Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

k m / 22.9.2020. 15:22:41

Na fasadi su došle gljivice

ODGOVOR

Pojava mikroorganizama na fasadnim sustavima nije isključiva. Samoborka d.d. u ponudi ima proizvode za sanaciju od mikroogranizama: površinu je potrebno dobro isprati visokotlačnim peračem, nakon sušenja podlogu tretirati biocidnim sredstvom TERACID te pobojati fasadnom bojom SILIKONKOLOR. Tehničke karakteristike proizvoda i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

D D / 22.9.2020. 9:36:55

Dali postoji neko vezivo da se veže za 3M foliju? Balkon (betonska deka) sam premazao recitolom i zaljepio 3M foliju da ga zaštitim. Namjera mi je ako postoji vezivo zaljepit tvrdi stiropol i gore pločice. Imate li bolji prijedlog?

ODGOVOR

Stiropor se ne treba lijepiti, već samo položiti na razdjelni sloj od hidroizolacije. Na stiropor je potrebno izvesti sloj CEMENTNOG ESTRIHA 20, te na estrih dvokompotentnu hidroizolaciju tipa HIDROELASTIK 2K, na koju se polažu pločice felksibilnim ljepilom tipa TERATEKT FLEKS.

H S / 18.9.2020. 19:14:56

Poštovani, Planiramo raditi fasadu ove godine pred kraj sezone. Majstor će moći krenuti sa radovima sredinom listopada kada će temperature već biti relativno niske. Uzeli smo vaš sistem, odnosno kamenu vunu kao izolacijski materijal, samoterm F ljepilo, armaturnu mrežicu i završno dekorativnu žbuku (silikatna žbuka Z) prije koje stavljamo mineralkvarc grund obojeni. Naime zanima me sljedeće, samoterm F piše da je vrijeme sušenja 3-7 dana a na uputama za silikatnu žbuku piše da je podloga potrebna biti stara najmanje 21 dan. Sada me zanima dakle kada se nanese 2 sloja ljepila samoterm F i armaturna mrežica koliko treba čekati prije nanošenja silikatne žbuke Z.. - 21 dan ili 3-7 dana? Također u uputstvu za silikatnu žbuku Z piše da je sušenje 72 dana i da u tom periodu temperatura sušenja ne smije biti niža od +8 ili viša od +30. Budući da bi fasadu bojali sredinom studenog, zanima me da li bi nam to uopće bilo pametno pošto će temperature biti po noći oko +5 više manje i hoće li to biti problem za silikatnu žbuku? Također zanima me da li je žbuka nakon 72 sata potpuno suha ili mora proći neki određeni period prije nego krene hladno vrijeme (manje od +5 stupnjeva). Hvala

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku, uključujući I silikatnu, preporučamo izvoditi na armaturni sloj star najmanje 7 dana.

B R / 14.9.2020. 13:24:31

Poštovani, Dali postoji srestvo sa kojim mogu očistiti postoječu fasadu, sep šerani. Kuča se nalazi na otoku Pagu, fasadu treba očistiti od slane prašine. Molim Vas uputu i naziv Vašeg sredstva i preporuku za cjelokupni postupak bojanja fasade. Hvala

ODGOVOR

Fasadne površine završno obrađene šeranom žbukom preporučamo temeljito otprašiti četkanjem, te oprati vodom. Nakon sušenja podlogu impregnirati UNIVERZLKONCENTRAT GRUNDOM I obojiti SILIKONKOLOROM u dva naliča. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

D U / 8.9.2020. 8:23:17

Poštovani, imamo kuću obučenu u kulir-brušeni, tj.cokla je oko kuće u kuliru, ali posle dve godine na suncu je čelo kuće - kulir izbeledeo.Molim Vas za pomoć čime da premažemo kulir da dobije svoj sjaj? Hvala, unapred.

ODGOVOR

Osvježavanje postojećeg pranog kulira ili brušenog kulira na vertikalnim površinama možete izvesti premazivanjem lanenim uljem. Kod dugotrajne izloženosti atmosferskim utjecajima preporuča se i ponovno brušenje.

B B / 7.9.2020. 10:29:40

Poštovani, prije 40 dana sam na sjevernu stranu kuće nanijela žbuku TERAKRIL Z šifra iz starog kataloga 3026 i boja je u redu onako kako sam i željela. Prije tjedan dana smo prefarbali ostale strane kuće bojom TERATON V 3026. Zasad se boja nije izjednačila sa bojom sa sjeverne strane odnosno boja je intenzivnija, vidi se razlika. Dali će se s vremenom boja izjednačiti ? Unaprijed se zahvaljujem, BB

ODGOVOR

Kod isporuke više različitih proizvoda u istom tonu moguća su određenja minimalna odstupanja koja, poglavito uz razliku u teksturi, mogu rezultirati ralikom u ukupnom dojmu obojenih površina. Na svim obojenim površinama kod duže izloženosti atmosferskim utjecajima može doći I dolazi do manjih promjena tona boje ali kako iz vašeg upita nije jasno o kolikom se odstupanju nije moguće preciznije odogovoriti na vase pitanje.

M D / 5.9.2020. 13:21:50

Poštovani. Majsor mi je radio akril fasadu snijeg bijela boja. Po završetku fasade nanosio je valjkom Glitter. Poslije nanošenja Glittera ostale su fleke na nekoliko mjesta koje izgledaju kao da je prljavim valjkom popravljano. Majstor je došao popraviti i neke fleka je uspješno popravio a na mjestu nekih sada su nove fleke ali sada su to bijele fleke izrazito bjelje od fasade. Molio bih Vas da mi pojasnite kako da ispravim to a da ne uništim Glitter ili je potrebno prebojati cijeli komad fasade pa ponovno nanositi Glitter(tzv.šljokice sive boje).

ODGOVOR

Ujednačavanje obojenosti površine teško je izvesti mjestimičnim popravcima i u pravilu zahtijeva bojenje cijele površine. Preporučamo da se za savjet obratite proizvođaču isporučenog premaza sa gliterima!

i / 3.9.2020. 12:05:22

pozdrav. molio bi za savjet. da izravnam zid na jednom objektu koristio sam armirnu mrezicu i masu za armiranje i izravnavanje. podloga mi je ispala ravna. pitanje je; da li sad mogu premazati inpregnacijom i obojati fasadnom bojom i ako da koliko je to dugovjecno tj.da se ne pocne ljustiti ili sl.hvala i lp.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli kojom vrstom materijala ste izvodili radove kao ni vrstu fasadne boje koju planirate koristiti tako da nemožemo preciznije odgovoriti na vaš upit. Svakako je završna obrada fasadnih površina sitnozrnatim završno dekorativnim žbukama bolje I trajnije rješenje, te preporučamo primjenu SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5mm.

d v / 26.8.2020. 18:09:27

poštovani, može li se kamena žbuka ( bizek mort ), s većim zrnom, izvesti kao završni sloj ETICS fasadnog sustava?

ODGOVOR

Završne obrade tipa KAMENA ŽBUKA, ŠTOKANA ŽBUKA, prani kulir nisu pogodne za podloge kao što su izvedeni toplinski sustavi.

K Z / 29.7.2020. 17:55:19

Poštovani/a, imam kuću sagrađenu od pune cigle. Dosta je to loše napravljeno u smislu da fali morta između cigli pa postoje rupe između njih. Razmišljam da prije stavljanja fasade od stiropora te rupe između cigli zapunim. Molim Vas pomoć sa kojim materijalom to napraviti i da li postoji neki alat za to da nije ručno. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Ovisno o postojećem stanju zida od opeke, isti je prije izvedbe fasadnog sustava, potrebno pripremiti kako slijedi: - podlogu temeljito ispitati, ukliniti sve eventuano slabodržeće dijelove opeke I morta, te oprati vodom - eventualno nedostajuće dijelove opeke uzidati komadima opeke koristeći MORT ZA ZIDANJE M-5 - po potrebi nedosatno zapunjene sljubnice između opeke zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE M-5 ili SANACIJSKIM MORTOM R2 - cijelu površinu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 pogodnim za strojno naošenje Kako bismo mogli utvrditi da li je I što je od gore navedenog potrebno molim dostavite fotografije sa vidljivim postojećim stanjem ziđa.