Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S / 30.11.2015. 9:08:02

Poštovani,imam silikatnu fasadu koja ima dosta neravnina(vide se tiple koje valjda nisu dovoljno ušle u stiropor).
Smijem li već postojeću fasadu ponovno predletet da izravnam neravnine?
LP,Saša

ODGOVOR

Ako su, prema opisanom, vidljive pričvrsnice pretpostavka da je došlo do neadekvatne izvedbe toplinskog sustava.
Ako su neravnine do cca 1 cm sanaciju toplinskog sustava možete izvesti upotrebom univerzalne mineralne mase TOP WHITE koja se nanosi od 1 do 10 mm i u koju se može utisnuti staklena mrežica u sloju mase.
Na TOP WHITE možete nanijeti fasadnu boju i dekorativnu tankoslojnu žbuku granulacije do 3 mm.

I A / 23.11.2015. 14:50:13

Pozdrav,
Živimo u maloj kućici od 50-ak kvadrata u Zagrebu. Kuća je adaptirana prije nekih 13.god. Na kući je obična fasada kakva se nekada radila bez ikakve izolacije. Suprug i ja planiramo na proljeće postavljati nekakvu toplinsku izolaciju(stiropor vjerojatno) i novu fasadu. No uočili smo da nam je na rubovima kuće i ova trenutna fasada počela pucati(prijelaz zida i deke, oko prozora). Što bi bio razlog i jel se treba riješiti prije postavljanja nove izolacije i fasade?

Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Prije izvedbe novog sloja toplinske zaštite potrebno je provjeriti čvrstoću postojeće žbuke i utvrditi u kakvom je stanju pa tek onda izvoditi toplinski sustav.
Ako žbuka „zvoni“ tada postoji problem čvrstoće tj. prionjivosti žbuke za podlogu te je potrebno sve loše dijelove skinuti do podloge, ponovno ožbukati te izravnati podlogu prije lijepljenja toplinskog sustava.
Drugi razlog pojave pukotine može biti i statika samog objekta - pojava pukotina uzrokovanih potresom, vibracijama, neadekvatnom izvedbom spojeva i sl. Ako su pukotine površinske, maksimalne širine i dužine do cca 5 mm mogu se sanirati upotrebom univerzalnog silikona.

B N / 5.11.2015. 3:28:33

Poštovani.
Spremam se obnavljati špalete s vanjske strane oko prozora nakon postavljanja novih pvc prozora. Naime imam u planu polijepiti stiropol 1cm flex ljepilom s unutarnje strane a na rubove bih stavio pvc kutne lajsne s mrežicom. Želja mi je izvući okvire oko prozora cca 10 cm širine. Zanima me koje materijale moram koristiti da se nanesu i na taj stiropol i na okvire, tj da se fino izglade tako da mogu nakon toga pofarbati sa akrilnom bojom za fasadu koju sam već kupio?
Zahvaljujem

ODGOVOR

Preporučamo „okvire“ oko prozora izvesti ljepljenjem EPS F pločama debljine ovisno o željenoj istaci profilacije. Izvedene istake obrađene armirajućim slojem (SAMOTERM F + staklena mrežica PRIMAFAS 160) dodatno zagladiti VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE, te nakon cca 7-10 dana obojiti fasadnom bojom.

m m / 2.11.2015. 13:54:10

Molim vas za savjet u vezi završetka stiropor fasade . Upravo završavam armiranje mrežice sa samotermom F u drugom sloju . Htio bih fasadu završiti kao ravnu i samo je prebojati nekom od vaših fasadnih boja pa vas molim za savjet koji materijal upotrijebiti kao fini završni sloj . Napominjem da se objekat nalazi na moru ali ne u neposrednoj blizini pa nema velikog utjecaja soli. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Dovoljno osušeni SAMOTERM F potrebno je pregletati univerzalnom mineralnom masom, FINA ŽBUKA EKSTRA, u debljini 3-4 mm.
Nakon što se žbuka osuši možete bojati fasadnom bojom TERATON V ili SILIKONKOLOR.

i n / 26.10.2015. 22:47:13

poštovani dali je potrebno 2 puta nanositi ljepilo na stiropol lik koji meni radi fasadu kaže da ako 2 puta nanosi takozvano jeftino ljepilo može doći do pucanja i kolika vam je cijena završne silikatne naka smeđa boja cca

ODGOVOR

Armirajući sloj na toplinsko izolacijskoj ploči izvodi se obavezno u dva sloja gletanja - prvi sloj u koji se utapa staklena mrežica i drugi sloj na prvi sloj, nakon 24 h.
Izjavu izvođača uopće ne bismo komentirali, jer da izvođača zna izvoditi pravilno sustav ovako što ne bi izjavio.
Detaljan opis izvedbe naših sustava možete pogledati na web stranici http://www.samoborka.hr/termozol ili na stranici www.hupfas.hr .

