Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B R / 24.10.2022. 14:14:58

U stanu na unutarnje zidove davno nanesen SEP, pa me zanima da li postoji neki način da se to zagladi osim struganja zida što bi opet napravilo dodatna oštećenja. To jest, da li imate u ponudi nešto čime bi se SEP mogao zagladiti, i onda prebojati?

ODGOVOR

Ukoliko je SEP u dobrom stanju, a to znači da je čvrst, potrebno ga je dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Tako pripremljenu podlogu zagladite FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERATERMO GLETOM ili izravnavajućom glet masom TERANIL. Izravnavanje TERANILOM bi išlo u cca. 3 ruke. Nakon izravnavanje nekom od preporučenih žbuka, odnosno glet masa zidove obojite nekom od unutarnjih boja (npr.TERAPOL, TERAPOL PROFI, TERAPOL FRESH…)

H M / 18.10.2022. 10:38:14

Poštovani, Namjeravam upotrebiti SOKL žbuku za žbukanje vertikalnih betonskih stupova od hrapavog betona. Betonski stupovi su četvrtastog presjeka stranice cca 30 cm i nose terasu. Kuća u Dalmaciji. U uputstvu za sokl žbuku piše da bi trebalo upotrijebiti cementni špric 4, ali cementni špric 4 je u pakiranju od 50 kg što mi je preteško za nositi. Može li se upotrijebiti cementni špric 2 koji ima isti sastav samo nižu granulaciju? Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko se radi o upojnom betonu dovoljan će biti cementni špric 2. Cementni špric 4 se nalazi u pakiranju vreće od 30kg.

R M / 18.10.2022. 9:55:03

Poštovani U postojećem objektu prostorija 12m2 3x4 Stari betonski pod treba ukloniti poradi neodgovarajuće visine i loše kvalitete te izliti novi niži za 3-4 cm. Radi otežanog transporta (klet- pristup stepenicama ...) rado bih se odlučio za varijantu laganog betona 12 (jednostavna priprema, nema mogučnosti pogreške u recepturi, bolja toplinska izolacija, olakšan transport ...) Da li je moguče napraviti pod (podnu ploču) laganim betonom u danim dimenzijama, koja preporučena debljina, eventualna armatura, hidroizolacija- što ispod ploče? Prostorija je opterečana uobičajeno za kućne potrebe. Zahvaljujem na odgovoru RM

ODGOVOR

LAGANI SUHI BETON 12 možete upotrijebiti za izradu betonske ploče, ali preporučamo da se za konkretnije detalje oko izvedbe obratite nekom projektantu ili izvođaču.

N T / 14.10.2022. 8:35:03

Poštovani, trebao bih mort za zidanje dimnjaka od betonskih blokova sa keramičkim ulošcima(Nord plus), Pokušao sam nabaviti tankoslojni mort M10 za zidanje dimnjaka, ali bezuspješno (u Koprivnici, web shopovi).Molio bih Vas za pomoć gdje se mort može nabaviti ili se može koristiti neki drugi za zamjenu.Također bih molio informaciju koji mort preporučate za žbukanje navedenog dimnjaka.Hvala i lijep pozdrav,

ODGOVOR

Za zidanje dimnjaka od predgotovljenih betonskih blokova TANKOSLOJNI MORT ZA ZIDANJE POROBETONA M10 možete nabaviti u Koprivnici u trgovini DENS C.O. COMMERCE d.o.o. Na zidani dimnjak nabacite CEMENTNI ŠPRIC 2 i obradite podložnom žbukom VC 50. Tako pripremljenu podlogu obradite bilo kojom željenom završno-dekorativnom žbukom.

D K / 13.10.2022. 12:15:44

Poštovani, koristim teranil i teranil extra. Super su. Pitanje, zašto mi kad nanesena na zid ostaju mi mjehurići i moram prelaziti 2do3 puta da izvučem mjehuriće?

