Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D D / 25.9.2012. 15:08:00

Cijenjeni možete li mi odgovoriti dali sa Vašom laganom podložnom žbukom VC20L mogu žbukati sanitarne prostorije i na nju ljepiti keramika.
Hvala.

ODGOVOR

VC 20L ne preporučamo da se primjenjuje u sanitarnim prostorijama zbog stalne kondezne vlage u takvim prostorima.
VC 20L u svom sastavu ima lagane agregate te se nakupljanjem vlage može desiti da se žbuka navlaži, i s vremenom naruši njezina čvrstoća što može utjecati na odvajanje žbuke od podloge ili odvajanje pločica od žbuke.
Za sanitarne prostore upotrijebite VC 40

M C / 24.9.2012. 14:45:09

Poštovani,

da li je moguće primjeniti Samoborka Univerzalkoncentrat grund + Teranil za završni sloj (gletanje) pri obradi gipskartonskih (Rigips, Knauf) ploča? Unutarnje uređenje dakako.
Ako da, u kojem omjeru, pošto vidim da je omjer za klasične žbukane zidove 1 (UKG) : 3 (voda).

Lp,

M.C.

ODGOVOR

TERANIL se može bez problema upotrijebiti za završnu obradu, gletanje gips kartonskih ploča.
Impregnacija UNIVERZALKONCENTRAT GRUND nanosi se neposredno prije gletanja razrijeđen s vodom u omjer 1:2 (1 dio UKG : 2 dijela vode).
Za gletanje gips kartonskih ploča možete upotrijebiti i naše proizvode namjenjene za obradu gips kartonskih ploča GIPSOFIL i GIPSOGLET.
Gipsofil je masa za zapunjavanje i armiranje spojeva gips ploča, dok je gipsoglet namijenjen za gletanje i ispunu pukotina gips ploča do 80mm debljine.

d K / 22.9.2012. 13:00:59

Poštovani
Na postojeće unutrašnje zidove koji su ožbukani sa riječnom pržinom i obojani samo sa vapnom nastale su male pukotine tj. došlo je do pucanja zbuke na mjestima.Htio bih to pregletati sa Teranilom i rabicirati cijele zidove molim da mi objasnite postupak

ODGOVOR

Ako su pukotine samo površinske, treba ostrugati površinu žičanim četkama od vapnene boje, dobro je otprašiti od prašine, impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije izvođenja radova, te pregletati TERANILom u dva sloja s time da se u prvi sloj utisne staklena mrežica za unutarnje radove.

U koliko se pukotine prostiru kroz cijeli presjek žbuke potrebno je prvo sanirati žbuku, a tek onda možete pregletati TERANILom.

Tehničke upute za upotrebu naših proizvoda nalaze se na našoj web stranici: http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/tehnicke-upute/zbuke-premazi-i-ljepila .

a b / 20.9.2012. 14:30:31

Poštovani,
imam Schiedel dimnjak obložen bijelom fasadnom ciglom. Dimnjak je preživio požar u ratu zapaljene kuće i naknadnu obnovu kuće. Dimnjak je zidan 1980. god. s vanjske strane kuće (naslonjen na zid kuće ) i fasadna cigla je porozna, po površini su vidljive rupice. Kako sanirati fasadnu ciglu gletanjem vodonepropusnom masom (bez kasličnog žbukanja)? S poštovanjem, Alen.

ODGOVOR

Gletanje fasadne opeke nije moguće jer glet masom nećete moći prekriti fuge između opeke.
Najbolje je dimnjak ožbukati žbukom VC 50 u debljini do 1 cm, te nakon toga podlogu možete pregletati ili TERATERMO GLETom i nanijeti završno dekorativnu žbuku ili
REPARATURNIM MORTom te ili prebojati fasadnom bojom ili nanijeti završno dekorativnu žbuku.

V / 13.9.2012 15:49

Namjeravam sanirati betonski ogradi zid star 30-tak godina, zid je rađen od riječnog pijeska i na pojedinim dijelovima nedostaju zrna ili dijelovi betona a na pojedinim dijelovima je izrasla mahovina. Mislio sam zid prvo oprati miniwashem a onda ukloniti dijelove betona koji ispadaju te pregletati Teratermo glet masom uz korištenje mrežice i na sve to staviti neku fasadnu boju.

Koje je Vaše mišljenje o načinu sanaciji i odabiru materijala?

ODGOVOR

TERATERMO GLET nije namijenjen za primjenu na betonskim površinama već za gletanje podložnih žbuka.
Betonski zid treba dobro oprati vodom pod pritiskom i nakon sušenja od 2-3 dana površinu tretirati sredstvom za spriječavanje nastanka i razvoja mikroroganizama - TERACID.
Krpanje oštećenih dijelova izvesti CEMENTNOM ŽBUKOM, te nakon sušenja a neposredno prije izvođenja radova površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i pregletati REPARATURNIM MORTOM G (do debljine 20mm) ili F (do debljine 5-6 mm).
Nakon sušenja od 15-20 dana , površinu prebojite bojom za beton AKROTON , u tonu prema izboru iz naše ton karte.

