Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D J / 6.2.2020. 20:29:03

Molim savjet tehničke službe vezan za odabir ljepila za ljepljenje ploča od kamene vune u sustavu toplinske fasade , te pomoći oko odabira ljepila. Koliko sam shvatio, istu je moguće lijepiti sa nekoliko na oko sličnih ljepila: Koliko mogu primijetiti razlika je gotovo samo u granulaciji zrna. - ljepilo Samoterm F nešto sitnije granulacije 1.25mm, iste tlačne čvrstoće Primjetio sam da majstori preferiraju ovo ljepilo. Ima li koji poseban razlog ? - Ljepilo Samoterm je granulacije do 2mm pjeska, tlačne čvrstoće >15 N/mm2 Mislim da je onda možda bolji izbor za ljepljenje ploča MW na neravne zidove Vjerojatno je nešto manja potrošnja ljepila - ljepilo Samoterm PREMIUM granulacije 0,63mm, tlačne čvrstoće >4 N/mm2 Dali bih to trebalo značiti da je ovo ljepilo elastičnije , te prema opisu i parpropusnije ? I cijena je nešto viša. Novije ljepilo. Uglavnom majstori još nemaju iskustvo sa njime - ljepilo Samoterm Glet isto sitne granulacije 0.63mm Koliko vidim služi za 2. ruku , tj. završno gletanje površine. Ljepila sam poredao prema sustavu kako iz predstavljate: standard, extra, termosam. Dali bih se pogriješio ako bih se ljepilo sa bilo kojim od prva tri navedeno , a završno armiralo i gletalo sa Samoterm Premiumom ako se želi iskoristiti svojstvo paropropusnosti kamene vune ? Molim praktični savjet vezan za moj upit i odgovor koji ću razumjeti i prema njemu se odlučiti. Unaprijed zahvaljujem lp,

ODGOVOR

Za lijepljenje I armiranje toplinsko-izolacijskih ploča preporučaju se koristiti isključivo komponentene certificirane unutar pojedinog ETICS sustava. U koliko, zbog veće paraopropusnosti želite koristiti SAMOTERM PREMIUM za izvedbu armirajućeg sloja, za lijepljenje možete koristiti isti SAMOTERM PREMIUM ili alternativno SAMOTERM.

i k / 1.2.2020. 0:53:12

Poštovani, u primorju imam vodonepropusno natkrivenu terasu koja je sa dvije strane omeđena zidovima koji su obloženi osb pločama. MOlim Vas za ideju i savjet kako na te OSB ploče postaviti završni sloj fasade koji bi trebao imati isključivo vizualno ukrasni element. radi se o terasi ugostiteljskog ojekta pa bi eventualna mogučnost laganog pranja par puta na godinu bila odlična. DA li mogu jednosatvno na OSB nanijeti fasadani glet ili ljepilo ( možda i mrežicu) te na to završni sloj silikata. NApominjem da taj dio nema kontakta sa padalinama ili vodom. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo da OSB ploče zamijenite cementno-vlaknastim pločama (ili iste pričvrstite na postojeće OSB ploče), te ih premažete PREMIUM GRUNDOM. Na tako pripremljenu površinu cementno-vlaknastih ploča nanesete sloj polimer-cementnog morta za lijepljenje i armiranje UNITERM u koji utisnete staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 i prevučete još jednim slojem UNITERMA. Na to nanesete MINERALKVARC GRUND i željenu završno dekorativnu SILIKATNU ŽBUKU.

R P / 31.1.2020. 15:38:32

Dobar dan , trebao bi urediti kucu pored mora 5metara udaljena od mora .Na njoj je vec stari sep koji je ispucao i poceo je padati pa san mislio da istucen stari sep impregniram ga i stavim ljepilo i merezicu i opet ljepilo i mineral grund premaz i akrinlu zbuku.Zanima me koju imprengaciju staviti na taj stari sep i jeli je potrebna velika je posolica od mora na kuci i koje ljepilo koristiti uniterm ili samoterm f ili neko drugo i jeli je bolje staviti na kraju akrinlu zbuku ili silikatnu ili nesto drugo kuce je radena od betona(na kasune beton i kamen)i zbukana je na starinski nisu gotove zbuke puno hvala

ODGOVOR

Stari SEP je potrebno otuči i skinuti do podložne žbuke. Površinu nakon skidanja SEPa treba dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Na potpuno osušeni grund nanesete sloj TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA, koje rabicirate staklenom mrežicom PRIMAFAS 160 (mrežicu utiskujete u svježi sloj odabrane žbuke). Potom nanesete drugi sloj ili TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA. Nakon cca. 7 dana podlogu impregnirate odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM i obradite željenom završno dekorativnom žbukom (TERAKRIL, SILIKATNA ŽBUKA, SILIKONSKA ŽBUKA). Ukoliko je podložna žbuka cementna, umjesto preporučene žbuke TERATERMO GLET/FINE ŽBUKE EKSTRA, možete upotrijebiti polimer cementni mort za lijepljenje i armiranje UNITERM.

M G / 29.1.2020. 9:16:25

Poštovani, Živim u kući koja je građena 70ih i do pred malo stajala prazna te je samo cigla izvana, sada bi stavila fasadu ali me zanima da li se može stavljati stiropol na cigli s obzirom da je puno godina gola cigla ili treba stavljati zbuku pa na to stiropol. Hvala na odgovoru Lp Maja

ODGOVOR

Ako je opeka u dobrom stanju, a zid ravan, bilo bi poželjno nabaciti CEMENTNI ŠPRIC prije stavljanja ETICS sustava. Ako je ravnina zida nejednolika, ovisno o odstupanjima potrebno je požbukati zid pa tek onda izvoditi ETICS.

D C / 28.1.2020. 20:49:39

Poštovani, Imam fasadu koju čini puna cigla ( jedinica), špric, gruba žbuka, fina žbuka i završni sloj Vaš SEP. Fasada je stara 32 godine. Kuća se nalazi na području grada Ogulina gdje su ekstremi niske i visoke temperature, preživjela je granatiranje grada, poplavu i tuču. Na recimo 3-4 % fasade SEP se malo oštetio i osvježili bi cijelu fasadu sa završnom termo izolacijskom žbukom do cca 1 centimetar u bijeloj boji. Što nam preporučujete iz Vašeg programa budući se SEP pokazao vrlo kvalitetnim završnim slojem fasade. Novu žbuku bi nanosili na postojeći sep. S poštovanjem,

ODGOVOR

Sve dijelove koji se slabo drže i koji su potpuhnuti je potrebno ostrugati i/ili otući. Cijelu površinu fasade je potrebno dobro očistiti, oprati, te pustiti da se osuši. Tako očišćenu površinu tretirate PREMIUM GRUNDOM i zagladite TERATERMO GLETOM ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Na tako pripremljenu podlogu možete nanjeti bilo koju željenu završno dekorativnu žbuku. U slučaju da se ponovno odlučite staviti SEP, preporučamo dodatni premaz MINERALKOLOROM radi hidrofobiranja fasade. Što se tiče toplinske žbuke, ne postoji takva koja bi išla u 1 cm debljine.

z Ć / 19.1.2020. 22:55:31

Poštovani iz Imotskog Radin fasadu na kući koja je rađena 1965-1970 godine, ljevani beton i kamen, te kat nadoziđan betonskim elementom blokom 25 cm koji nije nabačen, prizemlje vanjska nabaca kao jež žbuka(dosta hrapava) na njoj se skupilo dosta prljavštine. zanima me koja bi debljina stiropola preporučili i upute za radit korak po korak.

ODGOVOR

Debljina toplinske izolacija određuje se prema zahtjevu tražene uštede. Postojećoj završnoj žbuci u prizemlju potrebno je struganjem skinuti vrhove, te sve površine temeljito otprašiti I oprati vodom pod tlakom. Po potrebi, ovisno o izmjerenim odstupanjima ravnina površine ožbukati VAPNENO-CEMENTNOM ŽBUKOM tipa VC 50 ili VC 60 ovisno o potrebnim debljinama.

s M / 18.1.2020. 17:57:06

Pozdrav Imam pitanje to jest problem vec druga godina ZIMA stvara mi se kondez u potkrovlji u krovu...od izolacije folija,kamena vuna 10cm,staklena vuna 5cm,folija pa gips table 12mm,na krovu sa vanjske strane cre,letva pod letva,folija parnabrana i daska...kondey se pojavi u unutrasnjem delu na foliji koja je blizu daske...ako imate bilo kakvo resenje bilo bi od pomoci HVALA U NAPRED... i da napomonem ne grejem jos potkrovnje samo prizemnje!

ODGOVOR

Preporučamo da se sa svojim upitom obratite proizvođaču toplinske izolacije – kamene vune.

I S / 17.1.2020. 12:19:21

Poštovani, molim Vas savjet kako urediti fasadu, korak po korak. Kuća je u Krku. Površina oko 160 m2. Postojeća je izvedena s hirofom koja je nekoliko puta (najmanje 2) prebojana fasadeksom. Sada želim završni sloj silkonski (dali je kvalitetnija od silikatne)?! Zaribanu, promjer zrna 2 mm. Postoje pukotine na fasadi. Koji su međukoraci. Hvala lijepa i srdačan pozdrav. Ivan Skorupski

ODGOVOR

Postojeću Hirofu sa naknadnim naličima potrebno je ukloniti do podloge, odnosno podložne žbuke. Površine temeljito otprašiti I oprati vodom pod tlakom. Očišćenu površinu impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Na potpuno isušeni grund nanijeti sloj FINE ŽBUKE EKSTRA u debljini cca 2 mm I u svježi sloj utopiti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Drugi nanos FINE ŽBUKE EKSTRA u debljini 1,5 mm nanijeti unutar 24 sata. Nakon najmanje 7 dana podlogu impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM I završno obraditi SILIKONSKOM ŽBUKOM Z 2 mm.

M P / 15.1.2020. 21:47:48

Recite mi molim Vas koje ljepilo ide za sivi stiropor (bijelo ili sivo) i zbog cega? I da li je odredjeni zavrsni sloj obavezan za sivi stiropor ili moze ici bilo koji (akrilat ili silikon)?

ODGOVOR

Ploče ekspandiranog polistirena možete lijepiti isključivo certificiranim ljepilima. Samoborka d.d. u svojoj ponudi certificiranih sustava za ploče s grafitom ima dvije vrste ljepila – SAMOTERM F – sivi polimer-cementni mort (sustav TERMOZOL STANDARD) I bijelo lagano ljepilo SAMOTERM PREMIUM (sustav TERMOSAM). Primjena bijelog laganog ljepila naglašava paroprospustnost sustava te se kao završna obrada preporuča SILIKATNA ili SILIKONSKA ŽBUKA.

S A / 13.1.2020. 13:15:38

Imam problem na fasadi, javljaju se pukotine a s druge strane na zidu u stanu pojavljuje se plijesan, Planiram pojačati vanjsku termoizolaciju sa stiroporom. Da li bi mi prethodno pomoglo Silikosam koncentrat i kolika je cijena za cca 30m2.

ODGOVOR

Problem provlaživanja vanjskih zidova uzrokovan pukotinama na fasadi nije moguće sanirati primjenom SILIKOSAM KONCENTRATA. Detaljni prijedlog sanacije nije moguće dati bez uvida u postojeće stanje. Po mogućnosti dostavite fotografije na kojima su vidljiva oštećenja.