Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B / 16.4.2015. 14:37:35

Poštovani, zanima me kolika je tolerancija ravnine na letvi od 2,5 m (ili nekoj drugoj ako nemate podatak za tu duljinu) za izvedenu unutrašnju žbuku GV 10?

ODGOVOR

Tolerancije na području visokogradnje definirane su važećom normom HRN DIN 18202.
Dopuštena odstupanja ravnosti gotovih površina zidova i pogleda definirana su :
Razmak mjernih točaka dopuštene vrijednosti
0,1m 3 mm
1 m 0,5 mm
4 m 10 mm
10 m 20 mm

Dopuštena odstupanja pravokutnosti:
Razmak mjernih točaka dopuštene vrijednosti za vertikalne, horizontalne i nagnute površine
>0,5<1 m 6 mm
>1<3 m 8 mm
>3<6 12 mm

Zbog specifičnosti površina mogu se zahtijevati i strože vrijednosti od normiranih ali se one moraju prethodno regulirati ugovorom i u pravilu rezultiraju višom cijenom izrade.

S - / 14.4.2015. 10:05:30

Pozdrav,
zanima me može li se sep špricati fasaderskim ježom ili se mora nanositi metalnim gleterom?
hvala unaprijed na odgovoru,
siniša

ODGOVOR

Fasaderskim ježom može se nanositi isključivo HIROFA. Završna mineralna žbuka SEP nanosi se isključivo metalnim gleterom u debljini zrna i završno obrađuje plastičnom gladilicom ili „izvlači“ gladilicom od stiropora.

V M / 14.4.2015. 9:23:06

Poštovani, radim balkonsku ogradu od Ytong blokova visine 100 cm. Na Vašim stranicama pronašao sam informaciju da se Ytong može pregletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje mrežicom. Interesira me čime impregnirati Ytong prije gletanja (UKG + voda ?). U tehničkom listu vidim da se nanosi sloj 3+2 mm. Nemam osjećaj koliko je teško postići minimalnu traženu debljinu pa me zanima može li biti problema ako koji od slojeva bude nijansu tanji? Također me interesira koja završna dekorativna žbuka je najbolji izbor s obzirom na vodoodbojnost i neprijanjanje nečistoća na površinu s obzirom na to da će vjetar povremeno na zid nabacivati kišu - akrilna, silikonska, silikatna . . ? Ukoliko ne uspijem izvesti serklaž unutar Ytong bloka, koji je najkraći period unutar kojega se može početi nanostit Teratermo Glet na beton? Koja impregnacija tada ide na beton? Hvala.

ODGOVOR

Površine od YTONG-a prije obrade treba impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, neposredno prije nanošenja TERATERMO GLETA.
TERATERMO GLET nanijeti u sloju debljine 2-3 mm i svježi sloj punoplošno utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 sa preklopima od min 10 cm na svim spojevima.
Drugi sloj TERATERMO GLETA nanijeti u debljini do 2 mm. Beton prije daljnje obrade u pravilu mora biti star minimalno mjesec dana.
Prije nanošenja TERATERMO GLETA potrebno je isti obraditi KONTAKT GRUNDOM.
Preporučamo balkonsku ogradu završno obraditi visokovodoodbojnim završnim žbukama kao TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA.

s h / 13.4.2015. 10:26:26

Postovani,zanima me sto bi mi preporucili za stavljanje glazure u debljini 2 cm prije keramickih plocica, imam 7 m2 te koja bi bila cijena te glazure?

ODGOVOR

Za izvedbu glazure preko postojeće keramičke obloge predlažemo CEMENTNI ESTRIH 20 koji je potrebno izvesti u minimalnoj debljini od 3 cm.
Za površinu od cca 7 m2, i debljinu od 3 cm potrebno je 450 kg CEMENTNOG ESTRIHA 20, cijena : 377,65 kn.

