Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 20.12.2016. 19:07:58

Poštovani, imamo kuću koja je u etažirana, te je prva etaža naša, a druga (koja nije izgrađena) od suvlasnika koji ju ne misli graditi. Stoga smo napravili ravni krov. Na krovu je izolacija stiropor od 10cm s krovnom folijom odnosno ceradom. Zidovi imaju vanjsku izolaciju - stiropor 10cm. Zidovi su ožbukani iznutra, i stavljeni su pvc prozori i vrata. Nakon nekoliko dana obilnih kiša, počele su nam izbijati vlažne fleke po zidovima, uglavnom ispod prozora i po kutevima soba koje gledaju na sjevernu stranu. Prozori su dobro postavljeni kao i vanjska izolacija. Na podu je postavljena isto izolacija i estrih. Po vašem mišljenu što bi moglo uzrokovati te vlažne fleke? U kući se ne živi jer je još u procesu sređivanja, pa sumnjamo da je došlo do kondenzacije koja se sada nakuplja na mjestima gdje je najhladnije. Imate li kakav savjet što učiniti prije nego započnmo s daljnim radovima (bojanje zidova, postavljanje podova, koje planiramo na ljeto). Lijep pozdrav, Ivanka Balota

ODGOVOR

Prema opisanom pretpostavka da je došlo do greške prilikom izvedbe detalja spoja krova tj. ab ploče i toplinskog sustava. Kiša tj. voda je ušla u konstrukciju i uzrokovala pojavu fleka. Treba provjeriti da li su svi spojevi adekvatno izvedeni i zabrtvljeni brtvenim trakama ili trajno elastičnim kitovima. Kondenzacija se ne stvara samo na prozorskim staklima ili okvirima, već na svim površinama hladnijim od temperature zraka u prostoriji, a to su i zidovi. Češće provjetravanje prostorija u kojima je povećana količina vlage i grijanje prostora . Redovito izmjenjujte zrak u prostoriji ( redovito prozračivanje ). Prozračujte što je moguće kraće ( tzv. „naglo prozračivanje“) kod kojeg se odjednom u potpunosti otvore svi prozori i vrata, i u kratkom vremenu napravi potpuna izmjena zraka u prostoriji bez gubitka topline u zidovima i namještaju, pa se uslijed toga puno brže povrati željena temperatura zraka u prostoriji. Pri „naglom prozračivanju“ prozori bi trebali biti otvoreni ca. 5 do 10 min. Kratko naglo prozračivanje ne rashlađuje značajno zidove i namještaj tako da ćete i sami primijetiti kako brzo će se prostorija ponovno zagrijati. Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grijanje tijekom prozračivanja.

M L / 18.12.2016. 21:46:04

Postovanje, imam problem radi se o unutrasnjoj prostoriji gdje se na zidovima nalazi sep isada su se pojavile fleke po njemu pa me zanima dali se fleke mogu sanirati s nekim sredstvom ili se taj komad mora skidati i ponovno navlaciti? Mislim da su fleke nastale uslijed pojavljivanja kondenzata. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Fleke od vlage će se vidjeti dok vam se zid ne isuši. Nije potrebno ništa raditi već prostor zagrijavati da se vlaga smanji i povremeno provjetravati da se ne stvara kondenzat. Nakon sušenja sljedeće godine ako će fleke biti i dalje vidljive prebojati unutarnjom bojom TERAPOL ILI POLAKRIL.

M U / 16.12.2016. 11:24:28

Poštovani, između vanjskog zida kuće i hodnika imamo staklenu opeku. Nemamo termo fasadu, ali smo unutrašnjost hodnika obložili stiroporom. Sada je problem što je zid oko staklene opeke unutra u hodniku vlažan. Na koji način da se riješimo vlage? hvala

ODGOVOR

Na žalost vlagu koja vam se skuplja teško ćete riješiti jer s vanjske strane imate hladan most na staklenoj opeci, a s unutarnje strane imate toplinsku izolaciju. Kada ćete s vanjske strane imati toplinsku ovojnicu i kada će se izjednačiti razlika u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora vlaga će se postepeno smanjiti.

a / 14.12.2016. 15:22:16

Garancija, da li to misli da je fasadu radio vas ovlasteni majstor ili je to garancija samo na materijal za fasadu?

ODGOVOR

Svoje ovlaštene izvođače radova nemamo. Garancija se izdaje na periodu od 10 godina na kvalitetu materijala za naše toplinske sustave. Potrebno je nakon izvedbe sustava priložiti račune iz kojih je vidljivo da je kupljen naš materijal.

L M / 22.11.2016. 19:33:55

Poštovani, zanima me koju debljinu stiropora bi trebali staviti na fasadu, kuća je zidana sitnom ciglom, iznutra je ožbukano vapneno cementnom žbukom,stolarija je pvc synego sa tri brtve, kuća se nalazi u blizini Siska. Unaprijed Vam se zahvaljujem

ODGOVOR

Potrebnu debljinu toplinske izolacije za vaše zidove može vam izračunati projektant proračunom građevne fizike. S obzirom da je objekt zidan punom opekom, za što bolju toplinsku uštedu uz ugradnju nove generacije prozora preporučamo vam minimalnu debljinu toplinske ploče od 12 – 14 cm.

