Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I B / 28.8.2020. 11:07:55

Poštovani Zanima ma hidroizolacija za proststoriju bez krova koja je nagrađena uz kuću koja je dobra izolacija i u koje je vrime najbolje premazat dali vrucina smeta tj koja je najbolja temperatura za to radit?hvala

ODGOVOR

Iz vašeg upita može se zaključiti da vam je potreban proizvod kojim bi izveli horizontalnu HI na AB ploči. Ukoliko je ista izvedena sa odgovarjućim padovima istu možete izvesti polimer-cementnim HI premazom BETONPROTEKTOM DUOELASTIK. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Temperatura podloge i zraka u tijeku izvođenja ne bi trebala biti visa od 30oC.

Z V / 26.8.2020. 18:30:52

Poštovani, na betonsku ploču staru 40 godina bio je položen parket na bitumen. nakon uklanjanja parketa debljine 22 mm ostala je betonska ploča prekrivena bitumenom.da li će se cementni estrih vezati za istu, ili preporuka za postupak niveliranja. Pozdrav

ODGOVOR

CEMENTNI ESTRIH 20 u sloju minimalne debljine od 40 mm može biti izveden kao plivajući, odnosno prikladan je za izvedbu na podlozi na kojoj postoje ostaci bitumen. Ukoliko nemate mogućnost izvedbe estriha u toj debljini potrebno je ostatke bitumen mehanički ukloniti s podloge. U tom slučaju izravnavanje možete izvesti I samonivelirajućim masama ovisno o potrebnim debljinama sloja tipa TERANEKS UNILEVEL za debljine od 5-20 mm. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

d v / 26.8.2020. 18:09:27

poštovani, može li se kamena žbuka ( bizek mort ), s većim zrnom, izvesti kao završni sloj ETICS fasadnog sustava?

ODGOVOR

Završne obrade tipa KAMENA ŽBUKA, ŠTOKANA ŽBUKA, prani kulir nisu pogodne za podloge kao što su izvedeni toplinski sustavi.

B M / 25.8.2020. 8:19:19

Poštovani! Na ravnom krovu,odnosno na ab ploči sam izlio estrih .ispod je stiropol,a iznad hidroizolacija (dvokomponentna sika 107).preko tog je zaštita ljepilo i mrežica.na dekitaciji cca dužini 1 metar dolazi do napuhavanja ispod hidroizolacijse trake.več sam par puta sve skidao do estriha i ponavljao ali opet problem.ostalo je u redu.dolazi usred velikih kiša do blagog kapanja na tom djelu odnosno dva metra dalje.

ODGOVOR

Prema informacijama dostupnim iz vašeg upita evidentno je da negdje dolazi do prodora vlage ispod izvedene hidroizolacije. Mjesta prodora najčešća su na detaljima kao što su holker na spoju sa zidovina, spoj na sustav odvodnje bolo da je riječ o ugrađenim sifonima, rigalicama ili okapnim profilima I dr. ali isto tako I nepravilno izvedba HI sloja, U pravilu polimer-cementne HI osiguravaju vodonepropusnost jada se izvedene u slojevima debljine koju propisuje proizvođač. Svakako preporučamo obratiti se izvođaču radova kao I proizvođaču ugrađenog materiala.

p h / 23.8.2020. 8:48:57

Poštovani/e, molim Vas da mi objasnite u čemu je razlika između Teraplast S i G proizvoda; da lije to samo u veličini zrnaca? Pozdrav i unaprijed hvala

ODGOVOR

Da, razlika između Teraplasta G i Teraplasta S je u veličini zrna koja je kod Teraplasta G veličine do 1,5mm, a kod Teraplasta S je zrno veličine do 1mm. Razlika je i u potrošnji koja je kod Teraplasta G 4 kg/m2, a kod Teraplasta S 3,5 kg/m2 s tim da se Teraplast S nanosi u dva sloja, a Teraplast G u jednom sloju.

D V / 19.8.2020. 19:09:50

Oko kuće je betonska staza koja je dosta grube obrade i nečistoća se zadržava u brojnim rupicama. Da li postoji smjesa koja bi se samo nanijela i popunila neravnine?

