Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M G / 8.5.2023. 12:06:59

Poštovani,imamo kuću u Dalmatinskoj Zagori i htjeli bismo obnoviti staru fasadu,koja je rađena od termo žubuke.Na nju bi stavljali zidne panele,pa nas zanima bi li trebali vlažiti zidovi iznutra?

ODGOVOR

Da bismo vam dali odgovor na vaše pitanje trebali bismo imati proračun parodifuzijskog tijeka. Molimo da se za savjet obratite proizvođaču zidnih panela.

M N / 7.5.2023. 12:01:43

Dobar dan,2010 godine radio sam fasadu na kuci sa terakril z i boja je bila s kodom 3084,boja breskve,sada nadograđivam kucu,a vidim da se kodovi boja razlikuju po broju od tadasnjih kodova,jeli moguce dobiti priblizan odgovor koja od sadasnjih boja najblize odgovara tadasnjoj boji koda 3084 Srdacan poz

ODGOVOR

Tonu 3084 iz stare ton karte Pogled u boju odgovara ton 4247 iz nove ton karte COLOR LINE. Molimo uzmite u obzir da ste fasadu radili 2010. godine i da uslijed djelovanja UV zraka i raznih nečistoća sada ne izgleda kao prije 10 godina, te da je moguće da na dograđivanom dijelu nijansa nove završno dekorativne žbuke izgleda drugačije iako će zapravo odgovarati tonom prema „starom tonu“.

Ž I / 23.4.2023. 9:22:13

Poštovani, obnavljam staru fasadu koja je hirofa bijele boje. Želim je obnoviti kvalitetnim premazom boje kija je otporna na vlagu, gljivice i stvara dugotrajniju zaštitu. Koja boja je najkvalitetnija? Slikonska, silikatna, akrilatna... Koje su osnovne razlike? Na što treba pripaziti prilikom nanošenja, grušanje, sušenje...IDali je potreban primer, SN veza? Fasade ima 280 m2. Zahvaljujem,

ODGOVOR

Postojeću Hirofu je potrebno temeljito oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Nakon 4-6 sati nanositi visoko kvalitetnu silikonsku fasadnu boju SILIKONKOLOR prskanjem ili alternativno valjkom pri čemu je, zbog postojeće teksture, boju potrebno dobro utrljati u podlogu. Druga opcija je da površine možete osvježiti bojenjem mineralnom egalizacijskom bojom MINERALKOLOR, također uz predhodnu pripremu podloge čiščenjem i impregniranjem UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Detalje primjene svih spomenutih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

R H / 4.4.2023. 16:08:17

Postovani, Saniramo fasadu na primorju, na postojeci sep bi stavili stiropor, pa Vas molim kako pripremiti podlogu za ljepilo/stiropor/zavrsi sloj. Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Postojeću fasadu je potrebno temeljito oprati i osušiti. Ukoliko je postojeći SEP bojan fasadnom bojom bilo bi dobro kad bi ga barem prestrugali. Na tako pripremljenu površinu nanesite KONTAKT GRUND. EPS lijepite nekim od polimer-cementnih mortova za lijepljenje toplinskih sustava, npr. LJEPILO ZA EPS ili UNITERM ili SAMOTERM F. Preporučamo obaveznu primjenu navojnih pričvrsnica i to 6 kom/m2. Učvršćene EPS ploče obradite polimer-cementnim mortom UNITERM ili SAMOTERM F u dva sloja i u prvi utisnite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Nakon cca 7 dana cijelu površinu impregnirajte MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon 24h možete nanijeti neku od završno-dekorativnih žbuka, npr. Terakril ili Silikatnu žbuku ili Silikonsku žbuku u željenom tonu.

J B / 9.3.2023. 5:06:37

...poštovani...imam kuću kojoj je žbuka (pijesak i cement...tako se tada radilo) napravljena prije 40 godina. Sada sam nadogradio terasu i želio bih to sve odraditi da izgleda kao jedno tijelo. Zanima me ako navučem silikatnu fasadu hoće li se pojavljivati vlaga u kući? Fasada je sa južne strane kuće, a iznutra je stavljen knauf i vuna. molim prijedlog koji Vaš materijal koristiti, također. Hvala

ODGOVOR

Postojeću fasadu na kojoj je žbuka treba temeljito pregledati i sanirati eventualno oštećena mjesta. Nadograđeni dio možete obraditi vapneno cementnom žbukom VC 50 uz predhodno nabacivanje CEMENTNOG ŠPRICA 2. Kako bi dobili izgled jedne cjeline na cijelu površinu možete nanijeti kao što želite završno-dekorativnu SILIKATNU ŽBUKU. Prije SILIKATNE ŽBUKE podlogu obavezno premazati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i to 24h prije nanošenja žbuke. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našem webu.

i z / 6.3.2023. 14:47:13

Poštovani, na zidu oko kuće na kojemu je željezna ograda već smo nanijeli vaš teraplast prije 5 godina. U međuvremenu smo promijenili fasadu na kući i sada bismo promijenili i boju na zidanoj ogradi. Da li se opet može nanijeti teraplast na teraplast ili je bolje fasadu? hvala unaprijed i lijep pozdrav, Ivanka

ODGOVOR

Ukoliko je postojeći Teraplast u dobrom stanju, preporučamo da ga temeljito otprašite i operete miniwashem te ostavite da se osuši. Na očišćenu, suhu podlogu nanesite temeljni premaz MINERALKVARC GRUND i nakon 24h možete ogradnu površinu obraditi novim slojem TERAPLASTA.

Z F / 3.3.2023. 8:31:47

Postovani, potrebno mi je rjesenje. Zelim toplinski izolirati strop spavacih soba. S gornje strane nije natkrivena betonska deka vec je odrađena samo hidroizolacija. U planu je krov dok ce biti financijske mogucnosti. Izolirao bih toplinski strop zato s unutarnje strane. Ono sto me zanima da li imate proizvod koji biste mi preporucili u tu namjenu, posto su spavace sobe, znaci da nije stetan za zdravlje i da je paropropustan tj da se ne stvaraju gljivice? Molim Vas najidealnije rjesenje prema pravilima struke. Za dodatna pitanja stojim na raspolganju. Lp

ODGOVOR

Strop s unutarnje strane možete toplinski izolirati s toplinsko izolacijskim pločama EPS-a ili mineralne vune koje možete obraditi laganim mineralnim mortom za lijepljenje i armaturni sloj toplinskih sustava, SAMOTERM PREMIUMOM. Takvom obradom dobit ćete lagano strukturiranu površinu koju možete obojati ili ju prije bojanja dodatno obraditi glet masom TERANIL kako bi dobili veću glatkoću. Međutim, unutarnjom toplinskom izolacijom na žalost nije moguće riješiti problem hladnog mosta čija je posljedica kondenzacija vlage i stvaranje gljivica. Kako bi izbjegli te pojave, potrebno je izvesti vanjsku toplinsku izolaciju.

M G / 2.3.2023. 20:33:43

Poštovanje,imam staru kamenu kucu na kojoj je blago dotrajala vapnena zbuka,želim je obnoviti,za bojanje baš nije jer ima sitnih pukotina,dal staviti preko nje neku toplinsku fasadu,ako da koju?,ili sve otuc dole i ozbukat je iznova?

ODGOVOR

Sanacija ovisi o stanju ziđa i same vapnene žbuke, te veličini pukotina. Načelno, površine koje želite obnavljati je potrebno temeljito otprašiti i ukloniti sve slabodržeće dijelove. Očišćene površine impregnirajte PREMIUM GRUNDOM i na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA. U svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 i nanesite drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA. Tako obrađenu površinu možete obraditi ili nekom završno-dekorativnom žbukom npr. SILIKONSKA ŽBUKA uz predhodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM ili obojati nekom fasadnom bojom. Ukoliko postojeće stanje zadovoljava čvrstoćom, a pukotine možete okarakterizirati kao mikropukotine (pukotine do 0,3mm), fasadne zidove možete samo prebojati mikroarmiranom fasadnom bojom SILIKONKOLOR S VLAKNIMA uz predhodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

L I / 27.2.2023. 9:03:45

Poštovani, molim Vas recite mi da li je uobičajeno da fasadna boja (u ovom slučaju roza , a koja je nanešena u 09/2019 izblijedi nakon godinu dana.... i pretvori se u žutu ???? .??? Zar je to moguće ???? Molim Vas recite..jer ako sam već platila kompletno uređenje fasade (uključivo i izolaciju)., onda sigurno nisam očekivala da će nakon godinu dana boja nestati i pretvoriti se u nešto drugo ??? Hvala Vam.... lp Lovorka Ivišić

ODGOVOR

Postojanost tona završno-dekorativne žbuke ovisi o postojanosti pigmenata. Preporučamo da se javite izvođaču radova i/ili proizvođaču materijala.

H L / 13.2.2023. 20:43:51

Dobar dan. Je li potrebno tiplati stiropor od 2 cm.

ODGOVOR

Da li je potrebno dodatno pričvršćivanje ploča ovisi o podlozi na koju se lijepe toplinsko-izolacijske ploče i stupnju izloženosti vjetru.