Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 21.1.2022. 8:59:11

Kupio sam vašu kocku za dvorište Atena kreativ smeđa. Pošto dolazi kao modul,nije mi baš jasan njezin način slaganja. Da li se slaže modul do modula ili se mogu kako izbječi pravocrtne linije kao kod ostalih kocki koje se slažu po nacrtu?

ODGOVOR

Kako biste izbjegli “vidljivost” linija modula kod slaganja betonskog opločnika ATENA potrebno je “izmicati” pojedine elemente ili najmanje “rotirati” modul za 90o. Za detaljnije upute I dodatne informacije molim obratite se na tel : 091/3322839.

D P / 20.1.2022. 18:49:53

Uokolo zgrade su armirano-betonske površine (debljina cca 10cm) na koju su dolazila i najteža vozila (betonske mješalice) pri renoviranju iste. Dakle podloga je stabilna ali je pri njenoj izradi površina ostala hrapava i na mjestima valovita (visina vala max 1-2cm). Što sugerirate, primjenom nekog od vaših proizvoda, da se napravi ravnomjerna i estetski prihvatljiva površina koja bi podnosila parkiranje automobila. naime zgrada se prerađuje u turističke svrhe. Da li je npr. ESTRIH 30, s obzirom na mehaničko opterečenje, prihvatljiv za taj zahvat? S obzirom na visine pragova na ulazu u zgradu prihvatljive bi bile i debljine estriha i do 7-8cm. Hvala.

ODGOVOR

Cementni estrih nije namijenjen za završnu obradu podnih površina, Kako se ovdje radi o betonskim površinama izloženim lakšem I srednje teškom opterećenju preporučamo izvedbu ploče najmanje debljine 10 cm betonom klase najmanje C 25/30. Kad ugrađeni I nivelirani beton postane prohodan helikopterom utrljati KVARCNI POSIP kako bi se postigla veća mehanička otpornost podloge.

D Š / 30.11.2021. 19:16:27

Poštovani!S čime da očistim kocke za dvorište. Majstori ih nisu dobro zaštitili kad su radili fasadu,ima mrlja od ljepila i fasade na njima. Ako nema sredstva da to skinem s čime je najbolje to mehanički sastrugati da neoštetim površinu.Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Ostatke ljepila I završne žbuke potrebno je prvo mehanički ukloniti , ukoliko već niste, s površine opločnika., te nakon toga provesti čišćenje primjenom sredstava za uklanjenje mrlja sa betnskih površina (većeina dostaupna u trgovačkim centrima I trgovinama građevinskog materijala) ili 3% otopinom solne kiseline. Kod primjene sredstava pridržavati se upte na pakiranju dok je za čišćenje otopinom solne kiseline potrebno prethodno natopiti opločnike vodom, pošpricati otopinom te isprati vodom. Možete se oobratiti i specijaliziranim tvrtkama za čišćenje.

S / 15.11.2021. 8:16:41

Poštovani Posjedujem vanjsku terasu u zgradi na 5.spratu. Postavio sam obične betonske ploče 30x30x2 i nalon nekog vremena došlo je promjene boje (vlaga, mahovina i sl.) Moje pitanje je da li je na takvim pločama preporučljivo naknadno postaviti kulir, ako jeste da li je moguće jednim kalupom prekriti četiri kocke da dimenzima bude 60x60 ili trebam ipak izvaditi postojeće i postaviti nove kocke sa kulirom. Hvala unaprijed na odgovoru! LP

ODGOVOR

Ukoliko su onečišćenja jedini nedostatak postojećih ploča proporučamo pranje ploča vodom pod tlakom uz primjenu odgovarajućih sredstava za čišćenje (možete se obratiti i specijaliziranim tvrtkama). Nakon čišćenja, temeljito prosušene ploče zaštititi BETOSILOM u cilju smanjenja vodoupojnosti. U protivnom potrebno je izvršiti zamjenu ploča novima, pri čemu obratiti pozornost na kvalitetu podloge (ravnost, pad I sl.) te po potrebi izvesti korekcije. Za sve dodatno potrebe informacije obratite se na tel: 01/3322808; 01/3322709.

I I / 23.8.2021. 8:45:45

Postavio sam vaše prane betonske ploće na terasu.Kako ih usjajiti da izgledaju kao nove?

ODGOVOR

Beton kao prirodni materijal od kojeg su ploče načinjene i njegove karakteristike nakon dugotrajne izloženosti atmosferilijama i onečišćenjima razvija sloj patine. Također pigmenti u betonu pod dugogodišnjom izloženošću UV zrakama mogu izblijediti. Stoga, nije moguće vratiti prvobitni izgled pločama. Savjetujemo Vam pranje ploča visokotlačnim peračem uz eventualnu primjenu odgovarajućih sredstava za čišćenje, te ukoliko niste zadovoljni rezultatom savjetujemo obratiti se poduzeću specijaliziranom za čišćenje i zaštitu betonskih podova.

A B / 16.8.2021. 12:06:12

Poštovani, smije li se Vaša betonska ploča (40x40x3.8- tipa Mljet) fleksibilnim ljepilom lijepiti na AB ploču. Prostor bi služio kao parkiralište za osobna vozila. Lp

ODGOVOR

Betonske ploče Mljet preporučamo lijepiti na betonsku podlogu fleksibilnim debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Napominjem da betonska podloga mora biti čvrsta, nosiva i izvedena s odgovarajućim padom.

I K / 8.8.2021. 19:42:10

Molim Vas pomoć sa savjetom kako očistiti fasadnu boju sa Hercules betonske kocke 60x40. Postavljene prije 3 mjeseca. Prilikom stavljanja fasade na susjednu zgradu kapaljice boje su otišle meni po kockama. Kako i s čim očistiti to? Hvala unaprijed sa savjetom

ODGOVOR

Fasadnu boju sa betonskih opločnika potrebno je mehanički ukloniti , ista tvori površinski film, pri čemu će na podlozi ostati mrlja. Ukoliko je boja kemijski odreagirala s betonskom površinom, na žalost, ne će je biti moguće ukloniti. Preporučamo zamjenu “obojenih” opločnika.

p s / 21.7.2021. 12:06:18

poštovani, Postavio bi betonske opločnike debljine 5cm na asfalt. Da li se opločnik može slagati na flex ljepilo, a fugiranje sa kvarcanim pijeskom? Možete mi vi dati savjet kako najbolje postaviti opločnike. Lp, Peter

ODGOVOR

Opločnike na asfaltiranu podlogu preporučamo polagati na sloj agregata granulacije 2-4 mm (ili 4-8 mm) debljine minimalno 3 cm, te nakon polaganja fugirati KVARCNIM PIJESKOM 0,1-0,6. Ne preporučamo ljepljenje opločnika na asflat.

N T / 12.7.2021. 10:08:07

kupio sam kod Vas prije 10 godina cca. 150 m2 kocki za opločenje oko kuče, mislim da je to tada bio model rustik (smeđe šareno) debljine 8 cm i sad se pojavilo dosta prljavštine na pločama. Kocke sam oprao visokotlačnim peračem ali na njima ostaje dosta crnih točkica koje se ne mogu isprati i izblijedjele su gotovo 70%, tj. izgubile boju (prve 2 slike). Interesira me čime bi to mogao ukloniti i na koji način malo kocke obnoviti da dobiju ljepši izgled i boju. Ima li kakva tekućina čime bi kocke mogao premazati? Druge dvije slike pokazuju u kojem stanju su bojom i izgledom kocke koje su pod nadstrešnicom. Još samo dodatno pitanje, postoji li kakva mogućnost obnove pigmenta boje?

ODGOVOR

U vezi boje, nažalost nakon 10 godina izloženosti UV zrakama neminovno dolazi do blijeđenja pigmenta (nijedan proizvođač pigmenta ne jamči postojanost toliko dugo). Crne mrlje dolaze od tanina i teško se čiste, ali može probati slijedeće: https://saxumtec.com/hr/ciscenje-i-zastita-betonskih-plocnika-od-lisca/ Postoje na tržištu transparentne impregnacije koje daju „wet look“, a time se pojačava intenzitet boje. Savjetujemo obratiti se za savjet u obližnjoj trgovini građevinskog materijala.

z i / 23.6.2021. 9:38:17

Poštovanje, Zanima me koliko mi treba kvarcnog pjeska za popunjavanje 100 kvadrata betonskih kocki. Podloga je tucanik,agregat krupni pa sitni.

ODGOVOR

Za 100 kvadrata betonskih kocki potrebno je cca. 400 kg kvarcnog pijeska.