Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

H M / 2.4.2022. 19:41:51

Poštovani, Molim vas za savjet, kako ožbukati podrum kojem su zidovi betonski (MB 20, vrlo hrapave površine), a strop je izrađen od fert gredica (dakle na stropu je površina od cigle). Podrum je površine cca 30 m2 i vrlo suh je. Kuća je klasično građena i iznad podruma je stan. Kuća je stara cca 30 godina. Namjena podruma je mala radiona i konoba.

ODGOVOR

Za obradu unutarnjih AB zidova i fert stropa preporučamo vapneno-cementnu žbuku VC 50 u sloju debljine do 20 mm. Podloge je prethodno potrebno obratiti odgovarajućim vezivnim slojem – AB zidove CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA, fert strop – CEMENTNI ŠPRIC 2. Obzirom na malu kvadraturu predlažemo sve podloge obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA.

M / 31.3.2022. 10:12:31

Poštovani, htio bih vanjske stepenice obradit kulirom. Sada na njima nema ništa (samo beton). Kakav kulir trebam koristiti? Treba li ga s icim mijesati da bude dugotrajniji? Tebam li stepenice obradit s icim prije? S cim bi trebao impregnirati stepenice:

ODGOVOR

Na betonskim površinama stepenica moguća je izvedba pranog kulira ili terrazza uz primjenu temeljnog premaza S-N GRUNDA. Kulir se izrađuje od veziva KULIRMIX-a I agregata po izboru (riječno zrno, lomljeno zrno bijelo, crno, crveno …). Omjeri miješanja u pravilu su 1 dio veziva : 2 dijela zrna pri čemu količina pojedinog zrna ovisi o željenom izgledu. Prani kulir nakon izvođenja i sušenja od najmanje mjesec dana moguće je dodatno hidrofobirati BETOSILOM. Za dodatno potrebne informacije molim obratite se na tel. 01/3322808, 01/3322709.

I F / 30.3.2022. 22:19:34

Poštovani, u stanu u jednom kutu kod krečenja boja na zidu se trusila,sve sam to skinuo do zdravog zida i zagletao Teranilom.Nakon nekog vremena pojavio se miris kao da sam zagletao prije 10 min u cijeloj sobi,pa me zanima dali je glet masa povukla vlagu i kaj njbolje napraviti u tom kutu.Hvala.L.p.

ODGOVOR

Trusnost naliča boje i gleta najčešća je manifestacija djelovanja kapilarne vlage iz podloge. Prije daljnjih radova sanacije potrebno je utvrditi izvor vlaženja. Obzirom na opisanu pojavu mirisa svježe nanesenog materijala moguće je konkretnije zacurijevanje ukoliko u zidu postoji instalacija vode ili je zacurijevanje moguće u susjednoj prostoriji. U tom slučaju potrebno je prvo sanirati izvor, ukloniti površinske slojeve boje i gleta kako bi se omogućilo brže isušivanje podloge, nakon čega je moguće nanijeti novi sloj gleta I boje. Ukoliko se radi o trajno prisutnoj kapilarnoj vlazi (u pravilu prizemni dijelovi objekta) ne preporučamo obradu gletanjem.

M B / 30.3.2022. 20:38:04

Poštovani, u kući u Dalmaciji bi htjeli ožbukati unutarnje zidove sada na proljeće, dok bi fasadu radili na jesen. Unutarnje zidove bi htjeli ožbukati gipsanom žbukom, ali nas majstor uvjerava da će nam probiti vlaga ako se cigla namoči uslijed kiše budući da vanjski zidovi nisu zaštićeni. Majstor nam savjetuje da stavimo cementnu žbuku. Molim vaš mišljenje tj. ako stavimo gipsanu žbuku, može li preživjeti do postavljanja fasade?

ODGOVOR

Unutarnje žbukanje u pravilu se izvodi prije fasaderskih radova. Ukoliko period između žbukanja I izvođenja fasadnog sustava neće biti duži od navedenog, pri čemu treba uzeti u obzir da je riječ o pretežito vremenski toplijem i sušem dijelu godine, gips vapnena žbuka GV 10 može se koristiti za žbukanje unutarnjih zidova. U slučaju dužeg vremenskog odmaka ili u vremenski nepovoljnijim uvjetima preporučili bi primjenu vapneno-cementne žbuke VC 40.

