Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T F / 4.8.2021. 8:46:48

Poštovani, interesira me s kojim materijalom bi bilo najbolje i najjednostavnije popuniti rupe nakon postavljanja instalacija struje i vode?

ODGOVOR

Za krpanje installacijskih šliceva u zidanom ziđu preporučamo SANACIJSKU ŽBUKU ili TERMO ŽBUKE budući je iste moguće nanositi u jednom sloju u debljini do 5 cm.

D K / 3.8.2021. 8:28:36

Poštovani, vanjske betonske zidove moje vikendice u Gorskom Kotaru obradio sam Vašim Reparaturnim mortom F uz prethodno nanošenje Kontakt grunda. Nakon nekog vremena žbuka se počela odvajati od betonske podloge, a na samoj površini betona vidljiva su oštećenja. Molim Vas prijedlog sanacije zidova.

ODGOVOR

REPARATURNI MORT F certificirani je mort za površinsku zaštitu betona i nanosi se u debljinama do najviše 5 mm. Kako je riječ o mortu visokih čvrstoća I otpornosti moguće je da je do odvajanja došlo zbog nedovoljne čvrstoće podloge, na što upućuju u vašem upitu navedena “oštećenja” betonske površine. Ukoliko ste u mogućnosti molim dostavite fotografije s vidljivim oštećenjima kako bismo vam mogli dati rješenje sanacije.

D / 3.8.2021. 08:22:42

Poštovana/Poštovani Imam nekoliko pitanja vezanih uz sanaciju zidova nakon usijecanja kanala za elektro-instalacije i cijevi klime. Naime, radi se o stanu građenom 60-tih godina, koji nije značajnije stradao u potresu, ima samo vlasastih pukotina po zidovima. Krenuli smo u adaptaciju i izveden je novi razvod el. instalacija i ugrađena klima (cijevi utopljene u zid). Kanal za cijevi klime je širine i do 15-20 cm (otpadali dijelovi žbuke). Čime popuniti kanale? Nakon zatvaranja kanala namjeravamo cjeloplošno armirati zidove, radi pukotina i kako bi se izbjeglo naknadno pucanje na spojevima različitih materijala. Pronašao sam da Samoborka ima u asortimanu staklenu mrežicu IN-70. Koju biste masu preporučili za ugradnju mrežice? Teranil? Teranil extra? Neko ljepilo (tipa Knauf perflex) ili za keramiku? Koju impregnaciju prije ugradnje mrežice? Vidim da je isporučujete u rolama od 100 m2. Da li je moguće (gdje) kupiti 30-40m2? S poštovanjem

ODGOVOR

Instalacijske kanale u zidanom zidu moguće je zapuniti SANACIJSKOM ŽBUKOM ili toplinskom žbukom TERMO ŽBUKUM budući se iste nanose u jednom sloju debljine ido 5 cm. Kako se u vašem slučaju radi o starom zidanom ziđu preporučamo SANACIJSKU ŽBUKU. Površine na kojima su vidljive lasaste pukotine, kao I one sa zapunjenim instalacijskim kanalima, preporučamo temeljito očistiti I otprašiti, impregnirati odgovarjućom impregnacijom - MINERALKVARC GRUNDOM, te obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA uz armiranje staklenom mrežicom IN 70. Navedenu mrežicu u našim prodajnim centrima Zagreb I Samobor možete kupiti u potrebnoj količini, neovisno o pakiranju od 100 m2.

B V / 3.8.2021. 7:52:52

Poštovanje. Pitanje vezano za betosku deku, naime stara je gradnja i na jednom dijelu neravnine razlika je 7cm u debljini deke. Znači to bi sada svce trebali iznivelirat i pripremit za polaganje podnog grijanje. Koja masa bi bila najbolja i najkvalitetnija da se sve poravna? Moram izravnat podove dvaju soba sa najvišom točkom koja se nalazi na ulazima u sobe. Hvala lijepo, lp.

ODGOVOR

Obzirom na znatno odstupanje ravnina – 7 cm, izravnavanje preporučamo izvesti primjenom CEMENTNOG ESTRIHA 20 koji se, kao vezani, može izvoditi u minimalnoj debljini od 3 cm. Izravnavanje betonskih podloga i glazura u debljinama do najviše 20 mm izvodi se samonivelirajućom masom TERANEKS UNILEVEL. Preporučamo detaljnu izmjeru svake prostorije i nastavno dobivenim podacima odabir odgovarajućeg proizvoda.

N / 1.8.2021. 22:23:29

Dobar dan, zanima jel se može dekorativni kamen ljepiti na kulir i koje ljepilo koristiti?

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o površinama od pranog kulira koje nisu dodatno tretirane hidrofobirajućim premazima, na iste je, nakon temeljitog čišećnja, moguće lijepiti dekorativni kamen fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Svako prethodno preporučamo ispitati prionjivost prang kulira na podlogu (npr. kuckanjem).

Z P / 26.7.2021. 9:03:52

može li se vašom vapneno cementnom žbukom VC50 sanirati neravnine stare žbuke,jer treba zalijepiti pločice.Molim savjet ili postupak rada.S poštovanjem,

ODGOVOR

Neravnine podložene produžen žbuke možete izravnati vapneno-cementnom žbukom VC 50 ukoliko potrebne debljine sloja zadovoljavaju deklariranu minimalnu (10mm) i maksimalnu (20mm) debljinu nanošenja. Napominjemo da manje naravnine podloge možete korigirati I u fazi lijepljenja keramike primjenom “debeloslojnog” fleksibilnog ljepila TERATEKT FLEKS UNILEVEL koji se može nanositi u debljino do 15 mm. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

M Đ / 26.7.2021. 7:53:18

Poštovani.Vanjske stepenice na kući u Gorskom kotaru su stare i dugo godina izložene atmosferalijama.Završni sloj kulira je počeo otpadati i pojavile su se pukotine.Želim to sanirati na način da skinem kulir i oštećeni beton.Koji materijal da koristim za sanaciju i da li prije sanacije treba nanositi impregnaciju?

ODGOVOR

Sanaciju betonskih površina vanjskih stepenica preporučamo izvesti REPARATURNIM MORTOM G u sloju debljine 5-20 mm (ovisno o neravninama) Za eventualno potrebna krpanja u sloju debljine većih od 20 mm preporučamo REAPARATURNI MORT RAPID R4 250. Sa podloge je potrebno ukloniti sve slabovezane dijelove, te istu temeljito očistiti I oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja podlogu impregnirati S_N GRUDNOM 4-6 sati prije reprofiliranja REPARATRUNIM MORTOM G. Eventualno prisutne pukotine u podlozi, prethodno otvoriti I zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našoj web stranici.

K D / 22.7.2021. 20:18:09

Poštovani, Trebao bi na balkon, na postojeće stare pločice postaviti nekakvu novu podlogu koja ne smije biti viša od 2 cm, dali mogu možda koristiti REPARATURNI MORT F (koja je minimalna debljina, hoće li ta odliga s vremenom popucati ili je taj mort dovoljno čvrst. Duga opcija mi je možda suhi beton uz dodatak nekog aditiva u debljini 2 cm. Najrađe bi neki tanki sloj, ali ne je strah da to ne popuca. hvala

ODGOVOR

REPARATURNI MORT G (za debljine sloja od 5 -20mm) ne preporučano nanositi na postojeću keramičku oblogu. Obzirom na raspoložie visne predlažemo uklanjanje postojeće keramičke obloge i izvedbu glazure CEMENTNIM ESTRIHOM 20 u debljini od min 3 cm.

A R / 22.7.2021. 13:39:42

Molim vas prijedlog čime izraditi vanjski betonski zid koji služi kao ograda. Neka žbuka koja se nanosi ručno i na to boja (fasadna, boja za beton...?) kojom bi se zid obojio. Hvala!

ODGOVOR

Vanjski betonski zid, pretpostavljamo ogradni, preporučamo obraditi REPARATRUNIM MORTOM G ili/I REPARATURNIM MORTOM F (ovisno o potrebnim debljinama sloja) te obojiti bojom za beton AKROTON. REPARATUNI MORT nanosi se gleterom na čistu, nosivu podlogu prethodno navlaženu vodom ili impregniranu vodom razrijeđenim S-N GRUDNOM. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

T G / 20.7.2021. 13:29:58

Postovani, imam balkon na kuci, 8m x 1m, 40 godina je bio izlozen vremenskim uvjetima, u pitanju je gola AB ploca. Oprao sam balkon visokotlacnim peracem. Planiram kao oblik zastite staviti impregnaciju ti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND i boju za beton AKROTON PLUS, jer trenutno nemam mogucnost urediti plocice. Da li je ovo gore ok zastita betona na balkonu, ili imate neki drugi prijedlog? Povrsina betona je stradala, mislio sam navuci i REPARATURNI MORT F, na tanko po povrsini balkona, ili ima neki drugi proizvod bolji za tu svrhu?

ODGOVOR

Reprofiliranje AB ploče balkona preporučamo izvesti REPARATURNIM MORTOM G, uz prethodnu uklanjanje svih slabovezanih dijelova, pranje vodom pod tlakom te nakon sušenja premazivanje temeljnih premazon S-N GRUND 4-6 sati prije. REPARATURNI MORT G certificirani je polimer-cementni mort razredbe R3 za površinsku zaštitu betona. Ukoliko želite isti je moguće dodatno prebojati AKROTONOM – bojom za beton. Napominjemo da će u slučaju nastavka radova izvedbom HI I keramičke obloge boju biti potrebno mehanički ukloniti.