D L / 9.4.2015. 21:33:29

Postovani,
imam vanjsko betonsko stepeniste,nemam namjeru oblagati gaziste ker.plocicama a isto je izlozeno kisi,pa trazim vas savjet ,hocu stepeniste koje se lako odrzava a da nije puno klizavo kakav mi premaz savjetujete da kupim cuo sam da imate te premaze i u boji pa molim vas savjet,hvala pozz

ODGOVOR

Naša ponuda završno dekorativnih žbuka nije primjenjiva za završnu obradu horizontalnih površina.
Preporučamo betonske stepenice obraditi REPARATURNIM MORTOM G, te obojati AKROTONOM - bojom za beton.

M Š / 7.4.2015. 21:34:26

Poštovani,
imam problem u kuhinji.Naime planiram renovirati kuhinju veličine oko 16 m2,ali kuhinja je niža u odnosu na ostale prostorije oko 4-5 cm,pa je potrebna izrada glazure da se izjednači sa ostalim prostorijama,Pošto želim čim prije završit i krenut sa postavljanjem pločica,koji bi bili dobri proizvodi za izradu glazure koja se brzo suši,tj. u što kraćem vremenu.Jer kuhinja nemože čekat mjesec dana?

ODGOVOR

Za izravnavanje poda možete upotrijebiti proizvod CEMENTNI ESTRIH RAPID. Estrih je brzovežući, te već nakon 5 dana možete ugrađivati završnu oblogu – keramiku.

B / 2.4.2015. 13:53:55

S obzirom da hidroprotekt duoelastik nije završni sloj na prohodnim terasama,koliki je najduži period koji može proći do postavljanja keramičkih pločica.

ODGOVOR

HIDROPROTEKT DUOELASTIK mora što kraće vrijeme biti nezaštićen tj. najduže 7 dana, jer nije prohodan.

b c / 1.4.2015. 10:34:14

kako najjeftinije trajno zaustaviti vlagu koja probija kroz zidove kuće zbog najvjerovatnije slabe izrade fasadne žbuke koja je rađena ručno a korištena je žbuka za strojno nanošenje . Hvala ljepa na odgovoru .

ODGOVOR

Ako je upotrijebljena VC 50 žbuka potrebno ju je pregletati ili TERATERMO GLETOM i ugraditi završno dekorativnu žbuku (silikat,akrilat,silikon,mineralna žbuka SEP)
ili TOP WHIT-om i površinu ili obojati fasadnom bojom (TERATON V ) ili ugraditi dekorativnu žbuku (silikat,akrilat,silikon,mineralna žbuka SEP) .

r / 29.3.2015. 21:44:17

POŠTOVANI
IMAM PROSTOR OD 40 KVADRATA KOJI IMA GLAZURU SA PADOM PREMA SREDINI ALI NIJE ONAKO GLATKA PA ME ZANIMA DALI IMA KAKVA MASA DA SE TO PORAVNA KAO NPR. NIVELIRAJUČA MASA . ALI DA TO BUDE KAO ZAVRŠNIN SLOJ PA DA SE KASNIJE INPREGNIRA DA NE UPIJA MASNOČU . PROSTOR BI KORIŠTIO ZA POPRAVAK AUTOMOBILA I TAMO SE VARI PA MI EPOKSI POD NE ODGOVARA . HVALA NA ODGOVORU

ODGOVOR

Za unutarnje radove upotrijebite samonivelirajuću masu TERANEKS u debljini do 5 mm ili TERANEKS UNILEVEL u debljini do 20 mm.
TERANEKS može biti završni sloj i možete ga obojati bojom za beton AKROTON.

J B / 28.3.2015. 17:17:12

Poštovani,
U slučaju nanosa žbuke Vc-40 direktno na zid (standardni blok/opeka) / strop (beton) bez prethodnog šprica tj pripreme površine, da li to mora dovesti do odvajanja žbuke s vremenom ili ne?

ODGOVOR

Izvedba žbuke bez prethodne obrade tj.predšprica može dovesti do odvajanja žbuke od podloge.
Potrebno je izvesti predšpric od istog materijala 1 h ranije i žbukati u potrebnoj debljini ili nanijeti cementni špric minimalno dan ranije, a obavezno na glatke ab površine - CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA.