Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T A / 1.12.2022. 12:01:30

Poštovani, vidjela sam da na vašoj stranici postoje pitanja i odgovoru vezani uz hidorizolaciju zgrada i kuća, te imam jedno pitanje vezano uz hidroizolaciju. Naime, radili smo novu fasadu (hidroizolaciju) prije 5 godina, te bi sada trebali probušiti zid (rupu za kabel za internet) a čula sam od ljudi da ukoliko se ide bušiti izolirana fasada će vlaga ući u zid? Ono što me zanima dal postoji mogućnost nekog oštećenja nove fasade, zidova i slično tome u slučaju da se probuši rupa za kabel od interneta? [16.11.]

ODGOVOR

Naravno da ukoliko imate za tim potrebu da je moguće da napravite prodor kroz fasadu, ali je bitno da taj prodor dobro zabrtvite. To možete učiniti odgovarajućim elementom ili trajnoelastičnim brtvilom.

D M / 13.11.2022. 9:52:16

Vječito pitanje...dali je boja fasada u boji ili navuc u bijeloj boji pa farbat u boju?

ODGOVOR

Preporučamo nanošenje obojene završno dekorativne žbuke. Kod primjene mineralnih završno dekorativnih žbuka svako preporučamo dodatno ujednačavanje I hidrofobiranje egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Kod odabira tamnijih tonova završne žbuke (faktora refleksije ispod 25)potrebna je primjena bijela završno dekorativne žbuke (kod izvođenja toplinskih sustava I bijelog morta I bojanje specijalnom bojom COOLKOLOROM u željenom tonu.

A P / 9.11.2022. 11:50:06

Pozdrav Imam vanjske betonske zidove na terasi na kojima su do betona skinute stare glet mase i boje. Zidove sam premazao MINERALKVARC GRUNDOM i pogletao u dva sloja TERANILOM EKSTRA. Pitanje je što dalje preporučujete nanijeti kao impregnaciju, ako je potrebna, prije bojanja zidova i koju liniju boje preporučujete? Završna boja bila bi bijela, volio bi da ne bude sjajna, već običnog izgleda kao da je unutarnja boja.

ODGOVOR

Vanjske površine koje ste obradili Teranilom ekstra preporučamo obojiti fasadnom bojom TERATON V uz predhodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Napominjem da je TERATON V fasadna mat boja.

T M / 23.10.2022. 21:10:17

Poštovani, uradio sam toplinsku izolaciju (fasadu) kuće sa stirporom. Međutim, nakon nanošenja završne boje, boja je neujednačena, odnosno vidljivi su prelazi između ploča stirpora - svijetlije linije u odnosu na ostatak fasade. Nisam siguran koji je razlog, ali očigledno je nepažnja izvođača radova. Zanima me da li postoji način da ujednačim boju, nanošenjem još jednog sloja boje ili na drugi način? Hvala.

ODGOVOR

U Vašem upitu niste dali dovoljno informacija kako bi mogli dati prijedlog mogućeg rješenja. Nije jasno da li su fasadne plohe obrađene završno dekorativnom žbukom, da li se prijelazi vide stalno ili samo određeni period u danu? Ukoliko imate fotografije stanja molim da ih proslijedite mailom na samoborka@samoborka.hr i da nam se obratite telefonski na brojeve telefona 01/ 33 22 709 i 01/ 33 22 808. Naknadna poruka korisnika: Nanesena je i završna dekorativna žbuka, i nakon dan-dva počela se primjećivati ova svjetlija nijansa. Manje ili više je vidljivo tokom cijelog dana, ali je posebno vidljivo po izraženom osvjetljenju, odnosno po jakom suncu. Po suncu se mogu primijetiti i neke neravnine na fasadi, odnosno zidu kuće. Moja pretpostavka je da izvođači radova nisu dobro poravnali stirpopor i/li ujednačeno nanijeli ljepilo.

Z P / 17.10.2022. 13:14:49

Poštovani, Možete li mi molim vas objasniti sljedeća svojstva materijala: • Koeficijent paropropusnosti µ - npr. ≤ 20, da li to malo ili puno propušta vlagu? • Toplinska provodljivost λ - npr. 0,45 W/mK, da li to malo ili puno propušta toplinu? • Kapilarna vodoupojnost c - npr. W 0, da li to malo ili puno upija vodu?

ODGOVOR

S obzirom na Samoborkinu širinu asortimana, nisam sigurna na što se odnosi Vaše pitanje. Ako se Vaše pitanje odnosi na klasične žbuke, onda je odgovor malo, a ako se odnosi na toplinsko-izolacijske ploče onda je puno. Za građevinske materijale dopuštene vrijednosti određenih parametara su definirane normom. µ je koeficijent paropropusnosti, odnosno otpor difuziji vodene pare i što je niža vrijednost to je paroprosunost veća. Za sanacijske materijale koeficijent paropropusnosti mora biti manji od 12. Λ je koeficijent toplinske provodljivosti i što je vrijednost koeficijenta niža to je materijal toplinski učinkovitiji, tj.manje propušta toplinu. c je koeficijent kapilarne vodoupojnosti koji nam pokazuje koliko vode neki materijal upije u određenom vremenu i što je vrijednost veća to je materijal više vodoupojan. W je oznaka razreda u koji pripada građevinski materijal određene vodoupojnsti.

