Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K Đ / 20.6.2021. 10:32:41

Pozdrav! Radi se o novogradnji zidovi su zbukani cemetno-vapnenu m zbukom zatim je isao sloj fine VAPNENE ŽBUKE E sad pošto posao nije izveden najbolje na zidovima su ostale neravnine udubljenja pa bih vas zamolio za pomoć s kojom zbukom izravnati zidove tj. postojeću žbuku

ODGOVOR

Za fino zaglađivanje podloge do 10 mm savjetujemo FINU ŽBUKU EXTRA, a za zaglađivanje do 5 mm TERANIL.

I V / 19.6.2021. 11:02:06

Poštovani, čime zidovi su vukli vlagu, sada je ta oštećena žbuka sa unutarnje strane oštemana i stavit će se nova i onda će se gletati. Koji premaz staviti kako bi se spriječilo izbijanje na unutarnji zid eventualno preostale vlage u zidu? S vanjske strane je isto odstranjena žbuka i ide stiropor fasada a radi se i drenaža temelja. Hvala na odovoru

ODGOVOR

Poštovani ne preporučamo hidroizolacijski premaz na zidu nego visokoparapropusni SANISIL sustav koji može „isušiti“ zaostalu vlagu. Kao podložnu žbuku koristiti paropropusnu isušujuću žbuku SANISIL H uz pripremu podloge SANISIL ŠPRICOM. FINU ŽBUKU F-900 za fino zariabavanje podložne žbuke, te parapropusnu boju SILIKATKOLOR. Detaljne tehničke informacije i upute primjene spomenutih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici.

A Z / 17.6.2021. 15:18:06

Bok! Trebam savjet sa hidroizolaciju poda u prizemlju! Dali je dovoljan resitol i jedan sloj ljepenke V4 u svim prostorijama osim 2 kupatila, a u kupatilima 2K hidroizolacija? Sto predlazete za kupatila?

ODGOVOR

Za hidroizolaciju u kupaoni ispod pločica predlažemo polimer-cementnu hidroizolaciju HIDROELASTIK 2k uz primjenu traka za brtvljenje. Šaljemo tehničku uputu u prilogu emaila.

T B / 15.6.2021. 23:31:23

Poštovani,planiram polaganje prirodnog kamena debljine 3 cm na betonsku ploču,na podu. Molim vas da me savjetujete koji primer i koje ljepilo koristiti. Pozdrav

ODGOVOR

Za lijepljenje kamena preporučamo Vam TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Podlogu je potrebno prethodno dobro očistiti, otprašiti te navlažiti.

L R / 15.6.2021. 13:38:17

Poštovani, trebao bih savjet oko saniranja rupe u zidu. Prilikom zamjene cijevi u pregradnom zidu između kupaonice i sobe probijena je rupa (izbijeni su dijelovi zida u susjednu sobu). Zid je od krhkog poroznog materijala - gipsa ili siporexa. Rupa se vertikalno proteže kroz 50-ak cm, širine je 10-ak cm te duboka 5-10 cm. Oko cijevi u zidu se djelomično nalazi pur pjena. Moguće je da je i postoji malo vlage s obzirom da se radi o kupaonici i vodovodnim cijevima. Zanima me kako sanirati rupu korak po korak od čišćenja do završne boje te kojim konkretno proizvodima (po mogućnosti iz vašeg programa). Nisam stručan pa ukoliko se neki koraci podrazumijevaju, molim Vas da ih svejedno napomenete. Hvala i lijep pozdrav.

ODGOVOR

S obzirom da se radi o većim dimenzijama, savjetujemo Vam uzidavanje novim porobetonskim blokovima koji se mogu lagano rezati i krojiti u potrebnim dimenzijama. U slučaju ako Vam ostanu manje šupljine za zapuniti savjetujemo Vam TOPLINSKU ŽBUKU.

I K / 14.6.2021. 21:01:46

poštovani, na termo-fasadi kuće je urađen sokl od kulira u visini od 30-ak cm. Sada postavljamo pločice na terasu oko kuće i majstor preporučuje sokl od pločica. Šta uraditi sa kulirom koji viri...iznad sokla od pločica....Hvala!

ODGOVOR

Preostali vidljivi dio, pretpostavljamo Teraplasta, moguće je dodatno obraditi kako bi, bojom ili bojom I teksturom, odgovarao ostatku pročelja. Najednostavniji nači je boljanje fasadnom akrilatnom bojom TERATON V u tonu boje pročelja. Ukoliko za to ima “prostora” moguće je TERAPLAST imprenirati KONTAKT GRUNDOM, zagladiti UNITERMOM te završno odbraditi završnom žbukom koja odgovara ostatku pročelja, uz odgovarajuću impregnaciju.

