Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Roberto K / 12.6.2024. 17:07:20

Poštovani, 2000g. za fasadu koristili smo sep 03 obojeni, (žućkasta boja). Koja bi materijal danas bio u toj boji, moram popraviti neke dijelove fasade. Hvala na odgovoru, lp Robi

ODGOVOR

Opisano odgovara proizvodu pod nazivom SEP R3. Za određivanje tona dostavite komadić postojećeg SEP-a kako bi na temelju stvarnog stanja odredili približni ton prema aktualnoj ton karti COLORLINE.

T C / 4.6.2024. 9:22:49

Poštovani, na kući imam završni sloj fasade SEP R5 ili R7, nisam sigurna, ali jako je grubo, stara je 24 godine. Molim savjet čime izravnati postojeću fasadu da bi se navukao novi završni sloj? Hvala

ODGOVOR

Ukoliko je fasada u dobrom stanju (bez pukotina i oštećenja), postojeći SEP je potrebno temeljito otprašiti i oprati čistačem pod tlakom. Suhu površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (ako površina nije bojana) i nakon 4-6h obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA kako bi zagladili postojeću grubu strukturu. Nakon cca 7 dana (ovisno o debljini sloja) FINU ŽBUKU EKSTRA možete impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h nanjeti novi sloj željene završno-dekorativne žbuke.

Nikola H / 2.6.2024. 15:26:08

Poštovani, Kod izrade završnog sloja fasade, jedan manji zid (cca 0,5x2,5m) je ispao loše. Nije bio dobro promiješan materijal. Sve ostalo je u redu. Da li se na tom zidu može direktno preko zavrsnog sloja navući još jedan sloj?

ODGOVOR

Novi sloj završno-dekorativne žbuke je moguće nanjeti na postojeći sloj završno-dekorativne žbuke uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM barem 24h prije obrade žbukom. Međutim, ovisno o dobivenoj strukturi i vještosti izvođača ovisi da li će izvedba novog sloja dati zadovoljavajuć rezultat.

Renato P / 19.5.2024. 15:19:43

Poštovani, Prije 10-tak godina smo na vanjski zid prekriven termoizolacijom navukli Teraplast S u dva nanosa. S obzirom da se nakon nekoliko godina teraplast zaprljao tretirao sam ga industrijskim sredstvom za čišćenje i miniwashom te u potpunosti uklonio zaprljanost. Međutim izgleda da je to sredstvo za čišćenje oštetilo Teraplast, jer sada kada rukom prođem po Teraplastu na mjestima gdje je bilo jako tretirano sredstvom, ispadaju sitne granulice Teraplasta. Čime sada da premažem taj zid da se granule ponovno učvrste, zalijepe da ne ispadaju, jer bi taj zid obojali nekom bojom za fasade? Kakvu boju koristiti?

ODGOVOR

Preporučamo da Teraplast temeljito očetkate kako bi skinuli sva trusna zrnca. Tako pripremljenu podlogu impregnirajte UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i nakon 4-6h obojite fasadnom bojom TERATON V u željenom tonu.

Tihomir T / 18.5.2024. 12:41:52

Dobar dan imam jedno pitanje molim vas jer mi svako drukcije govori pa ako mozete na moju e mail adresu odgovotiti.. U pitanju je kuca gradjena 1970 godine i napravljena je s opekom u biti starom ciglom s tim da je sjeverna strana ventilirajuca znaci cigla pa razmak pa cigla.Pitanje je dali mogu fasadu napraviti s stiroporom ili bas moram s vunom jer mi je jako povoljnije stiropor naravno a neki su mi rekli da ako je stiropor da ce s vremenom imati problema s vlagom na zidovima a ako je vuna da necu imati.Molim vase strucno misljenje posto mi je ipak zbog novaca naravno...

ODGOVOR

Na strani s ventilirajućom fasadom nema smisla izvoditi dodatnu toplinsku izolaciju. Stiropor sam po sebi nije parozaporan, ali ako na objektu postoji problem s vlagom, na takvim zidovima nije preporučljivo izvoditi ETICS.

Stojanka B / 17.5.2024. 21:42:59

Postovani, Zasto mi se na uradjenoj fasadi samo nocu kad se upale lampe vide kao sjene i neravnine,a preko dana fantasticno izgleda? Isao je stiropor 10cm dva sloja ljepila i onda fasada 1.5mm. Boja sivo bijela ( ako je mozda i boja bitna) Hvala

ODGOVOR

To je zbog načina osvjetljavanja površine. Kad se površina osvjetljava pod oštrim kutom tad se uočavaju i najmanje nesavršenosti površine.

Toni G / 2.5.2024. 13:26:58

Poštovani, fasada(stiropor) nakon 10 godina propušta kišu. Ona sama je fizički očuvana i kompaktna.Mrežica se malo nazire.kako izvršiti obnovu? hvala

ODGOVOR

Na ispravno izvedenom ETICS sustavu bez vidljivih mehaničkih oštećenja nema mogućnosti za prodor vode.

Antun K / 23.4.2024. 16:32:21

Koju impregnaciju preporučate za impregniranje žbukane (šerane)fasade koja je prebojana fasadnom bojom prije lijepljenja izolacijskih ploča? Boja se ne ljušti.

ODGOVOR

Preporučamo PREMIUM GRUND.

B. B. / 22.4.2024. 18:01:34

Poštovani, zanima me da li je moguće završni silikatno-silikonski sloj žbuke impregnirati, i ponovo nanijeti novi sloj iste završne žbuke? Na jednom manjem zasebnom zidu vidljivi su prijelazi, te estetski narušavaju izgled fasade, a kako je ostalo viška završne žbuke, angažirao bih nekoga da nanovo nanese žbuku, ako je naravno moguće.

ODGOVOR

Ukoliko taj estetski nedostatak nastaje zbog razlike u strukturi, teško da će samo novi nanos završno-dekorativne žbuke moći ispraviti taj nedostatak. Za detalje oko mogućnosti sanacije molimo obratite se proizvođaču čije ste materijale koristili.

G.M. / 21.4.2024. 0:31:31

Poštovani... Imamo pitanje u vezi fasade.. prije cca 15godina odrađena je komplet fasada sa zavrsnim slojem.. (oko220m²)međutim u vise djelova fasade osjeti se da ispod zavrsnog sloja, ljepila i mrezice nema stiropora.. pokusali smo skidat jedan dio i uocili da su glodavci (vjerovatno miševi ) unistili stiropor... sad nas zanima dali je potrebno komplet skinut fasadu i odradit na novo ili je moguce i ljepit na stari sloj fasade? Hvala

ODGOVOR

Potrebno je ukloniti postojeće slojeve do zdrave podloge i izvesti novi sustav.