K K / 17.10.2022. 10:56:01

Pozdrav, Energetskim pregledom kuće određena mi je debljina bijelog stiropora debljine 16 cm kako bih postigao energetsku učinkovitost i prešo iz razreda D u razred „C“ te tako zadovoljio uvijete FZOEU za subvencioniranjem. Poštujući takve uvijete ulazim na susjedovu terasu (radi se o dvojnom objektu gdje vanjski zid moje kuće graniči sa susjednom terasom) te susjed negoduje zbog toga. Pokušavajući naći kompromisno rješenje i zadovoljiti zahtjeve susjeda da ne ulazim „previše na njegovu terasu) i istovremeno zadovoljiti zahtjeve FZOEU za energetskom učinkovitošću razmišljam o postavljanju grafitnog stiropora na toj strani kuće. Slijedom navedenog interesira me koja debljina grafitnog stiropora bi bila ekvivalentna bijelom stiroporu debljine 16 cm (kako bih sa tanjim grafitnim stiroporom postigao istu energetsku učinkovitost kao sa debljim bijelim stiroporom)? Hvala na odgovoru!

ODGOVOR

S obzirom da morate zadovoljiti uvijete FTOEU zbog subvencioniranja najbolje je da zatražite novi proračun fizike zgrade, ali s grafitnim stiroporom.

G L / 4.10.2022. 7:52:18

Poštovani namjeravam sa unutarnje strane kućezid obložiti sa 3 cm stirodura hrapave površine i zanima me da čim poslje zid obraditi prije bojanja jer bi želio stirodura izgledati ali bez upotrebe armirajuće mrežice ako postoji neka masa ojačana sa vlaknima?

ODGOVOR

Ploče ekstrudiranog polistirena koje namjeravate postaviti kao podlogu za soboslikarske radove s unutarnje strane je potrebno armirati. Za to preporučamo mikroarmirani polimer-cementni mort SAMOTERM F i staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako pripremljenu površinu možete gletati TERANILOM i onda bojati bilo kojom željenom unutarnjom bojom (TERAPOL, TERAPOL PROFI…)

M K / 27.9.2022. 22:42:01

Poštovani, prije cca 20 godina na obiteljsku kuću postavljena je sep fasada sa 15 cm glatkim obrubom oko prozora bijele boje. Sada bih osvježio izgled i jako mi se sviđaju moderne dvobojne kombinacije sa širim, kratkim horizontalnim linijama koje obično idu preko ćoška kuće do jednog prozora ili spajaju prozore. Međutim, mnogi majstori govore mi kako se neće moći postignuti ista nijansa boje na sepu i glatkom dijelu oko prozora. Što mi je činiti da dobijem jednoobraznost? Navući tanki sep preko cijele kuće pa onda obojati po ukusu, postaviti tanki stiropor preko svega pa onda obojati po želji ili nešto treće? Što mi je najbezbolnije (jeftinije) rješenje? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Boja kojom bi se izvele linije na fasadi će biti jednaka i na strukturnom i na glatkom sepu, ali dojam boje neće. Na to Vas upozoravaju majstori. Kako bi postigli željeni izgled fasade možete preko dijelova na kojima želite izvesti linije u boji izravnati FINOM ŽBUKOM EKSTRA koju ćete onda obojati. Drugo rješenje je nanošenje novog sloja sepa kako bi dobili ujednačenu teksturu pa bi dojam boje onda bio jednak. Tanki stiropor i nije neko rješenje jer kad već razmišljate u tom smjeru, razmislite o izvedbi ETICS sustava kako bi osim vizualnog poboljšali i energetski razred. Izvedbom sustava, fasadu bi mogli oblikovati u željenom vizualu.

T J / 26.9.2022. 15:16:36

kad pada kiša, izgleda da kroz fasadu(stara zgrada) pušta vodu i moči nam zid, kako to zaustaviti

ODGOVOR

U koliko na mjestu prodora vode nema vidljivih oštećenja, prodor vode može biti bilo gdje pa je potrebno obaviti detaljan pregled.

j s / 26.9.2022. 13:02:14

Poštovani, Kuća mi je građena od betonskog bloka,i nalazi se u blizini mora. Zanima me s obzirom na relativno dobre vremenske uvjete tokom cijele godine dali mi je bolje postaviti stiropor fasadu pa koristiti Vaš fasadni silikat (Samoborka) ili bi bila dovoljna termo žbuka određene debljine također iz vaše ponude. hvala

ODGOVOR

Odabir tipa i debljine toplinsko-izolacijskog materijala ovisi o više parametara te o željenom energetskom razredu, a ne samo o vremenskim uvjetima gdje je objekt lociran. Zbog toga, a samo na temelju danih informacija ne možemo potvrditi da li je toplinska žbuka dovoljna. Lijep pozdrav,