ODGOVOR

Problem koji nastaje može biti stvar podloge, impregnacije ili debljine sloja. Iz Vašeg upita nema dovoljno informacija za konkretan odgovor pa molimo da nam se obratite na brojeve telefona 01/33 22 709 ili 01/33 22 808

F M / 7.10.2022. 17:43:57

Postovani, Stara kamena kuca prvi red do mora. Temelji bez ikakve izolacije. Vanjski i unutarnji zidovi = fugirani kamen. Molim da me savjetujete kako ozbukati SAMO unutrasnje zidove: Koja vrsta sprica, podlozne zbuke i fine zbuke za gletovanje je naj podobnija? Koja farba pase za iste? Da li impregnirati zidove prije nanosenja sprica ili 2 alternativa, kad su zbuka i glet vec postavljeni tj, prije farbanja zidova. Koliko dana se zbuka i glet moraju susiti prije nanosenja impregnacije?

ODGOVOR

Preporučamo da na suhe, dobro očišćene i otprašene kamene zidove nanesete SANISIL ŠPRIC i sve ožbukate sanacijskom žbukom SANISIL H. Fino zaribavanje preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM F 900. Nakon cca 3 tjedna tako pripremljenu podlogu impregnirajte SILIKAT GRUNDOM i obojite visokoparopropunsom bojom SILIKATKOLOR. Detalje primjene i tehničke upute možete naći na našoj web stranici.

O U / 4.10.2022. 18:39:21

Postovani, Gotovi glat beton kamin bih oblozio zavrsnom zbukom SEP Z1,5. Zanima me je li potrebna priprema podloge (spric ili slicno) ili je dovoljno premazati SN vezom te nanijeti dekorativnu zbuku? Unaprijed hvala i lijepi pozdrav

ODGOVOR

Pod uvjetom da nema potrebe za korekcijama na betonu, na betonski kamin nanesite temeljni premaz MINERALKVARC GRUND OBOJENI i nakon 24h obradite SEP-om.

D L / 26.9.2022. 10:22:03

Poštovani, na unutarnjim zidovima imam knauf na kojem je već 6 - 7 slojeva boje raznih proizvođača. Već zadnji put kad smo bojali zidove na nekim mjestima se je stara boja dizala sa valjkom. Sada bih opet trebao bojati zidove, pa Vas molim za savjet što da napravim. Kako da sprijećim odvajanje boje od zida.   Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Preporučamo pažljivo skinuti sve stare naliče boja. Podlogu dobro otprašiti, premazati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije bojanja nekom od željenih unutarnjih boja (TERAPOL, TERAPOL FRESH, TERAPOL PROFI…).

M P / 26.9.2022. 0:17:06

Poštovani, Želio bi uredit unutarnji zid wc-a od betona sa slojem grube žbuke. Djeluje mi da se na djelovima sakuplja vlaga. WC je napravljen kao zaseban objekt. Htio bi izravnati zid i, ako postoji takav proizvod da to bude ujedno i dekorativni sloj. Također me interesiraju proizvodi koje bi mi preporučili za izravnanje unutarnjeg zida u staroj kamenoj kući, koji je dijelom pokriven grubom žbukom. Prostorija je u prizemlju i volio bi da je termički izolirana radi uštede na hlađenju, pošto će se korstit uglavnom ljetnim mjesecima. Trenutno nema vidljivih tragova vlage.

ODGOVOR

Iz Vašeg upita nije jasno na koji način se manifestira vlaga. Molim da se obratite tehnološkom odjelu s dodatnim informacijama kako bi se utvrdilo da li se radi o kapilarnoj ili kondenzacijskoj vlazi? Za izravnavanje zida također niste naveli dovoljno informacija jer niste naveli kolika bi ta izravnavanja trebala biti. Ukoliko su potrebna izravnavanja od 0-1cm, možete ih izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA koja može biti završni sloj. Što se tiče prostorije u prizemlju koju bi voljeli termički izolirati možete to izvesti toplinskom žbukom pod uvjetom da skinete postojeću žbuku. Telefoni na koje nam se možete obratiti su 01/ 33 22 709 i 01/33 22 808.

B Z / 23.9.2022. 9:56:50

Postovani, Za suhi beton Samoborka MB20, zanima me u kojem omjeru je smjesa cementa i pijeska? Može li se taj proizvod koristiti i za nalijevanje nosivih stupova 25x25 cm debljine?

ODGOVOR

Karakteristike betona definirane su njegovom oznakom. Karakteristike našeg SUHOG BETONA 20 dane su u tehničkoj uputi https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20SuhiBeton20.pdf i iz nje je vidljivo kako on nije deklariran za nosive konstruktivne elemente.