Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

a a / 1.10.2017. 21:19:02

postovani.. na pasicu/temelj za ogradu bi stavili teraplast.. pa me zanima da li teraplast moze ici direkt na goli beton uz prethodnu potrebnu impregnaciju.. ili treba ici (po savjetu majstora) ljepilo ..mrezica..pa tek onda teraplast?

ODGOVOR

Nije preporučeno da se TERAPLAST ugrađuje direktno na beton. Potrebno je beton prethodno obraditi TERAFAS KIT-om, REPARATURNIM MORT-om ili SAMOTERM F. Nije potrebno armiranje staklenom mrežicom. Na horizontalne dijelove ugradite obavezno okapnicu (kamen, lim ili sl.)

J J / 28.9.2017. 20:39:26

Poštovani Molim vas za savjet u svezi renoviranja stare kamene kuće, preporučeni postupak za eventualno strojno uklanjanje stare žbuke, postupke i materijale za učvršćenje (stabilizaciju) kamenih zidova, pripremu i fugiranje zidova te njihov završni tretman jer bih želoi da kamen bude maksimalno vidljiv. Hvala

ODGOVOR

Strojno uklanjanje žbuke na starim kamenim kućama nije preporučljivo jer se visokim vibracijama stroja oštećuje i trošna žbuka i kamen. Za skidanje žbuke eventualno koristiti adekvatnu udarnu bušilicu s adekvatnim dlijetom. Nakon skidanja žbuke utvrditi u kavom stanju je kamen i po potrebi ga premazati FIKSANIROM za učvršćenje i konzervaciju. Fugiranje i zidanje kamena obraditi sa MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.

M N / 26.9.2017. 10:38:15

Molim vas da mi preporučite impregnaciju te ljepilo i fug masu za rezanu ciglu koju bi ljepio na jedan zid u dnevnom boravku. Radi se o novom stanu koji do sada nije bio useljen, a moleraj je urađen prije 4 mjseca. Takođe bih vas zamolio da mi predložite količine za 8 m2 zida i gdje da to nabavim u Zagrebu. Zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Za lijepljenje opeke možete upotrijebiti MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE kojim možete zidati opeku i odmah je fugirati. Mort proizvodimo sa sivim ili bijelim cementom, a ostale boje isključivo po zahtjevu kupca. Impregnacija se ne upotrebljava. Ako se lijepi na zid koji je obojan potrebno je boju ostrugati žičanim četkama i dobro ga odprašiti. Potrebno vam je cca 240 kg MORTA ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Proizvod možete kupiti u našem skladištu u Zagrebu B. Adžije 12.

R M / 17.9.2017. 22:52:54

posjedujem unutrašnje zidove koji su obrađeni u završnoj obradi sa nekadašnjim Roloplastom u dekorativnoj obradi tzv. hrastova kora. Odlučio sam da više nemam takvu obradu zidova ( skupljanje prašine u porama, nemogućnost pranja zidova itd.). Molim vas za savjet kako da zapunim pore ( pore su dubine od 1mm do max. 3,5mm )na zidovima da dobijem glatku dekoraciju zida. Molim vas radni postupak i materijale koje ću aplicirati na zid.

ODGOVOR

Površinu očistiti od prašine impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije i te je pregletati u potrebnoj debljini od 1-10 mm FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Po potrebi ako se želi, u sloj FINE ŽBUKE EKSTRA može se ugraditi staklena mrežica PRIMAFAS 160. Mrežica treba biti u potpunosti prekrivne finim žbukom.

Z / 14.9.2017. 11:07:14

Molim vas recite mi koliko vreća suhog cementa od 25kg treba za 1m3 betona Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za 1 m3 betona potrebno vam je 2200 kg SUHOG BETONA tj. 88 vreća po 25kg .

S H / 6.9.2017. 16:22:24

Koji je proizvod najbolji za izravnavanje poda?

ODGOVOR

To ovisi koji je tip poda, da li su unutarnji ili vanjski radovi i što se želi, može se upotrebljavati CEMENTNI ESTIH 20, REPARATURNI MORT G ili F ili samonivelirajuće mase TERANEKS.

