Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A b / 23.1.2023. 15:15:18

Poštovani, unutrašnji zidovi stare kamene kuće su izravnani sa termo žbukom koja u sebi ima EPS granule. Dali se fino uglađivanje može napraviti sa Samoborkom F 900? Dali se u žbuku Samoborka F900 može umetati staklena mrežica?

ODGOVOR

Finu žbuku F 900 možete koristiti za finu obradu zidova, ali se ona ne armira. Ukoliko želite armirati fini sloj, za finu obradu zidova upotrijebite ili TERANIL ili FINU ŽBUKU EKSTRA.

A K / 12.1.2023. 21:36:53

Dobar dan zanima me dali se mogu plocice ljepiti na stirodur

ODGOVOR

Ne preporučamo lijepljenje pločica na stirodur.

A G / 7.1.2023. 0:00:31

Postovani, ima li kakav premaz za stare plocice da se malo osvjezi boja? Na natkrivenom balkonu su postavljene starinske plocice terrazo uzorka. Kada su mokre izgledaju fenomenalno, pa me zanima postoji li kakav lak da se preko njih stavi, a da se ne klizaju, obzirom da su vanka?

ODGOVOR

Na tržištu postoje premazi koji pojačavaju intenzitet boje. Samoborka d.d. na žalost takav nema u svom asortimanu. Preporučamo da se za savjet obratite u neku bolje opremljenu trgovinu građevinskog materijala.

Z G / 16.12.2022. 12:50:17

Poštovani, nova kuća je ožbukana i spremna za daljnje radove. Zanima me je li bolje zidove gletati ili staviti finu žbuku? Koje su prednosti gletanja ili fine žbuke, te je li jedno bolje od drugog? Hvala.

ODGOVOR

Da li ćete postojeće zidove obraditi finom žbukom ili glet masom, između ostalog ovisi o tome kakvu konačnu strukturu zida želite postići, a i o tome kako je obrađena postojeća žbuka. Ukoliko želite klasičnu zaribanu strukturu zida, odaberite FINU ŽBUKU. A ako želite glatke zidove, obradite ih glet masom, npr.TERANIL.

O P / 15.12.2022. 9:18:16

Poštovani, Potrebno mi je urediti vecu unutarnju površinu (cca 400m2 visina zidova 4m) od betonskih blokova. Kojim redoslijedom idem sve do piture? Lp, Hvala

ODGOVOR

Poštovani, Uobičajeni slojevi bi bili: • CEMENTNI ŠPRIC 2 ili rjeđa konzinstencija žbuke VC 40 • Podložna žbuka VC 40 • FINA ŽBUKA F 900 • Glet masa TERANIL • Unutarnja boja, npr.TERAPOL Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

M M / 5.12.2022. 11:13:54

Poštovani, na kući postoje vanjske stepenice ispod kojih je spremište (povezano sa stanom u prizemlju). S obzirom da je zimi strop spremišta vlažan, pretpostavljam da vanjske stepenice propuštaju. Kojim sredstvom bi se mogle tretirati stepenice kako bi se spriječilo vlaženje stropa spremišta? Unaprijed hvala na savjetu.

ODGOVOR

Obzirom da opisujete da je zimi strop spremišta vlažan pretpostavka je da se radi o vlazi nastale zbog kondenzacije. U tom slučaju bi površinu stropa trebalo dobro očistiti i osušiti, te tretirati TERACIDOM. Na tako pripremljenu površinu nanesite dva sloja antikondenzacijske unutarnje boje TERMOPOL. A ako Vam stepenice „propuštaju“ te imate prodor vode koji se na stropu spremišta manifestira kao mokra mrlja, tada je potrebno s vanjske strane izvesti hidroizolaciju primjenom visokofleksibilnih hidroizolacija tipa BETONPROTEKT MONOELASTIK. Detaljne upute primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našem webu.

V C / 1.12.2022. 12:05:15

Zanima me na koliko stupnjeva puca estrih? Vidim da se stavlja za podno grijanje, a pošto o tome razmišljamo, našla sam kod vas materijal preko interneta. [28.11.]

ODGOVOR

Cementni estrih je namijenjen izradi glazure (estriha) u unutarnjim i vanjskim prostorima. Pogodan je i za izradu glazure iznad podnog grijanja i neće doći do pucanja pri temperaturama podnog grijanja, naravno ukoliko je izveden prema tehničkoj uputi i pravilima struke.

J F / 30.11.2022. 18:04:41

Postovani, rijec je o interijeru kuce stare cca 30 godina...interijerski zidovi su zbukani ako se ne varam sep zbukom (teksturna zbuka) i visestruko nakon toga su liceni...zanima me kojom metodom takve zidove gletati kako bi ih izravnali?

ODGOVOR

Zidove je potrebno dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Na to, nanesite ili FINU ŽBUKU EKSTRA ili glet masu TERANIL u više „ruku“. Detalje primjene proizvoda možete naći u tehničkim uputama na našem webu.

S K / 30.11.2022. 11:23:42

Poštovani Na vanjske zidove garaže koji su fino ožbukani i obojani fasadnom bojom i u dobrom su stanju, mislim staviti silikatnu završnu žbuku koja mi je pretekla nakon vanjske izolacije kuće, a da bi bila u istom tonu. Također mi je preteklo i grunda. Molim za savjet da li je dovoljno prije nanošenja silikata, zidove premaza postojećim grundom ili S-N vezom, ili treba neki drugi zahvat? Hvala

ODGOVOR

Boju sa zidova je potrebno mehanički ukloniti brušenjem ili „otvoriti“ grebanjem. Dobro otprašenu podlogu impregnirajte MINERALKVARC GRUNDOM i nakon barem 24h možete nanijeti željenu SILIKATNU ŽBUKU.

D S / 29.11.2022. 8:43:56

Poštovani. Imam dva manja zida građena još 80-ih od betonskih blokova. Do sada nisu obrađivana ničime. Vanjska strana je izložena vlazi pošto su zidovi u sjeni. Jedan zid je s unutarnje strane zasipan sa zemljom. Kod oba bih nanio s vanjske strane neku žbuku, zagladio i samo prebojao. Molim vas savjet koju žbuku i eventualno još neki sloj nečega nanjeti s obzirom na povećanu izloženost vlage. Hvala. Lp

ODGOVOR

S obzirom da su zidovi u kontaktu s tlom i da nemaju vertikalnu hidroizolaciju preporučamo obradu zidova SOKL ŽBUKOM. Detalje primjene potražite u tehničkoj uputi na našoj web stranici.