Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d o / 10.12.2015. 22:42:54

Poštovani, trebamo vašu veliku pomoć u obliku savjeta. Naime, majstori su nam prije par dana stavljali 15cm stiropor, mrežicu i ljepilo i, na kraju završnu dekorativnu boju. Međutim, drugi dan je pala kiša i saprala boju i te sitne kamenčiće koji su u sklopu boje. E sad, izvođač radova je rekao da se to sve može popraviti i da to nije nikakav problem, rekao je da se to samo ponovo pređu zidovi završnom bojom i da će biti sve kako treba. Nas zanima da li je to dovoljno samo prijeći zidove završnom bojom ili bi (što smo čuli) trebalo ipak ponovo sve prijeći ljepilom, emulzijom pa tek onda završnom bojom? Ili možda nešto treće... Hvala unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Ako vam je kiša isprala zrno sa završne žbuke, premazivanje fasadnom bojom ne mora biti dobro rješenje.
Potrebno je utvrditi u kojoj je mjeri ostalo zrna i u kakvom je stanju fasadna površina.
Ako je isprano više od 10% zrna potrebno je na postojeći sloj navući novi sloja iste završne žbuke.
Ako je ispranost manja i nije jako vidljiva fasadna boja može pokriti nedostatke.

P D / 3.12.2015. 19:00:48

Poštovani prije desetak godina stavio sam fasadu Vaš sep granulacije 5 mm. Rađena je kao hrastova kora. Uslijed kiša koje pada po zimi gotovo vertikalno zbog vjetra ( Senj ) isprala se boja na nekim mjestima vide se zrnca ali druge boje ( mat ). Molim Vas da mi preporučite na koji način da obnovim fasadu. Sada bi htio da fasada bude glatka ili skoro glatka bez velikih i dubokih utora.
S poštovanjem

ODGOVOR

Ako se fasadna žbuka dobro drži s podlogom i nigdje se ne odvaja potrebno je površinu samo premazati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza. Impregnacije nije potrebna.
Po potrebi ako je na mineralnoj žbuci prisutna zaraza mikroorganizmima prije bojanja fasadne boje tretirati površinu fungicidnim premazom TERACID.
Prije bojanja fasadnu površinu potrebno je oprati vodom pod pritiskom.

M O / 1.12.2015. 12:01:25

Poštovani,
zanima me da li završni sloj fasade(boja ) mora biti nanesena u jednom danu na cijelu kuću . I prije nanošenja zavšnog sloja fasade koliko je potrebno da se ostavi sušiti. Fasada je toplinska kamena vuna sa dva sloja ljepila.
Hvala
Mila

ODGOVOR

Sve ovisi o kakvom objektu se rad, o veličini ploha koje se završno obrađuju te o izvođaču radova.
Prilikom izvedbe ploha fasade bitno je da odabrana ploha bude izvedena odjednom tj.u istom danu, ostale plohe mogu biti izvedene i kasnije.
Armirajući sloj prije izvedbe završen žbuke mora odstajati tj. posušiti se minimalno 7-10 dana.

S / 30.11.2015. 9:08:02

Poštovani,imam silikatnu fasadu koja ima dosta neravnina(vide se tiple koje valjda nisu dovoljno ušle u stiropor).
Smijem li već postojeću fasadu ponovno predletet da izravnam neravnine?
LP,Saša

ODGOVOR

Ako su, prema opisanom, vidljive pričvrsnice pretpostavka da je došlo do neadekvatne izvedbe toplinskog sustava.
Ako su neravnine do cca 1 cm sanaciju toplinskog sustava možete izvesti upotrebom univerzalne mineralne mase TOP WHITE koja se nanosi od 1 do 10 mm i u koju se može utisnuti staklena mrežica u sloju mase.
Na TOP WHITE možete nanijeti fasadnu boju i dekorativnu tankoslojnu žbuku granulacije do 3 mm.

I A / 23.11.2015. 14:50:13

Pozdrav,
Živimo u maloj kućici od 50-ak kvadrata u Zagrebu. Kuća je adaptirana prije nekih 13.god. Na kući je obična fasada kakva se nekada radila bez ikakve izolacije. Suprug i ja planiramo na proljeće postavljati nekakvu toplinsku izolaciju(stiropor vjerojatno) i novu fasadu. No uočili smo da nam je na rubovima kuće i ova trenutna fasada počela pucati(prijelaz zida i deke, oko prozora). Što bi bio razlog i jel se treba riješiti prije postavljanja nove izolacije i fasade?

Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Prije izvedbe novog sloja toplinske zaštite potrebno je provjeriti čvrstoću postojeće žbuke i utvrditi u kakvom je stanju pa tek onda izvoditi toplinski sustav.
Ako žbuka „zvoni“ tada postoji problem čvrstoće tj. prionjivosti žbuke za podlogu te je potrebno sve loše dijelove skinuti do podloge, ponovno ožbukati te izravnati podlogu prije lijepljenja toplinskog sustava.
Drugi razlog pojave pukotine može biti i statika samog objekta - pojava pukotina uzrokovanih potresom, vibracijama, neadekvatnom izvedbom spojeva i sl. Ako su pukotine površinske, maksimalne širine i dužine do cca 5 mm mogu se sanirati upotrebom univerzalnog silikona.

B N / 5.11.2015. 3:28:33

Poštovani.
Spremam se obnavljati špalete s vanjske strane oko prozora nakon postavljanja novih pvc prozora. Naime imam u planu polijepiti stiropol 1cm flex ljepilom s unutarnje strane a na rubove bih stavio pvc kutne lajsne s mrežicom. Želja mi je izvući okvire oko prozora cca 10 cm širine. Zanima me koje materijale moram koristiti da se nanesu i na taj stiropol i na okvire, tj da se fino izglade tako da mogu nakon toga pofarbati sa akrilnom bojom za fasadu koju sam već kupio?
Zahvaljujem

ODGOVOR

Preporučamo „okvire“ oko prozora izvesti ljepljenjem EPS F pločama debljine ovisno o željenoj istaci profilacije. Izvedene istake obrađene armirajućim slojem (SAMOTERM F + staklena mrežica PRIMAFAS 160) dodatno zagladiti VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE, te nakon cca 7-10 dana obojiti fasadnom bojom.

m m / 2.11.2015. 13:54:10

Molim vas za savjet u vezi završetka stiropor fasade . Upravo završavam armiranje mrežice sa samotermom F u drugom sloju . Htio bih fasadu završiti kao ravnu i samo je prebojati nekom od vaših fasadnih boja pa vas molim za savjet koji materijal upotrijebiti kao fini završni sloj . Napominjem da se objekat nalazi na moru ali ne u neposrednoj blizini pa nema velikog utjecaja soli. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Dovoljno osušeni SAMOTERM F potrebno je pregletati univerzalnom mineralnom masom, FINA ŽBUKA EKSTRA, u debljini 3-4 mm.
Nakon što se žbuka osuši možete bojati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR.

i n / 26.10.2015. 22:47:13

poštovani dali je potrebno 2 puta nanositi ljepilo na stiropol lik koji meni radi fasadu kaže da ako 2 puta nanosi takozvano jeftino ljepilo može doći do pucanja i kolika vam je cijena završne silikatne naka smeđa boja cca

ODGOVOR

Armirajući sloj na toplinsko izolacijskoj ploči izvodi se obavezno u dva sloja gletanja - prvi sloj u koji se utapa staklena mrežica i drugi sloj na prvi sloj, nakon 24 h.
Izjavu izvođača uopće ne bismo komentirali, jer da izvođača zna izvoditi pravilno sustav ovako što ne bi izjavio.
Detaljan opis izvedbe naših sustava možete pogledati na web stranici http://www.samoborka.hr/termozol ili na stranici www.hupfas.hr .

Cijena silikatne žbuka 13,50 kn/kg s pdv-om, u kanti 25kg, bez obzira na odabir tona žbuke.

J M / 24.10.2015. 15:36:21

prije 3 tjedna stavljena mi je stiropol fasada caporol danas sam vidijo da je na dva mjesta napravljena rupa susjedi mi govore da to radi djetlić ima još na nekoliko kuća dali postoji nešto čime bi se to zaustavilo hvala vam ljepo

ODGOVOR

Kontaktirajte proizvođača fasadnog sustava tj. CAPAROL.

I / 22.10.2015. 11:29:00

Zahvaljujem na odgovoru vezano za
cokl balkona. Mislio sam da
ću za impregnacijom dobiti neki vodoodbojni film koji će zaštititi napravljeno do daljnjega. Vodio sam se time da vidim mahom nezavršene fasade samo impregnirane preko ljepila/gleta.
Misli sam da to ima nekog smisla.
Molim Vas samo to da prokomentirate. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Impregnacija za fasadne žbuke nema nikakvu vodoodbojnu zaštitu, već je ona sredstvo za bolju prionjivost i ujednačavanje boje plohe, između podloge i dekorativne obojene žbuke.
Ako ste površinu pregletali proizvodom kao što je SAMOTERM F, ona može bez problema prezimiti određeno vrijeme ako su sve ostale radnje napravljene adekvatno (ugrađeni okapni profili, kutni, zabrtvljeni spojevi silikonom i sl.) .