I H / 5.9.2017. 18:01:38

Poštovani, imam par pitanja.. Imam staru kuću iz 50tih od pune cigle s betonskim temeljima. 1.) Temelji su betonski ali na jednoj strani cca 4m dužine 0,50 visine beton se runi (previše šodera,malo cementa) te na nekim mjestima nedostaje do 7-8cm cca pola metra kvadratnog a inače oko 3-4cm. Dobio sam savjet otkopati cca 10cm u zemlju, ostrugati loši dio betona, nanjeti cementni špric te dalje zažbukati s vc 40. Što mislite o tome? Kasnije bi tako ostala žbuka, bez farbanja i fasade do daljnjega. 2.) Fuge između cigala su zapunjene nekim lošim pješčanim mortom (tad se šparalo, pa se mort runi) i horozontalno je ok zapunjen a vertikalno 80% nije. Kojom žbukom zažbukat zidove izvana, u kojoj debljini te je li potrebno oprat cigle tj zid i impregnirati prije? Također ne bi farbao žbuku ni radio fasadu.. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Betonski temelj potrebno je obavezno podbetonirati , a ne žbukati s VC 40. VC 40 je žbuka samo za unutarnje radove žbukanja. Ako je potrebno, kada se izbetonira temelj ožbukati sa cementnom žbukom C 80 ili SOKL ŽBUKOM u d=2 cm, te može ostati završna. Reške između opeke zapunite MORTOM ZA ZIDANJE M5 ili sanacijskom žbukom SANISIL H. Impregnacija se ne upotrebljava ni kod podbetoniravanja niti kod žbukanja već samo CEMENTNI ŠPRIC 2 ili 4.

M I / 4.9.2017. 19:38:03

Postovani, Koja je razlika izmedju teranila i betonfixa? Imam jedno i drugo pa me zanima koji je bolji za gletanje? Lp

ODGOVOR

BETONFIKS je gips vapnena masa namijenjena za izravnavanje i gletanje betonskih i ostalih unutarnjih zidova i stropova u debljini do 20 mm. TERANIL je vapnena masa za gletanje unutarnjih površina do debljine cca 5 mm. Oba proizvoda su dobra za gletanje. BETONFIKS je primjereniji ako imate gipsanu žbuku na zidovima, dok TERANIL može na ići na svaki tip žbuke - gipsane i vapneno cementne.

S V / 31.8.2017. 19:24:24

Može li se na TERATERMO ESTRIH polagati električno podno grijanje u sloju ljepila ispod keramike. Ima li u sastavu tog estriha mrvljenog stiropora ili sličnih polimernih materijala.

ODGOVOR

TERATERMO ESTRIH je suhi mort sa dodatkom granuliranog ekspandiranog polistirena kao laganog agregata. Karakteristike podloge definira vrsta I način postavljanja podnog grijanja. Ukoliko je riječ o grijaćoj mreži, preporučamo istu postaviti u prethodno punoplošno naneseni sloj fleksibilnog ljepila tipa TERATEKT FLEKS, te naknadno postavljanje keramike istovrsnim ljelipom.

v / 31.8.2017. 14:14:40

Na staru kamenu kuću na moru prije 9 godina ručno nanesena VC 60 i odmah podljetana sa ytong ljepilom. Izvrsno drži iako ima nešto tankih šprungova što je normalno je nije zidana cementom. Pitatnje:Molim kakav završni sloj tj. boju staviti.

ODGOVOR

Za završnu obradu vanjskih zidova preporučamo visokovodoodbojne završne žbuke kao TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z, teksture I granulacije prema vašem izboru. Podlogu je potrebno temeljito ispitati, te ukoliko nisu potrebne dodatne intervencije, impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Obzirom na spomenute tanke “šprungove” ne preporučamo samo bojenje. Ukoliko želite glatku površinu prije nanošenja fasadne boje tipa TERATON ili SILIKONKOLOR potrebno je podlogu dodatno obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA.