Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A Ć / 6.4.2014. 14:20:58

Poštovani,Imam teraplast na zidovima hodnika već 30tak godina.Problem je kako očistiti naslage prljavštine nakupljene godinama.Zahvaljujem na savjetu.

ODGOVOR

TERAPLAST je akrilana žbuka koju je moguće prati vodom pod pritiskom.
Površinu TERAPLAST-a operite vodom i možete koristiti blage deterdžente za čišćenje u kući (npr.deterdžent za suđe).
Nakon toga površinu dobro isprati vodom.

V L / 5.4.2014. 23:14:21

Poštovani, na stupu terase koji nosi dio gornjeg balkona, javlja se pukotina koja je ljeti veličine i preko 0.5 cm, a zimi, kada ima puno vlage se jedva vidi. Na stupu je špric, a sada planiramo staviti fasadu. Na koji način da to najbolje izvedemo, da fasada ne puca na tom mjestu. Hvala

ODGOVOR

Širina pukotina koja vam se pojavljuje je dosta velika i pretpostavljamo da se radi o statičkoj pukotini.
Pukotinu morate prvo sanirati tako da se pukotina otvori i zapuni brzoveznim mortom za montažu TERAMONT.
Nakon sanacije pukotine pošto imate cementni špric površinu ožbukajte žbukom VC 50 i pregletajte TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETa.
Završno obradite dekorativnom žbukom prema izboru – silikat, akrilat, silikon, mineral u teksturi i granulaciji prema izboru iz naše ton karte.

A M / 2.4.2014. 15:19:41

Poštovani, molim Vas savjet za postavljanje kulira.Postavljali bi ga na stari beton (natkrivena teasa,12 kvadratnih metara). Također, molim Vas informaciju dali u Delnicama prodajete svoje proizvode (obzirom da je vikendica u tom području i najpraktičnije nam je tamo kupovati).
Hvala na savjetima.

ODGOVOR

Ako želite na pod terase ugraditi prani kulir morate se obratit majstoru koji će vam izvesti taj kulir – prani ili brušeni.
Mi vam možemo samo prodati zrno u raznim granulacijama i boji prema izboru, crno,crveno,bijelo,snježno bijelo, riječno i gotovu smjesu KULIRMIX kojem dodajete samo željeno zrno. Kulir se postavlja direktno na betonski čvrstu, čistu podlogu.Podloga se samo navlaži vodom ne impregnira se. Ovisno što želite u dogovoru s majstorom napraviti će vam željenu kombinaciju zrna i obradu.
Svoje proizvode prodajemo u svim bolje opremljenim trgovinama građevnog materijala na području RH, najbliža trgovina koja prodaje naše materijale vam je u Rijeci ili Crikvenici – JADRAN IMPEX, CONOCORD, ARKADA, PEVEC i sl.

H L / 31.3.2014. 11:38:00

Poštovani,
na zidanim balkonskim ogradama sanirao bi završni sloj izrađen od SEP-a. Problem uglavnom predstavljaju komadi završnog sloja koji otpadaju te mahovina koja se pojavljuje. Molim Vas preporuku načina sanacije iz Vašeg proizvodnog programa (završni silikonski sloj).
Također molim za pojašnjenj termina armirajuća fasadna boja na koji sam naišao u nekim Vašim odgovorima.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Postojeću završnu i podložnu žbuku skinuti do podloge, površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i skinuti postojeću mahovinu.
Osušenu podlogu po potrebi tretirati fungicidnim sredstvom TERACID ako je zaražen zid, ako se pranjem zaraza mikroorganizmima skine nije potrebno tretiranje TERACID-om.
Na podlogu nanijeti novi sloj žbuke VC 50 u debljini maksimalno do 2 cm. Kada se žbuka osuši pregletajte TERATERMO GLETOM u sloju do 2 mm i kada se osuši površinu impregnirajte i nanesite silikonsku žbuku prema izboru iz naše ton karte.
Obavezno ugraditi okapne profile i klupčice.
Armirajuća fasadna boja je boja koja u svom sastavu ima armaturna vlakna te može premostit lasaste puktonie od 0,3mm.

N S / 29.3.2014. 22:28:48

Pozdrav Treba mi savjet. Vlasnik sam stare kamene kuce koja se nalazi iznad Matulja-Opatije,radim adaptaciju vanjskih zidova te neznam kakvu izolaciju izabrati. to su zidovi od 60 cm kamen,zemlja. Kako ta današnja moderna riješenja reagiraju na takvu strukturu kuće i dali uopće treba termo izolacija?Da se ne pojavi vlaga,kondenzacija ili plijesan. Ukratko treba mi vas savjet sto da radim, sadašnja žbuka se skida zbog lošeg stanja. Unaprijed zahvaljujem na pomoći

