Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N C / 1.7.2021. 23:01:49

Poštovani, Ograda mi je u teraplastu. Automobil mi je branikom napravio štetu na teraplastu, duljine 30 cm, širine 5 cm te dubine 2 cm (do mrežice). Kako obraditi oštećenje, i da li se može iznimno nabaviti manje pakovanje teraplasta. Da li treba ponoviti podlogu za teraplast. Kako znam da je teško krpanje, da li treba proširiti rupu u neku smislenu plohu, rezanjem i formiranjem pravilne plohe.

ODGOVOR

Oštećenje možete lokalno sanirati, ali će se vidjeti prijelaz između novog i starog TERAPLASTA. Stoga, savjetujemo oštećeni armirajući sloj pokrpati mortom za lijepljenje i armiranje UNITERM, zatim čitavu površinu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM, te navući novi TERAPLAST na čitavu površinu.

r m / 1.7.2021. 20:54:58

poštovani, kako se postavlja kulir masa na sokl kuće Da li je moguće na već završenu fasadu(stiropor i sep) postaviti sokl od keramičkih pločica koje se već nalaze na terasi. hvala.

ODGOVOR

Akrilatna kulir žbuka TERAPLAST se navlači na ravne glatke podloge s prethodnom impregnacijom MINERALKVARC GRUND. Na toplinski sustav u zoni sokla sa SEP-om kao završnim slojem se u pravilu prvo lijepe keramičke pločice pa se onda izvodi završni sloj. Naknadno lijepljenje pločica je moguće. Za lijepljenje savjetujemo TERATEKT FLEKS za SEP granulacije do 2 mm, a za grublji SEP savjetujemo TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Spoj završne žbuke i pločice preporučamo svakako dodatno zabrtviti trajno elastičnim kitom.

F L / 1.7.2021. 14:30:05

Poštovani, ponovio bih pitanje budući da nisam dobio odgovor. Na sjeveroistočnoj strani fasade, dva mjeseca nakon što je pregletana mrežica, 01.06. završno je navučen terakril 2,0 mm, cca 60 m2 zida u vremenu od 6.30-7.30. Do 10.00 tvrdo na dodir. Po čitavoj površini uočene su gusto raspoređene rupice, vel. cca 0,5 mm svakih cca 1 cm. Zbog čega je došlo do te pojave,koje su moguće štete i kako izvršiti sanaciju.

ODGOVOR

Pojava “rupica” za završnom sloju može biti posljedica naglog sušenja žbuke u nepovoljnijim vremenskim uvjetima, ne samo o tijekom nanošenja I obrade završne žbuke već i tijekom njenog vezivanja. Za detaljiniju procjenu stanja potrebna nam je minimalno fotografija ploha I stanja žbuke. U pravilu, takove površine preporučamo obojiti fasadnom bojom u tonu završne žbuke. Za sve dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

M / 29.6.2021. 13:55:21

Poštovanje, imamo nedoumicu vezano za Vaš FRCM sustav. Primjenili bi ga za horizontlano ojačavanje nosivih zidova od pune opeke (debljina zida 40 cm) pod stropom (Razina obnove 2)- jednostrano sa sidrima). Radi se o starogranji , 1935 g., kuća sa 3 etaže. Koristili bi staklenu mrežicu AR280 25x25. Koji mort iz sustava da koristimo - sanacijski mort R2 ili sanacijski mort R2 2K? Također, u kojoj širini se postavlja mrežica (nema pukotina, radi se o ojačavanju) : 1metar, 0,5 metra ili to ovisi o statičkom proračunu ? Hvala Vam! Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Samoborka FRCM sustav sa staklenom mrežicom AR 280 možete izvoditi sa SANACIJSKOM MORTOM R2 i sa SANACIJSKIM MORTOM R2 2K. Prednosti SANACJSKOG MORTA R2 su da je je ekonomičniji i jednostavniji za korištenje jer se miješa s vodom. Prednosti SANACIJSKOG MORTA R2 2K su niži modul elastičnosti, odnosno duktilnije ponašanje, te prirodniji sastav. Ukoliko nije rađen statički proračun u pravilu se ojačanje radi punoplošno po čitavoj širini zida. Kod punoplošnog ojačanja zida se koristi mrežica širine od 1 metar s uzdužnim preklop od 10 cm.

d m / 28.6.2021. 13:48:47

Poštovani! Kako zaustaviti vlaženje pregradnog zida(kapilarnu vlagu)u unutrašnjosti kuće. Hvala unaprijed za odgovor

ODGOVOR

Problem kapilarne vlage se može riješiti SANISIL sustavom žbuka. Postojeću žbuku je potrebno otući minimalno 60 cm iznad razine vlage u zidu. Nanijeti SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj, zatim podložnu parapropusnu isušujuću žbuku SANISIL H, te ju fino zaribati FINOM ŽBUKOM F-900. Na kraju obojati silikatnom bojom SILIKATKOLOR. Moguće je prije izvedbe SANISIL sustava napraviti horizontalni prekid vlage injektiranjem silikonske emulzije SANIKTIL KONCENTRAT. Detaljne tehničke informacije i upute primjene spomenutih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici.

