Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 17.8.2015. 0:32:46

Poštovani !!
Na kuću planiram stiropor fasadu ( 8cm ) , a s unutarnju stranu ( na vanjske zidove) gips s izolacijom 5cm vune .Da li je to ok ili je bolje bez izolacije s unutarnje strane ( samo naljepiti gips ) .

ODGOVOR

Dodatnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti isključivo s vanjske strane primjenom povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju tipa TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena. Također preporučamo povećanje planirane debljine same izolacije (14 cm - optimalna debljina na zidu od blok opeke 30 cm).

B K / 12.8.2015. 14:48:45

Kuća na moru; fasada nije rađena sa stiroporom. Sep se ''skida'' na više mjesta, osobito mjestima izloženim udaru vjetra (kiše); čini mi se da nema mrežica oko prozora!! Kako ovo trajno, kvalitetno rješiti.
Na kući još nisu postavljeni oluci i klupčice na svim prozorima; bi li ove trebalo prvo postaviti pa onda popravljati fasadu? Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kada se planiraju izvoditi fasaderski radovi potrebno je prije toga sve predradnje završiti kao što je završen krov s postavljenim žljebovima i odvodnim cijevima ,ugrađeni prozorski i vratni okviri,obavezno ugrađene kuplčice. Bez obzira da li je ili ne ugrađena mrežica ljuštenje SEP nema veza s opisanim problemom. Najvjerojatnije se radi o pogrešci prilikom izvođenja radova, uvjeti u kojima su radovi izvedeni, impregnacija površine, zacurijevanje vode i sl. SEP gdje je oštećene potrebno ga je skinuti do podloge provjeriti podlogu da li je dobro izvedena , po potrebi površinu pregletati i ugraditi novi sloj SEP-a uz prethodnu impregnaciju.

J H / 30.7.2015. 11:54:43

Poštovani,
na kući je postavljena fasada od stiropora i mrežica. Dali prije nanošenja dekorativne boje treba gletati i nanositi impregnaciju. Završno bi stavio silikatnu žbuku, koja je razlika između valjane i ribane teksture, dali samo u izgledu ili i načinu nanošenja. Koja je bolja za stiropor.
lp

ODGOVOR

Ako je vaš toplinski sustav pregletan dva puta i utisnuta staklena mrežica nije potrebno dodatno gletanje, već samo impregnacija dan ranije i inda odabrana završno dekorativna žbuka.
Razlika između VA i R teksture je u načinu izvođenja jer se VA tekstura obrađuje soboslikarskim valjkom a R tekstura kružnim zaribavanjem gleterom.
Obje žbuke se mogu upotrijebiti na toplinskom sustavu, ali prema važećim smjernicama granulacije primjerene sustavu su 1,5 ; 2 ili 3 mm.
R tekstura se izvodi u granulacijama 2 ili 3 mm, a VA žbuka u granulaciji do 1mm.

M K / 24.7.2015. 9:17:15

Poštovani, preuređujemo i dograđujemo kuću i izabrali smo vašu termozol fasadu sa akrilatnom žbukom terakril Z. Biramo boje na vašoj karti boja i zanima me, što znaći oznaka Y>30 ton je pogodan za toplinske sustave, što to realno znaći na samoj fasadi...
Npr. mi bi uz bijelu boju in sivu boju sokla odabrali smeđu boju 3077 koja ima oznaku Y=9. Što to znaći za opstojenje i kvalitetu boje nakon nekoliko godina i slično?
Hvala na vašem odgovoru.

ODGOVOR

Primjenom toplinsko izolacijskog sustava s pločama stiropora ili kamene vune preporuka je da se prilikom odabira završno dekorativne žbuke odabiru boje koje u svojim oznakama imaju Y = 30 i više od tog faktora refleksije svjetlosti.
Upotrebom završeno dekorativne žbuke čiji je Y niži od 30, dolazi do većeg zagrijavanja (upijanja sunčeve svjetlosti) završne žbuke i plohe na koju je žbuka nanešena, visokih termičkih naprezanja i mogućnosti pojave pukotina, a kod odabira tamnijeg tona i mogućnosti izbjeljivanja tona.
Kao proizvođač završno dekorativne žbuke ne preporučamo na toplinsko izolacijskim sustavima upotrebu žbuka koje imaju Y niži od 30, zbog mogućeg izbjeljivanja pigmenta u žbuci(pregrijavanja plohe, termičkih naprezanja) tj.žbuka će na cijelom objektu posvijetliti za nekoliko nijansi od odabrane. Proizvođač pigmenata koji su dio proizvodnje žbuka ne garantira svjetlosnu stabilnost istih, tako ni mi kao proizvođač žbuka ne garantiramo svjetlo stabilnost žbuka čiji Y iznosi manje od 30.
Odabir tamnijih tonova preporučano za izvedbu manjih ploha, neosunčanih ploča i detalja.

z v / 24.7.2015. 9:09:23

Postovanje! Postavljao bih toplinsku fasadu.imam kameni temelj,pa 40cm betona,hidroizolacija i zid od opeke..Fasadu bih stavio od kamenog temelja .Zanima me dali je moguc prelaz vlage preko ljepila jer bi jedan dio stiropor ploce bio ispod hidroizolacije a drugi iznad.????

ODGOVOR

Predlažemo vam da za donji dio upotrijebite XPS ploču.
Ljepilo koje se koristi za ljepljenje i gletanje toplinskih ploča mora biti visoko vodoodbojno kao npr. SAMOTERM/SAMOTERM F.

B K / 13.7.2015. 15:04:37

Poštovani, želim obojiti šeranu fasadu. Čula sam za akrilne boje, silikonske i silikatne. Pomozite i objasnite koja je prednost koje boje i koja je preporučljiva. Ako slušam majstora, da znam sve o tome ili barem nešto. Hvala na odgovoru i s poštovanjem Branka Kirin

ODGOVOR

Mineralnu žbuku možete obojati bilo kojim fasadnom bojom. Primjerena boja za šeranu žbuku je MINERALKOLOR.
Mineralkolor je egalizacijska fasadna boja, namijenjena za ujednačavanje obojenja (mrlje nastale sušenjem ili nepravilnom primjenom) i hidrofobiranje mineralnih žbuka, pogodna za sanacijske i restauratorske radove.

K K / 9.7.2015. 4:56:24

Poštovanje! Zanima me energetska obnova kuće, radili bi novu fasadu na kuću. Zid je zidan od pune opeke debljine 30cm i na njega je navučena klasična fasada kako se to nekad radilo (sep, bez stiropora, bez ičega). Zanima me kolika bi trebala biti debljina nove fasade da bi udovoljila uvjetima sufinanciranja FZOEU-a, dakle da ima koef. prolaska topline ≤0,20 W/m2K

ODGOVOR

Da bi zadovoljili koeficijent prolaska topline koji se sufinancira za energetsku obnovu potrebno je napraviti proračun građevne fizike objekta. Ako planirate koristiti sredstva potrebno je kontaktirati ovlaštenog certifikatora koje će pregledom odrediti potrebnu debljinu toplinsko izolacijske ploče kao i materijal (stiropor ili kamena vuna). Preliminarno prema programu koji mi koristimo za vaš objekat – debljina toplinske izolacije je 14 cm stiropra.

M S / 2.7.2015. 11:45:59

Postovani,

Planiramo gradnju obiteljske kuce koja se po projektu sastoji od prizemlja, kata i visokog potkrovlja.
Kako nemamo dovoljno sredstava za izgradnju cijelog objekta, mislimo napraviti prizemlje i kat, a potkrovlje naknadno.
Da li biste nam mogli dati zavjet koje je najbolje rijesenje za fasadu?
Da li napraviti spric-kosuljicu-spric pa kasnije fasadu iz komada (vase misljenje za ovu opcija, najvise nas interesira jer je trenutno najjeftinija)?
Ili odraditi fasadu bez zavrsne zbuke pa povrsnicu pokriti limom, a kasnije dovrsiti fasadu i odraditi silikat odjednom?

Unaprijed se zahvaljujemo uz srdacne pozdrave,

ODGOVOR

Izvedbu fasade, odnosno fasadnog toplinskog sustava, potrebno je izvoditi u kontinuitetu, te bi stoga, kao privremeno rješenje bilo i ekonomičnije izvedenu „etapu“ samo zaštititi CEMENTNIM ŠPRICOM i vapneno-cementnom žbukom VC 50.

b l / 29.6.2015. 8:23:56

Poštovani,
fasada je rađena sa stiropolom , nakon jedne godine fasada se počela ljuštiti to jest napuhivati,Stiropor je gletan dva puta sa mrežicom i drugi sloj gletanog ljepila se ljušti , ne na vanjskim stranama objekta , nego samo na unutarnjoj strani terase, plafon i zid, prije stavljanja fasade(samoborka) stavljena je inpregnacija interesira me zašto se to dešava jer bilo bi logično da se ljušte i otkidaju vanjske strane koje su na udaru , vjetra , soli i kiše,sunca(ako je nepravilno rađeno), a unutarnja je zaštićena od tih vremenskih pojava
molim Vas za savjet i odgovor
ljepi pozdrav

ODGOVOR

Razlozi odvajanja samog završnog sloja od podloge mogu biti različiti – nedovoljna starost podloge; nedovoljna čvrstoća i/ili nosivost podloge; orošenost površina; nedostatna ili neodgovarajuća impregnacija i sl., ali i prisutnost vlage unutar sustava.
Obzirom na mjesto pojave opisanog problema – podgled terase, uzrok može biti i procurijevanje vode.
Preporučamo sanaciju same terase pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na spojeve i detalje gdje najčešće i dolazi do prodora vode). Tek po izvršenoj sanaciji preporučamo sanaciju podgleda i zida skidanjem svih slabodržećih dijelova te nanošenje novih slojeva. Ne isključujemo potrebu skidanja svih slojeva do podloge i izvedbu novog sustava.

n l / 23.6.2015. 17:17:32

LP..zivim u kuci dosta staroj nekih 40 godina i ja bi sad htijela napraviti fasadu ali me znanima kako? zidovi imaju neke glivice crne o sebi sta god da je to. Neki dijelovi su hrapavi a neki nanovo zazidani tako da na tom dijelu nema zbuke samo cigle..pa sta bi trebalo prvo da učinim?

ODGOVOR

Preporučamo izvedbu toplinskog fasadnog sustava. Iz vašeg upita nije očito postojeće stanje pročelja objekta.
Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijediti fotografije ili nam pošaljite dodatne informacije kako bismo vam mogli dati konkretniji prijedlog.
Također preporučamo obratiti se potencijalnom izvođaču radova.