Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z / 14.4.2020. 16:58:39

Postovani, imam visoku prizemnicu-kucu u Markusevcu. Poslije nedavnog potresa na fasadi su se pojavile nepravilne pukotine na sve cetiri strane, sirine do 2 mm. Pukotine su duboke kolika je debljina vanjske zbuke, oko 3 cm. Zavrsni sloj je SEP. Fasada je radena prije 20-ak godina. Molim da mi odgovorite: - kako sanirati pukotine te sto napraviti da mi fasada na kraju bude jednobojna/ moze i u nekakvoj boji/ - ako bih se odlucio na neki toplinski sistem /iako se boim da mi je to preskupo, umirovljenik sam/ , sto mi predlazete. Vanjski nosivi zidovi su debljine blok opeka deblj. 30 cm. Zahvaljujem

ODGOVOR

Bez provedenog pregleda od strane ovlaštenih statičara, i/ili minimalno fotografije postojećeg stanja nismo u mogućnosti dati konkretniji prijedlog sanacije. Načelno krpanje ošećenja u podložnim žbukam možete izvesti vlaganom žbukom VC 20 L, te mjesta krpanja armirati u sloju FINE ŽBUKE EKSTRA kojom preporučamo zagladiti cijelu površinu te nanijeti novu završnu žbuku po vašem izboru. Svakako preporučamo dostaviti fotografije na temlju kojih bismo mogli dati rješenje sanacije.

M K / 14.4.2020. 15:13:44

Pozdrav, kod lijepljenja stiropora cijeli zid nije u vagi odnosno nije ravan na nekim mjestima.. Je li moguce to popraviti kod nanosenja ljepila, mrezice i gletanja? Ako nije, na koji nacin da se izvuce najbolje iz toga. Hvala

ODGOVOR

Korekciju ravnina zalijepljenih ploča ekspandiranog polistirena možete izvesti brušenjem. Ukoliko su odstupanja veća od moguće korekcije preporučamo uklanjanje zalijepljenjih ploča, po potrebi izravnavanje podloge žbukom, te lijepljenje novih ploča pri čemu je potrebno provjeravati ravnine. Napominjemo da se izravnavanje ne izvodi u armirajućem sloju!!

A S / 13.4.2020. 15:30:46

Pod uglom sunca fasada mjenja izgled, ocrtavaju se preklopi mrezice koje traje cirka sat vremena i posle igleda normalno! Je to moguce napravit da se ne vidi? Hvala

ODGOVOR

Provjera i ocjenjivanje ravnosti i pravokutnosti gotove površine izvedenog sustava, izvodi se mjerenjem. Ukoliko izmjerene vrijednosti odgovaraju zahtjevima norme HRN DIN 18202. nepravilnosti vidljive kod koso položenog izvora svjetla ne mogu se smatrati nedostatkom. Naime, provjera i ocjenjivanje gotove površine izvedenog sustava, provodi kod normalnog izvora svjetlosti, a ne koso položenog.

A B / 9.4.2020. 8:40:37

Poštovani, jučer smo ožbukali vanjski zid na fasadi na nekim mjestima radi izravnavanja i debljine 5 cm. Molimo Vaš odgovor da li već danas možemo stavljati termo žbuku 100 Standard. Zahvaljujemo.

ODGOVOR

Toplinske žbuke u pravilu se primjenjuju na podlogama (zid od opeke ili sl) obrađenim cementnim špricom, bez prethodnog izravnavanja zidova drugim tipovima žbuka. Obzirom na njihova svojstva toplinske žbuka se mogu nanositi u slojevima različitih debljina, u dva ili više slojeva za potrebe izravnavanja zida. Ukoliko ste izveli izravnavanje klasičnom produžnom žbukom ista mora odradit minimalno tri tjedna prije nanošenja slijedećih slojeva.

J R / 8.4.2020. 16:43:35

U kući na otoku Krku (sagrađena ciglom prije 20 godina) a zbog neriješenih toplinskih mostova, dolazi do kondenzacije vodene pare i pojave plijesni oko prozora (alu stolarija visoke zapornosti) i na vanjskim zidovima s unutarnje strane. Molim savjet za sanaciju zidova i plijesni te može li se na postojeću podlogu (cementno-vapnena podložna žbuka + glet + disperzivna boja) ugraditi vaša termo žbuka. Ako da u kojoj debljini s obzirom da najmeravam sanirati fasadu i izvesti termo fasadu s 5 cm. stiropora. Najljepša hvala

ODGOVOR

Kako ste u upitu naveli da planirate izvedbu toplinskog sustava nema potrebe za primjenom toplinske žbuke na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova. Ukoliko bi ipak izvodili toplinsku izolaciju sa unutarnje strane prije nanošenja toplinske žbuke potrebno je ukloniti minimalno slojeve boje I gleta, te po potrebi, ovisno o zatečenom stanju I podložnu žbuku. Problem kondenzacije bez većih zahvata možete riješiti jedino primjenom antikondenzacijske boje TERMOPOL. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

S V / 25.3.2020. 13:33:27

Poštovani, molim pojašnjenje zašto mi se rosi fasada. naime, na kuću zidanu blok opekom 30cm, stavili smo 10 cm grafitnog stiropora, i sve do kraja etics sustav, da bi zimi kad su niske temperature, ili mrazevi najesen, cijela površina fasade bila u inju, koje se onda otopi kroz dan, i cijela fasada se cijedi. nema rošenja unutar fasadnog sustava (provjerio majstor koji je radio fasadu), nego isključivo na vanjskoj stijenci! rošenje se događa neovisno o zidu prostorije koje se grije ili ne, jer smo i to provjeravali. dal je možda kod vanjskog sloja nešto krivo napravljeno, možda pretanki sloj ljepila kad se mrežica postavljala... kad je bila 'obična fasada', sa hirofom završno, toga nije bilo. hvala.