S A / 14.11.2016. 12:00:25

Postovani,stavljali smo sep vanjska fasada.Maistor je radio dva dana,dakle prvo desni dio kuce pa lijevi.Vidi se crta izmedju desnog i lijevog dijela kuce,a pi sepu imamo bijelkaste crte koje su ruzne s obzirom da nam je fasada u boji...sto da radimo,da li je maistor pogrijesio,hvala.

ODGOVOR

Prije izvedbe završno dekorativne žbuke potrebno je pravilno izvesti spoj kuta na dvije plohe pravilnom ugradnjom armaturnog sloja i kutnih profila. Prilikom izvedbe završno dekorativne žbuke SEP trebalo je obratiti pažnju na spoj dvije fasadne plohe, koji je potrebno prilikom izvedbe završiti tj. odrezati pod pravim kutom da bi se mogla dekorativna žbuka ugraditi s druge strane. Izvođenje spoja dvije plohe izvodi se dok je žbuka svježa, a ne naknadno. Ako se i izvodi naknadno potrebno je jednu plohu tzv. odrezati pod pravim kutom kako bi se spoj mogao izravnati drugi dan.

V M / 14.11.2016. 8:55:51

Poštovani, na vanjskim zidovima zgrade postoji toplinska izolacija polistirenom debljine 5 cm i silikatna žbuka. Htjeli bismo dodatnu deblju izolaciju, zanima me tehnika postave.

ODGOVOR

Izvedba novog toplinskog sustava je moguća ugradnjom iste debljine postojećeg sustava. Drugi sloj ploča se lijepi puno plošno uz pomoć nazubljene gladilice ■ pričvrsnice se postavljaju prema potrebi kod EPS-a u prvi sloj, a kod mineralne vune kroz oba sloja ■ kod dvoslojne izvedbe debljine slojeva izolacije moraju biti iste ■ obvezno je izvršiti proračun građevinske fizike kako bi se izbjegla pojava kondenzacije. Kod izvedbe ETICS-a s većim debljinama ploča neophodno je koristiti pomoćni pribor (profile) koji omogućuju minimiziranje nastanka toplinskih mostova. Za korektnu izvedbu ETICS-a s većim debljinama ploča preporuča se da na gradilištu postoji profesionalni rezač stiropora (ISOBoy). Zbog velikih debljina ploča postoji osobiti rizik od nastanka otvorenih spojnica, stoga nakon zaljepljivanja ploča površinu treba pažljivo pregledati i sve spojnice zatvoriti materijalom iste vrste. Na tržištu se nudi cijeli niz ovakvih profila, npr. profil za podnožje kao nadogradnja uobičajenom profilu, rondele za pričvrsnice u svrhu postizanja homogene izolacije po cijeloj površini, priključni profili za vrata i prozore itd.

m Z / 28.10.2016. 18:57:59

poštovani, trenutno smo u obnovi i nadogradnji obiteljske kuce koja se nalazi uz samu cestu.ujedno u isto vrijeme Hrvatske ceste mijenjaju asfalt na nogostopu .Posto ce se stavljat nova fasada, gdje ce dolazit stirpor i na nadogradeni dio isto takoder dolazi stirpot tj izmedu dvije kuce.. sad nas zanima sta bi bilo najbolje stavitit izmedu fasade i asfalta ?

ODGOVOR

Nakon određivanja budućeg nivoa tla sve dijelove sustava u dodiru s tlom potrebno je obraditi vodootpornim slojem (npr. masa za hidroizolaciju, bitumenski premaz i sl.) i zaštititi čepastom folijom. a) Bez perimetarne izolacije Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja i ulazi ispod razine tla (na prijelazno područje) urezuje se ukoso na donjoj strani i obrađuje armaturnim slojem do kraja podloge te završno-dekorativnim slojem minimalno 15 cm ispod razine tla. b) S perimetarnom izolacijom Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja ulazi ispod razine tla minimalno 20-30 cm. Ukoliko su debljina toplinsko-izolacijskog materijala podnožja i perimetarne izolacije kota terena različite, potrebno ih je ujednačiti kosim rezom s ciljem osiguranja nepropusnosti spoja. Ploče se urezuju ukoso na donjoj strani, na mjestu spoja s perimetarnom izolacijom. Armaturni sloj treba nanositi i na perimetarnu izolaciju. Završno-dekorativni sloj treba nanijeti minimalno 15 cm ispod razine tla.

F D / 23.10.2016. 23:45:38

Poštovani. Interesira me dali je potrebno ili poželjno prije ljepljenja stiropora nanijeti tanji sloj maltera na zidove od cigla blokova. Hvala

ODGOVOR

Prije izvođenja ETICS-a potrebno je provjeriti ravnost podloge prema normi HRN DIN 18202 te, u slučaju utvrđenih odstupanja, površine izravnati podložnom žbukom kao VC 50 ili VC 60.

m h / 18.10.2016. 21:31:38

Da li se za grafitni stiropor koriste neka specijalna ljepila ili se mogu koristiti ljepila predviđena za obični stiropor?

ODGOVOR

Za grafitne ploče nije potrebno spacijalno ljepilo već SAMOTERM ili SAMOTERM F s kojim se lijepe i gletaju toplinske izolacijske ploče.