L K / 30.3.2022. 9:30:01

Poštovani, imam problem s kondenzacijom vlage na stropu u kuhinji u zimskim danima. Strop je od armiranog betona prekriven s mrežicom i žbukom. Trebala bi još malo više napraviti izolaciju stropa. Koji vaši proizvodi bi mi pomogli? Unaprijed zahvaljujem. Lp

ODGOVOR

Ukoliko se radi o stropu prema negrijanom prostoru dodatna toplinska izolacija umanjit će mogućnost pojave kondenzata, a istu je moguće izvesti toplinsko izolacijskim pločama EPS debljine najmanje 2 cm, koje je potrebno zalijepiti I obraditi armaturnim slojem primjenom polimer-cementnog morta UNITERM. Na tako priplremljenoj podlozi moguća je daljnja uobičajena soboslikarska obrada. Ukoliko je riječ o međukatnoj konstrukciji između dva grijana prostora izvedba dodatne toplinske izolacije neće spriječiti pojavu kondenzata. Svakako preporučamo primijeniti antikondenzacijsku boju TERMOPOL, te regulirati vlagu u prostoru redovitim prozračivanjem, ugradnjom jače kuhinjske nape …

R M / 28.3.2022. 23:13:07

Poštovani, trenutno adaptiramo kupatilo. Nanesen je novi estrih , u jednom dijelu (1/2) od 8 cm, te u drigoj polovici od cca 4 cm. Sveukupna površina cca 5-6 m2. Prilikom sušenja, nakon 1-2 dana, pojavile su se pukotine od po 0,5 m duljine, a širine do 1-2 mm, po večem dijelu estriha. raznih razmaka. Površina je čvrsta, a kad se zagrebe po pukotini, unutar estriha se mrvi, čini mi se normalne strukture. Postavit če se i podno grijanje.Koliko su te pukotine opasne za npr pucanje pločica nakon koje godine..? Kako nastaviti s adaptacijom tog dijela? mogu li vam poslat slike, email?

ODGOVOR

Površinske pukotine u estrihu najčešće su posljedica naglog površinskog sušenja svježe nanesenog materijala. Kako ste u svom upitu naveli da se estrih unutar sloj mrvi, moguće je da je materijal zamiješan sa nedovoljnom količinom vode što također može dovesti do pucanja čvršćeg površinskog sloja. Potrebno je ispitati čvrstoću izvedenog estriha te ukoliko je ista zadovoljavajuća navedene površinske pukotine neće utjecati na kvalitetu gotove podne obloge, tim više što je predviđena obloga keramikom. Za dodatne informacije molim obratite se telefonski na 01/332709, Raspoložive fotografije možete proslijediti na niže navedeni mail.

d ć / 23.3.2022. 22:01:25

molim vas koje sredstvo preporučujete za impregnaciju kvarcnog poda u proizvodnoj hali

ODGOVOR

Obrada AB ploča KVARCNIM POSIPOM izvodi se kao završna obrada visoke otpornosti na habanje te se, u pravilu, dodatno ne obrađuje. Ukoliko je potrebno smanjiti vodoupojnost poda isto je moguće izvesti BETOSILOM. Napominjemo da bi se zbog zaglađenosti podloge, ovisno o namjeni prostora, mogao javiti problem nedovoljne protukliznosti. Za detaljnije informacije i upute molim javite se na tel: 01/3322808 ili 01/3322709.

Z K / 20.3.2022. 8:38:01

Dali se Teraplast može postaviti na stepenicama?

ODGOVOR

Akrilatna završno-dekorativna žbuka TERAPLAST nije pogodna za završnu obradu horizontalnih površina izloženih habanju. Za oblogu vanjskih stepenica preporučamo betonske ploče iz naše ponude koje možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr.

H M / 16.3.2022. 14:18:12

Poštovani, planiram zidati vanjsku ogradu u Dalmaciji od prirodnog kamena. Mogu li kao vezivno sredstvo koristiti suhi beton 20? Koliko treba staviti vode na vreću suhog cementa od 25 kg? U uputstvima piše 2,5 l, a jedan majstor mi je rekao oko 4 l. LP

ODGOVOR

Za zidanje vanjskih ogradnih zidova prirodnim kamenom preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M10, formuliranim za zidanje zidova izloženih utjecaju atmosferilija. Alternativno predlažemo zidanje izvoditi MORTOM ZA ZIDANJE M10 uz obvezno naknadno zapunjavanje sljubnica MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA. SUHI BETON 20 zbog granulacije (do 8 mm) nije pogodan za zidanje. Prilikom priprema materijala potrebno je pridržavati se upute proizvođača kako bi ugrađeni materijal odgovarao deklariranim karakteristikama.

M B / 13.3.2022. 22:31:28

Postovanje Zanima me suhi beton,koji bi stavio na terasu,koja je razlika u c klasama,vidio sam da ima c16/20 i veci brojevi,hvala na odgovoru

ODGOVOR

Oznaka c 16/20 je oznaka za razred tlačne čvrstoće betona. Što je broj veći (c 20/25, c 30/37…) tlačna čvrstoća je veća, a to znači da je beton čvršći.