Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T S / 18.7.2020. 10:23:37

Poštovani, Nedugo smo stavili stiropor fasadu,uzeli smo Samoborkin teraplast,međutim izvođač je previse razvukao teraplast pa su ostale fleke odnosno grund probija. Na koji način se to moze rijesit i dali se moze navuc teraplast na teraplast? Hvala, Lp,Tomislav!

ODGOVOR

Načelno novi sloj TERAPLASTA može se navući na već prethodno naneseni uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br. 65. Obzirom na kvalitetu izvedbe prethodnog sloja upitna je mogućnost kvalitetne izvedbe novog, obzirom da je Teraplast potrebno nanositi u debljini zrna. Preporačamo površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, zagladiti UNITERMOM, te nakon najmanje 7 dana navući novi sloj Teraplast uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

M M / 15.7.2020. 10:13:58

Poptovani, Prije 10-tak godina sam polijepio stiropor 8 cm na kuću, mrežica i ljepilo 2 put. Tako stoji cijelo vrijeme, molim savjet kako pripremiti za tavršnu žbuku, imoregnirati ili nešto drugo, pozdrav, unaprijed hvala!!

ODGOVOR

Podlogu koju ste opisali potrebno je detaljno pregledati I ovisno o zatečenom stanju izvršiti sve potrebne predradnje prije samog nanošenja završno dekortaivne žbuke. Obzirom na staroost podloge, te ukoliko nema oštećenja u obliku pokotina, istu je potrebno “prestrugati, temeljiti otprašiti ili oprati vodom, impregnirati PREMIUM GRUNDOM te obraditi slojem FINE ŽBUKE EKSTRA. Nakon najmanje 7 dana tako pripremljenu podlogu impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM I obraditi završno dekorativnom žbukom po vašem izboru. Ukoliko postoje vidljive pukotine potrebno je na njihovom mjestu otvoriti susta s ciljem utvrđivanja kvalitete izvedbe te ovisno o zatečenom stanju pristupiti sanaciji.

S J / 14.7.2020. 12:32:37

Imam tzv. demit fasadu, ispod koje je 5 cm stiropora. Završni sloj je tzv. bavarska žbuka s puno utora. U tim utorima se stalno sakuplja prašina. Želio bih izravnati fasadu, odn. te utore. S kojim materijalom je to najbolje učiniti. Nakon toga bi obojao fasadu.

ODGOVOR

Opisanu podlogu potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom, nakon sušenja impregnirati PREMIUM GRUNOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA koju možete nanositi, ovisno o potrebi, I u sloju debljine do 10 mm. Završnu obradu preporučamo izvesti tankoslojnom završnom žbukom minimalne granulacije 1,5 mm tipa SILIKATNA ŽBUKA Z.

T M / 8.7.2020. 12:43:27

Dali se može/smije silikatnom bojom prebojat staraakrilatna završna fasada?

ODGOVOR

Postojeću akrilatnu završno dekorativnu žbuku preporučamo obojiti silikonskom bojom SILIKONKOLOR ili akrilatnom fasadnom bojom TERATON V

Z N / 4.7.2020. 17:13:28

Poštovani, Molim da mi odgovorite da li je na postojeću fasadu ETICS sustav, sa EPS-om od 5 cm moguće dodatno postaviti EPS od 10 cm.

ODGOVOR

Mogućnost izvođenja dodatnog sloja toplinske izolacije na već postojećem sustavu ovisi prvenstveno o kvaliteti njegove izvedbe, postojećem stanju I nosivosti. Potrebno je izvršiti detaljni pregled I procjenu stanja, te izvršiti potrebne proračune ovisno o konstrukciji vanjskog zida.

Z / 1.7.2020. 22:23:02

Trenutno na kući imamo 5cm stiropor izolacije i završni sloj sepa. Pošto smo u fazi promijene stolarije razmišljam o nadopuni Sive stiropor izolacije. Kuća je u Zagrebačkoj županiji, koja je vaša preporuka o dodatnoj debljini izolacije i koji su daljnji postupci. Hvala!

ODGOVOR

Preporučamo da se obratite nekom projektnom uredu radi proračuna potrebne dodatne izolacije.

