Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K P / 11.6.2021. 12:27:04

Poštovani, na zidu hodnika imam lamperiju. Trenutno nam je problem uklanjanje. Zanima me može li se teraplast staviti preko ili možda ima neko drugo riješenje da ju se prekrije? L.p.

ODGOVOR

TERAPLAST ne može ići na drvenu podlogu. Predlažemo Vam da izvedete oblogu od cement-vlaknastih ploča na koje se može nanijeti Teraplast uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM.

B M / 9.6.2021. 7:31:48

Poštovani, zanima me redoslijed adaptacije podruma kuće. U podrumu nema nikakve izolacije, niti iznutra niti izvana, a niti bilo kakve žbuke, zidovi su od šupljikavog betona i vide se granule šljunka uz manje ili veće udubine, ili estriha na podu. Vanjska izolacije bi se radila tek na jesen pa razmišljam o unutarnjoj izolaciji da se podrum može koristiti. Koji bi bio redoslijed nanosa slojeva? S obzirom na starost objekta prvo sam mislio koristiti univerzalkoncentrat grund, zatim reparaturni mort G po cijeloj površini zida, samonivelirajuću masu za pod i nakon što se to osuši premazati 2K polimer-cementnim premazom tipa hidroprotekt (za pozitivni i negativni pritisak vode) po cijeloj površini poda i 2 m u visinu zida. Na sloj hidroizolacije bi se stavila sanacijska žbuka. Svaki Vaš savjet je više nego dobrodošao. Hvala

ODGOVOR

Savjetujemo Vam za izravnanje horizontalnih i vertikalnih površina REPARATURNI MORT G uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Na horizontalnu površinu izvesti hidroizolaciju polimer-cementnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK. Za zidove s obzirom na predviđenu vanjsku hidroizolaciju Vam preporučamo visokoparopropusni isušujući SANISIL sustav koji se sastoji od premaza protiv isoljavanja ANTISOL, SANISIL ŠPRICA, SANISIL H podložne žbuke, FINE ŽBUKE F-900, te kao završnu boju koristiti visokoparapropusnu boju SILIKONKOLOR ili SILIKATKOLOR. Detaljne tehničke informacije i upute primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici.

V G / 6.6.2021. 17:05:25

Vanjsku terasu, nenatkriveno i štenge, pofarbali smo bojom za beton, prethodno impregnirali. Jako se ljušti, strašno izgleda. Planiramo izbrisati boju koliko bude išlo i što dalje?

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo radi li se o svježe obojenim površinama ili “starim” premazima. “Ljuštenje” boje najčešće je posljedica vlage u podlozi., ali I nedovoljne prionjivosti boje zbog niske trusnosti podloge (na oljuštenoj boji vide se tragovi nedovoljno čvrste podloga) U svakom slučaju postojeću boju potrebno je ukloniti u potpunosti do čvrste I nosive podloge, po potrebi izvesti obradu REPARATRUNIM MORTOM G ili F te obojiti bojom za beton AKROTON. Ukoliko ste u mogućnosti molim dostavite fotografiju na kojoj je vidljivo postojeće stanje.

G L / 4.6.2021. 16:41:14

Postovani! Trebam ožbukati prilicno neravan unutrašnji kameni zid u prizemlju stare kamene kuće,stara žbuka u tragovima,očišćeno koliko se moglo ,oštemano i oprano visokotlacnom pumpom. Koji bi bio redoslijed obnove? Koju impregnaciju,je li nuzan spruc i koji i koju podloznu žbuku staviti? Sloj ce biti od 2 cm cak do 7 na nekim.mjestima. Napominjem da je uz rub plafona naliven serklaž pa je tih dvadesetak cm u betonu. Takoder čime zaravnati plafon koji je prilicno gladak ,cementni ali se vide izbocine od salovanja od prije puno godina.Koji redoslijed i sto upotrijebiti za doci do faze bojanja . Hvala na odgovoru i LP

ODGOVOR

S obzirom da se radi o unutarnjim zidovima savjetujemo TERMO ŽBUKU koja se može nanijeti u velikoj debljini u jednom koraku. Kao pripremu podloge koristiti CEMENTNI ŠPRIC 4. Za fino izravnavanje podložne žbuke savjetujemo FINU ŽBUKU EKSTRA ili TERANIL uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCETRAT GRUNDOM. Stropove je potrebno impregnirati KONTAKT GRUNDOM, te obraditi BETONFIKSOM. Po potrebi dodatno obraditi TERANILOM uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM bijelim. Detaljna tehnička svojstva i upute primjene navedenih materijala možete naći na našoj web stranici.

