Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R L / 14.4.2021. 8:21:16

Postovani, na vanjskim stepenicama mjjestimično se oštetio i otpao kulir poostavljan prije 50ak godina.Na ostalom dijelu stubišta je čvrst i bez znakova propadanja. Kako se radi samo o 3 stepenice koje su izložene vremenskim nepogodama, postoji li mogućnost popravka i što i kako se može učiniti? Hvala. Renata

ODGOVOR

Svaki lokalni zahvat na postojećem kuliru bi bio primjetan, stoga Vam savjetujemo da na prve tri stepenice uklonite postojeći kulir i izvedete novi.

D M / 13.4.2021. 13:15:08

Lođa zatvorena prozorima, 3.kat. Izveo bih hidroizolaciju i termoizolaciju zida ispod prozora, stropa i poda. Što preporučujete?

ODGOVOR

Hidroizolaciju preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK prvenstveno na podnoj površini. Izvedba HI na podgledima loggie nije tehnički ispravno rješenje ali kako pretpostavljamo da niste u mogućnosti izvesti horizontalnu HI s gornje strane ploče, izvedba dvokratnog nanosa BETONPROTEKTA MONOELASTIK spriječiti će prodor vlage ali ostaje problem mogućeg kapilarnog širenja u ostale konstruktivne elemente. Toplinsku izolaciju podgleda I zidova možete izvesti primjenom toplinskom sustava TERMOSAM. Detalje možete naći na našoj web stranici.

A / 11.4.2021. 23:10:45

Poštovani, U Njemačkoj se reklamira i radi gletanje zidova i armiranje u kombinaciji teranil i micro vlies u spachtelvlies sustavu. Imate li u ponudi takve mreže ? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Trenutno nismo u mogućnosti isporučiti micro vlies koji ste vidjeli na snimci dostupnoj na You tube-u, te očekujemo da će isti biti dostupan u roku od cca 30 dana.

I R / 11.4.2021. 18:18:56

Poštovani, imam mali betonski ulaz u staroj jezgri grada. Interesira me može li se pod premazati kulirom i koliko je to trajno. Vidjela sam da se mogu kupiti kulirske ploče ali nemam dovoljno visine za njih,odnosno,morala bi ih ukopati a to bih voljela izbjeći. Kolika je debljina ako se ide kulirskim premazom i preporučujete li ga s obzirom da se radi o podu Lp

ODGOVOR

Tankoslojni kulirski premaz, odnosno žbuka ne ide na horizontalne prohodne površine. Savjetujemo Vam da izvedete monolitni prani kulir u minimalnoj debljini od 2 cm. Kao vezivo Vam možemo ponuditi KULIRMIX koji standardno dolazi u bijeloj ili sivoj boji, a na zahtjev se može i tonirati u drugim tonovima. U Kulirmix se dodaje ukrasno zrno čiji izbor možete pronaći na našoj web stranici.

G M / 11.4.2021. 17:15:51

Poštovanje, moje pitanje je sljedeće.. Na terasi cca120 kvadrata, želio bih postaviti hidroizolaciju.. Konkretno, zanima me, koliko mi je materijala potrebno da se postavi kvalitetna hidroizolacija.. Hvala na odgovoru..

ODGOVOR

Za konkretniji odgovor trebali bismo detaljnije informacije o situaciji. Molimo da nas kontaktirate na broj 01/3322 709 ili 01/ 3322 808.

Z / 8.4.2021. 8:22:47

Poštovani,na završnoj fasadi su izbile fleke(svjetlije) odmah nakon navlacenja akrilne žbuke i majstori uporno bojaju te djelove ali nema pomoci jel se navecer pod svjetlima vide velike neravnine na tom djelu.Molim vas za savjet što napraviti.Hvala Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Na dostavljenim fotografijama vidljiva su, kod kosog upada svjetlosti, odstupanja ravnina izvedene fasadne površine. Kolika su odstupanja i da li su ista u granicama dopušteni moguće je utvrditi iskjučivo mjerenjem. Naknadna izravnavanja na izvedenim završnim žbukama nisu preporučljiva I u pravilu zahtijevaju priprema podloge impregnacijom PREMIUM GRUND, izravnavanje slojem FINE ŽBUKE EKSTRA u debljini do najviše 10 mm, te nanošenje novog završnog sloja. Što se tiče vidljivih svjetlijih mrlja iste nije moguće ujednačiti dodatnim naličima boje budući su posljedica razlike u teksturu – zaglađenija I “zapunjenija” struktura.

H P / 7.4.2021. 15:33:33

Postojeći pod (cementna glazura) je oštećen. Planiram ukloniti samo oštećene dijelove poda i popravak napraviti pomoću cementnog estriha 30 (Samoborka). Nakon toga bih preko cijelog poda kao završni sloj nanio samonivelirajuću masu Teraneks unilevel (i usput malo korigirao padove prema podnom slivniku). U tehničkom listu za Teraneks unilevel piše da podloga mora biti stara najmanje 2 mjeseca. Može li se Teraneks unilevel nanositi na ovakav pod koji ima dijelo staru, a dijelom novu podlogu, ili stvarno treba čekati 2 mjeseca? Da li se to može riješiti sa nekim međuslojem? Da li je nakon nanošenja Teraneksa potrebno nanijetio neki protuprašni premaz? Unaprijed hvala.

ODGOVOR

TERANEKS se ne može izvoditi u padu. Ukoliko želite osigurati pad podloge savjetujemo da koristite REPARATURNI MORT F ili G. Kako bi skratili vrijeme sušenja savjetujemo Vam CEMENTNI ESTRIH RAPID za sanaciju stare glazure.

E / 7.4.2021. 9:28:32

U novogradnji imamo problema s vlagom. Naime, problem je terasa i očito hidroizolacija, jer se pojavljuju fleke susjedi ispod terase. na stropu. Zalijevao sam terasu dobra dva dana šlaufom, nigdje nije probila vlaga. Međutim, nisam zalijevao bočne zidove terase i područje cokla. Čim pada kiša nošena vjetrom bočni zidovi terase se namoče i susjedi se pojavljuju fleke na rubu njezina stropa i bočnih zidova, kao da vlaga ide kroz te bočne zidove terase i prolazi dolje. Da li je moguće da izolacija nije dovoljno podignuta s terase prema bočnim zidovima, postoji li mogućnost djelomične sanacije da se ne diže cijela terasa 35m2?

ODGOVOR

Vaš opis upućuje da do problema zacurijevanja vode dolazi na detalju hidroizolacije, odvodnje ili spoju horizontalne i vertikalne površine. Molili bismo Vas da dostavite fotografiju terase izvana i fleke iznutra ukoliko je moguće.

K J / 4.4.2021. 18:10:17

Poštovani, želja nam je osvježiti/pofarbati fasadu (slike: https://prnt.sc/11426ql https://prnt.sc/114262r) Ne znamo koliko je stara fasada (25-30 godina) niti koji je materijal korišten. Nema vidljivih oštećenja niti izbijanja vlage. Kuća se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji. Molim preporuku za postupak, ako možda prepoznate dekorativni uzorak fasade njegov naziv,te prepoučene materijale za osvježiti i pofarbati fasadu.

ODGOVOR

Prikazanu fasadu možete osvježiti fasadnom bojom MINERALKOLOR pogodnom za ujednačavanjem boje i hidrofobiranje mineralne žbuke. Ton možete odabrati prema Samoborkinoj ton karti COLORLINE s oznakom M.

J P / 3.4.2021. 18:57:31

Poštovani, Radim vrtnu spremu za bicikle i alat (metalna konstrukcija + krov od sedvič panela) Vanjske zidove planirao sam izraditi od ravnih OSB ploča, koje bih poslije ožbukao i stavio fasadu. Tražim vaš savjet za tehnologiju žbukanja i potrebnih materijala. Lijepi pozdrav, Joško.

ODGOVOR

Žbukanje na podlozi od OSB ploča nije moguće. Obrada OSB ploča je moguća tako da se najprije impregniraju KONTAKT GRUNDOM, a zatim se na njih lijepe toplinsko izolacijske ploče tipa EPS minimalne debljine. Lijepljenje se izvodi polimer cementnim ljepilom za lijepljenje tipa SAMOTERM F uz obaveznu sidrenje pomoću posebnih pričvrsnica za drvo. Zatim se izvodi armirajući sloj od morta za armiranje SAMOTERM F i staklene mrežice PRIMAFAS 160. Nakon sušenja se izvodi impregnacija na bazi kvarca MINERALKVARC GRUND i završno dekorativni sloj tipa TERAKRIL Z 1,5 mm. Kao alternativnu soluciju Vam savjetujemo cement-vlaknaste ploče koje se mogu obraditi mortom za lijepljenje i armiranje uz primjenu staklene mrežice i zatim se obraditi s impregnacijom i završnom žbukom.