Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A M / 23.7.2020. 13:25:19

Poštovani, nakon što dobro operem zidove i očistim prašinu s njih prije nego što stavim Samoborka Teranil ekstra stavlja se Samoborka univerzal koncentrat grund (koja se suši minimalno 24 h). Nakon što stavim prvi premaz Samoborka Teranil ekstra, je li potrebno stavljati opet Samoborka univerzal koncentrat grund, ili mogu nakon 24 h sušenja odmah stavljati drugi sloj Samoborka Teranil ekstra? Je li potrebno nakon prvog sloja sve pobrusiti i pripremiti zidove za drugi sloj (naravno očistiti prije postavljanja drugog sloja)? Može li se i Samoborka Teranil ekstra stavljati leptir gleterom, s ciljem izbjegavanja valova po zidovima? I još jedno pitanje, kada se stavlja Alu zaštitni rubni profil, jeli profil potrebno utopiti u ljepilo ili isto može biti utopljen u Samoborka Teranil ekstra? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Priprema podloge prije izvođenja soboslikarskih radova gletanja TERANILOM ili TERANILOM EKSTRA, ovisi o vrsti i kvaliteti iste. Ukoliko je riječ o novo ožbukanim površinama iste je dostatno 4-6 sati prije nanošenja TERANILA EKSTRA impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. TERANIL EKSTRA nanositi metalnim gleterom u debljini 1 do 2 mm i fino zagladiti,. Nakon sušenja sloj prebrusiti finim brusnim papirom. Na prebrušeni I temeljito otprašeni pri sloj nanositi drugi sloj u debljini cca 1 mm i fino zagladiti. Podlogu prije nanošenja drugog sloja nije potrebno impregnirati. Ukoliko je potrebno izravnavanje podloge TERANIL EKSTRA možete nanositi u prvom sloju u debljini do najviše 5 mm. ALU kutni profili postavljaju se u sloju TERANILA EKSTRA.

d r / 23.7.2020. 11:44:47

Poštovani, u stanu u zgradi staroj 70 godina, najviše je stradao pregradni zid od pune opeke slagane na kant (debljina zida bez žbuke je 5.5cm). Zid popucao od poda do stropa te se mjestimično pojavila pukotina 2 cm širine, najviše po fugama u dužini 1.5 m. Molim vas da mi predložite kojim vašim prozvodima i na koji način bi bilo najbolje sanirati i pokriti postojeće pukotine? Sračan pozdrav i hvala

ODGOVOR

Pukotine nenosivih zidova načelno je moguće sanirati kako slijedi: - ukolniti postojeću žbuku u zoni pukotine u širini od najmanje 50 cm s obje strane - temeljito otprašene pukotine zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE - pukotine sanirati SANACIJSKIM MORTOM R2 uz armiranje mrežicom AR 280 u širini cca 50 cm s obje strane pukotine, po potrebo prethodno zid “izravnati” istim SANACIJSKIM MORTOM R2 - krpanja žbuke izvesti laganom žbukom VC 20 L - cijelu površinu zidova, temeljito otrpašenu I impregniranu PREMIUM GRUNDOM, pregletati TERANILOM uz mogućnost armiranja staklenom mrežicom IN 70, kao podlogu za bojanje TERAPOLOM /TERAPOLOM PROFI Kako je u vašem slučaju riječ o pregradnom zidu zidanom punom opekom “na kant” I izraženijim pukotinama širine 2 cm preporučamo isti u potpunosti srušiti I izvesti novi.

H B / 21.7.2020. 15:56:58

Poštovani, na starijoj (1940.) adaptiranoj kući sam prije 10-ak godina na sokl sam nanio Teraplast koji se postupno zbog djelovanja vlage iz temelja počeo napuhavati, pucati i raspadati... ispod Teraplasta je neka stara žbuka koju smo bili pobrusili. Je li Sokl žbuka primjereno rješenje kad skinem popucali Teraplast i je li bolje prije žbuke staviti Sanisil ili nešto drugo? Hvala.

ODGOVOR

Kako opisano stanje upućuje na problem djelovanja kapilarne vlage uslijed nedostatne HI preporučamo uklanjanje svih postojećih slojeva do podloge (uključujući I podložnu žbuku) te primjenu visokoparopropusnih proizvoda : SANISIL ŠPRIC, SOKL ŽBUKA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici.

D P / 21.7.2020. 11:53:14

Poštovani, Počeo sam sanaciju vanjskih zidova na staroj kamenoj kući (drenaža, popravak i poravnavanje te vertikalno hidroizoliranje temeljnog dijela zidova). Popunjavanje rupa/većih fuga i poravnavanje zida sam počeo raditi mortom za zidanje M5 opće namjene. Sad vidim da postoji mort za zidanje fasadne opeke namjenjen za kamen/opeka tip zidova. Koja je razlika između ta dva morta i koji su eventualni negativni efekti korištenja morta opće namjene u ovom slučaju? Zahvaljujem na odgovoru, Davor

ODGOVOR

Ispunu sljubnica u dijelu kamenog zida ispod razine tla na kojem će se izvoditi vertikalna HI možete izvesti MORTOM ZA ZIDANJE M5. Za ispunu sljubnica dijelova kamenog ziđa izloženog utjecaju atmosferilija preporučamo izvesti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA ili MORTOM ZA ZIDANEJ FASADNE OPEKE. Navedeni proizvodi imaju veće čvrstoće od Morta za zidanje M5 I veće otpornost na atmosferske utjecaje. Naveden proizvode moguće je na zahtijev tonirati. Standardni proizvodi su bijele bojem(MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA ili MORTOM ZA ZIDANEJ FASADNE OPEKE).

A O / 20.7.2020. 9:09:37

Pozdrav, Na terasi je na vanjskom zidu kuće urađena fasada kompletno do poda terase i prekrivena je završnom žbukom (edelputz). Htio bih donjih 20cm zida duž cijele terase prekriti mozaicnim kulirom. Da li je uopšte moguće i na koji način je najbolje da izravnam površinu fasade i da nanesem kulir na tih 20cm od poda? Koje materijale da koristim za ovaj proces?

ODGOVOR

Za završnu brada “sokla” terasa, balkona I dr. istaka preporuka je koristiti visokovodoodbojene završne žbuka kao što je TERAPLAST. Obzirom na sadašnje izvedeno stanje preporuka bi bila ukloniti postojeću mineralnu završnu žbuku te nakon temeljitog otprašivanja podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM I obraditi TERAPLASTOM. Zaglađivanje postojeće završne žbuke I nanošenje sloja TERAPLASTA rezultirati će površinom “starijom” od ostataka pročelja gdje može doći do zadržavanja oborinske vode I oštećenja slojeva.

R K / 19.7.2020. 22:15:24

Poštovani,može li se u budućoj cisterni za pitku vodu(sada je armiranobetonska konstrukcija izravnana sa reparaturnim mortom) na spoju poda izida gdje je primjetan prodor vode postaviti traka za brtvljenje uHIDROPROTEKT MONOELASTIK a nakon toga cijelu cisternu raditi sa HIDROPROTEKTOM ili postoji neko drugo rješenje.Prodor vode nije velik ali je spoj poda izida na većem dijelu konstantno vlažan. Zahvaljujem!

ODGOVOR

Sanaciju spoja horizontalne I vertikalne površine cisterne možete izvesti BETONPROTEKSTOM MONOELASTIK uz primjenu fleksibilne TRAKE ZA BRTVLJENJE. Alternativno spoj možete izvesti I HIDROPROTEKTOM na način na izvedete usjek na spoju te zapunite gusto zamiješanim HIDROPROTEKTOM kojim izvedete i lagano zaobljeni “holker” Nakon sanacije spoja potrebno je cijelu površinu unutarnjih stijenki premazati HDROPROTEKTOM, certificiranim za pitku vodu. Hidroprotekt nanositi u tri sloja zidarskom četkom križno. Detalje primjene možete pronaći u tehaničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

J Š / 18.7.2020. 19:00:19

Pozdrav. Molim vas recite mi koja je razlika između sepa, hirofe i sokl žbuke u bijeloj boji? Molim da mi predložite najbolju opciju s obzirom da bi uporaba tog materijala bila na betonskim blokovima vanjskog dvorišnog zida, oko 150 m2.

