Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 3.6.2020. 18:45:22

Na fasadi vec 10 godina imam stiropor od 5 cm. Nikako ga ne bih skidao dolje. Ali bih na njega dodao još 5 cm. Dali je to izvodivo? Hvala unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Mogućnost izvedbe dodatne toplinske izolacije na već izvedenom sustavu ovisi o kvaliteti njegove prijašnje izvedbe, primjenjenim materijalima i postojećem stanju.

ž g / 28.5.2020. 12:10:12

Sta treba napraviti na staru seranu fasadu nanio bih novu fasadu, sep'dali trebam poravnati ili samo impregnirati i kolko premaza

ODGOVOR

Postojeću fasadu dobro otprašite i operite vodom pod tlakom. Ostavite barem 48h da se dobro osuši nakon čega nanesite impregnaciju PREMIUM GRUND. Na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA i u svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA nanesite unutar 24h. Nakon najmanje 7 dana, podlogu premažite temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND OBOJENIM. Idući dan površinu možete obraditi bilo kojom željenom završno dekorativnom žbukom.

R J / 26.5.2020. 20:13:45

Poštovani, posjedujem obiteljsku kuću koja je sazidana od pune cigle. Fasada je hirofa koja je dosta stara i oštećena. Da li se na postojeća fasada može renovirati nanošenjem novog sloja hirofe. Molim objašnjenje za ovaj postupak. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Pod uvjetom da je podloga zdrava, tj.da podložna žbuka nema oštećenja, postojećoj hirofi treba "skinuti vrhove", sve dobro očistiti, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Nakon 24h možete nanjeti novi sloj HIROFE. Kako bi novu Hirofu hidrofobirali, cijelu površinu možete prebojati egalizacijskom fasadnom bojom MINERALKOLOR.

S N / 26.5.2020. 10:47:23

Poštovani, molim savjet za unutarnju izolaciju i to - toplinsku izolaciju na unutarnjem zidu koji je prema van. - zvučnu izolaciju na unutarnjem zidu koji je prema stubištu i plafon. A najbolje bi bilo kada bi postojala žbuka za unutarnju zvučnu i toplinsku izolaciju. Je li se žbuka za vanjsku izolaciju proizvod Samobotke može koristiti i za unutarnji zid? Ima li takva žbuka mineralne - kamene i stiroporske element? Što ima osim žbuke za unutarnju izolaciju manjeg stana, tj. da se uzme u obzir kako se ne bi još više stan smanjio obložnim slojevima? Unaprijed zahvaljujem na savjetima. Srdačni pozdravi

ODGOVOR

I toplinske žbuke i toplinski sustavi mogu se izvesti na unutarnjim stijenkama. Međutim, vrsta odgovarajućeg materijala i način određeni su zahtjevima koji su definirani projektom.

A B / 26.5.2020. 10:21:00

Poštovani,u tijeku sam izrade fasade na obiteljskoj kući i na donji dio fasade (ide stirodur ) izvođač planira nanošenje teraplasta.S obzirom da mi ton karta ne nudi veliki izbor boja,možete mi predložiti alternativu iz iste skupine završnih žbuka kao i teraplast, ali sa većim izborom boja. Zahvaljujem unaprijef na odgovoru. Alen Beljan

ODGOVOR

Teraplast se isporučuje isključivo prema ton karti Teraplasta. Ako Vam ne odgovaraju ti tonovi, na sokl objekta možete nanjeti završno dekorativnu žbuku Terakril koja ide u više od 300 tonova iz ton karte COLORLINE.

V K / 20.5.2020. 14:41:51

Poštovani, na kući građenoj 80-ih godina izvedena je djelomično ventilirana fasada od bijele fasadne opeke. Dakle, nije nije izvedena po cijeloj visini zidova,već samo u razini visokog prizemlja, više kao dekoracija, dok su podrumski zidovi i zidovi potkrovlja neizolirani. Želio bih izvesti novu toplinsku izolaciju slojem mineralne vune, kojom bih u potpunosti izolirao kuću te bih prekrio i fasadnu opeku. Smijem li to izvesti, jer bih na taj način ventilirani sloj zraka pretvorio u neventilirani sloj. Zahvaljujem!

ODGOVOR

Možete izvesti toplinski sustav (ETICS) na postojećoj fasadi uz uvjet da prije lijepljenja toplinsko-izolacijskih ploča dodatno usidrite fasadnu opeku.

Z D / 18.5.2020. 23:44:51

Molim Vas savjet.... prije 30 godina radio sam fasadu sa SEP-om 0-4 mm, sada imam nekea renoviranja, pa vas molim da mi date savjet kako pokrpati cca 2 kvadrata, a da se ne vidi velika razlika. nakon završetka renoviranja, planiram prebojati fasadu..

ODGOVOR

Proizvod kojim možete izvesti zakrpu, a da odgovara SEP-u 0-4mm je SEP R5. SEP R5 može biti bijeli ili obojeni. Podlogu je potrebno predhodno impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, te naknadno cijelu površinu možete osvježiti bojom MINERALKOLOR. Napomenula bi samo da će zakrpa, prijelaz postojećeg i novog SEP-a uvijek biti vidljiva.

D / 17.5.2020. 15:15:56

Molim za savjet sto mi je povoljnije po cijeni staviti kao fasadu nakon sto je postavljen stiropol,mrezica,ljepilo.Moze fasadna boja ili..? Površina je 120m2 i koja količina bi bila potrbna? Hvala.l.p

ODGOVOR

Ne preporučamo fasadnu boju kao završni sloj. S obzirom da navodite dijelove ETICS-a, najbolje bi bilo da površine završno obradite završno dekorativnom žbukom TERAKRIL Z 1,5mm uz predhodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM koji se nanosi barem dan ranije. Za 120m2 potrebno je 275kg (11 kanti od 25kg) Terakrila Z 1,5mm i 24l (2 kante po 15l) Mineralkvarc grunda obojenog.

G M / 15.5.2020. 14:23:43

Poštovani, Zatražili smo ponudu od izvođača za izradu fasade na kući u blizini Zagreba. Kuća je izgrađena od šuplje cigle.Molim pojašnjenje koja je razlika između fasadnog i grafitnog stiropora, te kojim materijalima izbjeći eventualne crne mrlje i plijesan koja se može vidjeti na nekim fasadama. Koja je razlika između stiropora debljine 8 ili 10 cm. S potovanjem

ODGOVOR

Razlika između bijelog i grafitnog fasadnog EPS-a je u njihovim tehničkim karakteristikama, posebno u veličini toplinske provodljivosti. Te karakteristike ukazuju da je grafitni stiropor bolji izolacijski materijal od bijelog stiropora. Kako bi smanjili mogućnost zaraze fasade mikroorganizmima (pojave sivih mrlja i plijesni) preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU kao završno dekorativni sloj. Na silikonskoj žbuci je najmanja mogućnost zaraze, ali nije isključena.

R / 14.5.2020. 12:02:45

PozdraV, kao zadnju podlogu prije nanošenja kulir mase nanio bih finu žbuku i armirao je sa mrežicom. Da li mogu koristiti FINU ŽBUKU F-900 sa mrežicom ili trebam koristiti FINU ŽBUKU EXTRA?

ODGOVOR

Pretpostavljam da se vaš upit odnosi na priprema podloge prije nanošenja dekorativne završne žbuke TERAPLAST. Kako se isti uobičajeno nanosi u zoni sokla podlogu, ukoliko se na radi o ETICS sustavu, preporučamo obraditi polimer-cementnim mortom tipa UNITERM. Nakon cca 7 dana podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM I obraditi TERAPLASTOM.