Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J J / 3.7.2014. 12:12:02

Poštovani,
htjeli bismo urediti poluukopani podrumsku prostoriju, postavljanjem pločica na betonski pod i žbukanjem betonskih zidova. Međutim prije završnih radova potrebno je iznutra sanirati betonske zidove, jer kod večih kiša probija vlaga, iako je s vanjske strane zida postavljena ljepenka. U ovom trenutku nije moguće izvesti sanaciju s vanjske strane.
Što predlažete?

ODGOVOR

Vjerojatno je došlo do oštećenja ljepenke, pa zbog toga dolazi do probijanja vode.
Idealno rješenje bi bilo s vanjske strane sanirati zidove. Betonske zidove s unutarnje strane možete premazati HIDROPROTEKT-om.
U koliko postoji stalni prodor vode kroz pukotine u betonskom zidu, potrebno ih je zapuniti HIDROSTOP-om.

E Z / 30.6.2014. 12:33:42

Poštovani,
Na nenatkrivenom balkonu i stepeništu koje se veže na njega smo skinuli keramiku i postavili bi novu (gres). Balkon bi uradili sa hidroizolacijom jer se veže na kuću (ispod balkona nema prostorija). Da li je potrebno uraditi i hidroizolaciju na čeonoj strani balkona kao i na stepeništu (stepenište se ne nalazi uz zid kuće, već je slobodno i samo se zadnjim stepenikom veže na balkon) i na koji način? Da li je estrih neophodan ili je dovoljno uraditi hidroizolaciju, pa na nju lijepiti pločice (naravno uz adekvatne padove)? Čeone strane balkona i stepenice sa strane bi uradili sa kulirom.

ODGOVOR

Ako već izvodite hidroizolaciju ab ploče bilo bi poželjno da premažete i čelo balkona i zadnju stepenicu. Ako je ab ploča već izvedena u padu možete premazati hidroizolacijom i ugraditi keramiku. Ako ab ploča nije izvedena u padu potrebno je ugraditi glazuru pa na glazuru hidroizolaciju i na to keramiku.
Pošto planirate čela balkona i stepenica ugraditi u kulir poželjno bi bilo da prije ugradnje kulira površine premažete hidroizolacijom ali nije obavezno.

d t / 25.6.2014. 16:44:39

Poštovani, u dvije sobe mi prodire vlaga jer je spojena zidom sa kućom u izgradnji (zajednički zid dva kućanstva).
Kako izolirati unutrašnje zidove od prodiranja vlage spolja.

ODGOVOR

Prilikom izvedbe same zidane konstrukcije bilo je potrebno dva zida odvojiti ugradnjom stiropor ploča a na spoju ploče i zida izvesti hidroizolaciju.
Sada jedino što možete izvesti s unutarnje strane zida je premazati spoj ploče i zida hidorizolacijskim premazom HIDROPROTEKT.
Na zid ugradite knauf ploče s pomakom od 5 cm u koji ugradite toplinski izolaciju staklenom vunom.

I L / 22.6.2014. 0:53:51

Poštovani, u planu mi je raditi drenažu oko kuće koja ima na pojedinim mjestima problema sa kapilarnom vlagom, u tom slučaju koje mi materijale ili premaze savjetujete da koristim prilikom drenaže i kojim redoslijedom
Unaprijed hvala Ivan Latković

ODGOVOR

Za izvedbu drenaže koriste se cijevi koje imaju rupe na tjemenu, hidroizolacijski premaz ili ljepenka, ploče ekstrudidranog polistirena ili čepasta ljepenka.
Pogledajte prosjek zida
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade%202.gif .

m / 21.6.2014. 21:32:50

Poštovani,
imam kuću na selu koja je stara. U kupaonici, u prizemlju, vlaži i hitno je potrebna sanacija. Mislim da prije radova trebam otući stare pločice i pustiti da se zidovi osuše. Zanima me što trebam staviti s vanjske strane zida da spriječim novi prodor vlage? Hvala

ODGOVOR

Ako na objektu nije izvedena hidroizolacija s vanjske strane, niti drenaža, sanaciju izvedite upotrebom sanacijske žbuke SANISIL H u potrebnoj debljini.
U kupaonici nakon skidanja žbuke ponovno ožbukajte žbukom VC 40 i prije ugradnje keramike premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT 2K . HIDROPROTEKT 2K premažite u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.

L T / 19.6.2014. 17:08:00

Poštovani,
Imamo nenatkrivenu terasu i stepenište, pa bi iste obložili sa pranim kulirom. Da li je potrebno na postojeću betonsku ploču i stepenice prethodno nanositi hidroizolaciju ili ne i u kojoj se debljini radi prani kulir? Da li se negdje u Sarajevu mogu nabaviti zrna iz vašeg asortimana?

ODGOVOR

Ispod pranog kulira nije potrebno izvoditi hidroizolacijski premaz.
Parni kulir izvodi se u minimalnoj debljini cca 1cm gotove oprane ili brušene površine. Zrna možete kupiti preko trgovnie koja nas zastupa u BiH: S – PRODUKT Vitez , http://www.samoborka.ba/ .

g f / 15.6.2014. 22:08:33

Poštovanje..imam neprekrivenu terasu 50m2 ispod je garaža a betonska ploča curi,pa sam mislio premazati recitolom staviti ljepenku te nakraju prekriti glazurom od 8 cm..što vi preporučuje te i dali bi bilo to dobro..hvala

ODGOVOR

Za izvedbu navedenog postupka ne možemo vam odgovoriti jer RECITOL I LJEPENKU mi ne proizvodimo.
Ono što vam možemo preporučiti je izvedba vezane ili plivajuće glazure sa našim proizvodom CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini 3-4 cm a maksimalno do 8 cm. Na glazuru ugradite dvokomponentni fleksibilni hidroizolacijski premaz HIDROELASIK 2K. HIDROELASTIK 2K nanesite u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm i na hidroizolacijski premaz ugradite keramiku ili kamen ili bilo koju oblogu po izboru.

J P / 14.6.2014. 11:00:26

Poštovani,
radio sam hidroizolaciju terase. Ukupno 30 kvadrata. nakon nanosa hidroizolacije postavio sam armaturu i poceli smo stavljati estrih. ukupna je debljina 5-7 cm ovisno o mjestu, obzirom da je povrsina bila neravna. Problem je u tome sto je majstor krivo procijenio kolicinu cementa te je smjesa presiromasna. kao poslijedica, dok se hoda po njoj mrvi se, cak i kada kisa pada izmrvi se po cijeloj povrsini. na mjestima gdje se voda cijedi (kapa) s krova cak i izdubi estrih! tako da sam nakon zadnje kise nasao par rupa...
Moje je pitanje, obzirom da je ovo ocigledno presiromasna smjesa, postoji li koji nacin sanacije postojeceg stanja, a da se ne treba skidat postojeci estrih? Netko mi je predlagao da stavim fleksibilno ljepilo. Ima li to smisla? Keramiku ne planiram stavljati jer trenutno si to ne mogu priustiti. Nakon nekog vremena bi to doslo u obzir, ali trenutno na zalost ne. Molim Vas za savjet!!!

ODGOVOR

Prema opisanom stavljanje bilo kojeg novog proizvoda na postojeću glazuru nije moguće.Naime iz opisanog vaša glazura je loše izvedena i nema dovoljnu čvrstoću.
Svi materijali koji bi mogli doći na tu ploče su visoke čvrstoće i ako podloga nije dobro izvedena dolazi do pucanja i odvajanja nanešenog novog proizvoda kao i postojeće loše glazure.Nažalost glazuru morate maknuti i izvesti novu tj.možete kupiti naš gotov proizvod CEMENTNI ESTRIH 20 i nanijeti u minimalnoj debljini 3 cm.

A C / 11.6.2014. 13:41:13

Poštovani,
Molim Vas za savjet.
U sobi koja se nalazi na katu u jednom kutu na dnu ,jedan mali dio vlaži. Da li je dobro taj dio premazati nekom Vašom emulzijom.? Kojom?

Isti problem imam Ii u podrumu.
Samo u jednom kutu od poda vlaži zid. Da li je I to dobro premazati emulzijom ili nekim drugim proizvodom?

ODGOVOR

Prvo treba utvrditi od kuda vam se pojavljuje vlaga kako bi se otklonio uzrok vlaženja na katu.
Isto vrijedi i za podrum. Nakon utvrđivanja uzorka podrumski prostor možete premazati dvokomponetnom hidroizolacijskom premazom HIDROELASIK 2K u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.
Premazivanje bilo kojim tipom emulzije neće trajno riješiti problem s vlagom.

S Š / 9.6.2014. 20:27:43

Poštovani, koje mi proizvode možete ponuditi kod sanacije AB ploče terase površine 15m2. Površina terase je oštećena, na nekim mjestima do dubine 5cm. Planiram pločenje terase. Hvala na odgovoru, Sanja

ODGOVOR

U koliko na terasu planirate postaviti keramičke pločice kao završni sloj, onda vam možemo predložiti Samoborkine fleksibilne dvokomponentne hidroizolacije HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K.
Prvenstveno namjena tih izolacija je zaštita glazure, odnosno da se nanose ispod keramike koja se lijepi fleksibilnim ljepilom na hidroizolaciju, a nikako nisu namijenjene kao završni sloj na horizontalnim površinama, odnosno da se po njima hoda.

Ako ne planirate postavljati keramičke pločice, onda preporučamo BETONPROTEKT DUOELASTIK koji može biti završni sloj, ali također na površinama po kojima se ne hoda.
BETONPROTEKT DUOELASTIK je potrebno zaštititi od sunca bojom za beton npr. AKROTON.
Postojeće pukotine treba prethodno sanirati jer naše hidroizolacije ih ne mogu premostiti.