S U / 29.5.2021. 20:42:37

Pozz.nakon nanosenja kulira na pojedinim mjestima se pojavile fleke,radzeno 1.8granulacija a prije toga postavljen stirodor i mrezica sa lepkom poslije grundirano za kulir zasto se pojavile fleke na oar mijesta iako je sve dobro promjesano prije upotrebe

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo o kakovim mrljama, flekama se radi. Neujednačena tekstura, odnosno neujednačena pokrivenost podloge može imati za posljedicu uočavanja svjetlijih “mrlja”. U tom slučaju kod detaljnijeg pregleda površina na “svjetlijim” mjestima uočava se podloga. Pojava bjeličastih mrlja, posljedica je dejelovanja vlage na naneseni I nevezani TERAPLAST te iste mogu biti privremene ili trajne. Kako bismo vam konkretnije mogli pomoći molim dostavite detaljnije podatke ili fotografiju.

M D / 26.5.2021. 10:50:14

Poštovani Nedavno su mi uklonili glazuru i stavili Vas estrih. Molim Vas samo me zanima koliko dana se mora sušiti/čekati prije postavljanja cementne hidroizolacije i ako se odmah postavi hidroizolacija jel to znači duže sušenje prije postavljanja pločica?  Koliko dana se treba čekati za oko 3cm estriha prije postavljanja pločica.? Ako ide flexibilno ljepilo jel to znači da se može manje čekati? Koje su posljedice za pločice? Hvala Vam unaprijed na odgovoru. Lp

ODGOVOR

Polimer-cementna hidroizolacija tipa HIDROELASTIK 2K može se nanijeti nakon tri tjedna na svježi estrih, a fleksibilno ljepilo tipa TERATEKT FLEKS može ići na hidroizolaciju nakon 24 sata.

W k / 25.5.2021. 22:11:38

poštovani izgledao sam zidove na rucno ozbukane zidove i pofarbane jupolom naime kad sam pogletao i pobrusio zidove krenuo sam opet farbat zidove farbom i poceo mi je glet otpadat sa zidova sta da sad napravim dali mogu premazat impregnacijom i ponovo pregletat i pofarbat ili neznam zasto otpada glet masa sa postovanjem

ODGOVOR

Ukoliko se radi o klasičnoj unutarnjoj boji preporučamo ukloniti slabovezane dijelove, podlogu impregnirati PREMIUM GRUNDOM te nakon potpunog sušenja imregnacije izvesti gletanje TERANILOM. Napominjemo da je dok višestruko ličenih, kao I slabovezanih podloga potrebno ukloniti stare naliče prije gletanja i novog ličenja.

I L / 23.5.2021. 21:38:09

Poštovani, imao bi nekoliko pitanja uz proizvod Beton Dekor. Namjeravam ukupno ca. 500m2 površina u svojoj kuči u stilu mikrocementa obraditi. Radi se o podovima, kupatilama i zidovima kuhinja, balkone, terase, stepenište, pod garaze. Več sam usporedivao neke sisteme mikrocementa. Pitanja: 1. Kako se boja moze odabrati, tj. jeli ide boja ekstra za umiješati? 2. Jeli Beton Dekor po sebi vodonepropusan? 3. Pretezito za mikrocement se predlaze: prajmer, mrezica, temeljni sloj/a, pa dekorativni sloj/a i zaštitini slojevi npr. smola. Kako Vi predlazete? Sve površine su estrih i zbuka (gips, ali i dosta površine cement). Pozdrav

ODGOVOR

Nastavno na Vaš upit odgovaramo: * 1. BETON DEKOR je raspoloživ u svim tonovima pod oznakom M u Samoborkinoj ton karti COLORLINE. * 2. Beton Dekor je vodoneupojan, ali nije vodoneporpusan na vodu pod tlakom. * 3.Za temeljnu impregnaciju podloge koristiti PREMIUM GRUND. Nanose se minimalno dva sloja Beton Dekora, te za površine koje su izloženije opterećenju nanosi se treći sloj. * 4.Dodatni poliuretanski premaz preporuča se za podne površine.

M R / 21.5.2021. 15:23:29

Dali se mora sastrugati stara boja sa zida prije nanosesenja edepulca

ODGOVOR

Svakako preporučamo postrugati postojeće naliče boje. Kao impregnaciju podloge koristiti MINERALKVARC GRUND, te nanijeti završno dekorativnu mineralnu žbuku SEP.

B I / 20.5.2021. 18:53:35

Pozdrav Zasto kod zbukanja betonskih plafona sa materijalom VC40/50,dolazi do otvaranja sitnih rupica promjera 1 cm.Sta je potrebno nabaciti prije zbukanja da bi se to sprijecilo LP

ODGOVOR

Za pripremu podloge koristiti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA.