Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I H / 7.9.2023. 12:23:32

Poštovani postavio sam Vam pitanje vezano za navlačenje sepa na betonske stupove od ograde, pa sam dobio odgovor: Ukoliko stupovi nisu ničim obrađeni preporučamo da ih punoplošno obradite polimer-cementnim mortom UNITERM ili REPARATURNIM MORTOM. Nakon 7-10 dana tako pripremljenu podlogu impregnirajte odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h obradite željenom završno-dekorativnom žbukom. Za bojanje SEP-a preporučamo egalizacijsku fasadnu boju MINERALKOLOR. SEP možete naručiti u bilo kojem tonu iz naše ton karte COLORLINE s oznakom M. Napominjemo da vodoupojnost SEP-a može povećati problem neizoliranih betonskih elemenata pod utjecajem kapilarne vlage zbog čega može doći do oštećenja. ------------------------------------------- Hvala na odgovoru i molim samo pojašnjenje pošto je sep vodoupojan da li je bolja opcija tonirati sep u boji pa ga tako navući bez završne boje Mineralkolor ili staviti bijeli sep pa ga dodatno obojati sa mineralkolorom (da li bi se tako bi se postigla bolja vodootpornost)? Vezano za moguć problem oko kapilarne vlage, druga solucija mi je staviti kulir, da li isto treba punopločno obraditi zidove sa Reperaturnim ortom pa impregnacijom ili njega mogu navlačiti direktno na beton prethodno impregniran? Hvala unaprijed :)

ODGOVOR

Ukoliko želite ogradni zid obraditi SEP-om, najbolja varijanta je da to učinite gotovim, tvornički obojanim SEP-om koji ćete dodatno zaštititi bojanjem egalizacijskom fasadnom bojom MINERALKOLOR u istom tonu. Druga varijanta je da kupite bijeli SEP 4000 i onda ga obojite MINERALKOLOROM u željenom tonu (ton karta Colorline s oznakom M). Ako pod pojmom „kulir“ mislite na TERAPLAST, svakako preporučamo da ogradni zid obradite REPARATURNIM MORTOM, impregnirate MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h možete navući TERAPLAST. Molim da uzmete u obzir da je TERAPLAST parozaporniji od SEP-a.

S / 30.8.2023. 19:41:26

Poštovani, molim savjet s čime i kako zapuniti horizontalnu pukotinu u podrumskom betonskom stupu koji je dio betonskog dvostruko armiranog zida a koja je nastala, vjerojatno, aljkavošću izvođača u smislu nečišćenja odnosno neispuhivanja otpadaka i prašine iz šalunga prije betoniranja spoja nadvoja i stupa koji je dio zida. Prilikom pripreme za žbukanje navedenog dijela zida sam primijetio pukotinu koja zahvaća skoro cijeli stup i širine je ljevkasto prema sredini stupa i do 2 cm. Jasno vidim armaturu nakon što sam pažljivo uklonio labave dijelove i ispuhao kompresorom. Hvala na savjetu.

ODGOVOR

Za konstruktivne popravke betonskih elemenata preporučamo REPARATURNI MORT R4-250. Za konkretniji savjet molimo pošaljite fotografije i kontakt.

D T / 29.8.2023. 15:25:38

Imam betonski roštilj čime ga mogu ofarbati

ODGOVOR

Za bojanje betonskih površina preporučamo boju za beton AKROTON uz napomenu da je moguće da će doći do ljuštenja boje zbog utjecaja visokih temperatura.

D S / 28.8.2023. 21:55:49

Radim sanaciju dvije terase, jedna površine 35 m2, a druga 12 m2. Na terasama je skinuta stara keramika sa glazurama do a.b. ploče. Veča terasa ima pad u samom betona oko 1%, manja nema pada. Da li je moguće padove izvesti reparaturnim mortom umjesto glauurom, na to izvesti hidroizolaciju i zalijepili pločice. Ako je moguć, kako riješiti dilataciju koja je potreba s obzirom na površinu terase od 35 m2, a i dužinu od 10, 5 m Koji vaš proizvod preporučate za hidroizolaciju. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru Dalibor Stuparić Mob. 09211230

ODGOVOR

Korekciju pada je moguće izvesti REPARATURNIM MORTOM, a za hidroizolaciju ab ploče preporučamo polimer-cementni premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOELASTIK na koji možete direktno lijepiti pločice fleksibilnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS. U dilataciju utisnite traku za brtvljenje u prvom sloju BETONPROTEKTA.

I H / 23.8.2023. 21:44:43

Poštovani, izlio sam betonske stupove za ulaznu ogradu (mala pješačka vrata i vata za auto) te bih na njih htio navući sep i zaribati ga. Da li je potrebna impregnacije prije i koja? Pošto bih sep htio u nekoj boji da li je bolja opcija naručiti obojeni sep po ton karti ili uzeti bijeli pa ga ofarbati akrilnom fasadnom bojom. Znam da je sep vodoodbojan ali ipak vuče vlagu pa mislim da je bolje posebno ga obojati još i sa fasadnom bojom. Molim savjet. :-)

ODGOVOR

Ukoliko stupovi nisu ničim obrađeni preporučamo da ih punoplošno obradite polimer-cementnim mortom UNITERM ili REPARATURNIM MORTOM. Nakon 7-10 dana tako pripremljenu podlogu impregnirajte odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h obradite željenom završno-dekorativnom žbukom. Za bojanje SEP-a preporučamo egalizacijsku fasadnu boju MINERALKOLOR. SEP možete naručiti u bilo kojem tonu iz naše ton karte COLORLINE s oznakom M. Napominjemo da vodoupojnost SEP-a može povećati problem neizoliranih betonskih elemenata pod utjecajem kapilarne vlage zbog čega može doći do oštećenja.

A R / 6.8.2023. 22:26:08

Živjeli, Imam namjeru sam obojiti lođe na svojoj kući. Ne zato što ne mogu platiti majstora, nego zato što volim sam raditi. Moj je moto uvijek: DIY. Pregledao sam vašu web stranicu, no nažalost nisam našao odgovore na neka pitanja. Moja je kuća u Rijeci (daleko od mora), sagrađena prije 30-ak godina, s vanjskim završnim slojem od hrapavog SEP-a. Velika većina fasade je bijele boje, no mali dio je izveden u žutoj oker boji. Fasada od vremena gradnje nije ponovno bojana, no lođe sam za pripremu oprao visokotlačnim mlazom vode. Stoga lijepo molim i nadam se dobiti od vaše firme odgovore na donja pitanja: - Koju fasadnu boju iz vašeg programa mi preporučujete? - Da li je potrebno na SEP nanijeti neki temeljni sloj. Ako da, što preporučujete. - Koliko slojeva boje treba nanijeti - Gdje mogu u Rijeci kupiti vaše boje (bijelu i oker) - Je li moguće da nijansu oker boje sam pripremim miješajući bijelu i oker boju S poštovanjem,

ODGOVOR

Za osvježavanje bojanjem fasade obrađene SEP-om preporučujemo MINERALKOLOR u dva naliča uz predhodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Preporučujem da fasadne površine prije svega temeljito ispitate, uklonite eventualno slabo vezane dijelove i operete vodom pod tlakom. Tek tad ako su površine stabilne (čvrste, bez pukotina), nakon sušenja ju možete impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Prije impregnacije, a ukoliko na površinama ima vidljivih manifestacija zaraze mikroorganizmima (siva, zelenkasta objojenja) iste je nakon pranja potrebno tretirati biocidnim sredstvom TERACIT kako bi eliminirali spore mikroorganizama iz podloge. Svi naši proizvodi su gotovi proizvodi i bilo kakvom intervencijom i dodatkom mijenjate svojstva proizvoda. MINERALKOLOR je moguće naručiti prema tonovima iz naše ton karte COLORLINE s oznakom M.

M B / 6.8.2023. 22:24:48

Lijepi pozdrav, Htjela bih sanirati rupe(oštećenja )u betonu u dvorištu. Nisu duboke, Max 5 cm, ali ih ima na više mjesta. Najšira površina je cca 5 cm 2. Moje pitanje je da li je bolje koristiti suhi beton ili reparaturni mort? I da li podlogu trebam pripremiti, i s čime? Unaprijed puno hvala, Lp Martina

ODGOVOR

Za mjestimično krpanje betonske ploče preporučamo REPARATURNI MORT G uz predhodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6h prije reparacije mortom.

S P / 3.8.2023. 18:36:34

Poštovani, Nisama bila sigurna za Vasu boju 4001 kad sam gledala kartu da je bas bijela, pa sam otisla u trgovini i vidjela bazu 4000 koja je bas bijela i svida mi se. Moje pitanje je da li je ipak bolje iz nekog razloga uzeti 4001 ili je u redu samo baza bez boje koja mi se na oko cini u redu?

ODGOVOR

Ton 4000 je u Samoborkinom proizvodnom programu oznaka za proizvod standardne bijele boje. U ton karti COLOR LINE nije prikazan jer su u njoj prikazani tonovi koji su obojeni. Ton 4001 pripada u razred obojenih proizvoda jer je za njegovu proizvodnju potreban dodatak pigmenta. Dakle, kupnjom boje s oznakom 4000 kupit ćete bijelu boju, a boju s oznakom 4001 „prljavo“ bijelu. Kvaliteta proizvoda je jednaka.

T I / 2.8.2023. 1:03:57

Postovani, zidovi su zbukani knauf rotband gipsanom zbukom, medjutim nije postignuta potpuno ravna povrsina pa me zanima da li ju je moguce gletati teranilom ili teranil extra? Lp, Teo

ODGOVOR

Površinu možete zagladiti glet masom TERANIL. Ukoliko je potrebno površinu dodatno izravnati, onda upotrijebite BETONFIKS koji možete nanijeti u debljini do 20mm.

D D / 18.7.2023. 12:26:27

Poštovani, možete li objasniti kako i s kojim proizvodima najbolje zatvoroti instalcijske kanale od elektroinstalacija i vodoinstalacija. Kuća je građena prije 50 godina. I čime sanirati temeljni betonski zid koji propušta vodu kod većih oborina. Unaprijed hvala

ODGOVOR

U vašem upitu nema dovoljno informacija za konkretan odgovor. Da li je potrebno zatvarati instalacijske kanale na horizontalnim ili vertikalnim površinama, veličinu tih kanala, da li su u betonu ili opeci…