ODGOVOR

Sanaciju betonskih površina oko objekta preporučamo izvesti REPARATURNIM MORTOM G. Podlogu je potrebno temeljito oprati vodom pod tlakom kako bi se uklonili svi eventulano slabodržeći dijelovi I uklonile nečistoće. Nakon temeljitog sušenja podlogu navlažiti vodom i obraditi REPARATURNIM MORTOM G u debljini do 10 mm u jednom sloju.

I D / 19.8.2020. 14:13:13

Poštovani, Pregletao sam drugi sloj stiropor fasade Samoborka uniterm ljepilom, međutim isti dan je nevrijeme sa kišom i tučom namočiti cijeli sloj koji se sada guli i otpada do prvog sloja(negdje je ulovili i dobro). Molim Vas za kako spasiti fasadu.

ODGOVOR

Sanacija izvedenog armirajuće sloja ovisi o stupnju njegovog oštećenja, Moim dosatvite fotografije na kojima su vidljiva nastala oštećenja kako bismo vam mogli konkretnije pomoći. Načelno, ukoliko se radi samo o površinskom ispiranju druge ruke armrajućeg sloja istu je potrebno ponovoti, u protivnom potrebno je izvesti novi armirajući sloj. Više po dostavljenim fotografijama!

D B / 18.8.2020. 12:14:17

Mogu li i gdje u Istri kupiti Betonprotekt Monoelastik i reparaturni mort R4 250?

ODGOVOR

Proslijeđeno D.Mureti .

j s / 18.8.2020. 2:45:02

U staroj kuci su na prvom katu ocuvane grede sa razmakom od 1 metra i duzine 5x7..Da li se moze staviti najlon ,mreza i napraviti naliveni pod od 10 cm..Unaprijed hvala...

ODGOVOR

Mogućnost izvedbe AB ploče na postojećoj drvenoj međukatnoj konstrukciji ovisi o njenoj nosivosti. Preporučamo konzultirati statičara.

D B / 17.8.2020. 14:29:39

Štovani, molim pomoć oko završnog gletanja UNUTARNJIH zidova u stambenoj zgradi. Naime svi vanjski zidovi su ujedno obloženi i siporexom sa unutarnje strane koji su dijelom mrežasto ispucali što se dobro vidi nakon uklanjanja tapeta. Jedan manji dio je novi pregrani zid od Ytong blokova friško i prema struci odrađen(original mort za zidanje, male sljubnice, dilatacije+PUR..) Kako se treba pogletati kompletan stambeni prostor(svi zidovi i plafoni cca 270-300m2) molim za mišljenje o direktnom gletanju siporex i ytong zidova sa TERANIL EXTRA u 2sloja i utapanjem kompletne mrežice u 1sloj, ali BEZprethodnog morta za poropbeton(TANKOSLOJNA ŽBUKA ZA POROBETON, ROFIH 622 ili dr.). Ove podloge bih svakako impregnirao sa kvarc grundom. Hvala!!

ODGOVOR

Unutarnji zidovi od porobetona tipa Ytong mogu se obrađivati žbukanjem uobičajenim unutarnjim žbukama, tankoslojnim žbukama ili gletati izravnavajućim masama uz obvezno armiranje, ovisno o ravninama, pravokutnosti I vertikalnosti zidova. Ukoliko nema većih odstupanja ravnina proobetonske podloge preporučamo gletati TERANILOM uz armiranje staklenom mrežicom IN 70. Podlogu prethodno impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, Ukoliko na zidovima već postoji određena obrada (prethodo žbukanje, gletanje, eventulano I bojenje) ovisno o upojnosti završne obrade potrebno je evenulano podlogu impregnirati PREMIUM GRUNDOM (“kvarcnom impregnacijom). Svakako preporučamo temeljito pregledati I ispitati “stare” zidove kako bi se utvrdio eventualni uzrok nastanka pukotina I po potrebi uklonio prije daljnje obrade.