Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D J / 19.7.2013. 9:42:39

Molim Vas za savjet.
Špajz smo gletali sa Samoterm gletom, nismo sa običnom glet masom za unutrašnje prostore jer je prostor jako vlažan i po zimi nam se jako nakupljaju gljivice. Estetika nam nije toliko bitna, glavno da izbjegnemo gljivice.

Molim Vas za savjet, koliko dugo se mora sušiti prostor prije bojanja, i kojom bojom bi najbolje bilo prijeći cijeli špajz? Planirali smo od Jupola Briliant jer je periva, ali ne znamo da li bi išla na Samoterm glet.
Hvala na odgovoru.
Dragica

ODGOVOR

Prostor koji je bi zarežen mikroorganizmima, niste smjeli pregletati Samoterm gletom bez prethodne sanacije mikroogranizama.
Prije gletanja trebalo je fungicidnim sredstvom TERACID ili slično spriječiti širenje zaraze, a nakon toga pregletati TERANILOM i obojati disperzivnom bojom koja u svom sastavu ima fungicidna sredstva kao npr. TERAPOL FERSH ili TERACID KOLOR.
U prostoru koji je gletan SAMOTERM GLET-om mogu se pojaviti ponovno mikroorganizmi, jer širenje zaraze niste spriječili. Prostor koji je vlažan potrebno je dodatno često provjetravati i utvrditi uzroke vlage i vlagu eliminrati tj.sanirati.
SAMOTERM GLET je polimer cementna masa koja je namijenjena gletanju toplinsko izolacijskih ploča i ne može se bojati , već se na nju isključivo ugrađuje završno dekorativna žbuka minimalne granulacije 1,5 mm. SAMOTERM GLET se prije nanašanja završene žbuke suši do 7- 10 dana.

Što se tiče proizvoda JUPOL BRILIANT najbolje kontaktirati JUB i provjeriti o kakvoj boji se radi i koja je njena namjena.

I Š / 18.7.2013. 19:33:02

Poštovanje,
zanima me može li vaš REPARATURNI MORT biti završni sloj na zidu ograde (dakle na njega nebi išla ni boja)

Hvala

ODGOVOR

REPARATURNI MORT može biti završni sloj bez potrebe za dodatnim bojanje površine bojom za beton ili fasadnom bojom.

S D / 17.7.2013. 12:39:03

Poštovani
Imam garažu koja je natkrivena sa punom betonskom pločom.
Betonska ploča nije ravna već ima neravnina koja su i do 3 cm, a i ploča propušta vodu.
Kako sanirati deku, tj na koji način poravnati neravnine, a planiram izraditi i kosinu tj. nagiba deke da se voda može ocijediti.
Debljina sanacije od 0 do 3 cm.

ODGOVOR

AB ploču dobro očistiti od svih slabo držećih dijelova i oprati vodom pod pritiskom .
Pošto se radi o debljini izravnavanja 0-3 cm možete koristiti cementnu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20. Prilikom izvedbe tj.sušenja estriha može se desiti da će on popucati na mjestima tanjim od 3 cm. Nakon sušenja estriha ako će ploča ostati nenatkrivena potrebno bi bilo premazati je hidroizolacijskim premazom DUOELASTIK ili MONOELASTIK BETONPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm. Hidroizolacijski premaz betonprotekt može ostati kao završni sloj. Poželjno je dodatno hidroizolacijski premaz premazati bojom za beton visoke otpornosti AKROTON PLUS.
Umjesto cementne glazure možete upotrijebiti REPARATURNI MORT G koji će se nanositi gletanjem u slojevima do 2 cm. Razliku do 3 cm ćete nanijeti kada se prvi sloj od 2 cm posuši barem 5-7 dana. Podloga prije nanašanja novog sloja se impregnira grundom UKG neposredno prije izvođenja radova gletanja. Prije ugradnje REPARATURNOG MORTA G površinu je potrebno impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (UKG) neposredno prije izvedbe i također treba dobro očistiti od svih slabo držećih dijelova i oprati vodom pod pritiskom.

M / 16.7.2013. 21:51:58

u staroj kući,u podrumu (nema vlage) otpala je stara debela žbuka i sad su vidljive (stariji model - većih dimenzija nego današnje) cigle između čijih fuga ispada žbuka. Kako to popraviti da bude čvrsto i trajno? povezujuće (radi cigli)

ODGOVOR

potrebno je dobro očistiti trusnu žbuku iz fuga, dobro očistiti i odprašiti podlogu, te navlažiti, te nabaciti CEMENTNI ŠPRIC 4.
Nakon 1-3 dana možete nanijeti vapneno cementnu podložnu žbuku VC 60.

Đ P / 16.7.2013. 9:17:31

Prije 3 godine napravljene su vanjske stepenice. Već prve godine stepenice su imale oštečenja (ruljio se je beton) iako su rađene u 9. mj. kad nisu bile velike vrućine. Ili je bio loš beton, ili je pijesak imao mulja...ne znam koji bi drugi razlog bio? Armirane su ali sad izgledaju očajno, i dalje se krhaju.Koje vaše proizvode da koristimo za sanaciju da bi to bilo izvedeno dugotrajnije?

