Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J K / 26.5.2019. 22:40:16

Poštovani, Napravili smo stiropor fasadu ( zaljepljen je stiropor i zagletana je mrežica), ali zbog nedostatka financija nemožemo napraviti završnu žbuku. Zanima me dali je potrebno premazivanje nekom impregnacijom s obzirom da će fasada prezimiti bez završnog sloja? Bojim se da fasada ne upije vodu i da se ne smrzne i uništi naneseno ljepilo. Hvala.

ODGOVOR

Polimer-cementni mortovi za izradu armaturnog sloja ETICS sustava u našoj ponudi su materijali niske površinske kapilarne vodoupojnosti i kao takvi mogu „prezimiti“ bez nanošenja završnog sloja. U svakom slučaju preporučamo izvedbu cijelog sustava u kontinuitetu u koliko je to moguće.

J M / 21.5.2019. 08:05:41

Poštovani, Trebam obnoviti staru SEP fasadu (2 mm) novim slojem zaribane zbuke. Molim vas za upute što upotrijebiti i koji su postupci. Treba postići kompaktnost sloja i otpornost na uvjete uz jadransku obalu (kiša, vjetar i smrzavanje). Postojeća fasada je dosta 'isprana' i ostavlja trag na dlanu. Zahvaljujem i lijepo pozdravljam,

ODGOVOR

Fasadu treba temeljio ispitati, odtsraniti sve slabodržeće dijelove, oprati ivodom pod tlakom, nakon sušenja impregnirati PREMIUM GRUNDOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM ESKTRA. Na tako pripremljenu podlogu moguće je nanositi novi završni sloj iz bogate ponude Samoborkinih završno dekorativnih žbuka, prema vašem izboru uz obveznu pripremu podloge odgovarajućom impregnacijom.

M / 16.5.2019. 21:52:45

Dobar dan ljepil sam stiropor xps na temelj kuce ljepilom za stiropor prvi da ok drugi dan ok treci dan se sve odvojilo a ljepilo se mrvi i puca nije se pošteno primilo ni na beton ni na stiropor gotovo ne ostaje trag ljepila ni na betoni ni na stiroporu hvala na odgovoru

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o glatkoj betonskoj podlozi istu je potrebno impregnirati napr. KONTAKT GRUNDOM te lijepljenje izvesti odgovarajućim ljepilo – SAMOTERM F u odgovarajućim vremenskim uvjetima.

R M / 14.5.2019. 17:18:47

Molim vas za mali savjet, naime na novoj fasadi na zgradi, 10 cm stiropora i silikonski završni sloj, izvedene u 2 puta, 5cm i završni sloj prije 6 god i 5 cm i završni sloj prošli mjesec prilikom montaže klima uređaja krivo je izbušeno 4 rupe fi 25 mm, kroz sve slojeve i još u zid cca 10 cm. Molim vas za savjet, tj način sanacije.

ODGOVOR

Preporučamo „rupe“ zapuniti slabo ekspandirajućom pur pjenom, te izvedbu armirajućeg sloja i nanošenje završne obrade .

M A / 5.5.2019. 20:44:33

Poštovani radili bi fasadu na stambenoj zgradi,stara je zgrada u pitanju,biće tu i podzidavanja sa siporexom ispod prozora ( veličina 15 cm )dali ima razlika ( osim u cijeni )između stiropora i grafitnog stiropora.Hvala

ODGOVOR

Toplinsko-izolacijske ploče ekspandiranog stiropora s dodatkom grafita u pravilu su i 30- 40 % skuplje od EPS ploča. Također se razlikuju i u tehničkim karakteristikama – grafitne ploče imaju nižu toplinsku provodljivost te time u istoj debljini sloja osiguravanju veću toplinsku zaštitu.

T P / 25.4.2019. 8:10:41

Zanima me da li se prilikom ljepljenja stiropora ljepilo može nanositi na cijelu površinu ploče? Ako da onda zupčastim gleterom ili nečim drugim? Ujedno da li je pametno unutar ploče gdje nije ljepilo popuniti sa pur ljepilom ili je najbolje samo klasično nanošenje ljepila!?

ODGOVOR

Kod izvedbe toplinskih sustava ljepilo se na toplinsko-izolacijske ploče ekspandiranog polistirena preporuča nanositi trakasto uz rubove ploča i točkasto po sredini kako je prikazano na slici .

K M / 14.4.2019. 12:36:18

Poštovani, da li bi preporučili izvedbu fasade na samo gornjem katu kuće s obzirom da suvlasnik donjeg kata nije u mogućnosti sudjelovati u gradnji..da li bi tehnički to dovelo do ikakvih kasnijih problema, vlaženja i sl.? Zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Izvedba toplinske izolacije na dijelu fasadnih površina najčešće rezultira pojavom hladnih mostova uslijed neujednačenog prolaza topline na mjestima spojeva izoliranog i neizoliranog dijela površina.

A B / 10.4.2019. 15:11:45

molim vas lijepo za savjet koju fasadnu boju staviti na fasadu žbuka stara 20godina ,kuća se nalazi u karlobagu , s obzitom na buru ipadavine sa burompri brzini od 100 i više kilometara

ODGOVOR

Preporučamo visoko vodoodbojnu fasadnu boju tipa silikonska boja SILIKONKOLOR ili akrilatna boja TERATON V.

R P / 10.4.2019. 13:10:14

Poštovani, Sjeverna strana kuće je ožbukana 70.ih i već godinama imamo probleme sa vlagom. Odlučili smo napraviti novu fasadu sa stiropolom debljine 8 cm. Prije radova smo visokoltačnim peračem oprali cijelu površinu zida, uklonili gljivice i otkrili dosta pukotina. je li potrebno prije stiropola napraviti hidrizolaciju i koju vrstu bi preporučili. Hvala!

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinskog sustava podlogu je potrebno impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Ne preporučamo nanošenje hidroizolacijskih premaza.

D S / 30.3.2019. 8:58:31

Postovani Molio bih vas savjet vezan uz proizvod kojim bih napravio poravnavanje (gletanje) fasade (stare nekih 25 godina) na terasi koju sam zatvorio i pretvorio u sobu. Dakle to od vanjskog postaje unutarnji prostor pa sam htio fasdu pregletati ljepilom za fasade bez mrezice i po susenju glet masom za unutarnje zidove. Molio bi vas misljenje je li to dobar pristup ili prijedlog alternativnog rjesenja. Unaprijed hvala Domagoj

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o kojem tipu završne žbuke se radi , pa taklo ni o potrebnim debljinama sloja za izravnavanje. Preporučamo površinu temeljito otprašiti, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM, izravnati TERATERMO GLETOM. Tako pripremljenoj podlozi izvesti gletanje TERANILOM i bojenje unutarnjom bojom TERAPOL.