Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 15.9.2013. 20:41:11

Poštovani, imamo veliku, večim dijelom natkrivenu terasu od crno-bijelog kulira, koja je s vremenom posivila, bez obzira na pranje, ribanje itd., pa ružno izgleda. Da li možemo nekom fasadnom ili drugom bojom koja se ne skida, terasu ofarbati? Da li je potrebna neka impregnacija? Hvala

ODGOVOR

Prani kulir možete nakon pranja premazati ili silikonskom mikrolemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT ili BETON IMPREGNATOR premazima za zaštitu materijala kao što su beton, opeka, kamen, kulir i sl.
Navedene emulzije nemaju boju već su transparentne neobojene.
Ako želite nanijeti boju koristite AKROTON PLUS u boji prema izboru iz naše ton karte.

V L / 3.9.2013. 10:52:14

Poštovani,

kupio sam tlakavce Narcis iz Vašeg proizvodnog programa. Zadovoljan sam sa Vašim proizvodom ali bih molio da mi pomognete u vezi tehničkog problema. Naime, tlakavci su postavljeni temeljem nacrta koji ste mi uručili ali zbog nagiba terena pjesak koji je u fugama se neprestano ispire i taloži na dnu padine (na kraj prilaznog puta).
dakle, molio bih, ukoliko znate koji materijal ili postupak bi trebalo primjeniti za fugiranje tlakavaca Narcis ako je u pitanju nagib terena.

lp Vlado

ODGOVOR

Fugiranje opločnika koliko je nama poznati izvodi se isključivo kvarcnim pijeskom maksimalne granulacije do 1,3 mm debljine, tzv.grubljim pijeskom jer je oštar i međusobno se čestice bolje povezuju.
Ispiranje kvarcnog pijeska ili tzv.odlazak pijesak u niže slojeve terena je pojava koja se stalno dešava, kako na kosim terenima tako i na ravnim površinama. Pretpostavka da je vaš nagib gdje su opločnici postavljeni prevelik te da kiša pijsak ispire i taloži.
Ukoliko su fuge između opločnika veće od 3 mm mogu se zapuniti smjesom kvarcnog pijeska i tekućeg bitumena, ali se tom prilikom mora paziti da se opločnik ne zaprlja.

S / 1.9.2013. 16:48:30

Mogu li se oplpčnici postavljati na betoniranu površinu, koja usto ima nagib. Što preporučate? zahvaljujem

ODGOVOR

Opločnici se mogu postavljati na betonsku površinu, ali metoda postavljanja ovisi o nagibu terena.
U praksi postotak nagiba ne bi trebao biti veći od 18% do maksimalno 20%.
Ukoliko je nagib prevelik opločnici se lijepe debeloslojnim ljepilom, inače se oni mogu postavljati na pijesak granulacije 2-4 mm.

(P.S. Ostavili ste nam neispravnu email adresu pa vam odgovor nismo mogli poslati nazad emailom)

z g / 25.8.2013. 10:07:55

Poštovani !
imam staru terasu koja je dosta prljava,kako je očistiti

ODGOVOR

terasu možete pokušati oprati vodom pod pritiskom i čvrstim četkama

N / 15.8.2013. 9:42:20

Koliko mi treba pijeska za zapunjavanje fuga opločnika,površine 100 m2

ODGOVOR

Potrošnja kvarcnog pijeska za popunjavanje fuga između opločnika je cca 3-4 kg/m2.
Za 100 m2 potrebno je cca 300-400 kg kvarcnog pijeska.

J / 10.7.2013. 13:04:12

Postavljam vaše kocke Apolon . Podloga je dobra s tucanikom na koji stavljamo sitni pjesak.
Da li je potrebno stavljati geotekstil između tucanika i sitnog pjeska kako bi se spriječio rast trave .
Na koji način se sprječava rast trave ?

ODGOVOR

Pri polaganju opločnika potrebna je izravnana podloga, nakon toga ide drenažni sloj šljunka (16-32 mm), za lakša opterećenja 10-15 cm, a za teža opterećenja 15-20 cm, nakon toga dolazi sloj kamenog agregata (2-4 mm) i na to se postavljaju opločnici. Rast trave između opločnika sprječava se fugiranjem kvarcnim pijeskom.

R L / 2.7.2013. 12:39:59

Postoji li više klasa opločnika? Odnosno ako je ista vrsta može li se birat između kvalitetnijeg i manje kvalitetnijeg opločnika?

ODGOVOR

postoji samo jedna klasa opločnika, pa se zato niti ne može birati između kvalitetnijeg i manje kvalitenijeg opločnika.
Izbor opločnika i cijene navedene su u našem cjeniku koji vam je dostupan na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/cjenici .

Z G / 30.6.2013. 12:49:23

Poštovani,
je li moguće postojeću staru betonsku konstrukciju ograde oko kuće (cokl i stupovi) obložiti betonskim pločama 3,8 cm? Je li postupak isti kao i kod polaganja na betonsku podlogu, odnosno lijepljenje fleksibilnim ljepilom i zahtijeva li kakvu posebnu pripremu podloge

ODGOVOR

Betonske ploče možete lijepiti debeloslojnim fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL (za nanose do 15 mm)

H H / 29.6.2013. 14:31:45

Poštovani,

Imam u dvorištu kocke 20x20 i zanima me kako je najbolje ukloniti mrlje od auto guma i mrlje od ulja. Čitao sam da coca cola pomaže, a opet ne želim da mi pojede dvorište :) ?

Hvala na odgovoru

ODGOVOR

mrlje od ulja koje su se upile u opločnike teško ćete uspjeti očistiti u potpunosti, eventualno možete pokušati miniwash-om i nekakvim četkama, kada su u pitanju tragovi guma

h / 27.6.2013. 20:56:10

vidio sam na nekoliko mjesta da ljudi uopće ne vrše nikakvo fugiranje nakon polaganja opločnika pa me zanima da li je fugiranje obavezno i ako nije, da li u tom slučaju postoje neke specifičnosti vezano za pripremu podloge i samo postavljanje opločnika?

ODGOVOR

opločnici se fugiraju da bi se spriječio rast trave i mahovine u fugama. Fugira se kvarcnim pijeskom, no fugiranje nije obavezo, ako ne želite.
Što se tiče podloge, potrebno ju je dobro izravnati, nakon toga se nasipava drenažni sloj šljunka (16-32 mm) za lakša opterećenja 10-15 cm, za teža opterećenja 15-20 cm, poslije se nasipava sloj kamenog agregata (2-4 mm) i polažu se opločnici, te fugiranje kvarcnim pijeskom