M / 29.6.2020. 9:26:15

Poštovani, prije 2 godine sam na kući radio termo fasadu i za dekorativnu žbuku koristio vašu silikonsku žbuku u tonu 3076. Na dvorištu imam garažu koju smo požbukali v-c žbukom i sada bi ju htjeli obojati u isti ton kao što je kuća. Problem je što ne znam koji ton iz trenutne ton karte odgovara 3076 (sada su svi tonovi 4xxx). I zanima me koju fasadnu boju mi preporučate u pogledu trajnosti i da starenje boje ne odudara puno od kuće. Da li je silikonkolor tu u prednosti pred teratonom?

ODGOVOR

Usporedbom tonova, ton iz ton karte POGLED U BOJU 3076 odgovara tonu 4342 iz ton karte COLORLINE. Fasadna boja i završno-dekorativna žbuka mogu imati isti broj tona, ali nanešeni ne moraju davati jednak dojam, tj. može doći do minimalnog odstupanja. Ukoliko želite da postojeća fasada i svježe obojena garaža izgledaju identično, bez ikakve razlike, potrebno je dostaviti uzorak postojeće završno-dekorativne žbuke kao bi se po narudžbi tonirala boja. SILIKONKOLOR u odnosu na TERATON V ima prednost u svojstvu paropropusnosti što u Vašem opisanom slučaju nije osobito važno. Zbog toga možete odabrati fasadnu boju po želji.

B / 21.6.2020. 14:42:08

Poštovani, zanima me koja je razlika u kvaliteti između završnih silikatnih žbuka granulacija 1,5 i 2 mm. Znači li debljina završnog sloja bolju zaštitu donjih slojeva (stiropor)? Hvala.

ODGOVOR

Završno dekorativne žbuke zaribane teksture nanose se na podlogu u debljini zrna te SILIKATNA ŽBUKA Z 2 mm ima veću debljinu sloja od one granulacije 1,5 mm. Načelno, veća debljina žbuke ne utječe značajnije na karakteristike završnog sloja ali u pravilu “lakše premošćuje” eventualne nedostatke podloge. Kod izbora granulacije završnog sloja preporučamo konzultirati se sa izvođačem radova. Sitnija granulacija zahtijeva I odgovarajuće pripremljenu podlogu!

D K / 14.6.2020. 21:19:14

Poštovani, Prije 2 godine uredio sam stan (podrumski) iznutra. Bilo je malo poteškoća sa vlagom, no ništa što varikina nije odmah riješila. Sada primjećujem po cijelom stanu sitne fleke od vlage (pretpostavljam da je vlaga) - i po knaufu i po normalnom zidu, a ono što me više brine što sam primjetio male kukce koji se pojavljuju posvuda, veličine max 1mm. Možete li mi na temelju ovog reći o kakvim je kukcima riječ (nema piljevine ili naznaka na zidu da se time hrane)? Kako tretirati zidove? Zahvaljujem na pomoći! Srdačan pozdrav,

ODGOVOR

Varikinom ste uspjeli samo ukloniti vidljivi dio zaraze, dok su spore ostale prisutne u podlozi te se ponovo u kontaktu sa vlagom razvila plijesan. Poželjno bi bilo površine, nakon čišćenja I tretiranje biocidni m sredstvom TERACID, obojiti antikondenzacijskom bojom TERMOPOL te svakako regulirati vlažnost zraka u prostoru odgovarajućim sredstvom ili uređajem za odvlaživanje. Kukci nam nisu “specijalnost” ali bi mogla biti riječ o npr. stjenicama koji se možete riješiti uobičajneim sredstvima protiv nametnika. Regulacija vlage u prostoru I spriječavanje kondenzacije je preduvijet za trajno rješavanje problema.

D M / 6.6.2020. 19:39:47

Poštovni, na staru kamenu kuću na otiku Krku postavio bih termo žbuku kako bih sprijećio da mi se unutarnji zidovi ne vlaže i da ne pljesnjive.Koju bi termo žbuku preporućili i da li trebam postavljati mrežicu na cementni špric prije nanošenja termo žbuke?

ODGOVOR

Vanjske zidove kamene kuće preporučamo ožbukati toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 4 (2 ako se radi o strojnom žbukanju). Prethodno je eventualne spojeve različitog ziđa, ukoliko ga ima, preporučljivo armirati pocinčanim punktiranim rabicom. Na sloju toplinske žbuke preporučamo izvesti punoplošno armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160 u sloju FINE ŽBUKE EKSTRA. Ta tako pripremljenoj podlozi moguće je primijeti završno dekortaivne boje ili žbuke po izboru investitora.