ODGOVOR

Ukoliko se na postojećem kamenom ziđu debljine 60 cm manifestiraju oštećenja tipična za djelovanje kapilarne vlage ne preporučamo izvedbu dodatne toplinske izolacije primjenom toplinskih sustava.
Prepročamo obradu zidova sanacijskom visokoparoprusnom žbukom SOKL ŽBUKA u zoni podnožja objekta, te ukoliko nema manifestacija kapilarne vlage iznad zone sokla, obradu ostalog dijela pročelja toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD.
Ovisno o željenom tipu završne obrade, TT 100 STANDARD obraditi TERATEMO GLETOM te završnu obradu mineralnom žbukom SEP Z 200 + MINERALKOLOR ili SILIKATNOM ŽBUKOM Z.

k b / 29.3.2014. 18:22:33

kako da ugradim betonske ploce vani u dvoristu na betonsku podlogu koje ljepilo da koristim i dali trebam raditi fugu? Dali ce smetati smrzavanje i minusi u zimskom periodu? Unaprijed hvala na savijetima.

ODGOVOR

Ako je podloga napravljena u padu, za lijepljenje ploča koristite ljepilo TERATEKT FLEKS UNILEVEL.
Ljepilo je otporno na smrzavanje.

J M / 28.3.2014. 20:16:29

Poštovani planiram staviti zidne pločice u kuhinju, ali prije toga mislim ukloniti staru vapnenu žbuku u visini pločica staviti cementni špric i žbuku vc 50 pa me zanima da li na vc 50 mora ići impregnacija i koje lijepilo za pločice koristiti ili jednostavo pločice mogu na staru vapnenu žbuku što u tom slučaju koristiti za impregnaciju i lijepilo
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako je postojeća vapnena žbuka u lošem stanju tj. ako se ljušti ili odvaja potrebno ju je skinuti i ožbukati podložnom žbukom VC 40 ili VC 50.
Na podložnu žbuku se prije lijepljenja impregnacija ne koristi.
Ako je žbuka zdrava i nigdje se ne ljušti ili odvaja za ljepljenje pločica koristite ljepilo za keramiku TERATEKT ili TERATEKT F.
Impregnacija prije lijepljenja nije potrebna.

e k / 27.3.2014. 20:31:34

ne zamjerite ! hvala na odgovoru, ova adresa je tocna . usput da pitam kolika sirina fuga bi trebala biti kada je rijec o prirodnom rezanom kamenu kod polaganja istog na betonsku plocu i koju fug masu koristiti ili moze cement i sitni pijesak kako se to inace radi(kod starih majstora)i koji je omjer cementa i pjeska?

ODGOVOR

Širina fuge za kamen nije određena nekim standardom i ona može biti po vašem izboru - sve ovisi koje veličine je kamen i na koji način se polaže.
Za fugiranje kamena preporučamo vam MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili TERAMINERAL VG ili VF ako se radi o fugama veličine 20mm i više.
Masa za fugiranje kermike i kamena TERAFIL FLKES koju mi proizvodimo upotrebljava se za širine i dubine fuga do 10 mm.
Ako se želi fugirati na način upotrebe cement - pijesak omjer mješenja je 1:2.

PS. U emailu smo vam poslali grešku koju smo dobili od vašeg email isporučitelja na naš prethodni odgovor, a isti je slučaj bio i s ovim odgovorom putem email-a.

e k / 27.3.2014. 0:18:44

lijep ozdrav svim samoborkinim uposlenicima a posebno timu koji odgovara na nasa pitanja,naime da li smijem lijepiti prirodni kamen na betonsku tzv.mrtvu vanjsku plocu staru 5-6 dana ako smijem sa kojim ljepilom ili moram cekati 20-tak dana .hvala !

ODGOVOR

S ljepljenjem kamena na ploču koja je izvedena pije 5-6 dana svakako pričekajte još barem 15 -20 dana.
Naime bitno je da ploče tj. beton postigne svoju deklariranu čvrstoću te da se vlaga u podlozi što više smanji.
Po potrebi nakon cca 20 dana ploču premažite dvokomponentnim hidroizolacijskom premazom DUOELASTIK HIDROPOTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Nakon cca 24 h kamen možete lijepiti TERATEKT FLEKS UNILEVEL ljepilom.

PS. OStavili ste nam netočnu email adresu.

S B / 24.3.2014. 17:11:08

Imam vapnenocementnu žbuku od mlijevenog pijeska (prilično gruba) dali bi prije zaravnavanja (gletanja) trebao nečim premazati (impregnirati) Hvala. Pozdrav.

ODGOVOR

Ako je postojeća žbuka vrlo gruba potrebno je prije izvedbe gletanja površinu izravnati vapneno cementnom žbukom VC 40 ako se radi o unutarnjim radovima, a s VC50 ako se radi o vanjskim radovima, a tek onda izvesti gletanje TERANIL-om uz impregniranje UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvedbe gletanja.