ODGOVOR

Prema opisanom problemu uzrok ljuštenja betona su možda primjese koje su moguće bile u agregatu koje sada štetno djeluju na gotov beton.
Ako se beton samo površinski ljušti potrebno je stepenice pregletati REPARATURNIM MORTOM G do debljine 2 cm.
Ako su oštećenja veća i sežu do armature potrebno je prvo zaštitit armaturu i pokrpati beton cementnom žbukom C 80. Nakon krpanja površinu pregletajte REPARATURNIM MORT-om. No prethodno, neposredno prije gletanja REPARATURNIM MORT-om, površinu treba oprati i očistiti te premazati impregnacijskim sredstvom UNIVERZALKONCENTRAT GRUND. Naknadno REPARATURNI MORT možete prebojati bojom za beton AKROTON u boji prema izboru iz naše ton karte.

E / 14.7.2013. 13:23:09

Poštovani,

adaptiram stan pa me zanima postojii li mogućnost nanošenja teraplasta g-zrno na unutarnji zid koji se grije od strane klasičnog kamina (zimsko doba). Trenutačno je zid pregletan i prekrečen, te je zid na par mjesta popucao od velike topline.
S poštovanjem,

Emina Klarić

ODGOVOR

nije preporučljivo nanijeti TERAPLAST na zid koji se grije od kamina.
Bolje rješenje bi bilo na taj zid nanijeti mineralnu završno dekorativnu žbuku SEP.

S Š / 11.7.2013. 1:15:44

Poštovani, imam staru betonsku konstrukciju ograde oko kuće cokl visine 20 cm. Na nekim rubnim mjestima beton je otkinut. Željela bih sanirati i obojati tu konstrukciju. Što mi predlažete učiniti. Hvala.

ODGOVOR

prvo je potrebno oštećeni beton ukloniti do „zdrave“ i čvrste podloge. Stare podloge impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim s vodom u omjeru 1:2 neposredno prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G. Ukoliko je riječ o slaboupojnim podlogama kao što su glatki betoni onda podlogu impregnirati KONTAKT GRUND-om dan prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G. U razdoblju toplog i vjetrovitog vremena prskati mort vodom tijekom 3 dana. Maksimalna debljina jednog sloja morta je 5 mm, a u više slojeva se može nanositi do debljine 2 cm. Saniranu podlogu možete obojati bojom za beton TERATON V.

I H / 9.7.2013. 9:50:54

Poštovani,

na kući je prije 25 godina izvedena klasična vanjska žbuka (gruba i fina). Nakon tolko godina na nju bi stavio akrilnu završnu žbuku (bez toplinske izolacije). Moje pitanje je koje su predranje potrebne, odnosno kako pripremiti tu postojeću žbuku za završni sloj ?

Hvala.

ODGOVOR

Postojeću žbuku dobro oprati vodom pod pritiskom , te nakon sušenja površinu impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije i pregletati TERATERMO GLET-om u dva sloja uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETA. Nakon sušenja od minimalno 7 dana možete ugraditi akrilatnu, silikatnu, silikonsku žbuku ili SEP Z 200 uz prethodnu impregnaciju dan ranije.

D C / 8.7.2013. 20:59:52

Na temelje kuće planiram staviti teraplast. Na par mjesta iz temelja izbija salitra. Temelji su više puta bojani bojom za beton. Mogu li direktno na boju nanositi teraplast i kako da saniram izbijanje salitre?

ODGOVOR

Teraplast ne možete nanositi direktno na boju. Potrebno je boju mehanički ostrugati, površinu oprati vodom pod pritiskom i žičanim četkama očistit salitru.
Po potrebi površinu tretirati sredstvom za sprječavanje isoljavanja ANTISOL. Na čistu podlogu temelj pregletati REPARATUNIM MORT-om F u debljini 2-3 mm ili ožbukati žbukom VC 50 u debljini do 2 cm. Na osušenu i prethodno impregniranu podlogu može se onda nanijeti TERAPLAST.

M K / 8.7.2013. 9:58:23

Poštovani. imam namjeru sanirati staru fasadu /50g/ građenu od kombinacije cigle i kamena.Počeli smo skidati staru žbuku ali se pojavljuju rupe između cigle i kamena doduše ne velike.Moje pitanje glasi kako dalje i s kojim
materijalima / mi smo na kišnom području/ i po mogućnosti bez bojanja fasade/ financije/
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kamen i opeku zidajte i fugirajte MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
Mort je hidrofobiran i primjenjiv je na svim područjima RH. Nakon zidanja i fugiranja mortom nije potrebno dodatno bojanje površine.
Ukoliko se želi ostaviti kamen prirodni i opeka može se dodatno hidrofobirati silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.