Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M D / 5.9.2020. 13:21:50

Poštovani. Majsor mi je radio akril fasadu snijeg bijela boja. Po završetku fasade nanosio je valjkom Glitter. Poslije nanošenja Glittera ostale su fleke na nekoliko mjesta koje izgledaju kao da je prljavim valjkom popravljano. Majstor je došao popraviti i neke fleka je uspješno popravio a na mjestu nekih sada su nove fleke ali sada su to bijele fleke izrazito bjelje od fasade. Molio bih Vas da mi pojasnite kako da ispravim to a da ne uništim Glitter ili je potrebno prebojati cijeli komad fasade pa ponovno nanositi Glitter(tzv.šljokice sive boje).

ODGOVOR

Ujednačavanje obojenosti površine teško je izvesti mjestimičnim popravcima i u pravilu zahtijeva bojenje cijele površine. Preporučamo da se za savjet obratite proizvođaču isporučenog premaza sa gliterima!

L B / 5.9.2020. 9:28:20

Poštovani, poceo sam sam uredivat svoje malo dvoriste duzine 4m sirine 2 m. Zanima me posto sam narucio celicne kalupe za beton da napravim puteljak lijepi dali zemlja ispod treba bit skroz skroz ravna i posto sam na jednom djelu naisao na veci komad kamena koji nemogu sam odlomiti. Sad razmisljam koje su mi solucije da to napravim sto prije. Razmisljam sam da kupim za taj prostor pijesak makar ne znam koliko vreca od 25kg potrebno te da prekrijem povrsinu zemlje cisto da prekrijem neravnine i da bude lijepo ravno. Da li je to okej ili ima neka pametnija solucija koja je isto ekonomična posto radim sam. Hvala nadam se da ce te shvatit moje pitanje.

ODGOVOR

Postava bilo kakovih betonskih elemenata u formi ploča zahtijeva i odgovarajuću pripremu podloge koja uključuje: - ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donjepodloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenogagregata - nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibropločom§10-20 cm debljine - za lakša opterećenja§20-40 cm debljine - za teža opterećenja - nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm - nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnatiletvom - postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem - kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1mm (najbolje kvarcnim pijeskom)

L L / 5.9.2020. 9:11:23

Poštovani, molim Vas kako skinuti boju za beton s brušenog i poliranog terazza na unutarnjim stepenicama?

ODGOVOR

Kako je terrazzo u osnovi beton , boja za beton “odregairala” je sa podlogom I neće je biti u mogućnosti u potpunosti ukloniti.

I Č / 3.9.2020. 14:58:16

u KOJU VRSTU ŽBUKE SPADAJU SEP ŽBUKE: AKRILNE, SILIKATNE, PLIMERNE? HVALA

ODGOVOR

SEP je mineralna praškasta završno dekorativna žbuka na bazi vapna i cementa, koja je isporučuje u vrećama I priprema uz dodatak vode na gradilištu.

i / 3.9.2020. 12:05:22

pozdrav. molio bi za savjet. da izravnam zid na jednom objektu koristio sam armirnu mrezicu i masu za armiranje i izravnavanje. podloga mi je ispala ravna. pitanje je; da li sad mogu premazati inpregnacijom i obojati fasadnom bojom i ako da koliko je to dugovjecno tj.da se ne pocne ljustiti ili sl.hvala i lp.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli kojom vrstom materijala ste izvodili radove kao ni vrstu fasadne boje koju planirate koristiti tako da nemožemo preciznije odgovoriti na vaš upit. Svakako je završna obrada fasadnih površina sitnozrnatim završno dekorativnim žbukama bolje I trajnije rješenje, te preporučamo primjenu SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5mm.

I K / 2.9.2020. 17:37:53

Pozdrav, Mičem noseći zid i ubacujem “i profil”, posto će krajevi profila biti “zabijeni” u susjedne nosive zidove. Potrebno je zabetonirati rupu oko profila unutar zida. Koristio bih suhi beton. Koja vrsta je za noseće zidove najbolja? Kakve dodatke imate da beton bude ekstrudirajuci?

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema aditive u svojoj ponudi. Za “sidrenje” I profila možemo ponuditi eventualno MORT ZA PODLIJEVANJE. Kod ugradnje, a obzirom na konzistenciju materijala potrebno izraditi odgovarajuću oplatu.

P P / 2.9.2020. 15:45:25

Molim vas savjet Prilikom nanošenja sisi fasade prozori su bili nezadovoljno zaštićeni i stakla su isprljana fasadom i nemoze se skinuti kao neki curci tekućine iz fasade s cime mogu očistiti stakla od mrlja od sisi fasade S poštovanjem

ODGOVOR

Kako je riječ o materijalima koji u svom sastavu imaju vodeno staklo nastale mrlje nije mogće ukloniti. Za razliku od organiskih veziva,vodeno staklo ne stvara film već kemijski reagira s podlogom. Preporučamo obratiti se upitom o sastavu proizvođaču ugrađenog materijala

N R / 1.9.2020. 20:40:50

Poštovani, molio bih za savjet. Unutarnje zidove ožbukao bih ručno sa VC40, a zatim zidove obradio sa teranilom. mogu li nakon prvog nanošenja VC40 obraditi zidove sa teranilom, koliko treba da se suši zid prije nanošenja teranila i da li treba mrežica kod nanošenja teranila

ODGOVOR

Vapneno-cementna žbuka VC 40 nanosi se u jednom sloju maksimalne debljine do 20 mm. Ukoliko neravnine podloge zahtijevaju veće debljine žbuku je potrebno nanositi u dva sloja. Gletanje ožbukanih površina možete izvesti TERANILOM cca tri tjedna nakon žbukanja. Armiranje u sloju TERANILA nije potrebno I isto se u pravilu izvodi poglavito kod sanacija (krpane podloge, premošćivanje lasastih pukotina podloge I sl.)

B A / 29.8.2020. 10:43:26

Stovani! Htio bi napraviti nakon nanosenja prajmera na zidove zavrsno gletanje sa keramickim ljepilom s tim da utopim mrezicu pa vas molim da mi malo pojasnite redoslijed i samo letanje.Hvala

ODGOVOR

Armiranje ožbukanih zidova preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERANILOM. Bez obzira na odabrani materijala radove izvoditi: - FINU ŽBUKU EKSTRA nanijeti na pripremljenu podlogu u sloju debljine do 2 mm. - u svježi sloj utisnuti staklenu mrežicu IN 70 - drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA nanijeti u sloju debljine 1 mm Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

S Š / 28.8.2020. 18:30:10

Napravila sam montažnu kuću i uz kuću betonirala, ima tek 2 mjeseca. Na taj izbetonirani dio najradije bi nanjela kulir, ali čitam da baš nije pogodan za te svrhe. Meni bi međutim jako pasalo tako nešto. Što bih još trebala staviti kao podlogu, nešto izolaciono protiv vlage koju beton upije poslije kiša ili...i koliko bi to godina izdržalo (meni treba jedno 20 godina, poslije me baš briga) Unaprijed hvala

ODGOVOR

Na betonskim stazama oko kuće možete izvesti završnu obradu pranim kulirom. Za izradu pranog kulira u moćunosti smo ponuditi vezivo za izradu KULIRMIX kao I potrebno zrno. Ponudu zrna možete vidjeti na našoj web stranici https://www.samoborka.hr/zrno . Ukoliko ste mislili na naš proizvod TERAPLAST isti nije pogodan za oblogu horizontalnih betonskih površina.