D T / 25.6.2021. 13:07:19

Poštovani! Izravnao sam dio temelja kuće (dio ispod fasade ) gotovom žbukom. Mogu li sada preko žbuke izvršiti fino izravnavanje fleksibilnim ljepilom te onda staviti teraplast?

ODGOVOR

Za zaglađivanje grube cementne žbuke savjetujemo UNITERM ili REPARATURNI MORT F.

M P / 23.6.2021. 13:17:39

Poštovani, u staroj kamenoj kući , zidovi debljine 55- 60 cm, na gornjoj etaži u sobi ljušti odnosno napuhuje se sep. Ispod sepa je koliko vidim cementna žbuka. Ja sam skinuo sve što se dalo pa me zanima kako sanirati te površine.Napominjem da su zidovi izvana od lomljenog kamena, a fuge smo bili prije 15godina čistili i punili cementnim mortom sa sredstvom za vodootpornost. Drugo je pitanje čime zaštiti zidove izvana da ostane kamen, ali da ne propušta vodu. Puno hvala na odgovoru.Lp

ODGOVOR

“Napuhivanje” I ljuštenje mineralne žbuke SEP posljedica je vlage u podlozi. Sve salabodržeće dijelove potrebno je ukloniti do čvrste I nosive podloge. Ukoliko postoje vidljivi tragovi isoljavanja podlogu je prije nastavka radova potrebni premazati ANTISOLOM. Popravke podložne žbuke po potrebi izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA te obraditi SEP-om granulacije i teksture prema postojećem. Dodatno hidrofobiranje fasadnih površina preporučamo izvesti SILIKOSAM KONCENTRATOM. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici. Svakako preporučamo prethodno izvršiti detaljniji pregled površina kako bi se utvrdila eventualno prisutnost pukotina koje mogu biti uzrokom provlaživanja.

z i / 23.6.2021. 9:38:17

Poštovanje, Zanima me koliko mi treba kvarcnog pjeska za popunjavanje 100 kvadrata betonskih kocki. Podloga je tucanik,agregat krupni pa sitni.

ODGOVOR

Za 100 kvadrata betonskih kocki potrebno je cca. 400 kg kvarcnog pijeska.

M K / 22.6.2021. 13:40:47

Imam stari kameni zid čiji je temelj praktički u moru, znači dosta kapilarnne vlage i soli. Da li se to može ožbukati Sanisilom H. Površiuna je do 10m četvornih. Da li se Sanisil može klupiti negdje u Zadru i koliko vreće bi trebao za tu površinu. Debljina žbuk bi bila 3-4 cm. Hvala

ODGOVOR

Preporučamo Vam da prije SANISIL H žbuke koristite premaz protiv kristaliziranja soli u podlozi ANTISOL, te SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj za žbuku. Detaljne tehničke informacije i upute primjene spomenutih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici. Za navedenu površinu i debljinu sloja bi vam bilo potrebno cca. 360 kg SANISIL H žbuke što je 18 vreća pakiranih po 20 kg. Informaciju na kojem prodajnom mjestu u Zadru možete kupiti proizvode Sanisil sustava možete dobiti od prodajnog predstavnika za sjevernu Dalmaciju na broj 091/3322-919.

a a / 20.6.2021. 23:24:00

Postovani, u pitanju je stara kamena kuca, s unutarnje strane zbuka je pocela otpadati. Razlog je vlaga koju vuce ovakav nacin gradnje, i gotovo je nemoguce u potpunosti sprijeciti dotok vlage iz vanka (kapilarna vlaga). E sada bi uklonio staru zbuku skroz do kamena, sto mi preporučujete da napravim da se riješi ovaj problem, to jest koji vaš proizvod bi odgovarao ovakvom zahtijevu? Zidovi su debljine cca 60-80cm, krov je odlican, kuca je prozracna (drveni podovi na obje etaže).

ODGOVOR

S obzirom da uklanjate žbuku do kamena naša preporuka je SANISIL SUSTAV. Na dobro očišćenu i otprašenu podlogu nanijeti premaz protiv isoljavanja ANTISOL dva puta do zasićenja. Nanijeti SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj za isušujuću podložnu žbuku SANISIL H koja se fino zaribava FINOM ŽBUKOM F-900. Kao završni premaz koristiti visokoparapropusnu boju SILIKATKOLOR. Detaljne tehničke informacije i upute primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici.