Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S / 20.3.2012 21:49

Poštovani, koliko bi koštao 1 odnosno 3 m². opločnika Pompej po shemi PO 1+2+4+5 i je li moguće kupiti tako malu količinu?

Također Vas molim za procjenu potrebne količine šljunka za drenažu, kamenog agregata i suhog pijeska po metru kvadratnom za ugradnju ove vrste opločnika.

Isto tako me zanima je li nužno staviti i rubnjake? Ukoliko jest koje biste preporučili u ovom slučaju?

Unaprijed Vam zahvaljujem.

ODGOVOR

"Opločnici se prodaju u komadima (ili m2), a cijena se izračunava za količinu koju kupujete u m2 (ne zaokružuju se na cijele m2 :-) kao što bi to bilo npr. kod tele operatera)
Cijena ne ovisi o shemi slaganja - osim za opločnike koji se slažu u modulima kao npr. Narcis (u obliku lepeze), Kleopatra (u obliku kruga) i sl.

Cijena ovisi o boji opločnika i visini opločnika. Za opločnike visine 6cm, kao što je Pompej, cijena se kreće od 66,78kn/m2 za sivi opločnik, 74,57kn/m2 za obojeni opločnik i 80,14kn/m2 za opločnik u kreativ verziji.
Cijene su VPC i na njih se obračunava PDV.

Rubnjake nije nužno ugraditi ako se radi o omeđenoj površini, jer bez rubnjaka postoji mogućnost pomaka opločnika.
Najčešće se ugrađuju tzv. parkovni rubnjaci (širina/visina/duljina) 6/20/100 ili 8/20/50 cm, a cijene u sivoj boji su im npr. 17,81 kn/kom ili 12,02 kn/kom +PDV (obojeni su 1kn –. 2kn skuplji /kom) .

Sve cijene možete i sami pogledati na našoj web stranici cjenika .

Za pripremu površne prije ugradnje opločnika potrebno je:
1. Ukloniti sloj humusa (30-40 cm)
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža)/ 10-15 cm debljine - za lakša opterećenja 15-20 cm debljine - za teža opterećenja
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).
7. Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.
"