Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P J / 8.10.2020. 17:16:21

Poštovani, trebala bih savjet u vezi završne obrade zidova negrijane zgrade. Radi se o većoj prizemnici zajedničke hobby sobe i spremišta stanara. Zidovi spremišta izgrađeni su od blok opeke d=25cm. S unutarnje strane smo mislili završiti samo cementnom žbukom zbog otpornosti žbuke u negrijanom prostoru, nema osipavanja. S obzirom da se u većem dijelu zgrade radi o spremištima ulogu igra cijena pa nećemo ici na ETICS sustav vanjskog pročelja. Trebali bi preporuku unutarnje i vanjske žbuke te završne žbuke/boje za tu zgradu. Bitno nam je da nam se zid i boja ne osipavaju s obzirom da se radi o negrijanom prostoru. Želimo unutra i vani glađu završnu strukturu koju je moguće bojati. Zahvaljujem

ODGOVOR

Za obradu unutarnjih i vanjskih zidova preporučamo vapneno-cementnu žbuku VC 50. Žbuku nanositi na podlogu prethodno obrađenu CEMENTNIM ŠPRICEM 2. Obzirom na zahtjev glatke završne obrade fasadne zidove preporučamo fino zaribati FINOM ŽBUKOM F 900 ili zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA te obojiti završno dekorativnom visoko vodoodbojnom bojom SILIKONKOLOR. Napominjem da je bolje rješenje završna obrada sitnozrnatim završno dekorativnim žbukama tipa SILIKATNA ŽBUKA Z. Zonu prskanja vodom, sokl, potrebno je ožbukati SOKL ŽBUKOM. Unutarnje zidove nakon žbukanja potrebno je obraditi gletanjem TERANILOM,te obojiti, obzriom na namjenu perivom unutarnjom bojom POLAKRIL. Za sve eventualno dodatno potrebne informacije stojim na raspolaganju!

M Đ / 26.9.2020. 11:59:36

Poštovani, na zidu u kući nalazi se dokorativna žbuka (akrilatna). Može li se ona samo prebojati nekom bojom? Hvala Vam!

ODGOVOR

Akrilatna žbuka se može prebojati vanjskom bojom TERATON V.

T Š / 24.9.2020. 8:19:01

Poštovani. Imam pitanje u vezi zavrsnog sloja fasade. Fasada je od stiropora. Tražio sam silikat broj po ton karti 5054. U silikatu ne postoji već mi se nudi u akrilatu. Pošto bi u tu boju stavio na balkone koji su dosta izloženi kiši zanima me kako će se ponašati. Balkoni su isto obućeni stiroporom. I kako se ponaša ta boja na suncu.Regija je Hrvatsko zagorje.

ODGOVOR

Akrilatna i silikatna žbuka se razlikuju u vrsti veziva. Akrilatna žbuka ima bolja vodoodbojna svojstva, dok silikatna ima bolju paropropusnost, stoga je akrilatna pogodnija kao završni sloj balkona. Postojanost boje završne žbuke ovisi isključivo o pigmenata pomoću kojih je dobiven određeni ton. Samoborka d.d koristi pigmente visoke svjetlostabilnosti renomiranih dobavljača.

Napominjemo da se za završnu obradu toplinskih sustava ne preporučuju tonovi faktora refleksije nižeg od 25.

J B / 22.9.2020. 22:31:01

Poštovani. Nakon što smo postavili xps ploče na vanjske zidove garaže planiramo postaviti mrezicu i ljepilo . Nakon toga bi fasadu obojali silkatnom bojom. Molio bih Vaš komentar.

ODGOVOR

Za završnu obradu toplinskih sustava preporučamo sitnozrne završno dekorativne žbuke.

k m / 22.9.2020. 15:22:41

Na fasadi su došle gljivice

ODGOVOR

Pojava mikroorganizama na fasadnim sustavima nije isključiva. Samoborka d.d. u ponudi ima proizvode za sanaciju od mikroogranizama: površinu je potrebno dobro isprati visokotlačnim peračem, nakon sušenja podlogu tretirati biocidnim sredstvom TERACID te pobojati fasadnom bojom SILIKONKOLOR. Tehničke karakteristike proizvoda i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

D D / 22.9.2020. 9:36:55

Dali postoji neko vezivo da se veže za 3M foliju? Balkon (betonska deka) sam premazao recitolom i zaljepio 3M foliju da ga zaštitim. Namjera mi je ako postoji vezivo zaljepit tvrdi stiropol i gore pločice. Imate li bolji prijedlog?

ODGOVOR

Stiropor se ne treba lijepiti, već samo položiti na razdjelni sloj od hidroizolacije. Na stiropor je potrebno izvesti sloj CEMENTNOG ESTRIHA 20, te na estrih dvokompotentnu hidroizolaciju tipa HIDROELASTIK 2K, na koju se polažu pločice felksibilnim ljepilom tipa TERATEKT FLEKS.

H S / 18.9.2020. 19:14:56

Poštovani, Planiramo raditi fasadu ove godine pred kraj sezone. Majstor će moći krenuti sa radovima sredinom listopada kada će temperature već biti relativno niske. Uzeli smo vaš sistem, odnosno kamenu vunu kao izolacijski materijal, samoterm F ljepilo, armaturnu mrežicu i završno dekorativnu žbuku (silikatna žbuka Z) prije koje stavljamo mineralkvarc grund obojeni. Naime zanima me sljedeće, samoterm F piše da je vrijeme sušenja 3-7 dana a na uputama za silikatnu žbuku piše da je podloga potrebna biti stara najmanje 21 dan. Sada me zanima dakle kada se nanese 2 sloja ljepila samoterm F i armaturna mrežica koliko treba čekati prije nanošenja silikatne žbuke Z.. - 21 dan ili 3-7 dana? Također u uputstvu za silikatnu žbuku Z piše da je sušenje 72 dana i da u tom periodu temperatura sušenja ne smije biti niža od +8 ili viša od +30. Budući da bi fasadu bojali sredinom studenog, zanima me da li bi nam to uopće bilo pametno pošto će temperature biti po noći oko +5 više manje i hoće li to biti problem za silikatnu žbuku? Također zanima me da li je žbuka nakon 72 sata potpuno suha ili mora proći neki određeni period prije nego krene hladno vrijeme (manje od +5 stupnjeva). Hvala

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku, uključujući I silikatnu, preporučamo izvoditi na armaturni sloj star najmanje 7 dana.

B R / 14.9.2020. 13:24:31

Poštovani, Dali postoji srestvo sa kojim mogu očistiti postoječu fasadu, sep šerani. Kuča se nalazi na otoku Pagu, fasadu treba očistiti od slane prašine. Molim Vas uputu i naziv Vašeg sredstva i preporuku za cjelokupni postupak bojanja fasade. Hvala

ODGOVOR

Fasadne površine završno obrađene šeranom žbukom preporučamo temeljito otprašiti četkanjem, te oprati vodom. Nakon sušenja podlogu impregnirati UNIVERZLKONCENTRAT GRUNDOM I obojiti SILIKONKOLOROM u dva naliča. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

D U / 8.9.2020. 8:23:17

Poštovani, imamo kuću obučenu u kulir-brušeni, tj.cokla je oko kuće u kuliru, ali posle dve godine na suncu je čelo kuće - kulir izbeledeo.Molim Vas za pomoć čime da premažemo kulir da dobije svoj sjaj? Hvala, unapred.

ODGOVOR

Osvježavanje postojećeg pranog kulira ili brušenog kulira na vertikalnim površinama možete izvesti premazivanjem lanenim uljem. Kod dugotrajne izloženosti atmosferskim utjecajima preporuča se i ponovno brušenje.

B B / 7.9.2020. 10:29:40

Poštovani, prije 40 dana sam na sjevernu stranu kuće nanijela žbuku TERAKRIL Z šifra iz starog kataloga 3026 i boja je u redu onako kako sam i željela. Prije tjedan dana smo prefarbali ostale strane kuće bojom TERATON V 3026. Zasad se boja nije izjednačila sa bojom sa sjeverne strane odnosno boja je intenzivnija, vidi se razlika. Dali će se s vremenom boja izjednačiti ? Unaprijed se zahvaljujem, BB

ODGOVOR

Kod isporuke više različitih proizvoda u istom tonu moguća su određenja minimalna odstupanja koja, poglavito uz razliku u teksturi, mogu rezultirati ralikom u ukupnom dojmu obojenih površina. Na svim obojenim površinama kod duže izloženosti atmosferskim utjecajima može doći I dolazi do manjih promjena tona boje ali kako iz vašeg upita nije jasno o kolikom se odstupanju nije moguće preciznije odogovoriti na vase pitanje.