Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 22.3.2022. 6:24:14

Poštovani, imam staru šeranu fasadu koja je zašpricana katranom tokom asfaltiranja ceste. Što bi trebalo za sanaciju iste. Način čišćenja, impregnacije, te koja vrsta fasadne boje...?!

ODGOVOR

Mrlje od katrana možete ukloniti specijaliziranim sredstvima za uklanjanje katrana. Kako iste, zbog upojnosti mineralne žbuke) neće biti u mogućnosti u potpunosti eliminirati prije bojanja fasade mineralnom fasadnom bojom MINERALKOLOR preporučamo primijeniti sredstva za blokadu mrlja.

K R / 21.3.2022. 9:41:38

Poštovani, Molim Vas savjet za bojanje sep fasade. Uradio bih čišćenje i bojanje sep fasade, fasada je stara 35 godina ima nečistoća i pukotina, te Vas molim preporuku za odabir sredstva čišćenje i fasadne boje te način primjene i količinu potrebnu za 230 m2, pranje bih izvršio visokotlačnim peračem, a boju nanio zračnim pištoljem isto tako Vas molim preporuku sredstva za pranje crijepa visokotlačnim peračem. U kojim dućanima u Zagrebu mogu kupiti prepručene proizvode. Unaprijed zahvaljujem. Srdačan pozdrav. Krunoslav Radinić 095 3888 400 krradinic@gmail.com

ODGOVOR

Fasadne površine potrebno je prije svega temeljito ispitati, ukloniti sve eventualno slabo vezane dijelove I oprati vodom pod tlakom. Ukoliko na površinama ima vidljivih manifestacija zaraze mikroorganizmima (siva, zelenkasta obojenja) iste je nakon pranja potrebno tretirati biocidnim sredstvom za sanaciju TERACIDOM. Površine na kojima su prisutne fine lasaste pukotine preporučamo obojiti mikro armiranim fasadnim bojama TERATON V S VLAKNIMA ili SILIKONKOLOR S VLAKNIMA, uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Kod jače izraženih, pravilnih pukotina (vertikalne, horizontalne, dijagonalne u kutovima oko prozora) potrebno je sanaciju izvesti prije bojenja minimalno otvaranjem I zapunjavanjem istih MORTOM ZA PUKOTINE. Ukoliko je moguće molim da nam dostavite fotografije na kojima je vidljivo postojeće stanje ili nas za dodatne informacija nazovete na 01/3322808 ili 01/3322709.

I / 23.2.2022. 8:34:36

Poštovani, podovi podrumskih prostorija u privatnoj kući rađeni su od betona, prije cca 20 godina. Prilikom izrade podova korištena je obična daska za izravnavanje betona, te je nakon povlačenja vode površina ostala neravna. Radi se o udubljenjima do 3mm. Te je površine teško pomesti. Stoga bi željeli izravanati te površine, ali u što tanjem sloju, te ih prebojati bojom (za beton).Dakle, krajnji cilj de dobiti što ravinije površine koje će biti lagano pomesti.Inače, po tim se površinama ne hoda često. Zamoljavam za svjet koji/e materijal/e koristiti za poravnavanje površina. Gledao sam na vašim stranicama Repaturni mort F, te me zanima da li bi on bio adekvatan za navedenu primjenu. Kolika je minimalna debljina sloja, te koja sredstva prporučate za bolje vezivanje uz stari beten. Također nas zanima da li bi kao završni sloj bila adekvatna boja (za beton) ili bi ste preporučili neko drugo sredstvo. Unaprijed puno zahvaljujemo na savjetu.

ODGOVOR

Korekciju ravnina izvednih podova u sloju debljnine do 5 mm možete izvesti REPARATURNIM MORTOM F uz priprema podloge S-N GRUDNOM. U slučaju potrebnih većih debljina preporučamo REPARATURNI MORT G. Ukoliko podloga nije izvedena u padu moguća je i primjena samonivelirajuće mase TERANEKS. Nakon najamnje 14 dana površinu obojiti AKROTONOM.

M B / 10.2.2022. 22:44:07

Poštovani radio sam fasadu na obiteljskoj kući sa svim vašim proizvodima , završna fasada je akrilna, prilikom visoke vlage ocrtavaju se ploče stiropora, molim Vas dali bi se ti tragovi izbjegli za pripiturat kuću , odnosno akrilnu fasadu sa silikatnom bojom? Fasada je stara oko tri godine, lijepo urajbana bez pukotina . Molim savjet hvala Lp.

ODGOVOR

Uočavanje spojeva toplinsko izolacijskih ploča, poglavito u vlažnim uvjetima, najčešća je posljedica nedovoljne debljine armirajućeg sloja, kao i nepravilnog zapunjavanja sljubnica mortom. Zbog veće debljine sloja ljepila na tim mjestima veća je i količina akumulirane vlage. Ukoliko nema drugh nedostataka kod izvođenja ova pojava najčešće nema za posljedicu ozbiljnije građevinske štete. Akrtilatna završno dekorativna žbuka visoko je vodoodbojna te za eventualno dodatno bojenje prepoučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V primjena koje će sigurno umanjiti vidljivost spojeva.

J P / 5.2.2022. 21:49:53

Poštovanje Molim pomoć pri kompletnoj obnovi fasade. Obzirom da kuću nisam gradio nego sam je kupio u dovršenom stanju prije 6 godina, ne znam koji materijal je korišten pri izradi fasade osim da je za izolaciju upotrijebljen stiropor debljine 8cm. Prve dvije godine je fasada bila skroz uredna, nakon čega su se počele pojavljivati crne mrlje (pretpostavljam gljivice), kao i napuknuća na fasadi koja su s vremenom postala sve raširenija, ne toliko u njihovoj širini koliko u brojnosti. Također zbog napuknuća fasade oko prozora i vjerojatno loše izvedene hidroizolacije pri ugradnji okapnica, ispod prozora ulazi voda u kuću i izbija vlaga na zidovima. Molim Vaš savjet što napraviti, odnosno treba li se prvo oprati fasada i na koji način, trebaju li se gljivice tretirati s nekim sredstvom i kojim? Pretpostavljam da se nakon toga treba ponovo nanijeti sloj žbuke/ljepila i mrežicu te Vas molim za pomoć što upotrijebiti kao i koji završni sloj koristiti za fasadu. Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru i uloženom trudu.

ODGOVOR

Crne mrlje na fasadi upućuju na zarazu mikrorganizmima, te je istu potrebno temeljito oprati miniwash-em (površinsko uklanjanje vidljive manifestacije zaraze), nakon sušenja od najmanje 2-3 dana cijelu površinu tretirati TERACIDOM kako bi se uništile spore prisutne u podlozi. Zbog vidljivih obojenja koja će ostati prisutna na podlozi I nakon tretmana potrebno je fasadne površine obojiti silikonskom bojom SILIKONKOLOR. Skrećemo pozornost da ostala oštećenja opisana u vašem upitu upućuje na nedostatke kod izvedene toplinskog sustava te bez detaljnijeg pregleda i/ili otvaranje sustava na mjestu oštećenja nije moguće dati prijedlog sanacije. Naime, dijagonalne pukotine vidljive oko otvora upućuju na nedostatno dijagonalnog armiranje u kutevima oko otvora i mogu biti sanirane izvedbom novog armaturnog sloja, dok npr pravilne horizontale ili vertikalne pukotine, najčešće na mjestu spoja ploča, upućuju na nepravilno lijepljenje i/ili nedosatnu debljinu armaturnog sloja, nepravilnu poziciju mrežice I sl, te u pravilu ne mogu biti sanirane samo novim armiranjem. Molim da se sa više detalja, te po mogućnosti fotografija na kojima su vidljiva oštećenja obratite našim tehnolozima.

K Š / 27.1.2022. 6:27:34

Poštovani, na kući mi se nalazi termožbuka sa nekim završnim slojem koji je vodonepropusan. Budući da su termoizolacijska svojstva termožbuke gotovo pa nikakva, odlučio sam staviti 12 ili 14cm grafitnog stiropora. Ono što me zanima, da li trebam provesti kakav premaz prije ljepljenja stiropora na završni sloj termožbuke? Svakako bi učvrstio stiropor sa ljepilom i tiplama. Drugo pitanje, budući da ne koristim tavan, isto tako bi kamenom vunom izolirao pod tavana. Da li je OK prvo staviti 2-4cm EPS stiropora (150), pa na njega kamena vuna 20cm i na kraju parna brana s aluminijskim slojem. Hvala LP

ODGOVOR

Prije izvedbe dodatne toplinske izolacije preporučamo podlogu temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja površinu impregnirati PREMIUM GRUNDOM ili KONTAKT GRUNDOM najmanje 24 sata prije lijepljenja toplinsko-izolacijskih ploča. Preporučamo primjenu visokokvalitetnog polimer-cementnog morta za ljepljenje I armiranje SAMOTERM F. Dodatno mehaničko pričvršćivanje zaljepljenih ploča izvesti navojnim pričvrsnicama tipa PSV. Potreba duljina pričvrsnica ovisi o debljini postojećih slojeva (dubina sidrenja+ debljina postojećih slojeva + 12ili 14 cm)

T F / 26.1.2022. 20:45:42

Krecem u izgradnju kuce uskoro i sve mi je zanimljivija fasada kao armirani beton? kolika i kakva je u takvim slučajevima termo iyolacija? kako se postavlja inace posto je beton porozan itd? isto tako me zanima kako onda postići isti izgled unutrašnjih zidova? hvala unaprijed

ODGOVOR

Završni izgled natur betona moguće je postići primjenom odgovarajućih materijala I tehnika dodatne obrade završnog sloja toplinskog sustava, kao što je npr naš proizvod TERAKRIL MILANO I sl. Izgled betona na unutranjim zidovima možete postići BETON DEKOROM kao I drugim proizvodima iz našeg proizvodnog programa ovisno o željenoj teksturi. Za dodatne informacije molim obratite se na tel 01/3322808; 01/3322709

J K / 20.1.2022. 12:24:04

Poštovani, Molim Vas prijedlog za obnovu dvorišne fasade. obijanje malo preostale stare žbuke, špric,termo žbuka, rabiriranje, gletanje, sep tj. VAŠ prijedlog. lp, Josip

ODGOVOR

Za obradu vanjskih zidova toplinskom žbukom preporučamo: - CEMENTNI ŠPRIC 2 - TERATERMO 100 STANDARD u debljini 4 cm - TERATERMO GLET armiran STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160 - Završno dekorativna žbuka po izboru: mineralna žbuka SEP Z 2, SILIKATNA ŽBUKA Z 2 mm, SILIKONSKA ŽBUKA Z 2 mm Ukoliko na postojećem objektu postoji problem djelovanja kapilarne vlage, a što bi mogao biti jedan od uzroka oštećenja stare žbuke, preporučamo najmAnje u zoni sokla primjenu sanacijske paropropusne SOKL ŽBUKE, uz pripremu podloge SANISIL ŠPRICEM. Za dodatno potrebne informacije molim obratite se na tel: 01/3322808 ili 01/3322709.

T T / 18.1.2022. 20:33:02

Poštovani, koristim vaše proizvode, konkretno samoborka uniterm ljepilo u svrhu postavljanja stiropora na stambeni objekt. Zanima me koje temperature su pogodne za postavljanje istog, obzirom da su trenutne dnevne temperature cca 10-15 stupnjeva. Lp

ODGOVOR

Polimer-cementni mort UNITERM primjenjuje se kod temperature zraka I podloge od najmanje 5 oC. Kako bi se uz odgovarajuću temperaturu zraka osigurala I odgovarajuća temperatura podloge preporučamo: noćne temperature ne bi trebale biti ispod 0oC, dok bi dnevne trebale biti najmanje 8-10 oC. Napominjemo da na vezivanje materijala utječe i vlažnost zraka. Kod niskih temperature i povećane vlažnosti period vezivanja može biti znatno produljen.

K B / 18.1.2022. 9:33:12

Poštovani, prije 4 godine napravio sam stiropor fasadu na kući. Fasada je pregletana 2 puta sa Samoborka ljepilom(mrežica postavljena), a ove godine bi je završio. Koje Samoborka ljepilo preporučujete za završni sloj prije boje i koju impregnaciju prije nanošenja zadnjeg sloja ljepila? Isto tako, molim Vas za preporuku impregnacije nakon zadnjeg sloja ljepila i preporuku bijele boje za završni sloj. Hvala na povratnim informacijama.

ODGOVOR

Za završnu obradu armirajućeg sloja toplinskog sustava preporučamo tankoslojne završno dekorativne žbuke tipa: SILIKATNA ŽBUKA, akrilatna žbuka TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA, zaribane teksture, granulacije najmanje 1,5 mm. Obzirom na vremenski period od 4 godine od završetka prethodne faze radova, postojeći armirajući sloj je potrebno temeljito pregledati. Ukoliko postoje oštećenja, ovisno o karakteristikama i stupnju istih, preporučamo kod većih oštećenja (pukotine na spojevima ploča, vidljiva mrežica I sl) potrebno je provesti iodgovarajuću sanaciju podloge. Preporučamo primjenu FINE ŽBUKE EKSTRA uz impregnaciju podloge S-N GRUNDOM. Za dodatno potrebne informacije molim obratite se na tel 01/3322709 ili 01/3322808.