Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

F Z / 11.1.2020. 12:09:21

Poštovani Imam iznad prozora plastični dio od nekih 30 cm sve do plafona (bio je veći prozor pa sam prozor skratio i umjesto zidanja samo je produžen plastični dio isti materijal kao i prozor). Htio bih iznad prozora staviti stripor ili stirodur kao izolaciju. Pa moja pitanja su: 1. da li uzeti stirodur ili stiropol? 2. i još bitnije koje ljepilo koristiti za lijepljenje na plastiku i kako zalijepiti na plastiku? Ili ako imate neki bolji savjet Hvala

ODGOVOR

S obzirom na podlogu preporučamo primjenu ekstrudiranog polistirena (XPS ili “stirodur”) koji je potrebno lijepiti odgovarajućim montažnim ljepilima koja se isporučuju u “kartušama”.

Z N / 2.1.2020. 18:18:04

Poštovani, molim Vas savjet.Kuća se nalazi uZagrebu.Građena 1980. god.zidana ciglenim blokovima,kutevi armirani zalivani betonom bez heraklit ploča u kutevima.Ožbukana pijeskom iz samoborkinog kamenoloma i navučen samoborkin SEP.Nakon 20 god. sep premazan fasadexom i još dobrog izgleda. Debljina zida 31 cm, vanjska žbuka 4 cm.Sada mi se u jednom kutu sobe sjevernog pročelja pojavila vlaga i pljesan, a s vanjske strane sepa primječuje kao da je boja izaprana i kao da je netko išarao tankim vrhom olovke.Visina pročelja sjevermog 7 met.Kuča ima 230m kvadratna plus 20 cokla.Molim Vas što mi predlažete.1. Ako stiropor koje debljine ako možete procijeniti na temelju debljine zida. 2. Da li mogu stiropor ploče ljepiti pur pjenom za izolacijske ploče.Hvala.

ODGOVOR

Debljina toplinske izolacije ovisi o više elemenata, uključujući I željene uštede. U svakom slučaju obzirom na debljinu zidova preporučamo minimalnu debljinu 8 cm. Za lijepljenje EPS ploča preporučamo certificirane polimer-cementne mortove tipa UNITERM ili SAMOTERM F.

P S / 2.1.2020. 14:50:32

Može li se na keramičke pločice ljepiti mulitpor ploče.

ODGOVOR

Ne preporučamo lijepljenje Mulitipor ploča na postojeću keramičku oblogu!

M R / 16.12.2019. 16:06:07

Poštovani, prije 15 godina radili smo fasadu sa Vašom žbukom 2mm koja je bila u vrečama, sada bih htjeli staviti na nju akrilnu ili silikatnu jer su se javile 2 manje pukotine, molim za savjet, kakav je postupak. Kuća je oko 300m2 nalazi se u okolici Zadra.Hvala

ODGOVOR

Preporučamo fasadu oprati vodom pod tlakom, nakon sušenja impregnirati PREMIUM GRUNDOM, pregletati FINOM ŽBUKOM EKSTRA, u koju po potrebi položiti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Nakon najmanje 7 dana, na podlogu dan ranije impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, nanijeti završnu žbuku tipa TERAKIL Z granulacije po izboru.

J P / 3.12.2019. 8:09:58

Poštovani, u Imotskom, u kući građenoj 70-ih, urađena je klasična žbuka fasade sa završnim slojem nabačenim tzv. ježom. Ne bih stavljao klasičnu stiropor fasadu, već bi ako je moguće na postojeću ugradio mrežicu, armirao je i sravio završni vodoodbojni sloj silikonske žbuke iz vašeg asortimana. Molim Vas za prijedlog po koracima što da se napravi vezano za sloj koji je nanešen ježom (isprati ga mini washom pod pritiskom) doći do sloja žbuke, reparirati sa VC 50 ili 60 veće defekte, nanijeti ljepilo, mrežicu, ljepilo, pa onda završnu slikonsku žbuku...molim Vas za prijedlog po koracima i koji točno materijal da upotrijebim iz vašeg asortimana. Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Preporučujemo slijedeće: - Vrhove hirofe je potrebno prestrugati, te fasadu temeljito oprati čistačem pod tlakom i ostaviti da se osuši. Veća oštećenja možete reparirati podložnim žbukama VC 50 ili VC 60. Tako pripremljenu fasadu zagladite Cijelu površinu impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Na potpuno suhi grund nanijeti FINU ŽBUKU EKSTRA usloju debljini 1,5 – 2mm u koji utopite fasadnu staklenu mrežicu PRIMAFAS 160, te nanijeti drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA u debljini cca 1 -1,5 mm. - Tako obrađenu podlogu nakon najmanje 7 dana impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM obojenim na koji nanosite završno dekorativnu SILIKONSKU ŽBUKU.