ODGOVOR

Površinsko orošavanje izvedenog toplinskog sustava rezultat je visoke vodoodbojnosti završne žbuke. Tijekom zimskog perioda moguće je "smrzavanje" vlage orošene na površini, koje u pravilu ne uzrokuje štete na izvedenom sustavu. Da li se radi o prekomjernoj površinskoj kondenzaciji moguće je utvrditi proračunom.

R R / 24.3.2020. 21:43:09

Postovani, zasto se na vec gotovoj fasadi od stiropora primjecuju mjesta gdje su tiple ,kao i ivice stiroporskih ploca....stiropor je 10cm,mineralna zbuka obojena silikonskom bojom.....rijetkost je vidjeti kucu da to nije prisutno...puno pozdrava iz Banjaluke

ODGOVOR

Uočavanje neravnina za izvedenom ETICS sustavu kod kosog pada zraka svjetlosti uobičajena je pojava, I najčešće su vidljive kroz kraći vremenski period, ovisno o poziciji objekta. Ukoliko se neravnine, odnosno spojevi ploča uočavaju i kod okomitog upada svjetlosti vjeorojatno se radi o nedovoljnoj debljini armirajućeg sloja. Isto vrijedi i za vidljive pričvrsnice. Ukoliko se pri izvođenju, odnosno kod postavljanja pričvrsnica nisu koristili čepovi (rozete), moguća je privremena vidljivost istih na oborinama navlaženim fasadnim površinama.

Đ / 18.3.2020. 20:51:06

Želim obnoviti postojeću fasadu staru 20 godina.dekoracija je sep 03 mm,sada bih želio obnoviti a završni sloj silikat,pa me interesira predradnje odnosno priprema podloge.

ODGOVOR

Postojeću fasadu dobro otprašite i operite vodom pod tlakom, te ostavite da se osuši (barem 48h). Nakon sušenja, očišćenu površinu impregnirajte PREMIUM GRUNDOM. Na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA i u svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Drugi nanos FINE ŽBUKE EKSTRA nanesite unutar 24h. Nakon najmanje 7 dana, podlogu premažite temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND OBOJENI. Idući dan sve možete obraditi željenom završno dekorativnom SILIKATNOM ŽBUKOM.

P B / 17.3.2020. 19:11:07

Postovani,moja kuca je prije osam godina ozbukana SEPOM ,on je na mnogo mijesta ispucao jako tanko pored toga je i posivio jeli prljavstina ili nesto drugo neznam oprati ne mogu.Cime najbolje prestrikati ili ofarbati.Unaprijed se zahvaljujem.B. Petar

ODGOVOR

Postojeću fasadu potrebno je temeljito oprati čistačem pod tlakom, tzv.miniwashem i ostaviti da se osuši (barem 48h). Sivilo koje spominjete je posljedica zaraze mikroorganizmima. Osušenu fasadu tretirajte sredstvom za sanaciju površina zaraženih algama i plijesnima TERACIDOM. Napominjem da TERACID neće ukoniti nastala obojanja (sivilo), ali ga je potrebno primijeniti kako bi uništili spore mikroorganizama koje su ga uzrokovale. Kad ne bi bilo pojave paučinastih pukotina, preporučila bih Vam da tako očišćenu površinu impregnirate UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, te nakon 4-6 h prebojite SILIKONKOLOROM ili MINERALKOLOROM. Ali, s obzirom da imate paučinaste pukotine, preporučila bih da prije bojanja, površinu premažete PREMIUM GRUNDOM na koji ćete nanjeti FINU ŽBUKU EKSTRA. Nju možete obraditi ili novim slojem SEPA ili samo obojati navedenim fasadnim bojama. Ukoliko se odlučite samo na bojanje, nećete riješiti problem pukotina.

M / 8.3.2020. 13:33:38

Poštovani,planiram staviti mineralnu sep zbuku na kucu,poslje toga ide boja.Kuca je ofrajkana, Pitanje,da li je potrebno stavljati mrezicu prije sepa?

ODGOVOR

Ukoliko je postojeća žbuka na kući u dobrom stanju (čvrsta i bez pukotina) i ako je grube teksture, potrebno ju je samo fino zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Finu žbuku ekstra nanosite na osušeni temeljni premaz PREMIUM GRUND koji ste nanjeli dan ranije na očišćenu, opranu i suhu podlogu. U ovom slučaju nije potrebno postavljanje mrežice. Međutim, ako na fasadi postoje manja oštećenja, onda je potrebna postava mrežice između dva sloja FINE ŽBUKE EKSTRA. Tako pripremljenu podlogu možete obraditi SEPom prema tehničkoj uputi. https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/tup-_sep_z_1.5_104134.pdf