ODGOVOR

SEP I Hirofa su tanskolojne završno dekorativne žbuke koje se primjenjuju : * HIROFA – isključivo na podložnim vapneno-cementnim žbukama * SEP – na različitim vrstama podloga – beton, podložne žbuke uključujući I toplinske, toplinski sustavi i dr. * SOKL ŽBUKA je mineralna žbuka za žbukanje soklova I zidova sa kapilarnom vlagom, Kako se vaš upit odnosi na ogradne zidove zidane betonskim blokovima preporučamo isti ožbukati SOKL ŽBUKOM, uz prethodnui pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 ili 4 (ovisno o načinu nanošenja). Sokl žbuku nanositi u debljini do 2cm. Završna obrada moguća je zaglađena ili šerana. Na horizontalnim površinama ogradnog zida postaviti odgovarajuće kape sa okapnicom. Standardna SOKL ŽBUKA isporučuje se u bijeloj boji.

D M / 18.7.2020. 18:45:16

Stara kuća u Istri ima vanjski zid od betonskih elemenata koji je lošom hidroizolacijom odvojen od betonskog poda koji nije izoliran. U dnu zida se pojavljuje vlaga. Kako napraviti hidroizolaciju zida i poda? Zeleni knauf na zid a pod premazati nečim?

ODGOVOR

Naknadnu horizontalnu I vertiklanu HI s unutarnje strane možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. Na spoju poda I zida potrebno je izvesti “holker” uz primjenu TRAKA ZA BRTVLJENJE. Zid od betonskih blokova po potrebi prethodno izravnati REPARATURNIM MORTOM R4 250.

T S / 18.7.2020. 10:23:37

Poštovani, Nedugo smo stavili stiropor fasadu,uzeli smo Samoborkin teraplast,međutim izvođač je previse razvukao teraplast pa su ostale fleke odnosno grund probija. Na koji način se to moze rijesit i dali se moze navuc teraplast na teraplast? Hvala, Lp,Tomislav!

ODGOVOR

Načelno novi sloj TERAPLASTA može se navući na već prethodno naneseni uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br. 65. Obzirom na kvalitetu izvedbe prethodnog sloja upitna je mogućnost kvalitetne izvedbe novog, obzirom da je Teraplast potrebno nanositi u debljini zrna. Preporačamo površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, zagladiti UNITERMOM, te nakon najmanje 7 dana navući novi sloj Teraplast uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

M V / 17.7.2020. 12:25:30

Poštovani, molim par savjeta. 1. Strop u kupaoni nam je polugrubo (nit je fino nit grubo) ožbukan te smo ga mislili završiti navlačenjem SEP-a. Je li primjena SEP-a u kupaonici ispravna i treba li prije kakva impregnacija? 2. Također bi jedan vanjski i jedan unutarnji žbukani zid (nije grubo žbukan) završili SEP-om. Je li i tu potrebna kakva impregnacija i zašto? 3. Preporučate li možda u kupaoni na strop umjesto SEP-a nanošenje neke vrste ljepila pa gletanje recimo Teranilom?

ODGOVOR

SEP je mineralna završno dekorativna žbuka i može se primjenjivati za završnu obradu unutarnjih zidova I stropova. Pogodan je I za primjenu na stropovima kupaonice u normalnim uvjetima korištenja, odnosno odgovarajuće reguliranu vlažnost zraka (redovito provjetravanje, ventiliranje ili sl). Podloge je prethodno potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUDNOM OBOJENIM BR.65. Primjena impregnacije osigurava poboljšanu prionjivost I ujednačava upojnost podloge.