Cijena silikatne žbuka 13,50 kn/kg s pdv-om, u kanti 25kg, bez obzira na odabir tona žbuke.

J M / 24.10.2015. 15:36:21

prije 3 tjedna stavljena mi je stiropol fasada caporol danas sam vidijo da je na dva mjesta napravljena rupa susjedi mi govore da to radi djetlić ima još na nekoliko kuća dali postoji nešto čime bi se to zaustavilo hvala vam ljepo

ODGOVOR

Kontaktirajte proizvođača fasadnog sustava tj. CAPAROL.

I / 22.10.2015. 11:29:00

Zahvaljujem na odgovoru vezano za
cokl balkona. Mislio sam da
ću za impregnacijom dobiti neki vodoodbojni film koji će zaštititi napravljeno do daljnjega. Vodio sam se time da vidim mahom nezavršene fasade samo impregnirane preko ljepila/gleta.
Misli sam da to ima nekog smisla.
Molim Vas samo to da prokomentirate. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Impregnacija za fasadne žbuke nema nikakvu vodoodbojnu zaštitu, već je ona sredstvo za bolju prionjivost i ujednačavanje boje plohe, između podloge i dekorativne obojene žbuke.
Ako ste površinu pregletali proizvodom kao što je SAMOTERM F, ona može bez problema prezimiti određeno vrijeme ako su sve ostale radnje napravljene adekvatno (ugrađeni okapni profili, kutni, zabrtvljeni spojevi silikonom i sl.) .

I / 21.10.2015. 11:25:13

Pozdrav,
neke detalje na coklu balkona (čelo) sam napravio sa TERATERMO žbukom, pogletao sa ljepilom oznake Samo...F i prijelaze izmeđi XPS-a i termožbuke armirao mrežicom.
Biko mi je požbukati najednostavnije jer sam želio premostiti različite neravnine i kuteve što bih sa stiroporom bilo
znatno teže.
Sada bih tako ostavio do daljnjega. Dali bih dobro sada to impregnirati nekim grundom i da čeka neka bolja vremena kad će se završavati fasada na kući. Pretpostavljam da će se kroz godinu/dvije ponovo
morati impregnirati grundom i navući gore teraplast ili neka završna fasada ?
S obzirom da će u međuvremnu
preko toga povremeno curiti voda
sa balkona koji je napravljen sa padom , te nema neke okapnice
nadam se da neće smetati
napravljenome.

Unparijed zahvaljum,
vjerni Samoborac

ODGOVOR

Kada ćete izvoditi završni sloj na fasadnoj površinu tada ćete površinu impregnirati odgovarajućim grundom, neovisno da li će to biti sada ili kasnije.
Fasadna površina se samo jednom impregnira i ako se Impregnacija izvodi sadi nema nikakvu svrhu.

J V / 19.10.2015. 19:31:48

Fasada rađena od bijelog cementa se poćčela odvajati od objekta, tako da smo nezdrave dijelove fasade uklonili. Uklonili smo oko 40% nezdrave fasade, dok je ostali dio fasade iznimno čvrst i jako teško se odvaja od zida,
Zid je napravljen od betonski kvadri na koje je nanessen cementni špric i sloj fasade od nekih 3 cm.
Dali bi mogli na taj obijeni sloj staviti stiropor od 8 cm, a na ostali dio sloj stiropora od 5 cm, i kakav bi bio postupak.

ODGOVOR

Opisano nije preporučljivo raditi jer može doći do pucanja sustava zbog dvije različite debljine na istoj plohi.
Potrebno je dijelove koje ste otukli ponovno ožbukati žbukom VC 60 ili toplinskom žbukom i kada žbuka očvrsne ugraditi poče stiropora u željenoj debljini.
Preporuka je ploča stiropora debljine minimalno 12 cm.

Z J / 17.10.2015. 20:06:26

Nakon samog nanosenja dekorativne fasade pocela je padati kisa. Estetski Fasada ne izgleda lepo. Jedan deo fasade je raden na jacem vetru. Mozemo li zbog ovoga ocekivati probleme kasnije? Na koji nacin majstori mogu da ovo poprave?

ODGOVOR

Ako je fasadna žbuka vezala s podlogom neće se desiti ništa, jedino što estetski fasadna površina lijepo ne izgleda.
Ako kiša nije jako isprala fasadu, bojanje fasadnom bojom može ujednačiti ispranu površinu i nejednoliko osušenu na vjetru, a ako je zrno isprano potrebno je preko cijele površine navući novi sloj fasadne žbuke.