M G / 2.9.2012 18:38

Koji premaz mi preporučujete za pod u garaži površeine 20 kvadrata..problem je što mi sol sa auta zimi uništava pod od betona..hvala..nešto jeftinije

ODGOVOR

Pod u garaži pregletajte REPARATURNIM MORT-om u debljini od 2-3 mm i nakon sušenja obojite bojom za beton AKROTON u dva sloja, u tonu prema izboru iz naše ton karte.

m p / 1.9.2012 19:42

Poštovani,
želio bih ožbukati kuću na moru (otok Brač)unutrašnjom i vanjskom žbukom.
Objekat je zidan blokovima od pečene gline bez bilo kakove vanjske i unutarnje žbuke (goli zidovi) prije pet godina.Na pojedinim mjestima kroz fuge je probila sol (salitra).
Molim savjet kako i sa kojim materijalima ožbukati unutrašnje i vanjske zidove.Koja bi vanjska žbuka bila najpovoljnija (silikatna,silikonska ili dr.)Nadalje molim savjet o fazama rada i potrebnim materijalima pri izvođenju vanjske i unutrašnje žbuke u navedenom slučaju.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Zidove prije žbukanja treba oprati slatkom vodom pod pritiskom i očetkati salitru žičanim četkama.
Sve podloge tretirati tj. premazati minimalno dva puta premazom protiv isoljavanja ANTISOL, te nakon toga možete površine ožbukati.
Unutrašnjost ožbukajte žbukom s GV 10, a s vanjske strane s VC 50 ili VC 20L, i završno obradite silikonskom žbukom prema izboru iz naše ton karte.

B C / 1.9.2012 15:42

Imam terasu od 30 m2 na 1. katu zgrade,koja je procurila ( to je susjedu dio plafona). Imate li sistem za hidroizolaciju na način da ne moramo skinuti stare pločice, nego na njih poslije hidroizolacije nalijepiti nove?

ODGOVOR

Na vašu površinu možete ugraditi DUOELASTIK HIDROPROTEKT u ukupnoj debljini 4 mm ( dva sloja), i nakon 24 sata naistu možete polagati keramiku.

K T / 30.8.2012 21:14

Poštovani,

U gradnji smo nove kuće. Svi zidovi su ožbukani sa VC40. Prvo cementni špric 2, pa zatim VC40, pa zatim F900. A stropovi su ožbukani sa GV10.
Pa je tako i ožbukan strop u kupaoni sa GV10. Znam da on nije za kupaone, pa me zanima da li je to velik problem. Jer smo još uvijek u mogućnosti skinuti tu žbuku i staviti VC40.
Imam još jedno pitanje u vezi ispucanosti žbuke. Na nekim zidovima je dosta ispucala žbuka. Te pukotine smo sanirali na sljedeći način. Otvorili smo pukotine otprilike 0,5cm širine, ispod pukotine nije bilo šupljina. Zatim smo njih zapunili sa Reparaturnim mortom F. Da li je to dobro ili bi trebalo još nešto.

Unaprijed Vam se zahvaljujem

ODGOVOR

Svakako bi bilo bolje da ste kupaonu ožbukali VC 40 žbukom, no s obzirom da je žbuka već ugrađena može i ostati, ali obavezno često provjetravajte prostor kupaonice, da se ne stvori kondenzacija koja dovodi do napuhavanja i ljuštenja žbuke.
Pukotine u žbuci se ne krpaju REPARATURNIM MORTom jer je REPARATURNI MORT namijenjen za sanaciju betona.
Potrebno je bilo površinske pukotine samo pregletati TERANILom i po potrebi ugraditi staklenu mrežicu za unutarnje radove na pukotine.
Sada kada ste već to napravili s vremenom će se vidjeti da li pukotine pucaju ili ne.

K / 28.8.2012 21:25

Poštovani,
neki dan smo betonirali deku površine cca 35 m2. Na deki su se pojavile tanke površinske pukotine , za koje se ispostavilo da nisu baš površinske,te kada pada kiša sa donje strane lagano slini-kaplje.U budućnosti planiram na deku staviti krov i na deku pločice .Kojim vašim proizvodom bi to mogao sanirati,za ovu zimu da mi ne kaplje u drvarnicu-garažu. Koliko mi treba vašeg proizvoda za površinu 35 m2 i koja bi bila završna cijena.

ODGOVOR

Sanaciju možete izvesti našim proizvodom DUOELASTIK HIDROPROTEKT. Potrebno bi vam bilo cca 5 pakiranja-kompleta (komponenta A 25 kg i komponenta B 12,5 l).
Cijena kompleta u Samoborki dd : 600 kn/komplet +PDV