T V / 14.6.2021. 9:09:19

Poštovani, pojavljuju mi se smeđe fleke na dimnjaku. Nakon odštemavanja stare žbuke da li na dimnjak staviti Reparaturni mort G, Reparaturni mort MS 0-4, ili Reparaturni mort R4-250? prije premazivanja Betonprotekt monoelastik i stavljanja nove žbuke? Hvala. S poštovanjem, Toma

ODGOVOR

Savjetujemo Vam REPARATURNI MORT R4-250 prije BETONPROTEKTA MONOELASTIK. Prije reparaturnog morta podlogu je potrebno dobro očistiti, otprašiti, navlažiti te impregnirati kontakt grundom

D N / 12.6.2021. 10:02:48

Dobar dan, imam 5 pitanja... (svi su problemi unutar kuće, ne izvana...) 1. Ovako, znaći majstori su mi radili radove u podrumu kuće, te su odlomili veliki komad betonske stepenice. Pošto ću renovirati kuću, zanimalo me koji bi materijal trebao za to koristiti, jer nisam htio sam birati da se ne odlomi opet i neko se razbije... 2. Također su mi majstori nešto radili po zidovima i odlomili su veliki komad betona, oko 80cm dubine, a sada se vidi željezna armatura i nekakvi kamenčići. Kuća je građena oko 1972. Mislio sam koristiti PU pjenu da napunim sve što mogu, zatim malo električarskog gipsa ili grube žbuke, te Teranil, ali bi rađe se raspitao. 3. Kuća je građena na močvarnom području, pa voda nalazi put u malim rupicama na podu i izlazi van u velikim količinama kad pada kiša ili snijeg. Zanimalo me kako to popraviti i sanirati ako se može. Mislio sam možda malo impregnacije po tome namazati, zatim pokriti s Teraneksom... 4. Na stupu između dvije prostorije se krši žbuka, pa sam mislio to popraviti teranilom, ali mi neki govore za neki reparaturni mort, pa za neki fugenfuller, i stavrno neznam koji proizvod više izabrati. Dubina je oko 2.5cm i visina cijelog podruma (190cm) 5. Na stepeništu imam zid na kojem se cijelo vrijeme ljušti boja. Ne znam ako trebam pregletati zid, prežbukati ili premazati impregnacijom. 6. Kada su ugrađivali prozore odlomili su također dio zida, ali sada je tamo i žahrđala željezna armatura i PVC, pa ne znam ako bi Teranil se drukčije primio na to... Hvala puno unaprijed! LP.

ODGOVOR

Nastavno na pitanja u Vašem upitu odgovaramo redom: 1. i 2. Pošto se radi o velikim odlomljenim komadima betona savjetujemo vam dobetoniravanje uz primjenu oplate i uvrećanog SUHOG BETONA 20. 3. Potrebno je izvesti horizontalnu hidroizolaciju poda. Kao hidroizolaciju savjetujemo polimer-cementni premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK, ukoliko je potrebno prethodno zagladiti podlogu koristiti REPARATURNI MORT G. 4. Za navedenu debljinu izravnanja žbuke koristiti grubu žbuku VC 60, te FINU ŽBUKU EKSTRA za fino zaglađivanje. 5.Boja se vjerojatno ljušti zbog prisustva vlage u podlozi stoga je prethodno potrebno prvo ukloniti uzrok vlage što može biti kapilarna vlaga iz tla ili kondenzacija vodene pare iz zraka. Preporučamo Vam parapropusnu boju SILIKATKOLOR. 6. Prostor između prozorskog štoka i ruba zida se ispunjava PUR pjenom, a ostatak prozorske špalete pod uvjetom da je riječ o betonu obraditi REPARATURNIM MORTOM R4, zatim zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERANILOM. Detaljna tehnička svojstva i upute primjene spomenutih proizvoda možete naći na našoj web stranici.

K P / 11.6.2021. 12:27:04

Poštovani, na zidu hodnika imam lamperiju. Trenutno nam je problem uklanjanje. Zanima me može li se teraplast staviti preko ili možda ima neko drugo riješenje da ju se prekrije? L.p.

ODGOVOR

TERAPLAST ne može ići na drvenu podlogu. Predlažemo Vam da izvedete oblogu od cement-vlaknastih ploča na koje se može nanijeti Teraplast uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM.

B M / 9.6.2021. 7:31:48

Poštovani, zanima me redoslijed adaptacije podruma kuće. U podrumu nema nikakve izolacije, niti iznutra niti izvana, a niti bilo kakve žbuke, zidovi su od šupljikavog betona i vide se granule šljunka uz manje ili veće udubine, ili estriha na podu. Vanjska izolacije bi se radila tek na jesen pa razmišljam o unutarnjoj izolaciji da se podrum može koristiti. Koji bi bio redoslijed nanosa slojeva? S obzirom na starost objekta prvo sam mislio koristiti univerzalkoncentrat grund, zatim reparaturni mort G po cijeloj površini zida, samonivelirajuću masu za pod i nakon što se to osuši premazati 2K polimer-cementnim premazom tipa hidroprotekt (za pozitivni i negativni pritisak vode) po cijeloj površini poda i 2 m u visinu zida. Na sloj hidroizolacije bi se stavila sanacijska žbuka. Svaki Vaš savjet je više nego dobrodošao. Hvala

ODGOVOR

Savjetujemo Vam za izravnanje horizontalnih i vertikalnih površina REPARATURNI MORT G uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Na horizontalnu površinu izvesti hidroizolaciju polimer-cementnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK. Za zidove s obzirom na predviđenu vanjsku hidroizolaciju Vam preporučamo visokoparopropusni isušujući SANISIL sustav koji se sastoji od premaza protiv isoljavanja ANTISOL, SANISIL ŠPRICA, SANISIL H podložne žbuke, FINE ŽBUKE F-900, te kao završnu boju koristiti visokoparapropusnu boju SILIKONKOLOR ili SILIKATKOLOR. Detaljne tehničke informacije i upute primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici.