Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

e k / 13.8.2013. 1:00:03

veliki pozdrav vidim da na svako pitanje strucno odgovarate pa eto da i ja postavim dva pitanja naime balkon mi se korupa odnosno povrsinski sloj kakvo sredstvo da upotrijebim to je jedno a drugo pitanje je u vezi vanjskog zida tj.betonski zid okolo avlije na kojem se nalazi metalna ograda i on se korupa da li od smrzavanja ili je izgorio od sunca neznam uglavnom moram ga sanirati pa ako imate neki proizvod za takovo nesto ili savjet da to bude na duge staze a ne da sanacija drzi par mjeseci i opet isto PS.zid se i dalje korupa(runi)tako da ga mogu i prstima runiti sta mi predlazete ? HVALA?

ODGOVOR

Za sanaciju oštećenih dijelova betona, ako se radi o oštećenjima do 2 cm, najbolje je upotrijebiti REPARATURNI MORT G.
REPARATUNIM MORT-om možete krpati i izravnati podlogu. Prije upotrebe REPARATURNOG MORT-a, neposredno prije izvedbe, potrebna je impregnacija: UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.
Ukoliko su oštećenja na betonskoj ogradi slična kao na balkonu možete upotrijebiti isti proizvod.
Prije sanacije svakako je potrebno utvrditi čvrstoću postojećeg betona, te ako je ona loša potrebno je prvo izvesti podbetoniravanje, a nakon toga slijedi obrada REPARATURNIM MORT-om G ili F.
Svakako bi bilo dobro da nam proslijedite nekoliko fotografija predmentnih betona da se vidi u kakvom su stanju, pa da vam možda možemo predložiti još nešto.

s k / 11.8.2013. 11:06:25

Poštovani, dali se mogu lijepiti keramičke pločice na zid na koji je najprije zalijepljen stiropor of 1 cm radi poravnavanja zida , nakon toga je zalijepljena fasadna mrežica i navučeno ljepilo? hvala

ODGOVOR

Ako se radi o unutarnjem zidu keramičke pločice mogu se lijepiti na sustav koji ste izveli.
Keramičke pločice lijepite fleksibilnim ljepilom.

M M / 9.8.2013. 15:00:15

Poštovani, na natkrivenoj terasi sam radio demit fasadu.Na staru vapneno cementnu žbuku su lijepljene ploče od eps,mrežica je armirana i gletana ljepilom za gletanje i armiranje, sve je rađeno po propisu.Zatim je preko ljepila za stiropor nanešen 1 sloj teranila extra,1sloj akrilne emulzije te 2 sloja fasadne disperzivne boje.Nakon nekoliko dana od završetka radova po površini fasade su se počeli pojavljivati mjerući koji nakon nekog vremena puknu,tj vanjski sloj se rascvjeta.Nisam siguran koji sloj se odiže ali izgleda mi da se teranil odvaja od ljepila.Ti tzv.mjehurići su različitih veličina, od radova je prošlo nekih 2 mjeseca i dalje se pojavljuju.Što mislite što je uzrok tome te što mi savjetujete kako to najjednostavnije sanirati.Lijep pozdrav.

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA nije namijenjen za gletanje toplinskih sustava. Toplinski sustav se završno obrađuje dekorativnom žbukom najmanje granulacije od 1,5 mm.
Pošto vam se TERANIL EKSTRA ljušti najbolje bi bilo da njega i boju skinete, podlogu prebrusite i otprašite, te čistu podlogu impregnirate MINERALKVARC GRUND-om dan ranije i ugradite završno dekorativnu žbuku SILIKAT, AKRILT ILI SILIKON , granulacije 1,5 mm , prema izboru iz naše ton karte.

B P / 9.8.2013. 10:17:11

očistio sam unutarnji zid od stare žbuke do cigle, očistio četkom cigle i fuge te ponovo fugirao. Kojim bih premazom premazao cigle i fuge da se ne truse, a i da cigla dobije osvježenje?

ODGOVOR

Opeku mažete premazati FIKSANIROM sredstvom za učvršćivanje građevinskih materijala.
FIKSANIR je namijenjen za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.
FIKSANIR prije upotrebe dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Proizvod je gotov za primjenu i ne razrjeđuje se.
FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge.
Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja.

I T / 7.8.2013. 13:31:06

Pregradni zid između dvije prostorije u podrumu kuće izrađen od cigle i ožbukan, završno sam prije 9 godina dekorirao zidnim oblogama stavivši na žbuku drvene letvice a između njih stiropor ploče debljine 1 cm i na to postavio zidne obloge. Sada se sa unutarnje strane zidnih obloga pojavila vlaga. Kad sam skinuo obloge vlaga seprimjetila i na stiropor pločama.
kako bi po vama sada mogao završno dekorirati taj unutarnji (pregradni) zid?
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi o kakvoj se vlazi u zidu radi, kolika je njena rasprostranjenost na zidu, te da li je izvedena hidroizilacija prije zidanja zida.
Ukoliko hidroizolacije nema potrebno je maknuti svu žbuku te prvo sanirati uzrok vlage.
Nakon sanacije vlage zid ožbukati ili sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC 40 u debljini do 2 cm.

g / 5.8.2013. 10:44:05

pozdrav,
dali se samonivelirajuće mase mogu koristiti na podlozi od keramičkih pločica, ili eventualno nakon gletanja flexi ljepilom, a zbog manjih neravnina max 1 cm,
znam da bi bilo najbolje ukloniti stare pločice pa izravnavati, no to mi je trenutno neizvedivo pa me zanima dali ovo gore navedeno ima smisla, hvala na odgovoru.

ODGOVOR

TERANEKS RAPID ILI UNILEVEL se može koristiti za izravnavanje podloge na keramičkim pločicama.

Ako se radi o glatkim pločicama, podlogu je potrebno malo naštokati tj.razbiti glazuru i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije izlijevanja TERANEKSA.

TERANEKS treba nanijeti u potrebnoj debljini i sušiti minimalno 10-14 dana, te se mogu ponovno lijepiti keramičke pločice fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

J R / 31.7.2013. 11:28:19

Sa kojom bojom mogu obojati opločnike jer su se počeli ljuštiti?

ODGOVOR

Poštovani,

Ako su opločnici s vremenom npr. posvijetlili., možete ih prebojati bojom za beton AKROTON , u boji prema izboru iz naše ton karte.

Ukoliko se s opločnika ljušti sloj betona potrebno je vidjeti u kojoj mjeri se ljušte i kakvo je ljuštenje tj.da li se skida površinski sloj i koliko su ta oštećenja.

Ako se skida površinski sloj potrebno je opločnike prvo tretirati sredstvom za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, prirodnog kamena (granit, mramor), opeke,porobetona, vlaknocementnih ploča te mineralnih žbuka i boja, BETON IMPREGNATOR.

Brzo se upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt, smanjuje mogućnost zaprljanja, spriječava transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu.

Na BETON IMPREGNATOR nije potrebno nanašanje boje za beton jer je proizvod na bazi smjese silana i siloksana, organskog otapala.

J V / 30.7.2013. 13:26:32

Postovani,
mozete li mi reci kako mogu pokrpati udubine u betonu, maine stari beton u dvoristu je bio na nekim mjestima popucan pa sam podigla cijeli beton u dubinu -5cm i nanovo betonirala rucnim mjesanjem u omjeru 1:3 kako mi je savjetovano i bilo je relativno ravno medjutim kada sam po 2 put isla zaliti beton naisla sam na udubinu na kojoj se zadrzava voda pa me zanima kako bih mogla zakrpati, poravnati tu udubinu bez da ponovo moram podizati cijeli beton.
Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Rupe do 6 cm dubine možete pokrpati REPARATURNIM MORTOM RAPID 0-4. Prije nanošenja REPARATURNOG MORTA RAPID 0-4 potrebno je podlogu navlažiti da bude mat vlažna. Potrebno je obratiti pozornost da se zamiješani mort na vrijeme ugradi, s obzirom da mu je vrijeme ugradnje 7-9 minuta.

Ukoliko su rupe u betonu veće od 6 cm, možete koristiti REPARATURNI MORT RAPID 0-8.

I J / 25.7.2013. 18:59:20

Radi se o betonskom zidu pa me zanima kojom žbukom il masom za gletanje poravnat neravnine i koje impregnacijsko sredstvo uzeti?

ODGOVOR

Pošto ne znamo da li se radi o vanjskom ili unutarnjem zidu, neravnine možete izravnati vapneno-cementnom žbukom za vanjske i unutarnje radove VC 50. Maksimalna debljina nanosa je 2 cm, a glatki i neupojni beton možete prethodno obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA najmanje dan prije nanošenja VC 50.
Ukoliko neravnine nisu velike betonski zid možete izravnati i REPARATURNIM MORTOM G koji se nanosi u maksimalnoj debljini jednog sloja do 5 mm.
Ako je potrebno, možete nanijeti u više slojeva do debljine 2 cm.
Ukoliko se radi o staroj podlozi potrebno ju je impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G.
Glatke betone impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G.

d m / 23.7.2013. 22:01:34

pozdrav. renovirao sam stan i tom prilikom sam jedan dio zida žbukao a drugi dio je stara žbuka, preko toga sam stavio mrežicu ,ljepilo pa glet. nakon godinu pojavile su se dugačke tanke pukotine . kako to sanirat. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nažalost, ne možemo utvrditi razlog zbog čega je do toga došlo.
Za sanaciju nisu korišteni primjereni materijali, pri tome se misli na ljepilo za keramiku, no bez otvaranja pukotina nemoguće je utvrditi razlog zbog čega je do toga došlo, i kako to pravilno sanirati.