A P / 2.12.2019. 16:36:43

Postovani, imam stan u visokom prizemlju. Proslu godinu nije bilo nista na zidovima. Ove godine vlazan zid i gljivice na dva zida po istoj duzini. Molim Vas s cime to premazati , a da je bija bijela bez sjaja. Ove godine je zaista puno kise i vlage... Ali , mislim da to ne bi trebalo biti bez obzira. Slika u prilogu. Hvala vam na savjetu... Zgrada je 2005.

ODGOVOR

Vidljivu zarazu uklonite suhom ili lagano vlažnom krpom. Tako očišćenu površinu tretirate sredstvom za sanaciju površina zaraženih algama i plijesnima TERACIDOM, te cijeli zid prebojite antikondenzacijskom bojom TERMOPOL.

R S / 29.11.2019. 22:13:48

Dobar dan. Iman pitanje za vas. Radim fasadu na kuci. Napravljeno je sve do završnog sloja akrilne fasade. Sad bi trebali staviti mineralni grund premaz (impregnaciju). Interesira me dali kad se stavi impregnacija dali se fasada (akrilna žbuka) može nanijeti nakon 3-4 dana to pitam zbog vremenskih uvjeta...lijep pozdrav

ODGOVOR

Završno dekorativna žbuka se nanosi na potpuno suhi impregnacijiski premaz. Ukoliko će on odstajati 3-4 dana to ne bi trebao biti problem. Međutim, ako vremenski uvjeti ne dopuštaju izvedbu završne žbuke dulji period (npr.do proljeća), bit će potrebno ponovno nanjeti grund.

R J / 29.11.2019. 11:16:58

Dobar dan majstori su mi npravili pripremu za fasadu ide akrina zbuka 2mm debljine u boji. Imteresira me koliko dugo premaz mineral grund moze stajati prije navlacenja zadnjeg sloja fasade jer je vlazno vrijeme svako malo kisa

ODGOVOR

Najbolje bi bilo da se akrilna žbuka nanese kad se grund osuši. Međutim, ukoliko vam vrijeme to ne će dopustiti, jedan kraći vremenski period (cca 7 dana) grund će i dalje biti pogodan da se na njega nanaša završna žbuka. Međutim, bude li grund stajao duže vrijeme (npr.do proljeća), bit će ga potrebno nanijeti ponovno.

A Z / 28.11.2019. 18:20:34

Postovani, Upravo gradim kucu (istra)i stavit cu sve od Samoborke, međutim jedan manji dio ( okrenut prema jugu) zelim da je fasada crne ili tamno sive boje) . Ide stiropor od 8. Sta preporucate? Hvala

ODGOVOR

Dio fasade za koji želite da bude u crnoj ili tamnoj sivoj boji preporučamo izvesti s bijelim armirajućim slojem SAMOTERM PREMIUMOM, impregnacijom MINERALKVARC GRUND na koju nanesete završno dekorativnu žbuku TERAKRIL 4000 (bijela boja), te prebojite IR reflektirajućom fasadnom bojom COOLKOLOR u željenoj crnoj ili tamnosivoj boji koja reflektira infra-crveno zračenje, smanjuje površinsko zagrijavanje tamnih nijansi fasade, te dugoročno zadržava intenzitet nijanse.

J K / 28.11.2019. 9:45:46

Dobar dan postavio bi mineralni grund premaz za akrilnu zbuku koliko vremena minimalno treba prije postavlanja akrilne zbuke i koliko maksimalno jer je problem vremenske neprilike

ODGOVOR

Preporuka za nanašanje temeljnog premaza (MINERALKVARC GRUND) kao priprema podloge za završno dekorativnu žbuku (TERAKRIL) je 24h prije nanašanja žbuke. Odnosno, završno dekorativna žbuka se nanosi na potpuno suhu impregnaciju što je s obzirom na vremenske neprilike bolje odgoditi za vrijeme pogodnije za fasaderske radove (npr.proljeće) jer nije preporučljivo da impregnacija stoji duži vremenski period.