Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M L / 10.3.2021. 14:05:02

Na obiteljskoj kući izvođač je izradio stiropor fasadu sa vašim materijalima. Slojevi fasade su Stiropor 10 cm+ljepilo i mrežica+ grund+TERAKRIL 2 mm završno dekorativna žbuka. Nakon završetka završnog sloja cca 15 dana na fasadi su se pojavile žute mrlje, te žute mrlje su se vremenom počele širiti. Nakon 3 mjeseca fasada kuće na 2 strane je skroz prošarana žutim mrljama. Za vrijeme izvođenja završne žbuke nisu bile niske temperature te nije padala kiša 4-5 dana iza izrade žbuke. Trenutno kada pada kiša primjetim da završna akrilna žbuka omekša, može se skidati noktom. Molim Vas savjet kako sanirati izvedenu završnu dekorativnu žbuku (prijedlog Vaših materijala) i Vaše stručno mišljenje iz iskustva zašto je došlo do ovog problema.

ODGOVOR

Opisana pojava karakteristična je kod izvođenja radova, odnosno nanošenja završno dekorativne žbuke na nedovoljno prosušenu podlogu, u uvijetima visoke vlažnosti zraka tijekom izvođenja i vezivanja materijala. Činjenica da i sada, nakon dužeg perioda od nanošenja, žbuka nakon površinskog vlaženja oborima postej “mekana” upućuje na prekinuto vezivanje I moguće ispiranje dijela veziva. Molim da nam se obratiti na broj telefona 01/3322709 ili dostavite svoj broj kako bismo vas mogli kontaktirati I prikupiti dodatno potrebne informacije.

B K / 7.3.2021. 6:44:48

Poštovani, zanima me kod izvođenja fasade na objektu da li je potrebno lijepiti stiropor i na strop odnosno banjske zidove od lođe ( balkona ) kako ne bi došli do toplinskog mosta? Lp.

ODGOVOR

U cilju poboljšanja učinkovitosti izvedenih toplinskih sustava kao TERMOZOL STANDARD i dr. i spriječavanja pojave toplinskih mostova potrebno je izvesti toplisku izolaciju cijele vanjske ovojnice uključujući podglede, balkonske ograde u kontaktu sa vanjskim zidovima grijanih prostora i dr, čime se eliminira i eventualno problem spojeva izoliranih I neizoliranih površina.

M C / 4.3.2021. 11:47:11

Da li se.moze preko mineralnog sepa ljepiti ukrasni kamen

ODGOVOR

Ukoliko imate čvrstu podlogu na koju je navučena završno dekorativna žbuka SEP možete ljepiti ukrasni kamen debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL, te ukoliko je SEP naknadno obojen podlogu treba impregnirati KONTAKT GRUNDOM. U slučaju da je SEP izveden kao završno dekorativan sloj toplinsko izolacijskog sustava s toplinsko izolacijskim pločama ljepljenje kamena nije preporučljivo.

A M / 25.2.2021. 21:31:52

Poštovani, molim vas za informaciju u vezi lijepljenja keramike, odnosno kako mogu lijepiti coklu za završnu fasadu Sisi Putz? Hvala ...

ODGOVOR

Tehnički gledano ispravno rješenje je prvo lijepljenje keramike, a zatim navlačenje završno dekorativne žbuke tipa Sisi Putz. Takvu podlogu potrebno je impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Keramiku lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS, te dobo zabrtviti trajno elastičnim kitom na spoju između žbuke i keramike.

E L / 20.2.2021. 18:14:16

Pozdrav, imamo problem s vlagom na samo jednom zidu kuće, problem leži u tome što je taj zid manje od pola metra udaljen od druge kuće, tu je hlad i u kišnim vremenima puno vlage i to rezultira time da nam se svake zime oguli boja sa cijelog tog zida. Svake godine stavimo impregnaciju i jupol za unutarnje zidove. Zanima me postoji li neki premaz ili neko rješenje za to? Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Trajno rješenje problema vlaživanja je uklanjanje njegovor uzroka. Kako u vašem slučaju nije moguće “intervenciju” izvesti sa vanjske strane preporučamo uklanjenje postojećih slojeva žbuke do podloge, te obradu zidova visokoparopropusnim SANISIL sustavom : SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900, SILIKATGRUND I SILIKATKOLOR, uz osiguranje redovitog provjetravanja prostora. Ukoliko osim oštećenja naliča boje nema drugih oštećenja podloge, ne isključujemo mogućnost drugih uzroka problema, te preporučamo da nam se javite telefonski kako bismo mogli prikupiti sve potrebne informacije za prijedlog sanacije.

M F / 19.2.2021. 8:59:01

Poštovani, molim pomoć. Mladi smo bračni par, te smo nedavno kupili kuću. Ispod jednog dijela kuće je otvorena garaža te smo primijetili da su dvije sobe iznad nje znatno hladnije od ostatka kuće. Čak su mi popljesnjavile ladice ispod novoga kreveta koliko je taj pod hladan. Inače je ostatak kuće super topal i nikakvih problema nemamo. Trenutno ispod tih soba je samo beton i 5 cm stiropora što očito nije dovoljno. Planirali smo staviti još 15 cm stiropora pa ne znam da li bi to riješilo naš problem? Naš poznanik koji ima sličnu kuću sa garažom kaže da su ispod stavljali heraklitne ploče i termo žbuku. E sad da li ići sa time, ili sa stiroporom? Lijep pozdrav, Monika

ODGOVOR

Dodatna toplinska izolacija neće nužno spriječiti Vaš problem jer je mogući uzrok da je na nekim detaljima izostavljena toplinska izolacija (npr. na spoju zida i ploče, na čelu otvora garaže, nosivim zidovima garaže itd.) Sve su to mjesta gdje se stvara hladan most gdje dolazi do gubitka topline i površinskog stvaranja kondenzata. U prostorijama u kojima dolazi do kondenziranja vlage bitno je ostvariti strujanje zraka koje sprječava kondenzaciju, a to se najlakše postiže čestim provjetravanjem. Same heraklitne ploče nemaju bolja toplinska svojstva od klasičnih EPS ploča.

D P / 3.2.2021. 20:25:11

Pozdrav, jedno pitanje Koja je razlika izmedu silikatne zbuke i silikatno-silikonske zbuke Koja je bolja? Hvala Lp

ODGOVOR

Razlika navedenih žbuka je u vezivu. Silikatna žbuka u svom sastavu kao vezivo ima vodeno staklo, dok silikatno silikonske žbuke imaju kombinaciju vodenog stakla, silikonske smole i disperzivnog veziva ovisno o proizvođaču. Silikonska žbuka u pogledu kombinacije vodoodbojnosti i parapropusnosti je superiornija u odnosu na ostale.

J G / 2.2.2021. 22:13:00

Postovani, radim fasadu od Eps ploca 5 cm..imam vase ljepilo Uniterm s vlaknima za ljepljenje i armiranje..1.pitanje..Koliko se treba sušiti zaljepljen stiropor prije armiranja? 2.Da li mogu biti siguran u vaš proizvod(ljepilo)? Hvala i pozz..

ODGOVOR

Vrijeme potrebno za sušenje sloja ljepila od UNITERMA prije mehaničkog pričvršćenja i izvedbe armirajućeg sloja istog je od 24-48 sati ovisno o vremenskim uvjetima. Uniterm je dio certificiranog Samoborkinog toplinskog sustava i kao takav odgovara svim zahtjevima norme ETAG 004 proizvod je dugogodišnji provjereni dio Samoborkinog asortimana za toplinske sustave.

N S / 2.2.2021. 8:12:05

Postovani. Prilikom kiša, pogotovo kad je s vjetrom na silikat fasadi na unutrašnjem zidu od sobe mi se pojavi mokri kružić koji se odmah nakon prestanka kiše povuče. Izgleda da je to otisak tipla kojim se pričvršćuje kamena vuna za beton. S vanjske strane fasade ne mogu vidjeti nikakva mikro oštećenja na tome mjestu. Fasada je relativno nova , cca 3 godine. Molim da mi date vaš savjet i da li postoji nekakav proizvod od Samoborke kojim bih to mogao premazati iz vana i da je prozirne boje kako se ne bi vidjela razlika na fasadi. Puno hvala. L P

ODGOVOR

Kako je na vanjskim zidovima izveden toplinski sustav sa pločama mineralne vune, samo “provlaživanje” njegovih slojeva ne može biti uzrokom pojave vlažne mrlje samo tijekom kiše. Kada bi to I bio slučaj vlažna mrlja bi se u pravilu zadržala I nakon prestanka oborina te ne bi bila pravilnog kružnog oblika. Veća je vjerojatnost da se zacurijevanje događa na nekom detalju zbog čega dolazi do prodora vode ispod zalijepljenih ploča, te na mjestu većeg “oštećenja” opeke nastalog prilikom postavljanja pričvrsnica i do samog prodora do unutarnje stijenke zida. Preporučamo provjeriti postojanje eventualnih instalacijskih šliceva, kutija ili sl na mjestu pojave mrlje.

N M / 1.2.2021. 22:45:52

Poštovani , na kući u Zagrebu imamo fasadu u tamnoj boji koja je od sunca potpuno izbljedila te bi ju voljeli prebojati u neku svijetlo sivu boju . Fasada inače nema nikakvih oštečenja i stara je 10 godina . Koju vrstu od vaših fasadnih boja mi možete preporučiti i treba li impregnirati prije ili ne ? Hvala

ODGOVOR

Fasadu možete obojati fasadnom bojom TERATON V po vlastitom izboru prema Samoborkinoj COLORLINE ton karti. Radi ujednačavanja upojnosti koristiti impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.