Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i z / 6.3.2023. 14:47:13

Poštovani, na zidu oko kuće na kojemu je željezna ograda već smo nanijeli vaš teraplast prije 5 godina. U međuvremenu smo promijenili fasadu na kući i sada bismo promijenili i boju na zidanoj ogradi. Da li se opet može nanijeti teraplast na teraplast ili je bolje fasadu? hvala unaprijed i lijep pozdrav, Ivanka

ODGOVOR

Ukoliko je postojeći Teraplast u dobrom stanju, preporučamo da ga temeljito otprašite i operete miniwashem te ostavite da se osuši. Na očišćenu, suhu podlogu nanesite temeljni premaz MINERALKVARC GRUND i nakon 24h možete ogradnu površinu obraditi novim slojem TERAPLASTA.

Z F / 3.3.2023. 8:31:47

Postovani, potrebno mi je rjesenje. Zelim toplinski izolirati strop spavacih soba. S gornje strane nije natkrivena betonska deka vec je odrađena samo hidroizolacija. U planu je krov dok ce biti financijske mogucnosti. Izolirao bih toplinski strop zato s unutarnje strane. Ono sto me zanima da li imate proizvod koji biste mi preporucili u tu namjenu, posto su spavace sobe, znaci da nije stetan za zdravlje i da je paropropustan tj da se ne stvaraju gljivice? Molim Vas najidealnije rjesenje prema pravilima struke. Za dodatna pitanja stojim na raspolganju. Lp

ODGOVOR

Strop s unutarnje strane možete toplinski izolirati s toplinsko izolacijskim pločama EPS-a ili mineralne vune koje možete obraditi laganim mineralnim mortom za lijepljenje i armaturni sloj toplinskih sustava, SAMOTERM PREMIUMOM. Takvom obradom dobit ćete lagano strukturiranu površinu koju možete obojati ili ju prije bojanja dodatno obraditi glet masom TERANIL kako bi dobili veću glatkoću. Međutim, unutarnjom toplinskom izolacijom na žalost nije moguće riješiti problem hladnog mosta čija je posljedica kondenzacija vlage i stvaranje gljivica. Kako bi izbjegli te pojave, potrebno je izvesti vanjsku toplinsku izolaciju.

M G / 2.3.2023. 20:33:43

Poštovanje,imam staru kamenu kucu na kojoj je blago dotrajala vapnena zbuka,želim je obnoviti,za bojanje baš nije jer ima sitnih pukotina,dal staviti preko nje neku toplinsku fasadu,ako da koju?,ili sve otuc dole i ozbukat je iznova?

ODGOVOR

Sanacija ovisi o stanju ziđa i same vapnene žbuke, te veličini pukotina. Načelno, površine koje želite obnavljati je potrebno temeljito otprašiti i ukloniti sve slabodržeće dijelove. Očišćene površine impregnirajte PREMIUM GRUNDOM i na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA. U svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 i nanesite drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA. Tako obrađenu površinu možete obraditi ili nekom završno-dekorativnom žbukom npr. SILIKONSKA ŽBUKA uz predhodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM ili obojati nekom fasadnom bojom. Ukoliko postojeće stanje zadovoljava čvrstoćom, a pukotine možete okarakterizirati kao mikropukotine (pukotine do 0,3mm), fasadne zidove možete samo prebojati mikroarmiranom fasadnom bojom SILIKONKOLOR S VLAKNIMA uz predhodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

L I / 27.2.2023. 9:03:45

Poštovani, molim Vas recite mi da li je uobičajeno da fasadna boja (u ovom slučaju roza , a koja je nanešena u 09/2019 izblijedi nakon godinu dana.... i pretvori se u žutu ???? .??? Zar je to moguće ???? Molim Vas recite..jer ako sam već platila kompletno uređenje fasade (uključivo i izolaciju)., onda sigurno nisam očekivala da će nakon godinu dana boja nestati i pretvoriti se u nešto drugo ??? Hvala Vam.... lp Lovorka Ivišić

ODGOVOR

Postojanost tona završno-dekorativne žbuke ovisi o postojanosti pigmenata. Preporučamo da se javite izvođaču radova i/ili proizvođaču materijala.

H L / 13.2.2023. 20:43:51

Dobar dan. Je li potrebno tiplati stiropor od 2 cm.

ODGOVOR

Da li je potrebno dodatno pričvršćivanje ploča ovisi o podlozi na koju se lijepe toplinsko-izolacijske ploče i stupnju izloženosti vjetru.

D K / 12.2.2023. 22:47:19

Poštovani majstor mi radi fasadu 10 cm stiropor te hoce samo jednu ruku ljepila staviti na to naravno na mrezicu malo sam skeptičan oko toga jer znam da se nanosi u dva sloja on kaze da ce jednu ruku ljepila nna deblje staviti neznam koliko je to dobro hvala

ODGOVOR

Toplinsko izolacijske ploče obrađuju se armaturnim slojem koji se izvodi nanošenjem dva nanosa polimer-cementnog morta (ljepila) i gdje se u prvi sloj utiskuje fasadna mrežica.

Z / 2.2.2023. 9:07:07

Poštovani interesuje me pre izvijesnog vremena tacnije zadnjih par mjeseci na silikonskoj fasadi počele su se pojavljivati crne točkice kao budj promjera 2 cm,pa me interesuje posto mi susijed drži pekaru pored a pusta navece paru iz pekare dali bi to mogao biti uzrok tih točkica i crnenja fasade,hvala vam unapred na odgovoru

ODGOVOR

Opisane crne točkice su uobičajena pojava kod zaraze mikroorganizmima koja se javlja na vlažnim podlogama. U pravilu zaraza je češća i jače se manifestira na površinama izloženijima površinskom orošavanju kao i na površinama manje izloženim direktnom suncu.

M P / 26.1.2023. 15:50:11

Poštovani, na kući imamo stiropornu fasadu koju su prethodni vlasnici stavili medutim i staru drvenu stolariju s žaluzinama koje kad se otvaraju se pričvrste za fasadu. Mi bi mijenjali žaluzine u PVC stolariju s roletnama no zanima me kako riješiti problem rupa koje će se vidjeti na mjestu gdje je bila zakačena žaluzine a da ne radim novu fasadu. Postojeću bi samo obojali u drugu boju. Isto tako u slučaju proširivanja prozora kako vizualno riješiti navedeni problem?

ODGOVOR

Nakon uklanjanja žaluzina, prodore u sustavu zapunite slabo ekspandirajućom pur pjenom. Kako će zbog promjene stolarije biti potrebno obraditi špalete novim sustavom, a zbog samog načina obrade zbog kutnih profila preporučamo da se cijela površina nanovo obradi armirajućim slojem i završno-dekorativnom žbukom. Eventualno, možete izvesti profilacije okvira kako bi se izbjeglo obrađivanje cijele površine.

J K / 10.1.2023. 13:59:35

Poštovani. Radio bi fasadu od stiropora 5 cm debljine na postoječu fasadu od žbuke koja je farbana bojojom za fasadu. Prije samoga nanošenja stiropora dali je potrebna impregnacija zidova zbog boljeg hvatanje ljepila, i koju preporučujete. Na kraju kada se postavi stiropor , mrežica i završni sloj ljepila nebi stavljao završnu dekorativnu žbuku nego bi izdleto poravno da budu glatki zidovi pa onda preko toga fasadnu boju. Šta preporučujete za ravnanje gletanje take površine i dali je to dobro.

ODGOVOR

Priprema podloge ovisi o tipu boje i o strukturi. U pravilu, postojeću fasadu je potrebno temeljito oprati i osušiti. Boju, ukoliko je moguće barem prestrugati i na tako pripremljenu površinu nanijeti PREMIUM GRUND. Nakon lijepljenja EPS-a nekim od polimer-cementnih mortova za lijepljenje toplinskih sustava, npr. LJEPILO ZA EPS ili UNITERM ili SAMOTEM F, preporučamo obaveznu primjenu navojnih pričvrsnica i to 6 kom/m2. Toplinsko izolacijski sustavi (ETICS) zahtijevaju završno-dekorativnu žbuku minimalne granulacije 1,5mm i ne preporučamo skroz glatku obradu sustava.

T D / 9.1.2023. 19:37:35

Molim pomoć, digli smo kat, fasada je napravljena plus kamen još zaljepljen, imam dvoja balkonska vrata 2sobe i dole u kutevima u sobi kod vrata lijevo i desno mi kada pada kiša vlaži mokro je, balkoni su stavljene pločice sve fugirano

ODGOVOR

Teško je bez uvida u situaciju otkriti što je uzrok prodora vode. Mogućnosti je dosta i potreban je temeljit pregled detalja izvedbe oko vrata kao npr. da li je dobro izvedena hidroizolacija kod vrata, detalj izvedbe praga, ako imate vanjske rolete, provjerite vodilice za rolete, da li su dobro zabrtvljeni svi spojevi… Preporučamo da se za pomoć obratite izvođačima radova.