbukani cemetno-vapnenu m zbukom zatim je isao sloj fine VAPNENE ŽBUKE E sad pošto posao nije izveden najbolje na zidovima su ostale neravnine udubljenja pa bih vas zamolio za pomoć s kojom zbukom izravnati zidove tj. postojeću žbuku

ODGOVOR

Za fino zaglađivanje podloge do 10 mm savjetujemo FINU ŽBUKU EXTRA, a za zaglađivanje do 5 mm TERANIL.

L R / 15.6.2021. 13:38:17

Poštovani, trebao bih savjet oko saniranja rupe u zidu. Prilikom zamjene cijevi u pregradnom zidu između kupaonice i sobe probijena je rupa (izbijeni su dijelovi zida u susjednu sobu). Zid je od krhkog poroznog materijala - gipsa ili siporexa. Rupa se vertikalno proteže kroz 50-ak cm, širine je 10-ak cm te duboka 5-10 cm. Oko cijevi u zidu se djelomično nalazi pur pjena. Moguće je da je i postoji malo vlage s obzirom da se radi o kupaonici i vodovodnim cijevima. Zanima me kako sanirati rupu korak po korak od čišćenja do završne boje te kojim konkretno proizvodima (po mogućnosti iz vašeg programa). Nisam stručan pa ukoliko se neki koraci podrazumijevaju, molim Vas da ih svejedno napomenete. Hvala i lijep pozdrav.

ODGOVOR

S obzirom da se radi o većim dimenzijama, savjetujemo Vam uzidavanje novim porobetonskim blokovima koji se mogu lagano rezati i krojiti u potrebnim dimenzijama. U slučaju ako Vam ostanu manje šupljine za zapuniti savjetujemo Vam TOPLINSKU ŽBUKU.

I K / 14.6.2021. 21:01:46

poštovani, na termo-fasadi kuće je urađen sokl od kulira u visini od 30-ak cm. Sada postavljamo pločice na terasu oko kuće i majstor preporučuje sokl od pločica. Šta uraditi sa kulirom koji viri...iznad sokla od pločica....Hvala!

ODGOVOR

Preostali vidljivi dio, pretpostavljamo Teraplasta, moguće je dodatno obraditi kako bi, bojom ili bojom I teksturom, odgovarao ostatku pročelja. Najednostavniji nači je boljanje fasadnom akrilatnom bojom TERATON V u tonu boje pročelja. Ukoliko za to ima “prostora” moguće je TERAPLAST imprenirati KONTAKT GRUNDOM, zagladiti UNITERMOM te završno odbraditi završnom žbukom koja odgovara ostatku pročelja, uz odgovarajuću impregnaciju.

T V / 14.6.2021. 9:09:19

Poštovani, pojavljuju mi se smeđe fleke na dimnjaku. Nakon odštemavanja stare žbuke da li na dimnjak staviti Reparaturni mort G, Reparaturni mort MS 0-4, ili Reparaturni mort R4-250? prije premazivanja Betonprotekt monoelastik i stavljanja nove žbuke? Hvala. S poštovanjem, Toma

ODGOVOR

Savjetujemo Vam REPARATURNI MORT R4-250 prije BETONPROTEKTA MONOELASTIK. Prije reparaturnog morta podlogu je potrebno dobro očistiti, otprašiti, navlažiti te impregnirati kontakt grundom